Ciasto, które kojarzy mi się z pierwszymi krokami w kuchni. Ono nie może się nie udać! Jest proste, smaczne i bardzo jesienne. Cynamonowe, orzechowe i pełne startych jabłek, które sprawiają, że długo pozostaje świeże. Przepis z mojego domowego zeszytu. Zerknijcie do swoich zapisków, na pewno też u Was to ciasto się znajdzie :) Czytaj więcej
bistro mamawielki kawałek rozwałkować tak cienko, że można przezeń czytać gazetę? A jednak! To wcale nie było takie trudne. Ale nie obyło się bez pomyłek. Uważam, że dałam za mało jabłek. Strudel powinien być wyższy i bogatszy w środku. Następnym razem się poprawię :) Czytaj więcej
bistro mamaproporcje ciasta i nadzienia tak, aby starczyło idealnie na 24 pyszne ciastka. Do ciasta dodałam żółtko. A mincemeat, po przeczytaniu przepisu Nigelli, oparłam głównie na żurawinie. Dodałam jednak starte jabłka, tak jak podaje większość przepisów na to rewelacyjne nadzienie. Całość zalałam wódką miętówką . Czytaj więcej
bistro mamadość długo. Kaczka to moja trauma z dzieciństwa ;) Było jej zwyczajnie za dużo... Często był rosół z kaczki, piersi z kaczki, kaczka faszerowana (tu akurat traumy brak), kaczka z jabłkami i mielone z kaczki... Moja mama po prostu wolała kaczki od innego drobiu. Wracam więc do kaczki po wielu, wielu latach... Szukałam przepisu, który przekona mnie
bistro mamatylko ruskie czy inne farsze również są dopuszczalne. Czy na słodko to ciągle pierogi i czy zwać je można daniem obiadowym, bo znam takich, którzy naleśniki i ryż z jabłkami traktują jak deser. Pierogi z owocami tym bardziej. Czytaj więcej
bistro mamazjedzenia racuszków. Ja do nich mam słabość wyjątkową, bo to ciasto drożdżowe, a ono u mnie ciągle na miejscu pierwszym. Choć nie ukrywam, że wolę te z całym plastrem jabłka w środku , są one bardziej puchate od tych ze startymi owocami. Czytaj więcej
bistro mamarodzinnego domu tak często jak jesienią. I o żadnej innej porze roku nie przygotowuję tylu dań, które kojarzą się z dzieciństwem. Gołąbki, pierogi, ryż na mleku, ryż z jabłkami, racuchy, szarlotki, placki ziemniaczane, mielone z buraczkami, zupy jarzynowe, krupnik i obowiązkowo rosół. Czytaj więcej
bistro mamaNajszybszym ciastem jakie robiła nam mama w dzieciństwie (i jednym z ulubionych) był biszkopt z jabłkami. Dosłownie każdy owoc pasuje do niego. W lato truskawki/maliny, na jesień śliwki/jabłka. Czytaj więcej
Ana Mari's worldłyżeczki sody 1/2 łyżeczka cynamonu 1/2 imbiru w proszku 3 łyżki kakao 160g cukru 2 jajka 80ml oleju roślinnego 300ml śmietany 18% 3 średnie owoce pokrojone w kostkę (jabłka, gruszki) Sposób przygotowania (jak to z muffinami banalnie prosty) Rozgrzać piekarnik do 190 stopni. Wymieszać składniki suche. Dokładnie wymieszać składniki mokre. Dolać mokre do suchych i wymieszać do połączenia (robiłam
W kuchni wieczoremDziś wariacja na temat francuskiej tarty tatin. Klasycznie, ta odwrócona tarta kusi skarmelizowanymi jabłkami. Jednak nie mniej smaczna jest z dobrze przyrządzonymi warzywami. Marchewka sprawdza się wybornie! Już dla samego zapachu, który powstaje, gdy smażymy ją na maśle, warto wypróbować przepis. Do tego świeży tymianek, łyżka miodu. Słodycz marchewki świetnie komponuje się z francuskim ciastem. Widziałam też w wczoraj
W kuchni wieczorempokroić w plasterki. Zagotować go 10 minut w 0,5l wody. Wywar przecedzić i ostudzić. Wymieszać z pozostałymi składnikami. Podawać z lodem. Proporcje dowolne, wg uznania. Można dodać pomarańcze, jabłka, sok jabłkowy, malinowy, mięte. Co kto lubi :) Zamiast cydru można użyć też soku jabłkowego (najlepiej takiego świeżo wyciskanego z owoców, mętnego) i dodać 100ml wódki lub nie dodawać alkoholu
W kuchni wieczoremintensywności ukiszonego barszczyku,dlatego najlepiej dobrać je według własnych preferencji smakowych.Najczęsciej dopełniam 1/3 objetości wody.Świetnie komponuje się smakowo nie tylko z pomarańczą,ale także z jabłkiem lub ananasem.Wystarczy zmiksować jabłko lub ananasa w kielichu blendera i uzupełnić sokiem z kiszonych buraczków,by otrzymać pyszny,pożywny koktajl. Napój z kiszonych buraków i pomarańczy na 2 szklanki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!sokowirówkę i do dzieła ! Świeży sok jabłkowo-marchewkowy z granatem i mandarynką Proporcje na 1 szklankę ok. 250 ml Czas przygotowania: 5 minut Składniki: 1 duża marchewka 1 małe jabłko 1/2 owocu granatu 2 mandarynki Wykonanie: Marchewkę obieramy i kroimy na 4 mniejsze części. Jabłko dobrze myjemy, kroimy na ćwiartki i oczyszczamy z gniazdek nasiennych. Nie obieramy ze skórki
Kulinarne przygody Gatitydoglądał podlewał, przewracał. Właściwie to On ją upiekł ja tylko natarłam przyprawami. składniki 1 kaczka ok 2,7 kg 2 główki czosnku - obrane sól 3 łyżki majeranku kwaśne jabłko butelka piwa ( np Perła Chmielowa + piwo na miodzie gryczanym) przygotowanie Kaczkę umyć, usunąć kuper i widoczny nadmiar tłuszczu. Jeżeli dołączona jest szyja przeznaczamy ją na wywar. Czosnek rozdrobnić w blenderze(...)połowy. Osuszoną kaczkę dobrze natrzeć czosnkiem, solą, posypać ze wszystkich stron majerankiem (wmasować go w mięso). Wnętrze kaczki natrzeć solą, dużą ilością czosnku i majeranku. Włożyć wydrążone jabłko ze skórką, pokrojone na ćwiartki , zaszyć lub spiąć otwór , tak samo spiąć otwór od strony szyi. Przy pomocy ostrej grubej igły lub noża z cienkim czubkiem, ponakłuwać ptaka w okolicy
Stare Garywiem czy wiecie, ale lukier łatwo wietrzeje i robi się blady i brzydki. Jeżeli chcecie zrobić pierniczki, nic straconego! Wystarczy do puszki z gotowymi już pierniczkami włożyć kawałki jabłka, albo po prostu, pozostawić puszkę otwartą. :) Zapraszam na Świąteczne pierniczki II. " Składniki : 150 g masła 100 ml miodu 100 g drobnego cukru brązowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Słodkie Przyjemności