kulki formujemy owalny placek, nieco grubszy z jednej strony. Placek smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy brązowym cukrem. Na cieńszej części układamy plaster jabłka lub ananasa. Przykrywamy grubszą częścią i układamy na blaszce z papierem do pieczenia i odstawiamy do wyrośnięcia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy brązowym cukrem i pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 160 st. C. Smacznego
Maminek kulinarnyukładam w formie do tarty, którą uprzednio wysmarowałam masłem i posypałam bułką tartą. Na cieście rozsmarowuję równo wieloowocową marmoladę oraz układam dekoracyjnie jabłka (pokrojone w talarki o kształcie półksiężyca), posypuję szczyptą cynamonu, cukrem i orzechami. Piekę w temp. 175C bez termoobiegu na środkowej półce piekarnika przez 40-50 minut. Moja tarta nie ma idealnych od linijki brzegów - możecie
Zasmakuj Kuchnigęsty kogel mogel, następnie wlewamy olej i mieszamy. Mąkę przesiewamy z kakao, cynamonem, sodą i delikatnie mieszamy łyżką, następnie dodajemy starte jabłka i jeszcze raz delikatnie mieszamy. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni i pieczemy do suchego patyczka, moje ciasto piekło się około 45 minut ale w Waszym piekarniku czas pieczenia może być troszkę inny. Upieczone ciasto
Sama słodycz i szczypta chilitortowej 1/3 szklanki ksylitolu zamiast cukru 1/2 szklanki oleju pół szklanki posiekanych orzechów brazylijskich 1,5 szklanki jogurtu 2 jajka 3 male jabłka, obrane i pokrojone w kostkę 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szczypta soli ½ szklanki borówek Składniki na krem: 250 śmietanki kremówki 2 serki kanapkowe 1 łyżka ksylitolu Do dekoracji: Borówki, maliny, jeżyny, listki
Bon Appetit Małgorzatygodziny. Schłodzone ciasto cienko rozwałkować, wycinać szklanką kółka. Na połówkę ciastka kłaść kawałek jabłka (lub kilka drobnych kawałeczków - jabłek nie ścieramy tylko kroimy nożem), przykryć drugą połową i skleić jak pierogi. Piec ok. 25 minut w 180 stopniach na złoty kolor. Gorące ciasteczka posypać obficie cukrem pudrem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniedzielimy ciasto na 3 kule (porcje), wałkujemy z nich koło i dzielimy na ok 6 częsci (trójkąty). Na każdą część rójkąta nakładamy jabłka, może być marmolada lub dżem. Zwijamy, smarujemy białkiem i odstawiamy do napuszenia. Pieczemy ok 15-20 min do zarumienie się w temp
Moje Słodkie Piekiełkopyszne.. Przepis na chlebek pochodzi stąd -wg (wg Oatgasm ). Chleb na sodzie razem ze mną piekły: 250 g mąki luksusowej Młynomag 1 szkl. maślanki 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1/4 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki soli 1/3 szkl. rodzynek Skworcu 1 małe jabłko 1 łyżeczka posiekanych igiełek rozmarynu Rozgrzać piekarnik do 200 stopni.Mąkę przesiać i wymieszać z sodą, solą(...)małą kostkę, rodzynki przelać wrzątkiem. Do składników suchych dodawać stopniowo maślankę, powoli zagniatając ciasto. Dodać jabłko, rodzynki i rozmaryn i zagnieść wszystko, aż ciasto będzie elastyczne i trochę lepiące.Uformować okrągły bochenek, oprószyć mąką i przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ostrym nożem naciąć chleb na krzyż. Piec 40-45 minut, aż skórka ładnie się zarumieni
Moje domowe kucharzeniecukrem na białą puszystą masę, dodajemy olej i wymieszane ze sobą mąkę, sodę, kakao i cynamon. Mieszamy całość, wrzucamy pokrojone w kostkę jabłka, wiśnie, orzechy i rodzynki. Po wymieszaniu przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok 50 minut w 170 st. C (do tzw. suchego patyczka). Ostudzone ciacho posypujemy cukrem pudrem i gotowe. Prawda, że proste
Cynamonowe szczęściepozbawiamy pestek i kroimy w kostkę. Posypujemy cynamonem. Mieszamy. Ciasto rozkładamy na płaskiej powierzchni. Kroimy na prostokąty. Na każdym układamy 1 kawałek jabłka. Zlepiamy rogi. Ciasteczka układamy rogami na dół na brytfance wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez
Weganka gotujeUważać żeby nie rozgotować. Gotowe odstawiamy do wystudzenia. Ciasto francuskie rozwinąć i pokroić na kwadraty. Ciasto kroimy na kwadraty lub prostokąty. Nakładamy jabłka, orzechy i dżem jagodowy. Ciastka sklejamy, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 15-20 minut w 180, 200 stopniach. Przed pieczeniem ciastka można posmarować żółtkiem (będą wtedy złociste). Smacznego
Smaczne Potrawydodajemy masło i cynamon. Dusimy aż zmiękną. Dodajemy drugą połowę jabłek . Gdy masa jabłkowa ostygnie dodajemy pokrojoną czekoladę.Na ciasto wkładamy jabłka i dekorujemy wierzch wedle uznania pozostałym ciastem.Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy ok. 35-40 minut. Smacznego
Anioły w kuchniJabłecznik lubi każdy, a taki prosty do zrobienia, bez pieczenia jest świetną alternatywą dla ciężkich ciast Świątecznych. Składniki na 2 porcje: - 4 jabłka, - 2 płaskie łyżki substancji żelującej – agar-agar, - ¾ szklanki dowolnego mleka roślinnego (użyłam owsianego), - pół łyżeczki cynamonu, - 4 ciastka np. typu digestiwe (ja użyłam domowych pełnoziarnistych pierników), - ew. cukier. Wykonanie: Jabłka umyć obrać, pokroić
Co na wege obiad?łyżek śmietany 18 % (zależy od konsystencji ciasta ) - 150 g ciemnego cukru - 1 łyżeczka cynamonu - szczypta soli - 4 żółtka - 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia - kilka kropel olejku waniliowego Dodatkowo : - słoik smażonej pigwy 300 g - słoik smażonych jabłek 400 g Sposób wykonania : wszystkie składniki na ciasto zagnieść do połaczenia składników ,można w robocie albo ręcznie , 1/3 ciasta dajemy do woreczka
Wypieki Reneelastyczne, ale nie mogą się rozpaść. Ciasto francuskie kroimy na paski ok 3-4 cm. Na każdy pasek ciasta kładziemy plasterki chłodnego jabłka, tak aby na siebie nachodziły, zawijamy i wkładamy do foremek na muffiny. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 190st
Gotowanie moimi oczamigrubości około 1/2 cm a następnie kroimy na kwadraty o boku około 5 cm. Na każdym kwadracie kładziemy niewielką porcję pokrojonych jabłek, zaginamy rogi ciasta do góry i sklejamy tak aby powstała koperta. Ciasteczka pieczemy na złoty kolor około 25 minut, w piekarniku rozgrzanym do 200 st.C. Upieczone ciastka obficie posypujemy cukrem pudrem
Smakowite DaniaPlacki z jabłkami to pyszna klasyka, ale dzisiaj spróbujcie czegoś innego czyli moich placuszków z pieczonej dyni. Mają nie tylko cudowny, pomarańczowy kolor, ale też są bardzo delikatne i smakowite. Zobacz inny pomysł na placki z dyni - Placki dyniowe ze słonecznym sosem Wystarczy upiec kawałek dyni a potem zmiksować ją na puree i zrobić placki . Według mnie najlepiej
Smaczna PyzaBożena utworzyła wydarzenie [ klik ] i upiekliśmy. Ciasta są przecudne i przepyszne bo jakże by inaczej, jesienią jemy dużo jabłkowych deserów bo wtedy jabłka są najpyszniejsze. Zachęcam do zaglądania na blogi moich kolegów i koleżanek którzy piekli razem ze mną. Lista na dole strony. Jabłecznik z kruszonką. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieminut to ta na pewno się sprawdzi. Robi się szybko, a jeszcze szybciej znika z talerza. Pauje do kurczaka, schabowych, pieczeni... Do wyboru, do koloru :) Składniki: pół średniej kapusty pekińskiej duża marchewka kwaśne jabłko pół cebuli sól, pieprz szczypta kwasku cytrynowego 2 łyżki śmietany 12% (może być również jogurt naturalny) Przygotowanie: Kapustę umyć, osuszyć. Pokroić i wyłożyć
ChilliJemyKolejna propozycja na surówkę idealną do obiadu :) Bardzo lubię ją w wersji do kurczaka, lub pieczeni i sosu. Robi się szybko i fajnie łączy smaki pora i słodkiego jabłka oraz marchewki. Składniki: 2 duże pory 2 średnie marchewki duże słodkie jabłko lub 2 mniejsze szczypta kwasku cytrynowego sól, pieprz 2-3 łyżki śmietany 12% lub jogurtu naturalnego
ChilliJemyjabłko obieramy i trzemy na tarce kaszą jaglaną wykładamy spód i boki naczynia żaroodpornego (pozostawiając część na przykrycie góry) mocno dociskając mieszamy jabłka, daktyle, kakao i wykładamy do naczynia na kaszę przykrywamy górę resztą kaszy pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 15 minut SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćziemne niesolone, są bardzo zdrowe -ziarenka czerwonego pieprzu na oczka- sowa jak się patrzy! -natka pietruszki, bazylia -musztarda i glassa sojowa -schab pieczony w domu- wiem wtedy co jem! -troszkę czerwonej kapusty -kawałeczek skórki od jabłka na nosek Z podanych składników staramy się zrobić naszą Sowę siedzącą na drzewie i wypatrującą dzieci... Smacznego
Z Kuchni Do Kuchniucieramy jabłka na grubych oczkach. Dodajemy do nich cukier i bułkę tartą i mieszamy, do każdej kokilki dajemy tyle samo jabłek i na wierzch zasypujemy pokruszonym jednym herbatnikiem, lub ewentualnie można zrobić kruszonki ;] Pieczemy 12min w temp 200 stopni. Jemy na ciepło, lub po przestygnięciu z dodatkiem bitej śmietany. Smacznego
Tanio szybko zdrowośrodkowych plastrów usuwamy gniazdo nasienne, zostawiamy tylko ogonek. Jajko roztrzepujemy widelcem (opcjonalnie dodajemy cukier) i maczamy w nim każdy plaster jabłka, a następnie obtaczamy wiórkami kokosowymi. Plastry układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 150 stopni. Gotowe plastry układamy jeden na drugim
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkigodzinę do lodówki w celu schłodzenia. Po tym czasie możemy wałkować ciasto na stolnicy podsypując od czasu do czasu odrobiną mąki. Możemy piec z tego ciasta blaty na kremówki, robić rożki z serem, szlafroczki z jabłkami oraz wiele innych słodkich pyszności. Gorąco polecam ten wypróbowany przepis
Przepisy i porady kulinarneczym delikatnie wymieszać (najlepiej łyżką drewnianą). Nasze wyrośnięte ciasto przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem (większa prostokątna forma), potem na ciasto przekładamy jabłka, a na nie nasz budyń. Wygładzamy wierzch i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 45 - 50 minut. Smacznego
Moje pyszne gotowaniemargaryną i posypaną delikatnie bułką tartą, do zimnego piekarnika. Teraz na ciasto układamy owoce jakie lubimy, mogą to być porzeczki, śliwki czy jabłka, a ja czasem robię bez owoców; na wierzch kładę tylko samą kruszonkę.Piec w 180 stopniach ok 50 minut (grzałka ustawiona na górę i dół).Składniki na kruszonkę:1/2 kostki margaryny3/4 szklanki cukru3/4 szklanki mąki pszennej1
upichciczasadą im więcej, tym lepiej) :) W wykonanych przeze mnie rogalikach wykorzystałam marmoladę, ale możecie ją zastąpić też czekoladą lub owocami, np. cząstkami jabłka. Trójkąciki zawijamy, formujemy rogaliki i układamy na przygotowanej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Rogaliki pieczemy w temperaturze 180 stopni, przez 15 minut. Po ostudzeniu obficie posypujemy je cukrem pudrem, lukrem lub inną słodką polewą :) Smacznego
Taste Of My Daydodajemy masło i cynamon. Dusimy aż zmiękną. Dodajemy drugą połowę jabłek . Gdy masa jabłkowa ostygnie dodajemy pokrojoną czekoladę.Na ciasto wkładamy jabłka i dekorujemy wierzch wedle uznania pozostałym ciastem.Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy ok. 35-40 minut. Smacznego
Anioły w kuchnimąki i reszty składników.Wyrobić ciasto.Podzielić na 3 części i upiec 3 placki, jeden najcieńszy placek będzie pokruszony do masy jabłkowej.Piec w tem. 200-220C przez 20 min Masa jabłkowa: 1 kg jabłek 1i ½ galaretki wiśniowej 1 łyżka cukru 3 łyżki wody Jabłka obrać , pokroić w plastry , smażyć na małym ogniu.Dodać wodę,cukier
Apetyczna babeczkapłatkami migdałów. Wszytko oblane miodem eukaliptusowym! O tak rozpieszczam mojego K. ;-) Buziak! Składniki: - 1 szkl. startej dyni - 1 szkl. startych jabłek - 2 białka - 1 żółtko - 6 łyżek mąki - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 3 łyżki cukru - cynamon, kardamon - 1/3 szkl mleka Składniki wymieszaj w misce i smaż na oleju rzepakowym. dżem z dyni przepis znajdziesz tutaj
SMYKWKUCHNIszarlotki są naprawdę dobre o ile... sama je upiekę papierówki idealnie smakują w murzynku który często piekę a jakoś nie mogę sfotografować... są delikatnie kwaśne co orzeźwia jego kakaowy smak i nadają mu jeszcze więcej wilgoci. A Wy jakie jabłka lubicie najbardziej? Kompot z jabłek papierówek z miętą 5-6 papierówek 3 litry wody cukier kilka gałązek mięty
sierotka maRysia w kuchniinne pachnące składniki sprawiają, że mięso przyprawia o smakowy zawrót głowy. Pieczony udziec z indyka – bardzo kruchy i delikatny. Składniki: udo z indyka 1-1,3 kg 1 cebula 3 ząbki czosnku 3 łyżki suszonej skórki pomarańczowej 2x cukier waniliowy 2 jabłka cytryna sól, suszony imbir, czerwona papryka słodka, majeranek, cynamon, gałka muszkatałowa, kminek mielony → ilość(...)indyka rodzynki, żurawinę i pokrojone jabłko. Można też do naczynia dodać przekrojoną pozostałą po wyciśnięciu skórkę z cytryny. Przykryć szczelnie (może być folią aluminiową). Odstawić na kilka godzin. Piec w piekarniku (220 stopni, około 2 godziny) – najpierw skórą do dołu, potem obrócić – pod przykryciem do miękkości. Zdjąć nakrycie z naczynia i piec jeszcze 10 minut skórką do góry
Pociąg Do Kuchnikreatywność. Zdaje się, że nigdy wcześniej nie przygotowałam wypieku, z produktu zastępującego masło. Na prośbę producenta kostki do pieczenia Kasia spróbowałam i w końcu nie musiałam się bać, że zwarzy mi się masło po dodaniu do niego jajek. Dzięki dodaniu jabłek i śmietany ciasto jest bardzo wilgotne. Jest to tort ciężki, słodki i bardzo zimowy. Jak dla mnie idealny(...)Boże Narodzenie. W pracy moje żarłoki go pochłonęły. Ważna adnotacja - moje ciasto piekłam z połowy porcji. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło). Poręczny kalkulator miar i wag CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU
Przepisy AleksandrySłodko-kwaśna zapiekanka deserowa z rabarbarem, jabłkami, bananami, przykryta kołderką z białych pianek marshmallows. Pianki po zapieczeniu karmelizują i tworzą twardą skorupkę, która skrywa kwaskowe, pieczone owoce. Kwaskowość rabarbaru doskonale wyrównuje słodycz pianek. Zapiekankę przygotowuje się bardzo szybko i jest świetną alternatywą dla ciasta do kawy. Najlepiej użyć(...)deseru białe pianki, chociaż trudniej je dostać, bo najczęściej spotykam w sklepie kolorowe. Składniki: • 2 łodygi rabarbaru • 2 jabłka • 2 banany • 2 łyżki cukru trzcinowego lub zwykłego • 3 łyżki suszonej żurawiny • 3 łyżki płatków migdałowych • 2 opakowania białych pianek marshmallows Wykonanie: • Rabarbar obrać z włókien, pokroić na 2 cm kawałki. • Jabłka ze skórką pokroić
To co kochamdodać łyżeczkę soli, wymieszać. Tak przygotowaną masą natrzeć delikatnie każdą kieszonkę schabu. Jabłka umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w grube plastry. W każdej kieszonce schabu umieścić plaster jabłka i posypać świeżo zmielonym pieprzem, tak aby pieprz znalazł się również w kieszonkach. Wierzch mięsa posypać tymiankiem. Nadziane mięso włożyć do siatki wędliniarskiej lub ciasno obwiązać mocną nitką. Mięso(...)przygotowaną mieszanką (punkt 10) i w tej temperaturze piec przez około 90 minut. Podczas pieczenia mięso co jakiś czas podlewać mieszanką. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Siatkę wędliniarską można nabyć np. na Allegro. Należy wybrać duży rozmiar, aby podczas wkładania do niej mięsa plastry jabłek się nie połamały. Silna nitka z powodzeniem zastępuje siatkę wędliniarską. Wino można zastąpić większą ilością
Gospodyni MiejskaWami nie podzielić. Po drobnych modyfikacjach powstał genialny chleb (albo jak kto woli ciasto), który świetnie sprawdzi się w roli śniadania lub szybkiej przekąski. To trochę takie musli w pieczonej formie, które w zasadzie bez żadnych dodatków jest już gotowe do jedzenia. Jak widzicie sporą jego część stanowią bakalie, które możecie tak naprawdę dobrać według własnych upodobań. I według(...)użyłam mąki z kaszy niepalonej) 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 szklanki posiekanych orzechów i pestek (np. włoskie, migdały, pestki dyni, słonecznika, pistacje) 2 szklanki pokrojonych suszonych owoców, najlepiej niesiarkowanych (np. rodzynek, moreli, jabłek, mango) 1. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. 2. W dużej misce ubij mikserem jajka, miód i maślankę
Powiedz dietom niewykałaczek. Wkładam ją do naczynia żaroodpornego i przekładam do nagrzanego piekarnika. Temperatura piekarnika: 180 °C Czas pieczenia: około 1,5h - po upływie połowy czasu przekręcić na druga stronę Gotową kaczkę dzielę na części i podaję z domowymi kluseczkami lanymi oraz z jabłkiem
Kuchnia co dniabitą śmietaną (wręcz narodowy deser Holendrów), lecz jak na złość akurat zabrakło tego przysmaku. Zauważyłam jednak, że z pieca "wyjechały" appelflap'y, kolejny przysmak mieszkańców kraju wiatraków. Appelflap to trójkątne ciasteczko z ciasta francuskiego, wypełnione mieszaniną jabłek, rodzynek, cukru i cynamonu. Gdy tak jedliśmy te nasze ciasteczka, Maciek spytał czy umiałabym coś takiego sama zrobić w domu. Pffff(...)powrocie zabrałam się za robienie appelflap'ów. Potrzebujemy (na 4 porcje): - 4 kwadraty z ciasta francuskiego (+/-13x13cm) - 1 jabłko - garść rodzynek - łyżka cukru + odrobina do posypania appelflap'ów - łyżeczka cynamonu Nastawiamy piekarnik na 200 stopni. Obieramy jabłko. Wycinamy środek. Kroimy na małe kawałki. Dodajemy rodzynki, cukier oraz cynamon i dokładnie mieszamy. Tak powstałe nadzienie nakładamy na kwadratowe
W mojej holenderskiej kuchniwiększą ilością zwykłego) 1 jajko 2 żółtka 2 łyżki gęstej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki zagnieść podzielić na 2 części. Jedną wyłożyć foremki do muffinek (oblepić dno i brzegi cienką warstwą ciasta) drugą włożyć do zamrażarki. Nadzienie ok 1/2 kg jabłek pokrojonych w kostkę 1 budyń waniliowy (śmietankowy) ugotowany według przepisu na opakowaniu(...)można dodać trochę mniej mleka) cynamon skórka starta z pomarańczy Do każdego wgłębienia muffinkowego wkładamy łyżkę jabłek posypanych cynamonem ( lubię dużo cynamony - każdy niech doda według własnych upodobań)i skórką pomarańczową, łyżkę budyniu i dokładnie przykryć startym na tarce ciastem z zamrażarki. Pieczemy w temperaturze ok 150 stopni do zarumienienia z wierzchu - u mnie około 45 minut. Smacznego
sierotka maRysia w kuchniłyżkę wody. Ciasto zagnieść w kule, owinąć folią i wstawić do lodówki na około 30 minut. Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, a te na plasterki. Dodać cynamon i łyżkę cukru, wymieszać. Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować i wyłożyć w pokrytej papierem do pieczenia formie na tartę lub w tortownicy o średnicy około 20 cm. Podziurkować widelcem boki i spód
wyzwania kuchenneProste do zrobienia..i smaczne... 2 szkl. mąki 2/3 szkl. cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szkl. mleka 1 jajko 1/2 szkl.oleju 2 gruszki
Moje domowe kucharzenie