ogórki - 26028 przepisów (strona:1147/1736)

TABBOULEH SAŁATKA Z BAKŁAŻANA KASZY BULGUR Z MIĘTĄ I SOKIEM Z CYTRYNY 237

propozycja na kolację lub imprezy.   Tabbouleh jest elementem kuchni arabskiej, nazywana jest sałatką libańską. Ja trochę ją zmodyfikowałam, dodając grillowanego bakłażana. W oryginale dodaje się również zielony, świeży ogórek-ja go pominęłam.   Nie dodałam niestety świeżej natki pietruszki, przy kolejnej dodam. Lubię kapary i stwierdziłam,że nadadzą charakteru mojej sałatce.Polecam. Kaszę bulgur możecie zastąpić kaszą kuskus. Bulgur(...)około 2 łyżek) sok z jednej cytryny 1 łyżka kaparów 3 łyżki oliwy extra vergine ząbek czosnku dowolna ilość sera fety szczypiorek/ dymka (opcjonalnie) natka pietruszki ( dodam przy kolejnej ) ogórek gruntowy (opcjonalnie) sól, pieprz Zacznijmy od bakłażana. Pokroiłam go na 1cm plastry. Posoliłam je i odstawiłam na około 15 minut aż puściły sok. Jego nadmiar zebrałam po prostu papierowym ręcznikiem

potrawyregionalne
PLACKI ZIEMNIACZANO MARCHEWKOWE 154

natki pietruszki świeże gałązki tymianku 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej ( niekoniecznie) sól świeżo zmielony czarny pieprz olej do smażenia Składniki na sos czosnkowy: opakowanie gęstego naturalnego jogurtu 1 szt.kiszonego ogórka 1 ząbek czosnku sól pieprz garść koperku mały kawałek sera feta Ziemniaki starłam na tarce o małych oczkach. Można tez na grubych, jak wolicie. Odstawiłam aby odciekły i odlałam(...)papierowe ręczniki aby odsączyć z nich tłuszcz. Wyszły chrupiące i smaczne!   Do placków idealnie pasuje sos czosnkowy. Do miseczki włożyłam gęsty jogurt,pokrojony w plasterki kiszony ogórek, ząbek czosnku i pieprz. Dodałam parę listków suszonej mięty.  Dodałam również kawałek sera feta. Wszystkie składniki zmiksowałam blenderem. Na koniec dodałam świeży koperek. SMACZNEGO

potrawyregionalne
PASTA JAJECZNA Z BROKUŁAMI KAPARAMI ANCHOIS I KORNISZONAMI 195

łyżka musztardy francuskiej sól świeżo zmielony czarny pieprz Jajka ugotowałam na twardo. Brokuły również ale na pół twardo-nie powinny się rozgotować. Kolejno do miseczki wsypywałam: Pokrojone w kosteczkę ogórki, pokrojone fileciki anchois, posiekane kapary, brokuły, posiekane w kostkę jajka. Wszystko wymieszałam. Pozostało już tylko dodać majonez i musztardę. Przyprawić i pasta gotowa. Smacznego! Polecam inne pyszne propozycje past

potrawyregionalne
Weekendowe śniadanie w 15 minut. Pasta z wędzonej makreli na grzance 172

Czas przygotowania:  15 minut Porcje: 9 Składniki: 9 kromek pieczywa tostowego, 2 łyżki masła, Farsz: 1/2 wędzonej makreli, serek Philadelfia, 2 łyżki posiekanej czerwonej cebuli, 1 ogórek konserwowy posiekany, 1 łyżka majonezu, sok z cytryny, sól i pieprz, słonecznik, kiełki lub świeże zioła do przybrania. Przygotowanie: Z pieczywa wyciąć krążki przy pomocy rantu cukierniczego lub szklanki, każdy kawałek posmarować(...)roztopionym masłem z obydwu stron, włożyć do metalowej formy na muffiny formując koszyczek. Piec w 200 stopniach kilka minut (do zrumienienia). Serek wymieszać z majonezem, sokiem z cytryny, cebulą, ogórkiem i przyprawami. Dodać mięso ryby rozdrobnione widelcem (bez ości i skóry), wymieszać i ewentualnie doprawić do smaku. Słonecznik uprażyć na suchej patelni. Gorące grzanki napełnić pastą, posypać ziarnami

SzczyptaSmaQ
Mięsne kulki z serem, w sosie pomidorowym, z wolnowaru 266

Kolejne łatwe do zrobienia danie obiadowe, dla miłośników wolnowaru. Miałam akurat koper (pozostałości po kiszeniu ogórków), dodałam parę gałązek do garnka. Wolnowar wydobył cały koprowy zapach! Bardzo mi się pomysł z koprem spodobał, ale jeżeli zrobicie takie pulpety bez kopru, też będzie smacznie. Danie oczywiście można zrobić tradycyjnie, ale cały urok wolnowaru polega

Stare Gary
Sushi 192

przygotowany jak powyżej) matę bambusową do rolowania ostry nóż liście nori- prasowane algi wasabi- zielony, bardzo ostry chrzan marynowany imbir sos sojowy no i oczywiście zawartość rolek (ryby, surimi, ogórek, awokado itd) Zanim zaczniemy sprawdzamy czy ryż na pewno już wystygł. Przygotowujemy miseczkę z wodą do maczania palców. Dla późniejszej wygody przygotowujemy wszystkie składniki, kroimy na odpowiednie porcje. Rozkładamy(...)nori błyszczącą stroną do dołu. Na liściu układamy niezbyt grubą warstwę ryżu. Na końcach krótszych boków nori zostawiamy pusty pasek. Na ryżu układamy pokrojone w paski składniki: łososia, surimi, ogórka, awokado itd. Z pomocą bambusowej maty zwijamy sushi, Fragment nori bez ryżu smarujemy wodą. Powstały rulon kroimy ostrym nożem w poprzek, w krążki o grubości około 2 cm. Sushi tradycyjnie

Smakowity Blog Kulinarny
wyciskana surówka z kapusty 149

Surówki robię najczęściej z tego co akurat znajdę w lodówce. Dlatego za każdym razem mam inną do obiadu.  Składniki: 1/3 główki kapusty białej 1/2 czerwonej papryki kawałek zielonego ogórka 1 mała czerwona cebula 1 mała płaska łyżeczka soli 1 łyżka majonezu pieprz Kapustę zeszatkować, nasolić i odstawić na pół godziny a następnie odcisnąć. Paprykę pokroić w kostkę, ogórka

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
tarta ze szpinakiem i serem korycińskim 196

pierwszy rzut oprócz tradycyjnych kanapek poszła krucha tarta ze szpinakiem. Ser idealnie się w niej sprawdził smakowo i kolorystycznie. W ogóle doskonale smakuje w połączeniu z kwaśnymi dodatkami- pomidorami, ogórkami kiszonymi czy marynowaną papryką.  *foremka 21 cm: Składniki: na ciasto: 200 g mąki 125 g masła 1 jajko szczypta soli na nadzienie: 300 g mrożonego szpinaku 2 łyżki

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
sałatka z liści szpinaku 170

czosnkowym, którą przeważnie podaję do mięs i kiełbasek z grilla. Oprócz tego, że jest smaczna to także jest bardzo zdrowa. Idealna na lato. Składniki: 500 g pomidorków koktajlowych zielony ogórek czerwona cebula 3-4 garście liści  młodego szpinaku 150 g jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu  2 ząbki czosnku sól, pieprz Warzywa opłukać. Pomidorki pokroić na połówki. Cebulę posiekać(...)Ogórka pokroić w niewielkie kawałki, szpinak także drobno pokroić. Majonez wymieszać z jogurtem, dodać zmiażdżony czosnek i przyprawić. Warzywa posolić, posypać pieprzem i tuż przed podaniem polać sosem

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
kanapeczki kwiatuszki - kolacja dla dziecka 200

czasu niż zrobienie zwykłych kanapek  Składniki: 4 kwadratowe kromki chleba 4 plasterki żółtego sera masło lub majonez pomidorki koktajlowe czarne i zielone oliwki mała czerwona cebulka kawałek zielonego ogórka zielona cebulka  koperek Chleb posmarować masłem i na każdą kromkę położyć plaster sera. Z kanapek wyciąć kwiatki foremką do ciastek. Oliwki pokroić na plasterki, pomidorki na połówki, cebulę(...)ogórka także w plasterki. Ułożyć wszystko na kanapkach, z zielonej cebulki i koperku zrobić łodygi

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Sałatka z wędzonym kurczakiem i makaronem 800

podawana z pieczywem czosnkowym. Sałatka z wędzonym kurczakiem i makaronem – Składniki: 100g makaronu w kształcie ryżu (orzo) 230g wędzonego kurczaka (u mnie wędzona pierś z kurczaka) 1 długi ogórek zielony (ok. 260g) 3 jajka 1 puszka kukurydzy (220g po odsączeniu) 1 pęczek koperku 2 pełne łyżki majonezu 2 pełna łyżeczka musztardy chrzanowej pół łyżeczki czosnku granulowanego pieprz, sól(...)Sałatka z wędzonym kurczakiem i makaronem – Wykonanie: Makaron ugotować al dente wg opisu na opakowaniu. Przelać zimną wodą i pozostawić do ostudzenia i odsączenia. Kurczaka pokroić w kosteczkę. Ogórka też pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupki, pokroić w kostkę. Koperek posiekać. Wszystkie składniki wrzucić do jednej miski. Dodać majonez i musztardę

Kulinarne Przeboje
Ryżowa sałatka z dwoma serami 210

Składniki: woreczek ryżu ( 125g ), puszka kukurydzy, puszka groszku, kilka plasterków szynki gotowanej ( 80g ), 200g sera feta, 8 ogórków konserwowych, 1-2 garście natki pietruszki, 160g sera żółtego, por, sól, pieprz, majonez. Przygotowanie: Ryż ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, przelać zimną wodą i dobrze odsączyć.  Kukurydzę i groszek odsączyć. Natkę pietruszki posiekać, a resztę składników pokroić. Wszystkie składniki połączyć

W kuchni u Moniki
Pieczone udka z kurczaka w ziołach z czosnkiem i gruszkami 228

stopniach. Pod koniec pieczenia można zdjąć pokrywę naczynia, aby skórka na udkach ładnie się podpiekła. Zamarynowane udka przed włożeniem do piekarnika Nasza propozycja obiadowa - z ziemniakami i kiszonymi ogórkami (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Aromatyczna salsa 322

pomidory pół cebuli cukrowej 2-3 ząbki czosnku naka pietruszki bazylia 1 łyżeczka suszonych ogórków kiszonych szczypta pieprzu cytrynowego duża szczypta pieprzu ziołowego staropolskiego 1 łyżeczka octu jabłkowego 1 łyżka oliwy Pomidory i cebulę pokroić w kosteczkę, czosnek posiekać drobniutko, dodać poziekaną bazylię i natkę pietruszki, dodać przyprawy , doprawić octem i oliwą. Wymieszać i odstawić

Gotowanie jest łatwe
Śledzie w sosie tatarskim 179

płaty śledziowe matias 1 cebula 3 jajka 2 łyżki kaparów kilka grzybków marynowanych pół ogórka kiszonego mały słoiczek majonezu ok 200g Śledzie wymoczyć w wodzie by nie były słone. Jajka ugotować na tardo. Majonez przełożyć do miseczki, dodać drobno posiekane dwa jajka, grzybki, ogórek i kapary. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Śledzie pokroić w paseczki, ułożyć na dnie

Gotowanie jest łatwe