jabłka pieczone - 6536 przepisów (strona:187/436)

Piernik z jabłkami 188

każdym dniem bardziej wilgotne i bardzo smaczne. Składniki podaję na dużą keksówkę, ale ja nieraz podwajam składniki i piekę w kwadratowej formie. Serdecznie polecam. Składniki: 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1 szklanka musu z jabłek (podprażone jabłka tak jak na jabłecznik) 2 jajka 1 łyżeczka cynamonu 1 czubata łyżeczka sody 2-3 łyżki kakao 125 g margaryny(...)Jajka utrzeć z cukrem, następnie dodać mus z jabłek i wymieszać. Dodać mąkę, kakao, sodę, cynamon i wymieszać. Na końcu dodawać po trochu rozpuszczoną gotującą margarynę. Po wymieszaniu przełożyć do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą blachy. Piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni. Po ostudzeniu można polać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem. Smacznego

talerz przyjemności
Szarlotka w cieście francuskim 165

łyżeczka cynamonu łyżka mleka cukier puder do dekoracji Sposób przygotowania: Tortownicę o wymiarach 17 cm z wyjmowanym dnem wykładamy papierem do pieczenia a następnie wypełniamy ją ciastem francuskim, tak aby 1/3 ciasta pozostała nam do przykrycia ciasta. Jabłka obieramy, wydrążamy gniazdo nasienne i kroimy w równe małe kwadraciki, które przekładamy do miski i mieszamy z cukrem i cynamonem. Gotowym(...)ciasto, możemy udekorować nim wierzch ciasta - ja stworzyłam małe listki. ;) Górę ciasta za pomocą cukierniczego pędzelka smarujemy mlekiem. Gotowe ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200`C i pieczemy około 25 - 30 minut. Studzimy w formie. Aby podczas wyjmowania z formy ciasto nam się nie porwało, tuż przy ściankach blaszki, wycinamy nożem ciasto które przywarło do tortownicy. Ostudzone ciasto posypujemy

Słodkie Przyjemności
Jabłecznik 161

zawsze wychodzi. Zapach po wyciągnięciu go z piekarnika rozniósł się po całym mieszkaniu. To moje wspomnienie z dzieciństwa. Składniki: - 2.5 kg jabłek - 3 szklanki mąki - masło  - 2 jajka - 3/4 szklanki cukru - łyżeczka proszku do pieczenia - cynamon - cukier puder do posypania Wykonanie: Przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia zagnieść z masłem,jajkami i cukrem. Podzielić na 2 części

magiczna kuchnia Kasi
Murzynek z jabłkami i czekoladą 272

czytelników :) Składniki: 5 jajek 1 szklanka cukru 280 g mąki pszennej typ 550 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki kakao   1 szklanka oleju 40 dag obranych i pokrojonych w średnią kostkę jabłek Dodatkowo: 3/4 tabliczki białej czekolady 3/4 tabliczki gorzkiej czekolady Obie czekolady roztopić w kąpieli wodnej. Sypkie składniki(...)przesiać. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać przesiane sypkie składniki i zmiksować, a następnie dodać olej i jabłka i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do tortownicy (o średnicy 24 cm) wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tarta. Piec w temp. 180 °C prze 50-60 minut do tzw. suchego patyczka. Ciasto studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Po ostudzeniu

Delicious Titbits
Muffiny twarogowe z owocami 154

płatków owsianych 1,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru z wanilią (najlepiej domowego) 1 jabłko 1 gruszka 3-4 śliwki Do posypania: brązowy cukier Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 o C. Owoce umyć, jabłko i gruszkę obrać, z jabłka i gruszki wyciąć gniazda nasienne, śliwki wypestkować, a wszystkie owoce pokroić(...)małe kawałki. Ser rozgnieść widelcem i wymieszać z mlekiem, olejem, jajkami i cukrami. Mąkę wymieszać z płatkami owsianymi, proszkiem do pieczenia, wsypać do masy serowej, ponownie wymieszać. Dodać pokrojone owoce i całość jeszcze raz wymieszać. Blachę na muffinki wyłożyć papilotami i równomiernie wyłożyć ciasto (równo z brzegiem papilotek). Wierzch ciasta posypać brązowym cukrem. Piec około 30 minut. Muffiny są upieczone

Czerwień i błękit
Leniwiec 2208

dużemu smakoszowi słodkości. Składniki: 5 jajek szklanka cukru 3/4 szkl mąki pszennej 3/4 szkl mąki ziemniaczanej 3/4 szkl oleju łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka octu łyżeczka aromatu waniliowego dowolne owoce (u mnie 2 jabłka) Przygotowanie: Oba rodzaje mąki i proszek mieszamy ze sobą. Jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę, dodajemy ocet i wanilię. Do masy na przemian dodajemy(...)łyżce mieszanki mącznej i oleju. Dokładnie wszystko miksujemy. Gotowe ciasto przelewamy na blachę, na wierzchu układamy owoce. Pieczemy w 180 stopniach ok 40 minut. Smacznego

Motylkowa Kuchnia
Miodownik kajmakowy z jabłkami 347

szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru pudru 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki miodu 200g masła 2 jajka SER KAJMAKOWY: 500g twarogu zmielonego 100g masła 200g kajmaku (masy krówkowej) 2 jajka 1 budyń śmietankowy MASA JABŁKOWA: 1 kg jabłek (waga po obraniu) 2 opakowania zielonych galaretek 1 szklanka wody POLEWA: 3 łyżki kajmaku 100g zmielonych(...)szybko rozsmarować wierzch ciasta. Ciasto wystudzić i przechowywać w chłodzie. Smacznego :) RADY: Ciasto składałam w blaszce, w której piekły się blaty. Brzegi zabezpieczyłam folią aluminiową, żeby masy nie wypływały. Masa jabłkowa będzie miała ładny, zielony kolor jeżeli wybierzemy jabłka, które nie ciemnieją po obraniu. Kategoria: A-Z SŁODKO , Boże Narodzienie , Ciasta przekładańce , Ciasta z kremem , Ciasta z owocami

https:KKuchniaMniam
żytnio-pszenne marchewkowo-jabłkowe ciasto ze śmietaną kakaową... 135

Kopytowa 1,5 szklanki, mąka żytnia 2000 z Kopytowa 1 szklanka, 1 łyżeczka cynamon, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, soda 1 łyżeczka, śmietana kremówka 200 ml, cukier puder 1 łyżka, kakao 2 łyżki, kolorowa posypka - ile potrzeba obraną marchewkę i obrane jabłka rozdrobnić w rozdrabniaczu na drobno jajka, mleko, olej, cukier w robocie zmiksować z 3 minuty na większych(...)pszenną, proszek z sodą, cynamon i wymieszać w robocie z 2 minuty na większych obrotach dodać marchew z jabłkiem i i tylko wymieszać do połączenia składników tortownica 24 cm - wysmarować masłem i posypać tartą bułką, przełożyć ciasto do blaszki i piec w 200C około 50-55 minut zimną śmietanę 30% ubić na sztywno z cukrem pudrem, kakao wystudzone ciasto przekroić

W Mojej Kuchni Lubię
Kruchy placek z jabłkami lub owocami 907

renetą:) Składniki: 50 dag mąki pszennej  10-15 dag masła 15 dag margaryny 15 dag cukru pudru 4-5 żółtek skórka cytrynowa Do przełożenia: 1 i 1/2 kg jabłek  cynamon goźdźiki cukier do smaku Przesianą mąkę posiekać z masłem i margaryną, dodać cukier, surowe żółtka, skórkę cytrynową, zagnieść szybko ciasto. Zostawić je przykryte w chłodnym miejscu(...)podpiec na złoty kolor. Wyjąć, schłodzić, posmarować masą jabłkową. Druga cześć ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wstawić ponownie do gorącego piekarnika i piec 30 minut. Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem. Jeśli dodajemy jabłka trzeba je obrać , podzielić na ćwiartki i podlać wodą w garnku,(ok 1/2 szk), gotować aż się rozpadną. Cukier jeśli jest potrzebny dodajemy dopiero

Apetyczna babeczka
Sezon na... #9 Gotowanie dla dzieci. I krótkie wspomnienie dzieciństwa 251

nakładałam kolejno, łyżkę ciasta. Kawałek jabłka. Znowu łyżkę ciasta. Smażyłam na rumiano z obu stron.Podałam z dżemem truskawkowym. Tak prosto. Tak najlepiej.Kolejna placuszkowa propozycja w konkursie. A to dlatego, że ciastuś ze mnie kiepski. Zawsze mi się coś zważy. Nie wyrośnie. Przypali. Znacznie lepiej idzie mi z jedzeniem, niż pieczeniem ;)Ale może gdybym wygrała książki

bastalena
Ciasto z jabłkami 181

Ciasto na niedzielę i kolejne wspólne pieczenie..tym razem piekłyśmy ciasto z jabłkami z tego przepisu i pieczemy...bo jeszcze cały

Moje domowe kucharzenie
Pełnoziarniste ciast(k)o owsiane z jeżynami (Zdrowe słodycze #4) 119

błyskawicznych) 1/2 szkl oleju  2 jajka 2,5 szklanki mąki pełnoziarnistej 6 łyżek cukru trzcinowego (75 g) 3 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Dodatkowo: 1 szkl jeżyn (można użyć innych owoców np. jabłek, śliwek)   1. Płatki owsiane zalać maślanką, odstawić na 30 minut żeby napęczniały. 2. Wymieszać ze sobą skłądniki mokre: olej, jajka oraz płatki(...)namoczone w maślance. Osobno połączyć składniki suche: mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól, po czym połączyć wszystko z wymieszanymi składnikami mokrymi. Wylać do silikonowej formy, foremek na muffinki lub blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wyłożyć jeżyny.  Piec do suchego patyczka - ok 20-30 minut w 200*C (w zależności od użytej foremki

Kto ugości moich gości?
Jabłka pod kokosową pierzynką... 133

płaskie łyżeczki proszku do pieczenia; Wykonanie: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać cukier kryształ i cukier waniliowy i ubijać do czasu, aż cukier się rozpuści. Dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Następnie dodać przesiane przez sito mąki i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do wyłożonej pergaminem formy i piec w temperaturze 180 0 C na złoty(...)kolor (około 25 minut). Jabłka: 8 niezbyt twardych jabłek obrać, przekroić na pół i wydrążyć gniazda nasienne. Z dwóch jabłek ugotować 1 l kompotu. Połówki z 6 jabłek rozłożyć na upieczonym letnim biszkopcie.  Masa: 1 l ugotowanego kompotu; 2 budynie śmietankowe; 2 galaretki cytrynowe; Wykonanie: Budynie rozrobić w 1 szklance wody. Zagotować kompot i dodać

In my kitchen
Pieczona kaczka z jabłkami 154

wydrąż z nich gniazda nasienne i pokrój na ćwiartki. Jabłka smaż na maśle przez ok. 2 min. Większą część podsmażonych jabłek włóż do wnętrza kaczki. Kaczkę wyłóż na wcześniej wysmarowaną olejem brytfankę i przykryj pokrywą. Całość piecz w piekarniku przez ok. 2 godz. w temp. 180°. Po upieczeniu posyp kaczkę majerankiem i podawaj z resztą podsmażonych jabłek

Czerwień i błękit
Tarta z mascarpone i owocami 122

szczypta soli, (lub gotowe opakowanie ciasta), masa serowo owocowa: 350 g obranych jabłek, 1 duży, dojrzały banan, 4 łyżki cukru brązowego, 1 jajko, 250 g serka mascarpone, 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią (lub opakowanie cukru wanilinowego), 1 opakowanie budyniu śmietankowego, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, ponadto: 3 łyżki tartych migdałów, 2 łyżki cukru brązowego, borówki. Przygotowanie: Ciasto(...)odstawiamy do przestygnięcia i mieszamy z cukrem. Masa serowa: Banana miksujemy, dodajemy pokrojone w drobną kostkę jabłka, cukier brązowy, cukier z prawdziwą wanilią i ponownie miksujemy tylko tyle , żeby powstała jednolita masa. Jajko ubijamy, mieszamy z mascarpone, budyniem, solą i proszkiem do pieczenia. Ser dodajemy do owoców i całość miksujemy do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Masę przelewamy na przestudzone

Moniki Smakołyki