jabłka pieczone - 6536 przepisów (strona:209/436)

Gęsie piersi pieczone na jabłkach 209

Pyszny przepis na gęsie piersi znaleziony tutaj. Piersi wyszły soczyste, mimo, iż z braku czasu pominęłam moczenie w solance ( piersi z gęsi umyć i moczyć

Stare Gary
Co Lila jadła w środę? 11 150

młodu nasiąknie ,  który wprowadzi Cię do tej cotygodniowej serii. Śniadanie 8:00 Owsianka gotowana na wodzie z jogurtem naturalnym, jabłkiem i szczyptą cynamonu. Siemię lniane też dorzuciłam, dla zdrowia! II Śniadanie 10:00 We wtorek piekłam muffinki drożdżowe (na mleku owsianym) z truskawkami i kruszonką. Zostało kilka sztuk i były bardzo pożądane na drugie śniadanie w środę. Zupa(...)Podwieczorek 17:30 W tym roku posadziliśmy jarmuż i cieszę się, że nie muszę kupować całej paczki. Zrywam sobie listek i wrzucam do wyciskarki. Lila piła sok wyciśnięty z jabłka, jarmużu, mięty i sałaty masłowej.  Kolacja 19:00 Strasznie objedliśmy się tymi bułami ;) Na kolacje Lila zerwała sałatę, ugotowałam jajka i zrobiliśmy pyszne kanapki. Dla przypomnienia

lady-och-mistrzyni.blogspot.com
Kopertki z jabłkiem lub śliwką 159

godzinę do lodówki. Następnie rozwałkowujemy na ok. 3 mm  grubości, wykrawamy kwadraty. Na każdym kwadracie układamy kawałek obranego jabłka lub połówkę śliwki. Łączymy ze sobą rogi cista aby powstała "koperta". Układamy kopertki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 15 minut w temperaturze 200 stopni C na złoty kolor. Po upieczeniu posypujemy obficie cukrem pudrem oraz cynamonem

kgwjanczewo
Muffiny z dynią, jabłkiem i pigwowcami 102

mąki pszennej 100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej czubata łyżeczka (lub dwie) cynamonu 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli kostka (250 g) masła lub margaryny 3 jajka 3/4 szklanki cukru 2 szklanki maślanki 100 g startej dyni 100 g startego jabłka ewentualnie: 24 łyżeczki kwaskowej marmolady (u mnie z pigwowców)  Wymieszać suche składniki (poza cukrem). W dużej(...)maślankę. Ponownie zmiksować. Dosypać suche składniki. Szybko zmiksować tylko po to, by składniki się połączyły. Dodać dynię i jabłko, wymieszać łyżką. Przełożyć po łyżce masy do foremek na muffiny. Do każdej foremki włożyć teraz po łyżeczce marmolady. Dopełnić foremki resztą ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni ok. pół godziny. Muffiny są wilgotne w środku. Najlepiej smakują po lekkim

Weekendy w domu i ogrodzie
Pierniczki z jabłkami 142

szklanki mąki 1,5 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki przyprawy do piernika Miękkie masło i cukier ucieramy kilka minut na puszystą masę. Dodać jajko i ucierać jeszcze około 2 minuty. Dodać mus z jabłek i wymieszać do połączenia się składników. Mąkę i resztę składników przesiać do osobnej miski(...)Mąkę dodawać po trochu do masy maślanej i mieszać łyżką. Piekarnik nagrzać do 180 stopni Celcjusza. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego,  kładziemy na blaszce i spłaszczamy. Piec ok. 10-15 minut. Ostudzone można ozdobić. Uwaga!  Jeśli mus był dość rzadki i ciasto jest zbyt kleiste dodać więcej mąki i obtaczać ręce w mące

talerz przyjemności
Golonka z kapustą + film 141

taką golonkę jest bardzo prosty i mam nadzieję że przypadnie do gustu nie jednemu wielbicielowi tego przysmaku.   składniki na 2 porcje 2 golonki 300 g kiszonej kapusty 2 jabłka 1 cebula 4 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego 1 łyżeczka majeranku 2 łyżki oleju do smażenia czarny pieprz sól przepis Do garnka przekładamy umyte golonki zalewamy wodą(...)godziny na niewielkim ogniu. Ugotowane golonki przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem, podlewamy wywarem z gotowania około ( 1/2 szklanki ), posypujemy majerankiem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp.180 st C około 40 minut. Cebulę siekamy a jabłka kroimy razem ze skórką w dużą kostkę. Na patelni z rozgrzanym olejem rumienimy cebulkę, następnie dodajemy kiszoną kapustę, całość doprawiamy solą oraz

Smakowite Dania
Pyszny garnek czyli młode ziemniaki, kiełbaski, jabłka i piwo 167

skórką, pokrojoną w piórka cebulę. Warzywa skrapiamy oliwą i pieczemy ok 15 minut. Kiecy warzywa się pieką podsmażymy na rumiano kiełbasę. Do garnka z kiełbasą dorzucamy upieczone ziemniaki i wlewamy piwo. Przyprawiamy papryką, solą i pieprzem. Mieszamy i dusimy pod przykryciem ok 20 minut. Na koniec dorzucamy jabłka i cebulę w blaszki. Mieszamy. Podajemy na ciepło w towarzystwie posiekanej

Dzieje kuchennej Wiewióry
Świąteczny kurczak faszerowany na słodko 205

masłem, a nastepnie mieszamy z bakaliami w alkoholu, ewentualnie słodzimy i dodajemy goździk. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy ok 1,5 godziny, podlewając wytworzonym sokiem, zeby skórka była chrupiąca. 20 minut przed końcem możemy jeszcze dołożyc jabłka. Wszystkie bakalie pochodzą z naszego ulubionego sklepu SKWORCU  - polecamy

Anioły w kuchni
Granola 176

sięgnięcie już po sklepowe musli, czy płatki. Czas przygotowania: 10 minut + 40 minut pieczenia Ilość porcji: około litra granoli (dwa słoiki widoczne na zdjęciach) Składniki: Szklanka otrębów pszennych Szklanka otrębów owsianych 4 łyżki miodu 1/3 szklanki ziaren sezamu 1/3 szklanki migdałów w całości 1 jabłko 2 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżka oleju 1 łyżeczka cynamonu 1/3 łyżeczki soli ½ szklanki rodzynek(...)kandyzowaną skórkę pomarańczową, a zamiast otrębów użyć płatków pszennych, owsianych, jęczmiennych. Wszystkie składniki za wyjątkiem suszonych owoców mieszamy w misce. Jabłko obieramy i ścieramy na tarce na średnich oczkach, dorzucamy do zbóż i mieszamy składniki. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wysypujemy mieszankę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 170 stopni na około 40 minut. W czasie pieczenia mieszamy granole dwukrotnie

Kolizje Smaków
Ekspresowa tarta z jabłkami na 2 sposoby 140

Sposób 1 - tarta z cynamonem: Pierwszą część ciasta francuskiego układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Brzegi ciasta smarujemy jajkiem, zawijamy jego krawędzi (ok. 2 cm) z każdej strony. Przyciskamy je widelcem, a następnie tak zawinięte smarujemy ponownie jajkiem. Środek ciasta nakłuwamy widelcem. Jabłka układamy w rzędach, tak by lekko na siebie nachodziły. Całość posypujemy cynamonem(...)szarlotkę, natomiast ta z serkiem smakuje jak rożek z twarożkiem i jabłkami. Wyjęte z piecyka i podane z lodami na pewno zachwycą gości, którzy wpadną z niespodziewaną wizytą. Przygotowanie trwa kilka chwil, a efekt jest naprawdę niesamowity, dlatego zawsze warto mieć w lodówce lub zamrażalniku ciasto francuskie. :) Pieczenie (dla obu tart): Temperatura - 200ºC z termoobiegiem oraz dolną grzałką Czas

Cooking Monster
Cesarski strudel! 204

zimno. Składniki na ciasto makaronowe: 200g mąki pszennej 1 łyżka masła 3 łyżeczki oliwy 1/3 szklanki letniej wody z łyżeczką octu szczypta soli Składniki na farsz: 1kg jabłek odmiany szara reneta 150g lub więcej posiekanych orzechów włoskich 150g rodzynek skórka z 1/4 pomarańczy pokrojona w kosteczkę 3 łyżki bułki tartej cynamon cukier plus: 200g roztopionego masła Sposób wykonania: Składniki(...)rozciągamy dalej na 4 ręce. Ciasto musi być cieniutkie, ale nie za bardzo, bo będzie pękać podczas pieczenia. Grubsze końce odcinamy nożem. Dobrze rozciągnięte ciasto smarujemy dużą ilością roztopionego masła, obsypujemy bułką tartą i pokrojonymi w kostkę, razem ze skórką jabłkami. Jabłka posypujemy cukrem i dużą ilością cynamonu, a na koniec skórką pomarańczową, rodzynkami i orzechami. Następnie pomagając

Kuchnia Pani Wiosny
Ciasto migdałowe z owocami 217

sezonie letnim. Paliło wówczas słońce, a drzewa i krzewy uginały się pod ciężarem owoców. U mnie ciasto było pieczone z morelami i malinami, ale równie dobrze smakuje z innymi owocami. Możecie je spróbować upiec z jabłkami i myślę, że też będzie fantastycznie smakowało. Przepis z bloga Kasi, mojego ulubionego:) Składniki: 270 g mąki; 100 g mielonych migdałów(...)cukru pudru; 200 g miękkiego masła; 4 jajka; 1 łyżka miodu; 2 łyżeczki proszku do pieczenia; 1 budyń waniliowy w proszku; 400 g owoców (u mnie maliny i morele); 3 łyżki płatków migdałowych; 2 łyżki cukru kryształu;   Wykonanie: Miękkie masło miksujemy z cukrem pudrem około 5 minut. Cały czas miksując dodajemy kolejno po jednym całym jajku oraz miód

In my kitchen
Babeczki dyniowe z morelą 150

puree z dyni 150 g mąki pszennej 30 g mielonych migdałów pół łyżeczki sody 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta cynamonu 8 łyżeczek niesłodzonej konfitury z moreli (użyłam takiej—>KLIK, możecie też dodać pokrojone jabłko lub pomarańczę) Masło miksujemy z cukrem. Dodajemy sok i skórkę z pomarańczy oraz puree i ponownie miksujemy. Suche składniki mieszamy ze sobą

Mienta blog
SZARLOTKA KRÓLEWSKA 142

Delikatny biszkopt,pyszna warstwa jabłek w galaretce przykryta masą budyniową - rewelacyjne ciasto zarówno do niedzielnej kawusi jak i na świąteczny stół.    Uwielbiam to ciasto więc co najmniej  raz w roku musi się pojawić,zawsze się udaje,zawsze szybko znika...mało tego...to pierwsze ciasto,które upiekłam będąc nastolatką więc mam do niego sentyment.    Przepis(...)płaska łyżeczka pr do pieczenia 1 łyżeczka octu Białka ubić na sztywno,dodać cukier oraz żółtka wymieszane z octem. Następnie dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia - delikatnie wymieszać,wylać na formę do pieczenia i piec ok 30 min w 160 - 180 st C. Masa jabłkowa:   1,5 kg jabłek ( najlepiej kwaśnych np antonówki) 2 galaretki wiśniowe Jabłka

Niespełnione zdolności kulinarne
Gofry waniliowe z karmelizowanymi jabłkami. 145

Pamiętam jak kupiłam pierwszą gofrownicę i piekłam gofry bardzo często. Potem stwierdziłam, że mamy na jakiś czas dość goferków. Teraz od jakiegoś czasu znów mam zachcianki na te słodkie cuda. Dzisiaj są gofry waniliowe na maślance z karmelizowanym jabłkami. Składniki: Ciasto 4 jajka 3 łyżki masła 250 ml maślanki 1/2 laski wanilii 2 łyżki cukru 1 szklanka mąki dodatkowo(...)pomocą łyżki połączyć z pianą z białek. Gofrownicę nagrzać, posmarować delikatnie olejem i wlać ciasto. Piec do zarumienienia się. Na patelnię wsypać cukier, wlać wodę i nie mieszać aż powstanie karmel, a następnie dodać masło wymieszać i włożyć obrane i pokrojone w kawałki jabłka. Smażyć aż będą miękkie, ale nie rozpadające się. Podawać wraz z goframi

O kuchni z uczuciem