pomidorową masą. Przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Hummus z warzywami Składniki: Puszka ciecierzycy, oliwa z oliwek, opcjonalnie pasta tahini, ulubione warzywa: marchew, papryka, rzodkiew, natka pietruszki, sałata, kalarepa, ogórki, Miksujemy ciecierzycę z puszki wraz z dodatkiem 3-4 łyżek oliwy oraz 2 łyżek pasty tahini. Kroimy warzywa na kawałki i układamy na półmisku. Podajemy hummus, jako
Codogaraucieramy na gładką masę. Kolejno przygotowujemy: 6 średnich jabłek 2 łyżki cukry trzcinowego łyżeczka przyprawy do ciast i deserów lub cynamonu Jabłka obieramy i trzemy na tarce do ogórków, lub kroimy w bardzo cienkie plasterki. Wyciągamy podpieczony spód ciasta, chwilkę studzimy (5 minut wystarczy), wylewamy masę serową. Na masę wrzucamy jabłka, na jabłka sypiemy cukier trzcinowy oraz cynamon. Wkładamy
Kocham Czekoladęłyżka kakao 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 4 średnie jabłka 1 banan garść rodzynek Orzechy posiekać. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce do ogórków, lub pokroić w kostkę. Jajka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym lub dobrze wymieszać trzepaczką rózgową. Dodać jogurt i olej, ponownie dokładnie zamieszać. Wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sodę
Kocham Czekoladęzachęcam. Domowe sushi, maki z surimi Czas przygotowania: 20 minut Składniki: ryż ugotowany według przepisu jak zrobić ryż do sushi arkusze alg nori kilka paluszków surimi zielony ogórek ze skóra pokrojony w cienkie paski majonez wasabi Dodatkowo: mata do zwijania folia spożywcza woda w miseczce Wykonanie: Matę wykładamy folią spożywczą, układamy na niej arkusz alg błyszczącą stroną do dołu(...)warstwę ryżu i wyrównujemy go palcami umoczonymi w wodzie, aby się do nich nie kleił. Następnie dolną część smarujemy majonezem, układamy na nim paluszki i paski ogórka. Na koniec górną cześć ryżu smarujemy odrobiną wasabi. Matę równomiernie i ciasno rolujemy od dołu, wystającą część alg smarujemy wodą, żeby się
Kulinarne przygody GatitySkładniki (na 1 porcję) - 10 truskawek (ok. 150 g), - ½ ogórka szklarniowego (ok. 55 g), - ¼ szklanki wody (ok. 60 ml). Sposób przygotowania 1. Miksujemy truskawki z ogórkiem i wodą. Koktajl jest bogaty w - witaminę C, które jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo. Wartość odżywcza jednej porcji: Porcja waży: ok. 265 ml Energia: 49,2 kcal Białko
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachgotować tylko wrzeć. Po tym czasie wyciągamy kiełbaski, studzimy. Są doskonałe w smaku zarówno na zimno, jak i na ciepło, ale najlepiej smakują grillowane np. z ekspresowymi piklami z ogórków małosolnych . The post Grillowe kiełbaski z majerankiem appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmakaronu w kształcie ziarna ryżu 1-2 piersi z kurczaka (w zależności czy wolimy wersję bardziej mięsną czy mniej) 1 papryka czerwona 1 puszka kukurydzy 1 ogórek zielony, długi 1 cebula, średniej wielkości 2-3 łyżki majonezu przyprawa do gyrosa olej do smażenia wykonanie: Mięso kurczaka myjemy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, dodajemy pokrojone piersi, wsypujemy przyprawę(...)mieszamy i smażymy. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie, a następnie odcedzamy i dodajemy do przestudzonego mięsa, mieszamy. Kukurydzę odsączamy. Ogórka, paprykę oraz cebulę kroimy w kostkę. Warzywa mieszamy z mięsem z makaronem. Dodajemy majonez i ponownie mieszamy. Całość schładzamy w lodówce i podajemy. (Zdjęcie zrobiłam przed dodaniem majonezu
Domowy Smak Jedzeniaposmarowałam ponownie marynata i piekłam kolejne 20 minut w temperaturze 160 stopni z termoobiegiem. Kiedy są rumiane, a mięso mięciutkie są gotowe. Szaszłyki podałam z pieczonymi ziemniaczkami i kartuskimi ogórkami konserwowymi ORZECH Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogróddobry! Najprostsze dania są zdecydowanie najlepsze. Ostatnio w naszej kuchni królują właśnie takie proste, szybkie i jednocześnie pyszne potrawy. Dzisiaj przedstawiam Wam wariację na temat sałatki greckiej - są pomidory, ogórki, oliwki i feta, ale jest też świetnie pasująca do tego zestawu ciecierzyca i granat. Wszystkie składniki idealnie komponują się w smaczną i sycącą sałatkę idealną na obiad czy też
Pora coś zjeśćsierpniu. Podczas wakacji na wsi MUSIAŁAM . Tak MUSIAŁAM . Chodzić z mamą grabić siano, motyczką obrabiać ziemniaki na polu, nosić wodę w konewkach na ogród, żeby podlać ogórki. MUSIAŁAM zrywać porzeczki i oddzielać je od tych wstrętnych giętkich zielonych gałązek, od których nie chciały się odczepić. MUSIAŁAM od czasu do czasu skopać ziemię w ogródku, w którym rosły tulipany
bistro mamafirmy Fanex , idealna do grilla lub na kolację. Takie sałatki często przyrządzam na kolacje, polecam. Składniki: 1 opakowanie mix sałat 250 gram wędzonego twarogu 5 małych pomidorków 1 ogórek zielony 1 papryka czerwona 2 saszetki sosu miodowo-musztardowego Sposób przygotowania: Mix sałat płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy i układamy na dużym talerzu lub półmisku. Pomidorki kroimy w ćwiartki, ogórka obieramy
Bajeczna Kuchniałyżki oleju do smażenia 100 g ugotowanej kaszy 100 g ugotowanej fasoli mung 1 awokado 3 młode marchewki 2 łyżki czerwonej cebuli, drobno pokrojonej garść różnych zarodków 10 cm ogórka 2 łyżki oliwy 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka miodu 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka czarnego sezamu do posypania Ugotuj fasolę(...)namaczania. Odcedź fasolę, odparuj kaszę i wymieszaj z dressingiem z oliwy, cytryny, czosnku, cebulki i miodu. Przekrój awokado na pół i połóż na sałatce razem z pokrojoną marchewką i ogórkiem. Pokrój halloumi w kostkę i usmaż na oleju na złoty kolor. Ułóż halloumi na talerzu. Całość posyp zarodkami i czarnym sezamem. The post Halloumi sałatka appeared first on Blog kulinarny
codojedzeniaSkładniki na 1 średnią miskę: SAŁATKA: 2 garście dużych kiełków - u mnie słonecznik 2 łodygi selera naciowego - jeśli młode, mogą być wraz z listkami 1 pęczek rzodkiewek 1/2 długiego ogórka 1 garść szczypiorku 1-2 garście żurawiny suszonej całej ze sklepu GREEN ESSENCE 2 grube plastry dowolnej wędliny SOS MUSZTARDOWY: 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka octu winnego 1 łyżeczka(...)oleju rzepakowego ze sklepu GREEN ESSENCE sól, pieprz - do smaku Kiełki opłukać z ewentualnych łupinek i ziaren. Łodygi selera naciowego pokroić w małe kawałki. Rzodkiewki i obranego ze skóry ogórka pokroić w plasterki. Szczypiorek drobno posiekać. Plastry wędliny pokroić w małe słupki. Przygotować sos. W małym naczynku wymieszać dokładnie razem musztardę, ocet winny, syrop z agawy i olej rzepakowy. Doprawić
Grunt to przepis!ząbek czosnku - sól, pieprz Dodatki: - 6-8 bułek (z zaufanej piekarni lub z tego przepisu na bułki żytnio-pszenne z siemieniem i sezamem ) - ulubione dodatki np. papryka, pomidor, ogórek kiszony, sałata, ser Marchewki obierz i zetrzyj na tarce, bądź pokrój na kawałki i rozdrobnij w malakserze. W malakserze umieszczamy marchew, paprykę i czosnek - rozdrabniamy. Następnie dodajemy wszystkie składniki oprócz
Be Fit Be Stronglekkie. Moja to często są sałatki i surówki. Ta świetnie zaspokaja głód. Składniki: 2 szklanki soczewicy 1 pomidor 2 garście posiekanej drobno kapusty pekińskiej pęczek rzodkiewek 1 zielony ogórek 1/3 szklanki oleju rzepakowego sok z 1/3 cytryny 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka cukru 2 łyżki wody 1/4 łyżeczki bazylii 1/4 łyżeczki oregano sól i pieprz do smaku Wykonanie: Pomidora(...)rzodkiewki i ogórka drobno kroimy, dodajemy pekinkę, soczewicę. Z podanych składników przygotowujemy sos, polewamy sałatkę
Z Majeczką w kuchni