kruche ciasto z budyniem i porzeczkami białymi i czerwonymi. Lekko chrupiące z delikatnym budyniem w środku i wyrazistymi w smaku porzeczkami. Przepis wzięłam na szarlotkę od dorotus76, tylko zamiast jabłek dodałam porzeczki. Polecam, naprawdę ciasto jest przepyszne :-) Składniki na ciasto : 450 g mąki pszennej 1 szklanka cukru pudru 250 g masła lub margaryny 1 jajko 2 żółtka 2 łyżki
Na słodko lub wytrawniezostała): 1/2 szkl. oleju 250 g mąki 3 całe jajka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 1 opakowanie cukru waniliowego 2 starte jabłka Opcjonalnie: startą gorzką czekoladę lub pokrojone bakalie Wszystko dokładnie wymieszać i przełożyć do keksówki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 45 minut
Na słodko lub wytrawniemusiałabym wymieniać garderobę na większą ;-) Dzisiaj coś lekkiego, czyli surówka z pora. Bardzo łatwa do wykonania. Polecam :-) Przepis da 4-5 osób. Składniki: 1 duży por 1 marchew 1 jabłko 1 łyżka majonezu* 1 mały kubeczek jogurtu Szczypta soli Odrobina mielonego pieprzu Sposób wykonania: Pora przekroić wzdłuż i pokroić na cienkie plasterki. Marchew i jabłko utrzeć na tarce o średnich
Na słodko lub wytrawniepara-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman";} Już dawno nie piekłam żadnego ciasta z innymi owocami niż jabłka, a zapasów do wypieków mam sporo, więc czas najwyższy uszczknąć trochę tych mrożonek. W jednej z kolorowych gazet „przyślij przepis” znalazłam przepis na ciasto z wiśniami i kruszonką. Postanowiłam upiec
Na słodko lub wytrawnienaturalny 1 jajko 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki kakao (przesianego) 1łyżka przyprawy do piernika szczypta soli 1/3 szkl.oleju 1/2 szkl. mleka skórka pomarańczowa 1 garść rodzynek 1 jabłko pokrojone w drobną kostkę A jaki to zrobić: Przygotować dwie miski. Do jednej wsypać wszystkie suche produkty, a w drugiej połączyć jajko, jogurt olej i mleko.Do miski z suchymi składnikami(...)wlewamy zawartość drugiej miski i dokładnie mieszamy. Do powstałej masy dodajemy kakao, skórkę pomarańczową,rodzynki, jabłko i przyprawę do piernika. Powstałe ciasto przekładamy najlepiej na blachę do muffinów wyłożoną papilotkami. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 20-25 min. w temp.170 stopni. Na każdej muffince odrobina migdałowej bitej śmietany na życzenie Dominiki
Kuchnia w opałachdzisiaj wyśmienite. SKŁADNIKI: 2,5 szklanki mąki (użyłam tortowej) 200 ml mleka 50 g miękkiego masła 20 g świeżych drożdży 2 żółtka 1/4 szklanki cukru szczypta soli 1 jabłko 8 lasek rabarbaru 3 łyżki cukru trzcinowego A jak to zrobić: Z drożdży, kilku łyżek ciepłego mleka, łyżeczki cukru i połowy szklanki mąki należy zrobić zaczyn. Odstawić w ciepłe miejsce(...)nakryć ściereczką i odczekać 15 minut. W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Rabarbar obrać ze skóry i pokroić w kostkę, tak samo przygotować jabłko. Owoce przełożyć na patelnię posypać cukrem i smażyć, aż owoce zmiękną i zrobi się dżem z dużymi kawałkami owoców. Wyrośnięty zaczyn łączymy z resztą składników, wyrabiamy, odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem na około 30 minut
Kuchnia w opałachdużą ilość potasu, fosforu, żelaza i wapnia oraz witaminę A, C i witaminy z grupy B. Jest też bogaty w błonnik, którego ma o 50% więcej niż jabłka lub brzoskwinie. Więc naprawdę warto. SKŁADNIKI: 1 bakłażan 1/2 strąka papryki (użyłam białej bo jest najdelikatniejsza) 1 pomidor 1 szalotka 1 ząbek czosnku 3-4 listki świeżej bazylii oliwa sól
Kuchnia w opałachprzekór mamie, odmrożę sobie uszy ;)." SKŁADNIKI: 2 szklanki mąki szczypta soli 1/3 kostki świeżych drożdży 1 łyżka cukru 1 1/2 szklanki mleka 1 jajko 1 jabłko 1/2 szklanki borówek olej do smażenia cukier puder do posypania A jak to zrobić: Mąkę wymieszać z solą w dużej misce. W mące zrobić wgłębienie i pokruszyć do niego drożdże, które zasypać cukrem(...)Pozostawić zaczyn na 15-20 minut. Dolać pozostałe ciepłe mleko i jajko, dobrze wymieszać i pozwolić aby ciasto podwoiło swoją objętość (30 minut do godziny). Dodać pokrojone w kostkę jabłko (bez skórki) i borówkę. Smażyć na rozgrzanym oleju z dwóch stron. Usmażone racuchy odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku. Lekko przestudzone posypać cukrem pudrem
Kuchnia w opałachobecna pora roku, obfitująca w różnorodne owoce bardzo ułatwi nam zadanie. SKŁADNIKI: 1 jajko 2 szklanki maślanki mąka pszenna 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej olej rzepakowy do smażenia 1 jabłko 1 nektarynka 2 łyżki wody 1 płaska łyżka cukru trzcinowego A jak to zrobić: Z maślanki, mąki, jaka i sody przygotować ciasto, dokładnie mieszając wszystkie składniki. Ciasto musi mieć(...)konsystencję podobną do naleśnikowego, jednakże dużo gęstszą. Na patelni rozgrzać olej i smażyć placuszki z obu stron. W tak zwanym między czasie :) prażymy owoce. Jabłko obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę razem z nektarynką. Przesypujemy na patelnię, podlewamy wodą i smażymy pod przykryciem, aż owoce się lekko rozpadną. Pod koniec dodać cukier trzcinowy i jeszcze przez chwilkę smażyć
Kuchnia w opałachintensywnych. Dwa ciasta upieczone w ramach testowania przepisów do książki kulinarnej, którą ma wydać Urząd Miasta Opola, z przepisami mieszkańców. Mmmmm w kuchni unosi się do tej pory zapach jabłek i cynamonu, który nota bene uwielbiam. Ale nie tego mi dzisiaj było trzeba, aby zaspokoić moje kulinarne zachcianki. Krokiety z pieczarkami :) tak to jest to. Smak farszu przypomina
Kuchnia w opałachzakupu. Zimą wybierajmy przede wszystkim warzywa i owoce sezonowe: marchewki, buraki, selera, korzeń i natkę pietruszki, ziemniaki, kapustę, brukselkę, jarmuż, szpinak, dynię, cykorię, fenkuł, pora, grzyby, z owoców jabłka i gruszki. Nie zapominajmy o warzywach strączkowych, które dostarczą nam także wartościowego białka. Owoce jedzmy po posiłku jako deser. Możemy również sięgać po owoce suszone. Dietę możemy uzupełnić warzywami
Chilli Czosnek i Oliwaaloes jest surowcem roślinnym, wykazuje bardzo silne działanie przeczyszczające ! Dlatego należy trzymać się zalecanej dawki. Ja odmierzyłam równiutką pięćdziesiątkę soku i wlałam ją do soku z banana,brzoskwini i jabłka. Jak dla mnie najlepsze połączenie. Moja mama natomiast lubi ten sok pić z nektarem z aronii. Ja zaczęłam zażywać soku z aloesu ,bo chcę podbudować swoją odporność
Z Kuchni Do KuchniGotowane jajko dzielimy na kwałki i już tylko zostaje nam szczypiorek, bazylia i natka pietruszki. Zaparzyłam owocowej herbatki BiFix. Herbatka ta stanowi idealne połączenie smakowe: owoców aronii, czarnej porzeczki, jabłka i maliny. Dodatek skórki pomarańczy nadaje lekką, orzeźwiającą nutę cytrusową, a kwiat hibiskusa przyjemny kwaskowaty smak i piękny, czerwony kolor. Składniki zawarte w herbatce zawierają witaminy (głównie
Z Kuchni Do KuchniSkładniki: 1 średniej wielkości seler 1 duże jabłko 2 łyżki cukru 1/2 cytryny 3 łyżki śmietany 18% 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 1 łyżka wiórek kokosowych 2 łyżki suszonej żurawiny Wykonanie: Seler obrać i zetrzeć na najdrobniejszej tarce. Skropić go sokiem wyciśniętym z cytryny. Dodać starte jabłko na grubej tarce, cukier, śmietanę, majonez, jogurt,wiórki kokosowe żurawinę
O kuchni z uczuciemmasła klarowanego do smażenia Marynata: - 2 ząbki czosnku pokrojone na plasterki - kilka gałązek świeżego rozmarynu - 2 liście laurowe rozkruszone - 4 gałązki świeżego oregano posiekanego - 200 ml soku z jabłek - 100ml oleju rzepakowego lub rydzowego - 100ml czerwonego wina półsłodkiego - 1/3 łyżeczki mielonego pieprzu cayenne - świeżo mielony pieprz - szczypta soli Mięso oczyszczamy z błon, po czym wrzucamy
Sajkofanka smaku