kopertę. Czynność powtarzamy jeszcze 2 razy. Ciasto dzielimy na 4 części, każdą część rozwałkowujemy w koło, kroimy na 6 trójkątów. Na każdym umieszczamy plasterek jabłka, zwijamy w rogalik. Układamy na blaszce wyłożonej papierem. Pieczemy w temperaturze 180st przez około 15-20 minut, do zrumienienia. Studzimy na kratce. Dekorujemy cukrem pudrem lub rozpuszczoną czekoladą
Gotowanie moimi oczamiwykroić gniazdo nasienne. Pokroić w cieniutkie plasterki, skropić sokiem z cytryny, by nie ściemiało na porcjach łososia nałożyć podsmażone warzywa, następnie rozłożyć plasterki jabłek ułożyć porcje łososia na blaszce lub naczyniu żaroodpornym. Piec w 200`C 15 minut. Piekarnik wyłączyć i pozostawić łososia jeszcze 5 minut, by doszedł. Podałam ze smazonym "ryżem" z kalafiora (przepis na blogu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!drugie śniadanie albo podwieczorek. Takie maślane ciastko ma w sobie czekoladę, cynamon i orzechy włoskie i nikt mu się nie oprze. Całkiem niedawno piekłam podobne bułki, ale zamiast czekolady miały w sobie jabłka i naprawdę dziś już nie wiem które są pyszniejsze więc chyba musicie upiec obie wersje i zdecydować sami. Bułeczki upiekłam w ramach akcji "Wypiekanie
Smaczna PyzaSkładniki herbatniki, 2 duże opak jabłka, 3 duże szt galaretka ananasowa, 1 opak woda, 1/2 szkl sok z cytryny, 2 łyżki cukier, 1 łyżka
Gotowanie moimi oczamirozgrzałam do temperatury 180 stopni. Ciasto podzieliłam na 3 części, każdą z nich rozwałkowałam, pokroiłam na kwadraty. Na każdy środek kwadracika kładłam wcześniej przygotowane jabłka, rogi składałam do góry, tak by powstała koperta. Piekłam około 20 - 25 minut na złoty kolor
Darcia w kuchnipłatkami owsianymi i ziarnami chia Pieczona dynia z cukinią w ziołach z kaszą jęczmienną Pesto z pieczonej dyni Spaghetti z pesto z pieczonej dyni Surówka z dyni z cukinią, papryką i jabłkiem Surówka z dyni z rukolą i orzechami Rozgrzewająca zapiekanka bezmięsna
Moja smaczna kuchniajajko. Wszystko dokładnie mieszamy, aż do połączenia składników. Tak przygotowaną kaszę przekładamy do naczynia do zapiekania. Lekko przygniatamy. Na wierzch wciskamy delikatnie pokrojone kostki jabłka. Całość wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy 25 minut na środkowym poziomie. Tak przygotowaną słodką zapiekankę podajemy od razu. Wierzch zapiekanki możemy posypać cukrem pudrem. Smacznego
Słodkie okruszkiczasie łyżką drewnianą, wymieszać składniki na jednolitą masę, ciasto będzie lekko rzadkawe. Blachę o wymiarach (40x24) wysmarować tłuszczem, wylać ciasto. Ułożyć na cieście jabłka, posypać kruszonką, odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Piec w nagrzanym piekarniku w 180 stop. przez ok.35 minut. Wyjąć ciasto z piekarnika, obkroić nożem w koło formy i odstawić do ostygnięcia. Ostudzone ciasto można
Kuchnia Danusiposypujemy 3 łyżkami cukru i resztą startego na tarce masła. Całość lekko uklepujemy drewnianą łyżką. Tortownicę owijamy od spodu folią aluminiową, by sok z jabłek, cukier i rozpuszczone masło nie wypływało po bokach. Pieczemy ok. godzinę w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 stopni. Po 30 min. pieczenia szarlotkę ponownie uklepujemy. Podajemy na zimno lub gorąco z bitą śmietaną
Mania Wypiekaniarozwałkować i przenieść na wałku do przygotowanej formy. Poprzekłuwać widelcem i upiec w dobrze nagrzanym piekarniku na złoto. Wyjąć z piekarnika, nałożyć nadzienie z jabłek i ozdobić kratką zrobioną z drugiej połowy ciasta. Piec ponownie przez 30 minut w temperaturze 170 stopni, a po upieczeniu posypać obficie cukrem pudrem
Tradycyjna KuchniaUda gęsi pieczone na kapuście kiszonej z sokiem jabłkowym, śliwkami i żurawiną Sezon na gęsinę dobiega końca. Pomyślałam więc, że warto jeszcze przygotować coś
Pełny talerzoraz jabłka należy pokroić w kostkę. Śmietanę zagotować z cukrem. Jajka zmiksować i dodać do ostudzonej śmietany. Do masy jajeczno - śmietanowej dodać bułkę, jabłka oraz bakalie. Masę przełożyć do żaroodpornych foremek i piec w 170 C przez 30 minut. Podawać na gorąco. Jako dodatek można dodać gęsty sos waniliowy lub lody waniliowe
Jadło i czytadłołyżki cukru 3/4 szklanki żurawiny szczypta cynamonu Jabłkom ściąć "czapeczki" i wydrążyć środki. Kaszkę ugotować z cukrem na mleku, dodać żurawinę i napełnić jabłka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec przez 15 minut
Jadło i czytadłosuszoną żurawiną. Całość doprawiamy do smaku pieprzem. Wydrążone jabłka napełniamy przygotowanym farszem z kaszanki, przykrywamy wierzchem z jabłka. Przygotowane jabłka owijamy w folię aluminiową, układamy na grillu i pieczemy ok 25-30 minut
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiogniu ( rum niech odparuje ). Na samym końcu dodać banany-wymieszać. Do osobnej miski przesiać mąkę, wsypać cukier i posiekane zimne masło, wyrobić kruszonkę rękami. Jabłka przełożyć na blachę ( naczynie żaroodporne ) posypać kruszonką i piec w 160st C do momentu, kiedy kruszonka się ładnie zrumieni ( jakieś 15 - 20 min ) Smacznego Świetnie smakuje na ciepło z lodami
Gaździnka warzypeklowana z szynkowara Szynka z indyka z szynkowara Szynka wieprzowa w marynacie Schab z gorczycą i kolendrą Pieczeń z kukurydzą i marchewką Szynka wieprzowa Pieczeń z cukinią i bobem Pasztet domowy Schab z jabłkami i pomarańczą
Ala piecze i gotujeprzy kubku ciepłej czekolady i domowych drożdżówkach. Składniki:Gotowy rulon ciasta francuskiego5 jabłekcukier puderWykonanie:Ciasto dzielimy na kwadraty i układamy na nich plasterki jabłek. Przykrywamy drugim kawałkiem ciasta i dociskamy brzegi widelcem. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach. Gdy ostygnie posypać cukrem pudrem
ciastkarnia na kruchym spodziejest ciągle ciemno, pada z małymi tylko przerwami, wieje straszliwie i ostatnie, na co mamy teraz ochotę, to lody. Wszędzie pachnie cynamonem i czekoladą, pieczemy puchate, cieplutkie drożdżówki, ewentualnie ciasta pełne gruszek i jabłek; jesienne, a może już nawet zimowe. No tak. W zasadzie to ja się z tym wszystkim zgadzam, i też tak robię. Ale... Dostałam sorbetierę
Pożeraczka, czyli raz adobrzemąką i wałkujemy ciasto na cienki prostokąt. Z podanej ilości składników możemy upiec jedno duże ciasto lub dwa mniejsze. Na rozwałkowane ciasto kładziemy starte jabłka. Ciasto zwijamy w rulon. Formę wykładamy papierem do pieczenia albo używamy silikonowej. Pieczemy przez ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni ale czas zależy od grubości ciasta. Wierzch strucli polewamy lukrem (cukrem pudrem rozpuszczonym
prawdziwe jedzenieoprószyć mąką kukurydzianą. Jedną część ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wysypać równą warstwą na spód formy. Na warstwę ciasta wyłożyć jabłka, na nie drugą porcję startego na tarce ciasta. Piec w rozgrzanym do 180 stopni C piekarniku, przez około 30 minut (do lekkiego zarumienienia
głodny alergikJabłka kroimy na ósemki lub szesnastki zależy od wielkości jabłek. Ciasto wałkujemy, podsypując mąką, szklanką wykrawamy kółka. W takie kółka wkładamy kawałki jabłek i zamykamy. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 15-18 minut w 180 stopniach. Na koniec posypujemy cukrem pudrem
Aga w kuchniMiała być wołowina pieczona, ale kobieta zmienną jest i mając przed sobą kawałek poprzerastanego rozbratla wymyśliła sobie coś innego. Dodała nieco alkoholu i owoców a
Smaczna Pyzamaki 2 jajka 10 dag margaryny 4 łyżki miodu 2 łyżeczki sody 30 dag cukru pudru. Ciasto wyrobić, podzielić na 3 części. Piec w 180 stopniach C, przez ok. 15 minut. Jabłka: 1,5 kg jabłek 2 galaretki brzoskwiniowe lub inne Jabłka obrać, zetrzeć na tarce - na dużych oczkach - rozsmażyć. Galaretki rozpuścić w 2 szkl. wody - wlać
kolorowotorcikowokruche, smażone Magdalenki - babeczki trochę jak pączki Muffinki z żurawiną Żółwiki - bułeczki z serem Babeczki orzechowe z kremem Prosiaki z jabłkami Kulki ryżowe - szyszki Jabłkowe oponki Bułeczki różyczki Pączki pieczone Rurki korzenne z kremem Rurki kruche z kremem białkowym, zaparzanym Baletki - biszkopciki z makiem i marmoladą
Smaczna Pyzaprzygotowania. To taki mały jabłecznik "ukryty" w muffinkach. Składniki na około 16 muffinek: 2 średniej wielkości jabłka (najlepiej kwaśne) 2 szklanki mąki pszennej tortowej 3/4 szklanki zwykłego cukru 1 szklanka mleka 1/2 szklanki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru wanilinowego sok i skórka z połowy cytryny 1 łyżeczka cynamonu 2 duże jajka kruszonka(...)połączyć. W międzyczasie jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę. Do ciasta dodać jabłka i cynamon. Całość delikatnie ze sobą wymieszać. Przygotowaną masę przelać do papilotek. Za pomocą dłoni wyrobić kruszonkę (składniki wsypać do miski i połączyć ze sobą). Wierzch muffinek posypać kruszonką. Piec około 25 minut w 180ºC (do suchego patyczka). Przepis ze strony
Ugotowaćżółtka 1/2 płaskiej łyżeczki gumy ksantanowej 1 miarka kazeiny 5 tabletek słodzika 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia aromat waniliowy PRZYGOTOWANIE: Jarmuż i rukolę przelej wrzątkiem i dobrze odsącz z wody. Do misy thermomixa (lub miksera) przełóż jarmuż i rukolę, dodaj jabłko i zalej jogurtem. Zmiksuj na gładką masę. Dodaj pozostałe składniki i miksuj na najwyższych obrotach przez minutę
ClauditteMissCooking