ogórki - 26028 przepisów (strona:1150/1736)

Zupa ogórkowa z groszkiem i czosnkowymi grzankami 167

ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i dodać do wywaru – najpierw podgotowujemy marchew, pietruszkę i seler, później dodajemy ziemniaki. Gdy warzywa będą prawie miękkie do zupy dołożyć przecier z ogórków, groszek, posiekane ząbki czosnku i majeranek. Chwilę jeszcze pogotować i zaprawić śmietanką. W razie konieczności zupę doprawić do smaku przyprawą do zup w płynie. Podawać z grzankami czosnkowymi

Nie tylko w kuchni
Naleśnikowa zapiekanka Gyros 485

robisz naleśniki pierwszy raz, zapraszam Cię do poradnika naleśnikowego :) Składniki na farsz: 0,8 kg mięsa drobiowego z piersi kurczaka łyżka przyprawy gyros mała główka kapusty pekińskiej 1 zielony ogórek ( nie za duży) 1 pomidor puszka kukurydzy konserwowej czerwona papryka tłuszcz do podsmażenia mięsa Składniki na sos serowy: 30 dag miękkiego żółtego sera szklanka gęstej śmietany 18% 3 jajka(...)patelnię wlewać po trochu ciasta, smażyć naleśniki na złoto po obu stronach. Przygotować farsz. Mięso usmażyć z dodatkiem przyprawy. Warzywa umyć. Kapustę bez twardych części drobno pokroić w kostkę. Ogórka obrać, pokroić kostkę, podobnie pomidora. Kukurydzę odsączyć. Z papryki usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Wszystkie składniki połączyć ze sobą jak na sałatkę.  Przygotować sos: Ser zetrzeć na tarce

Poezja Smaków - blog kulinarny
Oszukany strogonow ze schabu 135

jednogarnkowy. Oszukany strogonow to właśnie taki obiad. Schab nie wymaga tak długiej obróbki jak wołowina i jest w dodatku tańszy, do tego wystarczy dodać kilka klasycznych składników jak pieczarki, ogórki i mamy pełnowartościowe, pyszne, jesienne danie. Polecam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Konkurs z Friends of Glass 136

konkurs razem z Friends of Glass, do wygrania jest piękny 5litrowy słoik I love glass (taki jak na zdjęciu) w którym możecie trzymać suszone grzyby, kisić ogórki czy przygotować nalewkę- to już zależy od Was :) Temat konkurs to po prostu: smak :) Chciałabym żebyście podali mi przepis na jakieś przetwory, tak żeby ślinka pociekła na samą myśl o ich smaku

Aga w kuchni
60 przepisów śniadaniowych dla studenta 1191

jęczmiennej z chrupiącymi warzywami Sałatka z kolorowych warzyw, bogactwo lata Sałatka z kolorowymi pomidorkami Sałatka z kukurydzy z pomidorami i natką pietruszki Sałatka z kukurydzą i kalafiorem Sałatka z ogórków małosolonych Sałatka owocowa z czerwoną cebulą i balsamico Sałatka z rukoli z gruszką, serem pleśniowym i orzechami Sałatka z rukoli z cieciorką, czerwona cebulą i czarnymi oliwkami Sałatka

Moja smaczna kuchnia
Sałatka z paluszków krabowych 351

paluszkami surimi. Przygotowuje się ją bardzo szybko i   jest idealna na każdą okazję. Świetnie sprawdza się również jako przekąska w pracy. Zapraszam!!! Składniki: 350 g paluszków krabowych, 1 ogórek, 0,5 puszki kukurydzy, pęczek koperku, sól, pieprz, 3- 4 łyżki majonezu   Wykonanie: Paluszki krabowe kroimy w paski, przekładamy do miski. Dodajemy pokrojony w kostkę ogórek, kukurydzę i posiekany

Passion of Cooking
,,Wiosenna sałatka z paluszkami krabowymi i makaronem ryżowym” 167

Prezentuję Wam dziś niezwykle lekką, kolorową sałatkę, łączącą w sobie wiosenne smaki świeżej rzodkiewki, szczypiorku i ogórka z aromatycznymi paluszkami krabowymi i delikatnym makaronem ryżowym. Składniki: 200 g makaronu ryżowego opakowanie paluszków krabowych 250 g mała puszka kukurydzy 1 ogórek 4 rzodkiewki pół czerwonej papryki pęczek koperku pęczek szczypiorku kilka liści sałaty pekińskiej 3 łyżki słoneczniku 5 łyżek majonezu sól

Podróż w kulinaria
Schabowe Roladki z Chrzanem z Imbirem 210

obsmażyłam z każdej strony na gorącym oleju. Obsmażone umieściłam w woku, obkładając je cebulą. Dusiłam kilka minut pod przykryciem. Jak widać  podałam z utłuczonymi ziemniakami i kiszonymi ogórkami, oczywiście własnej roboty ;) SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :) /*post zawiera lokowanie produktów firmy Ballarini: wok Granitium i patelnia płytka LUCCA

Blondynka Gotuje
DOMOWE HOT DOGI 199

czyniłam zawsze kiedy podawałam z keczupem. Składniki: 4 bułki pszenne kształt ,,u" 4 parówki garść poszatkowanej drobno kapusty białej 2 marchewki- poszatkowane 3 gałązki natki pietruszki 1 ogórek typu wąż 2 pomidory 8 plastrów żółtego sera Wykonanie: Bułki podgrzewamy w piekarniku ok 3 minut, po tym czasie wykładamy je serem, ponownie podgrzewamy do rozpuszczenia sera, razem podgrzewamy też parówki. Poszatkowaną(...)kapustę mieszamy z marchewką oraz posiekaną natką pietruszki. Wykładamy po łyżce do środka hot doga. Pomidora i ogórka kroimy w plastry. Również wkładamy do bułki. Do nafaszerowanej bułki wykładamy ciepłą parówkę, na wierzch polewamy sosem madziarów. Zajadamy

Z Majeczką w kuchni
Recenzja obieraczek do warzyw - ostry-sklep.pl 164

jest przecież znana na całym świecie z najlepszych noży czy scyzoryków.  Nawet mój S posiada ich kilka i od lat jest bardzo zadowolony. Obieraczki idealnie sprawdziły się przy ogórkach, marchewce czy ziemniakach, także przygotowywanie obiadów było miłą czynnością.  Doskonale nadają się do obierania jabłek czy gruszek. Są bardzo ostre i wytrzymałe. Myślę, że posłużą mi na dobrych

Magiczne Życie Marty
Jarzynowa sałatka z marynowanymi grzybkami 150

obowiązkowo wśród dwunastu potraw na stole swoje miejsce ma sałatka jarzynowa z marynowanymi grzybami. Dzisiaj przedstawiam Wam jej moją, dość skromną wersję.    Pomijam w niej jajka i ogórki kiszone, a zamiast groszku dodaję konserwową kukurydzę. Dzięki temu smak grzybów jest bardziej wyczuwalny.   Życzę smacznego! Składniki: 4 – 5 ziemniaków sałatkowych, 1 marchew, 1 pietruszka, jasna część

Nie tylko w kuchni
Kolorowa sałatka z roszponką 164

zdrowo! Składniki ( na dwie porcje): 2 – 3 garści sałaty roszponki, 150 g szynki, 150 g żółtego sera, ½ puszki kukurydzy, ½ czerwonej słodkiej papryki, 1 mała cebula, 1 pomidor, 1 ogórek, sól, pieprz, zioła prowansalskie, oliwa Sposób przygotowania: Sałatę opłukać i osuszyć. Kukurydzę odcedzić. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Ogórka, pomidora, paprykę pokroić w nieduże kawałki, ser i szynkę w małą kostkę

Nie tylko w kuchni
Sałatka z łososiem z puszki 188

kilka gałązek świeżego koperku, 3 łyżki majonezu light, sól, pieprz mielony prawdziwy Sposób przygotowania: Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu. Osączyć, wystudzić i przełożyć do dużej miski. Paprykę i ogórki osączyć z zalewy i pokroić w drobną kostkę.Posiekać koperek, cebulę obrać i drobno pokroić. Łososia osączyć z zalewy i w razie potrzeby rozdrobnić widelcem. Do miski z ryżem

Nie tylko w kuchni