jabłka pieczone - 6536 przepisów (strona:206/436)

Granola 206

sięgnięcie już po sklepowe musli, czy płatki. Czas przygotowania: 10 minut + 40 minut pieczenia Ilość porcji: około litra granoli (dwa słoiki widoczne na zdjęciach) Składniki: Szklanka otrębów pszennych Szklanka otrębów owsianych 4 łyżki miodu 1/3 szklanki ziaren sezamu 1/3 szklanki migdałów w całości 1 jabłko 2 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżka oleju 1 łyżeczka cynamonu 1/3 łyżeczki soli ½ szklanki rodzynek(...)kandyzowaną skórkę pomarańczową, a zamiast otrębów użyć płatków pszennych, owsianych, jęczmiennych. Wszystkie składniki za wyjątkiem suszonych owoców mieszamy w misce. Jabłko obieramy i ścieramy na tarce na średnich oczkach, dorzucamy do zbóż i mieszamy składniki. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wysypujemy mieszankę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 170 stopni na około 40 minut. W czasie pieczenia mieszamy granole dwukrotnie

Kolizje Smaków
Ekspresowa tarta z jabłkami na 2 sposoby 162

Sposób 1 - tarta z cynamonem: Pierwszą część ciasta francuskiego układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Brzegi ciasta smarujemy jajkiem, zawijamy jego krawędzi (ok. 2 cm) z każdej strony. Przyciskamy je widelcem, a następnie tak zawinięte smarujemy ponownie jajkiem. Środek ciasta nakłuwamy widelcem. Jabłka układamy w rzędach, tak by lekko na siebie nachodziły. Całość posypujemy cynamonem(...)szarlotkę, natomiast ta z serkiem smakuje jak rożek z twarożkiem i jabłkami. Wyjęte z piecyka i podane z lodami na pewno zachwycą gości, którzy wpadną z niespodziewaną wizytą. Przygotowanie trwa kilka chwil, a efekt jest naprawdę niesamowity, dlatego zawsze warto mieć w lodówce lub zamrażalniku ciasto francuskie. :) Pieczenie (dla obu tart): Temperatura - 200ºC z termoobiegiem oraz dolną grzałką Czas

Cooking Monster
Cesarski strudel! 226

zimno. Składniki na ciasto makaronowe: 200g mąki pszennej 1 łyżka masła 3 łyżeczki oliwy 1/3 szklanki letniej wody z łyżeczką octu szczypta soli Składniki na farsz: 1kg jabłek odmiany szara reneta 150g lub więcej posiekanych orzechów włoskich 150g rodzynek skórka z 1/4 pomarańczy pokrojona w kosteczkę 3 łyżki bułki tartej cynamon cukier plus: 200g roztopionego masła Sposób wykonania: Składniki(...)rozciągamy dalej na 4 ręce. Ciasto musi być cieniutkie, ale nie za bardzo, bo będzie pękać podczas pieczenia. Grubsze końce odcinamy nożem. Dobrze rozciągnięte ciasto smarujemy dużą ilością roztopionego masła, obsypujemy bułką tartą i pokrojonymi w kostkę, razem ze skórką jabłkami. Jabłka posypujemy cukrem i dużą ilością cynamonu, a na koniec skórką pomarańczową, rodzynkami i orzechami. Następnie pomagając

Kuchnia Pani Wiosny
Ciasto migdałowe z owocami 236

sezonie letnim. Paliło wówczas słońce, a drzewa i krzewy uginały się pod ciężarem owoców. U mnie ciasto było pieczone z morelami i malinami, ale równie dobrze smakuje z innymi owocami. Możecie je spróbować upiec z jabłkami i myślę, że też będzie fantastycznie smakowało. Przepis z bloga Kasi, mojego ulubionego:) Składniki: 270 g mąki; 100 g mielonych migdałów(...)cukru pudru; 200 g miękkiego masła; 4 jajka; 1 łyżka miodu; 2 łyżeczki proszku do pieczenia; 1 budyń waniliowy w proszku; 400 g owoców (u mnie maliny i morele); 3 łyżki płatków migdałowych; 2 łyżki cukru kryształu;   Wykonanie: Miękkie masło miksujemy z cukrem pudrem około 5 minut. Cały czas miksując dodajemy kolejno po jednym całym jajku oraz miód

In my kitchen
Babeczki dyniowe z morelą 177

puree z dyni 150 g mąki pszennej 30 g mielonych migdałów pół łyżeczki sody 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta cynamonu 8 łyżeczek niesłodzonej konfitury z moreli (użyłam takiej—>KLIK, możecie też dodać pokrojone jabłko lub pomarańczę) Masło miksujemy z cukrem. Dodajemy sok i skórkę z pomarańczy oraz puree i ponownie miksujemy. Suche składniki mieszamy ze sobą

Mienta blog
SZARLOTKA KRÓLEWSKA 168

Delikatny biszkopt,pyszna warstwa jabłek w galaretce przykryta masą budyniową - rewelacyjne ciasto zarówno do niedzielnej kawusi jak i na świąteczny stół.    Uwielbiam to ciasto więc co najmniej  raz w roku musi się pojawić,zawsze się udaje,zawsze szybko znika...mało tego...to pierwsze ciasto,które upiekłam będąc nastolatką więc mam do niego sentyment.    Przepis(...)płaska łyżeczka pr do pieczenia 1 łyżeczka octu Białka ubić na sztywno,dodać cukier oraz żółtka wymieszane z octem. Następnie dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia - delikatnie wymieszać,wylać na formę do pieczenia i piec ok 30 min w 160 - 180 st C. Masa jabłkowa:   1,5 kg jabłek ( najlepiej kwaśnych np antonówki) 2 galaretki wiśniowe Jabłka

Niespełnione zdolności kulinarne
Gofry waniliowe z karmelizowanymi jabłkami. 169

Pamiętam jak kupiłam pierwszą gofrownicę i piekłam gofry bardzo często. Potem stwierdziłam, że mamy na jakiś czas dość goferków. Teraz od jakiegoś czasu znów mam zachcianki na te słodkie cuda. Dzisiaj są gofry waniliowe na maślance z karmelizowanym jabłkami. Składniki: Ciasto 4 jajka 3 łyżki masła 250 ml maślanki 1/2 laski wanilii 2 łyżki cukru 1 szklanka mąki dodatkowo(...)pomocą łyżki połączyć z pianą z białek. Gofrownicę nagrzać, posmarować delikatnie olejem i wlać ciasto. Piec do zarumienienia się. Na patelnię wsypać cukier, wlać wodę i nie mieszać aż powstanie karmel, a następnie dodać masło wymieszać i włożyć obrane i pokrojone w kawałki jabłka. Smażyć aż będą miękkie, ale nie rozpadające się. Podawać wraz z goframi

O kuchni z uczuciem
CYNAMONOWE PLACKI Z JABŁKAMI 198

pieczenia 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej olej kokosowy/masło klarowane do smażenia 1. Roztrzepałam jajka, dodałam otręby, cynamon, proszek do pieczenia, sodę, ksylitol i obie mąki. Dokładnie połączyłam składniki. Ciasto ma być dosyć gęste. 2. Jabłko bez ogryzka (ale ze skórką) pokroiłam w małą kosteczkę, dodałam do ciasta. Wymieszałam. 3. Rozgrzaną patelnię cienko posmarowałam pędzelkiem tłuszczem. Smażyłam placuszki

Vroblewska-fitlife
Normandzki chleb z jablkami Hamelmana 157

slynacej z jablek Normandii upieczono chleb,ktorego skladnikiem sa owoce.Ciasto zawiera nie tylko suszone jablka,lecz takze jablkowy cydr.To doskonaly spsob na zuzycie nieco zwietrzalego napoju.Jablka powinny byc suszone w piecu w temperaturze 120°C,az beda suche, ale sprezyste.To zintensyfikuje ich aromat i zapobiegnie oddawaniu wilgoci.Aby uzyskac jak najlepszy smak,uzyjmy niepasteryzowanego i niefiltrowanego cygru" tyle Hamelman(...)najpierw 3 minuty na I predkosci,w razie koniecznosci korygujac nawodnienie,do otrzymania ciasta o sredniej konsystencji.Nastepnie mieszac na II predkosci przez 3 minuty,aby rozwinac siatke glutenowa.Dodac suszone jablka i mieszac na I predkosci tylko tyle,aby skladniki byly rownomiernie rozmieszczonefermentacja powinna trwac 1-2 godziny.Dlugosc fermentacji zalezna jest od temperatury.Jesli ma trwac 2 godziny,zlozyc ciato po godzinie.Jesli

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chleb watykański, ciasto Harmana, chleb przyjaźni Amiszów 169

łyżeczki soli - 1/2 łyżeczki cynamonu - dodatki, dowolne: orzechy laskowe/włoskie (posiekane), migdały (posiekane), wiórki kokosowe, 2 jabłka pokrojone w kostkę lub starte na grubych oczkach, kandyzowane owoce, rodzynki/żurawina, posiekana czekolada itp - masło i brązowy cukier do posypania przed pieczeniem   Wersja dla osób, które same robią starter. * dzień 1:  Wymieszać dokładnie składniki z lekko ciepłym mlekiem. Przelać

CookYourself
Ciasto jabłkowo-serowe 125

sernik. Wiecie, że do serników mam słabość i mogłabym je piec na okrągło. Chcąc sprostać zadaniu upiekłam ciasto,   które zadowoliło wszystkich       (Blaszka 25x40 cm)   Składniki: 320 g mąki pszennej 170 g margaryny 2 żółtka 300 g cukru 4 łyżki mleka 2 kg jabłek 2 cytryny 6 jajek kubeczek ( 200 g) kwaśnej śmietany(...)pieczenia Ciasto rozwałkowałam pomiędzy dwoma płatami folii kuchennej tworząc prostokąt wielkości blaszki do pieczenia. Ciasto przełożyłam do blaszki. Nakłułam widelcem i wstawiłam do piekarnika na 15 minut, żeby się lekko zrumieniło.     Z obu cytryn starłam skórkę a następnie wycisnęłam sok. Jabłka po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych poszatkowałam na cienkie plasterki.   Rozdzieliłam żółtka od białek. Białka

Kuchnia u Krysi
Pudding zapiekany z jabłkami i cynamonem. 127

mleka rozrabiamy mąkę. Kiedy mleko zacznie się gotować, dodać roztwór i stale mieszając doprowadzić do ponownego zagotowania.  Pudding przelać do kokilek. Ozdobić jabłkami, posypać świeżo startym cynamonem i oprószyć delikatnie kruszonką. Wstawić do nagrzanego pieca do 160 stopni, na około 10-15 minut - czyli na tyle, by kruszonka się zarumieniła. Zajadać lekko przestygnięty, ale nadal ciepły :-) Smacznego! Pozdrawiam

Poezja Smaków - blog kulinarny
Co zrobić z czerstwym pieczywem? 135

możecie ją przygotować na podwieczorek. Jest to też niesamowita bomba energetyczna na śniadanie. W swoim składzie ma miód, cynamon, płatki migdałowe i kwaskowate jabłka. Przygotowanie zajmie Wam jakieś 10 do 15 minut i tyle. Potem pieczemy i zajadamy!  Sprawdźcie sami! Życzę smacznego i koniecznie dajcie znać czy Wam smakowało  ;-))) A Wy macie swoje pomysły na czerstwe pieczywo

SMYKWKUCHNI
TOP 50 - Gadżety kuchenne, które chciałabyś mieć! 171

Zaparzacz do herbaty (44,90) 13. Maszynka do lodów i shake (137,99) 14. Magiczna miska z durszlakiem (24,90) 15. Drylownica do jabłek (34,90) 16. Deski do krojenia na stojaku (61,90) 17. Piec do mini pizzy 6 łopatek w zestawie (288,99) 18. Grill stołowy na podczerwień (432,99) 19. Maszynka do pieczenia ciasteczek

Tradycyjna Kuchnia
CIASTO CZEKOLADOWE Z CZEREŚNIAMI 150

czereśnie minie – śmiało możecie dołożyć do niego inne ulubione owoce – świetnie sprawdzą się też borówki, brzoskwinie, wiśnie, a nawet jabłka! To co, robimy?! Zapraszam! SKŁADNIKI: * mąka pszenna – 2 szkl * proszek do pieczenia – 2 łyżeczki * cukier – 3/4 szkl * cukier waniliowy – 2 łyżeczki * kakao- 3 łyżki * mleko – 3/4 szkl * duże jajko

Ostra na Słodko