czekolady 3 łyżki słodkiej śmietanki 40 g mielonych migdałów rozmącone jajko do posmarowania ciasta przygotowanie piekarnik nagrzać o 200 st C. gruszki obrać, zostawić ogonek, używając narzędzia do wydrążania jabłek, delikatnie usunąć ogryzek, ale tak, aby od strony ogonka pozostawić ok. 2,5 cm miąższu. Może się też przydać mała łyżeczka. Czekoladę ze śmietanką rozpuścić na małym ogniu
Stare GaryMagda Gessler w Kuchennych Rewolucjach w Gnieźnie. Sprawdzałam już wcześniej i faktycznie metoda jest dobra. składniki 1 kaczka ok 2 kg parę ząbków czosnku sól majeranek kwaśne jabłko butelka piwa przygotowanie Kaczkę umyć, usunąć kuper i widoczny nadmiar tłuszczu. Jeżeli dołączona jest szyja przeznaczamy ją na wywar. Na ok 12 - 15 godzin kaczkę należy zanurzyć w solance(...)soli i rozgnieść na pastę. Osuszoną kaczkę dobrze natrzeć czosnkiem z solą, posypać ze wszystkich stron majerankiem (wmasować go w mięso). Kaczkę posolić też w środku, włożyć wydrążone jabłko ze skórką , zaszyć lub spiąć otwór , tak samo spiąć otwór od strony szyi. Przy pomocy ostrej grubej igły lub noża z cienkim czubkiem, ponakłuwać ptaka w okolicy ud i piersi
Stare Garychłopa" dodaje lekki orzechowy posmak. Dobrze zrobić surówkę trochę wcześniej, dzięki temu kapusta lekko kruszeje. składniki 1 bardzo mała główka czerwonej kapusty 1 mała cebula czerwona 1 jabłko 2 - 3 duże łyżki majonezu olej rzepakowy lub oliwa z oliwek szczypior lub szczypiorek drobno pokrojony ocet balsamiczny sól pieprz do smaku przygotowanie kapustę i cebulę poszatkować bardzo cienko, najlepiej(...)robocie lub tzw mandoliną. Jabłko zetrzeć na drobnych oczkach. Wszystko dokładnie wymieszać w misce, dodać majonez i pozostałe składniki. Oleju lub oliwy dodać tyle aby surówka nie była za sucha . Smacznego
Stare Garypozostałych gęsich przepisów: Gęsie nogi pieczone z ziemniakami Gęsie szyjki faszerowane Czulent Pierś gęsia pieczona II - z imbirem Pierś gęsia pieczona w majeranku Pierś gęsia pieczona na jabłkach składniki (7 - 8 szyjek) 7 - 8 skór z gęsich szyjek (kupiłam na rynku) farsz wieprzowy 300 g mielonej wieprzowiny 110 g wątróbki drobiowej ok 40 g tartej bułki
Stare Garykasza manna- 2 szkl. * mak mielony - 2 szkl. (użyłam zmielonego) * jogurt naturalny- 1 szkl. * cukier- 1 szkl. * bakalie- 1 szkl. * pomarańcza- 1 szt. (sok oraz skórka) * jajka- 2 szt. * jabłko starte- 1/2 szklanki Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Kaszę mannę wymieszać z jogurtem, makiem, cukrem, bakaliami, startym jabłkiem (na średnich oczkach i odciśniętym z soku) oraz sokiem i otartą skórką
Kraina Miodem Płynącajest dużo frajdy i śmiechu :-) Przedstawiam Wam przepis na pierniczki od razu do jedzenia po upieczeniu. Fakt, mogą być przez kilka dni po upieczeniu lekko chrupiące, ale kawałek jabłka włożony do puszki z piernikami szybko je zmiękczy. Natomiast ja nie stosuję tej metody, bo bardzo lubię lekko chrupiące pierniczki , a one i tak zmiękną same za parę dni :-) Składniki
Anielska Kuchnia Animój "straszny" karmel :) W smaku są świetne, oczywiście to pierniki z tych, które muszą trochę poleżeć aby zmięknąć, żeby jednak przyspieszyć ten proces można do puszki włożyć obierki z jabłek i zamknąć go szczelnie. Źródło: Moje Wypieki . Każdy czerwony wyraz w tym poście jest linkiem,który przekieruje Cię na odpowiadajcą znaczeniu stronę, w tym poście jest to przepis
Blondynka Gotujekażdemu. I choć tak znana, różni się składem, w zależności od regionu. Składniki: * 3 ziemniaki * 3 marchewki * 1 pietruszka * nieduży kawałek selera - wielkości 1 ziemniaka * 1 cebula * 1 kwaśne jabłko * 3-4 ogórki kiszone * 2 jajka gotowane na twardo * 200 g groszku konserwowego * 5 łyżek kukurydzy ( można pominąć ) * majonez * musztarda * sól, pieprz Wykonanie: Ziemniaki, marchew, pietruszkę i selera dokładnie wyszorować(...)obierać. Warzywa zalać wodą - ugotować do miękkości. Wystudzić. Ugotowane warzywa oraz ogórki, jabłko, cebulę i jajka pokroić w miarę równą kostkę. Dodać odcedzone z płynu groszek i kukurydzę. Całość wymieszać. 3 łyżki majonezu wymieszać z łyżeczką musztardy. Sałatkę warzywną połączyć z sosem majonezowo-musztardowym. Doprawić do smaku solą i pieprzem. W razie konieczności dodać więcej majonezu. Smacznego
kolorowotorcikowozielonym kolorze maja najwiecej kwasu foliowego (witamina B9),zelaza i magnezu,potrzebnego do prawidlowego funkcjonowania ukladu nerwowego.Taki drink na pewno poprawi Ci humor. Dzisiejszy koktajl oprocz szpinaku,mango i jablka ma w swoim skladzie nasiona chia.Chia oprocz wielu dobroczynnych skladnikow wprowadza takze ogromna ilosc blonnika,ktory syci i pomaga w walce z nadprogramowymi kilogramami.Jesli nie lubisz szpinaku,nie martw
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!około 30-40 minut gdy mięso jest miękkie dodać do bulionu śmietanę z chrzanem i dokładnie wymieszać.Ilość chrzanu dostosować do własnych preferencji smakowych podałam z puree ziemniaczanym i jabłkami w majeranku z żurawiną.Przepis tutaj
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!mąki pszennej typ 500 250 g margaryny Kasia 3/4 szk drobnego brązowego cukru 2 żółtka ( z dużych wiejskich jajek ) 5 łyżek jogurtu typu greckiego 1,5 kg jabłek 1 przyprawa do jabłecznika ( 25 g ) 2 łyżki drobnego brązowego cukru cukier puder do posypania Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnikefir ( 400 g ) ok. 2 szk mąki typ 500 2 jajka ( rozmiar L ) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szczypta soli 1 łyżka cukru 1 duże jabłko 1,5 szk jeżyn ( leśnych ) cukier puder do posypania Jeżyny opłukać i odsączyć z wody na sitku. Do miski wlać kefir, wbić jajka i wymieszać. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia, cukier(...)sól i wymieszać na gładkie ciasto. Potem razem ze skórką zetrzeć do ciasta umyte jabłko, wrzucić jeżyny ( kilka zostawić do dekoracji ), wymieszać delikatnie ciasto. Na patelni rozgrzać olej, nakładać porcje ciasta i smażyć placuszki po chwili odwracając na drugą stronę. Usmażone placuszki odsączyć na ręczniku papierowym, układać na talerze, posypać cukrem pudrem i udekorować jeżynami
Ewa w kuchniczosnku łyżeczka cukru pół łyżeczki curry 1 cytryna 4 łyżki miodu naturalnego kurkuma 1 świeży zielony ogórek 1/3 kostki masła 100 ml białego wina wytrawnego (u mnie półwytrawne) 1 jabłko sól, pieprz, oliwa do smażenia Przygotowanie : Przepis ten ma tak jakby 3 części i postaram się tak je opisać, pierwsze 2 części możemy przygotowywać w sumie równocześnie. 1. W rondlu(...)całkowicie rozpadnie dodaję łyżkę oliwy, pół łyżeczki curry, sok i startą skórkę z całej cytryny. Duszę wszystko aż nieco odparuje i zgęstnieje. Na sam koniec dodaję w kosteczkę pokrojone jabłko mieszam i ściągam z ognia. 2. Dorsza kroję na dość duże kawałki (takie jakie będą podawane) obtaczam go w kurkumie i doprawiam pieprzem, smażę go po kilka minut z każdej
Mechanik w kuchniRacuchy z malinami – a właściwie z sosem malinowo-czekoladowym, to doskonałe połączenie naturalnej słodyczy owoców i przepysznej czekolady. Okazuje się, że nie tylko racuchy z jabłkami są pyszne… Można również spróbować w okresie letnim wykorzystać świeże maliny i rezultat rewelacyjny! Racuchy z malinami i czekoladą – składniki: Racuchy : 300 ml maślanki 2 jajka 400 g mąki
UgotujmyTo.plpowiedzieć, że było ciężko… nie wiedziałam, czy dobrze wszystko robię, bo na początku nic się nie działo… Dopiero później zaczęłam się domyślać, że jest dobrze. Poczułam zapach jabłek i widziałam, że zakwas zwiększa objętość. Na szczęście zdążyłam go wyhodować jak było włączone ogrzewanie, bo jednak ciepło jest warunkiem niezbędnym do jego wzrostu. Teraz jest już silny
UgotujmyTo.pl