Składniki: 1 por 1 marchewka 2 jabłka sól, pieprz 1-2 łyżki kwaśnej śmietany Sposób przygotowania: 1. Umyty por przekroić na pół i pokroić na cieniutkie plasterki. 2. Marchew obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. 3. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce tak jak marchew. 4. Doprawić solą i pieprzem, dodać śmietanę i wymieszać
A Ty Smakuj MnieOchłodzenie w środku zimy . przepis na trzy - cztery porcje 1 kg buraków czerwonych 1 litr wołowego wywaru w wersji wege można dodać wodę lub wywar warzywny 3 jabłka bez gniazd - pokrojone na cztery garść suszonych śliwek garść suszonych grzybów 2 marchewki 1 korzeń pietruszki kawałek selera kawałek pora 2 cebule pęk świeżego kopru 2 łyżki majeranku 1 łyżeczka ziela angielskiego(...)podawać z dodatkami. Pół szklanki serka twarogowego wymieszać z dwoma zgniecionymi burakami z wywaru , doprawić do smaku solą i pieprzem, dekorować talerz . Resztę twarogu układamy na talerze dekoracyjnie. * jabłka z wywaru wyciągamy i kroimy w plastry , układamy na galarecie z buraków. * ogórek kroimy w długie plastry obieraczką do jarzyn , zwijamy w rulon . * rzodkiewki również kroimy obieraczką do jarzyn. Smacznego
na gaziekorzeniowego 2 ziemniaki /średniej wielkości/ kawałek pora /biała część/ 1 winne jabłko ok. 4 szklanki wody /lub bulionu warzywnego/ 3 łyżki oliwy z oliwek sól morska/do smaku(...)świeże listki majeranku lub tymianku 2-3 łyżki startego sera parmezan/ lub cheddar, gruyere/ Wykonanie: -Umyte , ob rane ziemniaki , seler i jabłko pokroić w kostkę, por w krążki. -W dużym garnku na średnim ogniu podgrzać oliwę, dodać warzywa. -Mieszając smażyć warzywa na średnim ogniu przez ok. 10 minut
Zakamarki mojej kuchniczytelnicy bloga daliście nam niezłego kopa motywacyjnego. Ilość wejść, odsłon strony - sięgnęły zenitu. Bardzo nas to cieszy! A teraz najlepsze przepisy wg Was! Śniadaniowe placuszki z kaszy jaglanej i jabłka (bez glutenu, bez laktozy) Nalewka imbirowa Tort obłędnie czekoladowy Kruszon z jabłkami Domowy budyń czekoladowy (bez glutenu, bez laktozy, bez jajek) Domowe frytki bez tłuszczu (bez glutenu, bez laktozy)! Sałatka
Szybko Tanio Smaczniekażdym razie nie należy każdego gatunku oddzielać, tylko wszystkie razem gustownie ułożyć na winogronowych liściach, któremi wykładając dno koszyka lub tacy niech się zwieszają aż po za brzegi. Jabłka, gruszki, piękne gatunki śliwek, a na wierzchu gdzie niegdzie winne grono, tak ułożone owoce służą do ozdoby stołów i przedstawiają miły dla oka widok. " * POMARAŃCZE W SOSIE KARMELOWYM
KUCHARNIAprzygotuję fenkułowy wpis;). Odkąd pamiętam rodzina, znajomi i sąsiedzi zawsze dzielili się swoim "bogactwem". Pisałam o tym trochę w poście o koralach z czerwonej porzeczki (klik) . Skrzynka jabłek, tuzin jaj, pęta wonnej wędzonej kiełbasy, świeży twaróg, laski rabarbaru, drożdżowe strucle z powidłami - wciąż wytyczają smaczne ścieżki między naszymi domami. Rysuję w głowie mapę i z radością zaznaczam
KUCHARNIAnigdzie mi się nie nudzi i nigdy nie mam go dość. Pierwszym rabarbarowym wspomnieniem jest babciny kompot. Gotowany niemal przez całe lato, z goździkami, skórką cytrynową i kawałkami jabłka. Schłodzony, stał zawsze w kuchni w wielkim garnku, a ja uwielbiałam wypijać go wprost z chochli. Cudowne rabarbarowe orzeźwienie spływało kroplami po brodzie ... Ukochana chochla z charakterystycznym
KUCHARNIAsobą, parzy jak rozpalone żelazo. Muszę ci czym prędzej coś ugotować. Już wiem co. Mus jabłkowy. Pobiegł więc raz-dwa do spiżarni i przyniósł stamtąd dziewięć jabłek, bo liczba dziewięć świetnie się nadaje na sercowe zmartwienia. Kiedy Tygrysek spałaszował swoją porcję i na dodatek pół porcji Misia, mina mu się zaraz rozjaśniła i słońce zaświeciło przez firankę
KUCHARNIAkrzaczka do krzaczka. Malinowe popołudnia. Sierpień. Korale od Marysi. Ulubione. I radość, że pamięta. Słoiki z perłowym agrestem przechowywane staranniej niż cenna biżuteria. Wrzesień. Jabłka i karmel. Karmel i jabłka. Kruche tarty pieczone niemal codziennie. Zawsze oblane karmelem. Nie umiem już inaczej. Nie chcę. Zapas kruchego ciasta ukryty w zamrażalce "na zaś". Październik. Czas
KUCHARNIAgruszy rozciętej piorunem na pół. Rzucają cień już tylko w pamięci. Wszystko w niej takie, jak wtedy. Snopki siana pachnące słońcem. Karolka w chustce na głowie z jabłkami na kompot upchniętymi w fartuchu. A my zbieramy korale, koraliki Małe, czerwone, nadziewamy na chude łodyżki traw. Poziomkowe klejnoty. Sznur dla Ciebie, sznur dla mnie... Jedna po drugiej
KUCHARNIApuszka groszek konserwowy -1 puszka ogórki kiszone -3 szt ser żółty -150 g por -1/2 szt jajka -5 szt majonez - 3 - 4 łyżki jabłko -1 szt sól i pieprz Przygotowanie : Jajka ugotować na twardo, obrać, pokroić w kostkę. Kukurydzę i groszek odlać z zalewy, przełożyć do miski. Jabłko obrać, pokroić w kostkę, razem z serem żółtym
Kuchnia Danusiskładniki: 4 ugotowane marchewki 2 ugotowane pietruszki 1 mały ugotowany seler 4-6 ogórów kiszonych 1 malutka czerwona cebula 6-8 jajek na twardo 1 jabłko 1 puszka kukurydzy 4-6 ugotowanych w mundurkach ziemniaków 1 nieduży por białą część) == = Sos: 6-8 łyżek majonezu sól pieprz trochę kwaśnej śmietany ząbek czosnku sok z cytryny === = sposób przygotowania: Ugotowane warzywa ,obieramy(...)kroimy , w równą kostkę.Dodajemy posiekane ogórki, posiekaną i sparzoną wrzątkiem cebulę,por pokrojony w kosteczke drobniutką, starte na grubej tarce jabłko, pokrojone jajka, obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki oraz osączoną kukurydzę z puszki. Połącz składniki sosu, polej sałatkę jarzynową i dokładnie, ale delikatnie wymieszaj. Odstaw sałatkę jarzynową na całą noc w chłodne miejsce, aby składniki się przegryzły
w mojej kuchniciastem przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. na ok 1 godzinę.Przygotować kruszonkę - wymieszać palcami wszystkie składniki,aż powstaną grudki. Po tym czasie rozwałkować ciasto ,na ciasto położyć jabłka i zawinąć jak roladę. Przełożyć ciasto do natłuszonej lub wyłożonej papierem do pieczenia blaszki .Posmarowac rozbełtanym jajkiem i posypać kruszonką.Odstawić ,aby podroslo. Wstawić do nagrzanego na 180 stopni piekarnika
w mojej kuchnijablka pokrojone w kosteczke, kawalki czekolady Wykonanie: Maslo utrzec z cukrem na puszysta mase. W osobnej misce wymieszac make z proszkiem do pieczenia i sola. Do masy maslanej dodawac kolejno jajka. Wymieszac, dosypac partiami make. Wlac mleko. Delikatnie polaczyc. Wsypac jablka i wymieszac, nakladac do foremek natluszczonych lub wylozonych papilotkami.Dodać kawałki czekolady.. Piec okolo
w mojej kuchniSKLADNIKI 2 średniej wielkości czerwone cebule , obrane i cienkich plasterkach 3/4 filiżanki octu z jabłek 5 całe ząbki 1 liść laurowy 3/4 szklanki białego cukru granulowany szczypta pieprzu gorących płatków WYKONANIE
w mojej kuchni