szklanki mąki 2 żółtka 1 łyżka kwaśnej śmietany 1/3 szklanki gazowanej wody 1/3 szklanki słodkiego mleka 1 średnie starte jabłko 10 szt. srednich dojrzałych pokrojonych truskawek szczypta cynamonu szczypta soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta sody olej do smażenia cukier puder Sposób przygotowania: Mąkę połączyc w misce z proszkim, sodą i solą, dodać żółtka i mleko oraz wodę
Gosia gotujetruskawy nie mogły się zmarnować, powstało więc crumble, które spełnia nie tylko te trzy wspomniane kryteria. To jeden z moich ulubionych deserów. Podczas pieczenia pachnie zawsze obłędnie, a smakuje wyśmienicie. Robię go również z jabłkami z cynamonem, z nektarynkami i borówkami amerykańskimi (rewelacja!), a czasami posypuję go również płatkami migdałów. Tak naprawdę kombinacji może być wiele i ogranicza(...)piasku. Kruszonkę można również trochę pozgniatać w dłoniach, tworząc trochę większych grudek, które po upieczeniu będą przyjemnie chrupiące. Przygotowaną kruszonką posypujemy owoce, a następnie formę umieszczamy w nagrzanym piekarniku. Pieczemy 30 min. (na ostatnie 5 min. zostawiłam tylko górną grzałkę i zwiększyłam temperaturę do 200 stopni). Podajemy lekko przestudzone (wciąż ciepłe, ale nie gorące!), w towarzystwie lodów. Najlepiej będą pasowały
Ratunku obiadSkładniki na tortownicę o średnicy 26cm: CIASTO: 40g drożdży świeżych 75g masła 200ml mleka + 1 łyżka do posmarowania ciasta przed pieczeniem 500g. mąki pszennej 100g cukru 1 jajko 1/4 łyżeczki soli NADZIENIE: 2/3 słoiczka jabłek prażonych z wanili ą 500ml - przepis do podejrzenia TU 2 łyżki imbiru kandyzowanego 4 łyżki rodzynek 2 łyżeczki cynamonu Masło(...)rozwałkować na stolnicy w prostokąt o wymiarach 40x30cm. Posmarować grubo jabłkami prażonymi, posypać posiekanym w kostkę imbirem kandyzowanym oraz rodzynkami. Na koniec opruszyć chojnie cynamonem. Zawinąć w ścisły rulon jak roladę, zaczynając od dłuższego boku. Rulon kroić na grube plastry. Plastry układać poziomo w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. U kładać jeden obok drugiego, pozostawiając pomiędzy nimi dość
Grunt to przepis!łyżki płatków owsianych 2 łyżki otrębów owsianych (u mnie żytnie) 2 łyżki mąki pełnoziarnistej płaska łyżeczka proszku do pieczenia 4-5 łyżek roztopionego, zimnego masła 1. Mieszamy ze sobą suche składniki. 2. Myjemy, obieramy i ścieramy na tartce jabłko. Dodajemy do suchych składników wraz z jajkiem i roztopionym, zimnym masłem*. 3. Mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na kilka minut
NA MOIM TALERZUłyżeczka cynamonu 2 małe opakowania cukru waniliowego Mokra masa: 1 jajko 1 szklanka gęstej śmietany 1/2 szklanki oleju 2 jabłka pokrojone w drobną kostkę Składniki obu mas połączyć ze sobą oddzielnie, a następnie razem. Ciasto wyłożyć do foremek i piec ok 20 minut w 170 stopniach. Pałączki koszyczków stanowią żelki. Ja żelki, które widać na zdjęciu kupiłam w Tesco
Jadło i czytadłoJuż na samą myśl cieknie ślinka … 5 minut pracy … 15 pieczenia … i mamy gotowy wspaniały deser , który nie tylko pięknie wygląda , ale i smakuje rewelacyjnie! Takie jabłko świetnie sprawdzi się nie tylko na deser , ale i podwieczorek czy kolację na słodko! A dodając gałkę lodów … mmm …. zachwyci każdego! SKŁADNIKI: - jabłko – 1 szt- ciasto
Ostra na SłodkoSkładniki na ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki krupczatki 150 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru trzcinowego 3 żółtka 2 łyżki śmietany 8% Szczypta soli Składniki na masę jabłkową: 1 kg jabłek (obranych i bez gniazd nasiennych) 1 łyżeczka cynamonu 3-4 łyżki wody Kruszonka: 100 g masła 100 mąki 50 g cukru(...)Obrane i wydrążone jabłka kroimy w kostkę (nie musi być równa) i umieszczamy w garnku razem z wodą i cynamonem. Całość prażymy przez 15 minut. Po tym czasie jabłka odstawiamy do ostygnięcia. Składniki na kruszonkę umieszczamy w misce i dokładnie rozcieramy je palcami aż powstaną grudki. Formę na ciasto smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą, następnie wyciągamy ciasto
Emcia Pichcisokiem z cytryny i dokładnie mieszamy, aby sok pokrył każdy plasterek (zapobiegnie to ciemnieniu owoców). Plasterki układamy na wyłożonych papierem do pieczenia blaszkach (z wyposażenia piekarnika) jeden obok drugiego (nie mogą na siebie zachodzić). Teraz można też posypać jabłka cynamonem. Jabłka wkładamy do rozgrzanego do 70 stopni piekarnika (z termoobiegiem). Suszymy ok. 6 godzin (przy bardzo cienkich plasterkach
MyCookBook.pldodać cukier, cynamon i imbir. Wymieszać. Dodać rozpuszczone masło i dokładnie wymieszać. Wysypać do formy wyłożonej papierem do pieczenia (lub skorzystać z silikonowej formy z ceramicznym dnem Lekul e) i dokładnie wylepić jej dno. Schłodzić w lodówce przez 20-30 minut. Jabłka obrać ze skórki i pokroić w plasterki. Uprażyć z cynamonem i niewielką ilością wody. Można dodać cukier(...)mieszać do połączenia się soku z żelatyną. Ostudzić i schłodzić. Lekko tężejącą galaretkę jabłkową wylać na masę serową. Schłodzić w lodówce min. 12h. Smacznego! Sernik na zimno z prażonymi jabłkami zdecydowałam się przygotować w nietypowej (jak dla mnie :)) keksówce. Mowa tu o keksówce z ceramicznym dnem i silikonowej rozpinanej formie firmy Lekule . Uważam, że keksówka jest idealna pod każdym
CookYourselfUwielbiam pierogi. Dzisiaj zrobiłam drożdżowe z serem na słodko, pieczone w piekarniku. Koniecznie musicie spróbować. Mięciutkie, puszyste, bardzo łatwe do zrobienia. Ser można zamienić na jabłka. Będą również bardzo smaczne. Taki rodzaj ciasteczek do podjadania. Jeśli macie ochotę na inne pierogi to zapraszam do zakładki Pierogi i Kluski. Znajdziecie tam przepisy na tradycyjne pierogi, pieczone
O kuchni z uczuciemłyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli łyżka cukru olej do smażenia Wykonanie: Jogurt mieszamy z roztrzepanymi jajkami. Dodajemy cukier, szczyptę soli i proszek do pieczenia. Partiami dodajemy mąkę, obserwujemy konsystencję ciasta. Chodzi o to, żeby uzyskać konsystencję kwaśnej śmietany. Ja użyłam 6 czubatych łyżek, jeśli jogurt będzie rzadszy na pewno musimy użyć więcej. Jabłka obieramy i kroimy
Walijskie Pichceniesmaku. Odkąd pomysł na taki deser pojawił się w mojej głowie, piekliśmy je już cztery razy. Znikało tak szybko, że dopiero za czwartym razem zrobiłam zdjęcia. Spróbujcie koniecznie! :) Składniki: - 180g płatków ryżowych - 400 ml mleka kokosowego z puszki - 2 łyżki cukru trzcinowego - 2 kg jabłek - garść żurawiny - garść rodzynek - 1 opakowanie cukru waniliowego(...)Płatki mieszamy z mlekiem i cukrem i przekładamy do silikonowej formy (lub naczynia żaroodpornego posmarowanego olejem kokosowym). Odstawiamy na 20 minut. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce. Mieszamy z rodzynkami, żurawiną i cukrem. Przekładamy na ryżowy spód. Pieczemy 40 minut w 180 stopniach
Smakuje zdrowoDrożdżowe racuchy z jabłkami Moim kolejnym przepisem z jabłuszkami są racuszki drożdżowe, pomysł przyszedł bardzo szybko, kiedy z 10 jabłek które miałam 8 zużyłam do Szarlotki , zostały 2 więc kiedy ciasto się piekło zabrałam się za robienie ciasta na racuchy. Przepis jest bardzo prosty. A pulchne racuchy znikną ze stołu w bardzo szybkim tempie. :) Przepis: Składniki
Mój pomysł nałyżeczki sody, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 85 g masła, 1/2 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczy, lukier. Przygotowanie: Masło i miód przekładamy do rondelka i podgrzewamy na małym ogniu do rozpuszczenia (nie doprowadzamy do wrzenia). Pamiętajcie, że miodu ma być 200 ml, a nie gram :) Pozostałe składniki mieszamy w misce: mąka, proszek do pieczenia, soda, przyprawa do piernika, migdały(...)ostudzenia. Ciasto będzie trochę klejące, ale takie ma być- nie podsypujcie mąką. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia układamy uformowane kulki wielkości orzecha włoskiego. Lekko spłaszczamy. Pieczemy 15 minut w 170 stopniach. Po ostudzeniu przekładamy do pojemnika, wkładamy skórkę jabłka i zamykamy. Na drugi i trzeci dzień zmieniamy skórkę na świeżą. U mnie wystarczyło 2 dni i pierniczki były
Aga w kuchniWszystkie pozostałe składniki sałatki są po prostu pyszne i świetnie się łączą, a moim ulubionym jest zdecydowanie pieczona dynia - ale ciii - bo jeszcze jarmuż usłyszy ;) Składniki: 4 garście krojonego jarmużu 1/2 niewielkiej dyni hokkaido 5 łyżek ugotowanej kaszy quinoa 1 jabłko garść suszonych żurawin 1 łyżeczka soku z cytryny 4 (1+1+2) łyżki oliwy 1 łyżka octu cydrowego(...)łyżką oliwy i oprószyć obficie solą i pieprzem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piec do miękkości mieszając od czasu do czasu (30 - 40 minut). Wyjąć i ostudzić na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem dla odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Jabłko pokroić w około 1 cm kostkę (odrzucając gniazdo nasienne). 2 łyżki oliwy, ocet, musztardę i szczyptę soli wymieszać tworząc
zadanie-gotowanie