zaskakuje i bardzo bym chciała żeby tych złych niespodzianek już był koniec. ale koniec gadania o życiu, teraz będzie o pieczeniu! Chyba zdążyliście już zauważyć, że lubię takie szybkie ciasta, najlepiej ucierane, z dodatkiem mokrych owoców takich jak jabłka czy gruszki. Ciasta, które robi się szybko i nie trzeba się martwić czy na pewno wyjdą, bo zawsze się udają(...)popołudniową kawkę już będzie do jedzenia! Zapraszam! SKŁADNIKI: - 200 g masła - 3 jajka - 120 ml mleka - 260 g mąki pszennej - 170 g cukru - 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 laska wanilii - 3 czubate łyżki czekolady w proszku (ja użyłam hiszpańskiej) - 1/3 łyżeczki soli - 3 gruszki, pokrojone w ćwiartki Masło roztapiamy w rondelku. Dodajemy cukier, mieszamy aby się rozpuścił. Dodajemy
SMYKWKUCHNIszybko z nich wyparowało), Nie powinniśmy otwierać piekarnika podczas pieczenia ciasta - możemy to zrobić pod sam koniec pieczenia, żeby upewnić się patyczkiem czy ciasto nie jest surowe (jeśli patyczek jest suchy, bez przylepionych grudek ciasta - oznacza to ciasto upieczone), Jeśli używamy jabłek do ciasta - należy skropić je sokiem z cytryny, żeby nie ciemniały, jeśli używamy cynamonu taka zmiana koloru(...)powinna przeszkadzać, Jeśli do ciasta używamy orzechów, zamiast kroić je nożem możemy zmiażdżyć wałkiem, Jeśli przygotowujemy ciasto kokosowe - należy je piec krótko w dobrze nagrzanym piekarniku, ponieważ im dłużej będzie trwało jego pieczenie, tym ciasto będzie twardsze. A jakie są Wasze sposoby na udane wypieki
psgotujemyewentualnie) 300 g rabarbaru 1 litrowy słoik słodzonego musu jabłkowego (lub 1-1,2 kg jabłek, obranych, startych na grubych oczkach, przesmażonych z dodatkiem cukru do smaku) 3 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka cynamonu Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier waniliowy, margarynę i kroimy wszystko, aż otrzymamy coś
Rozpustne gotowaniemąki • 2 jajka • 2 łyżki masła • 1 łyżka cukru • 1 łyżka cukru waniliowego • 3 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia • szczypta soli Nadzienie z sera • 1 szklanka śmietany 30% • 1/2 serka mascarpone • 1 łyżka cukru • 1 łyżka cukru waniliowego nadzienie z jabłek • 4 jabłka średnie • 1 galaretka agrestowa • 3 łyżki cukru • 3/4 szklanki wody Sposób przygotowania 1. Nadzienie(...)cukier waniliowy. Wyłączyć ogień wymieszać jabłka z galaretką zostawić aby wystygła od czasu do czasu przemieszać 2. Nadzienie z sera • Do śmietany dodać łyżkę cukru i łyżkę cukru waniliowego oraz serek mascarpone ubijać mikserem aż zrobi się gęsta masa 3. Gofry • Białka ubić na sztywną pianę Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia cukrem i szczyptą soli
W królestwie smaków Beatyokoło 9 bułek. 1/2 szklanki maślanki, może być smakowa 1/5 szklanki mleka 25 gram drożdży 30 gram cukru 500 gram mąki 50 gram masła 2 żółtka 1 szklanka zasmażanych jabłek Mleko lekko podgrzać. Drożdże rozkruszyć, zasypać łyżką cukru i zalać mlekiem i pozostawić do wyrośnięcia. Do rondla włożyć maślankę i resztę mleka. Postawić na ogniu na dosłownie 30 sekund(...)przykryciem do wyrośnięcia na godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Z wyrośniętego cista odrywać kawałki i formować z nich placki rozciągając je na dłoni. Zaokraglić dłoń tworząc w ten sposób dołeczek. Włożyć w niego 1-2 łyżeczki jabłek i szybkim ruchem złożyć wszystkie brzegi do siebie i skleić. Brzegi nie powinny dotykać jabłek
Czerwony GupikTradycyjny wiedenski strudel,popularny zwlaszcza w Austrii,a uwielbiany przez Niemcow.Najlepiej smakuje podany na cieplo z bita smiatana,sosem waniliowym lub lodami,choc nam smakuje najbardziej bez zadnych dodatkow.Zamiast pieczenia pierniczkow,za ktorymi nie przepadamy ,upieklam strudel.Przepis wypatrzylam juz dawno temu i oczekiwal na swoja kolej,a moj "tester"czekal juz niecierpliwie wlasnie na ciasto z jablkami.Takze spelnilam zyczenie meza(...)piekarnik na 180°C.°Na omaczonym blacie rozwalkowac ciasto na prostokat o wymiarach 50x40 cm.Rozkruszyc amarettini.Rownomiernie rozlozyc jablka,pozostawiajac dookola wolny 2-4 cm rand.Boki ciasta zalozyc do srodka i od dluzego boku zrolowac.°Studel ulozyc na blaszce wylozonej papierem do pieczenia na przekatnej,zlaczeniem do dolu..Posmarowac jajkiem rozbeltanym z 1 lyzka mleka.°Piec 40 -45 minut
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!domowego ( nie mam pojęcia czemu jeszcze nie był wstawiony). Czas : 1 godzina Składniki : 1 średnia polędwiczka wieprzowa 1/2 dużego jabłka 1 śliwka renkloda ( może być mrożona ) 1 cebula 2 łyżki smalcu ( lub klarowanego masła ) 1 łyżeczka ,, Przyprawy do pieczeni po staropolsku,, Kotanyi ( lub zamiennie Vegeta lub Jarzynka lub tp.) 1 łyżeczka papryki mielonej 1 łyżeczka miodu 1 łyżka(...)majeranku 1/4 łyżeczki mielonego kolorowego pieprzu ( użyłam Młynek ) 1 łyżka oleju maggi 2,5 szklanki wody Zrobić pastę przyprawową z przyprawy do pieczeni, papryki, pieprzu, majeranku , miodu i oleju. Natrzeć nią mięso i zostawić w lodówce na 2 godziny . Rozgrzać na patelni smalec ( lub masło - można ostatecznie użyć oleju ) i obsmażyć polędwiczkę na rumiano ze wszystkich stron . Przewracać
Buniabaje w kuchnigrubości ok. 3 mm, po czym kroimy na kwadraty o wymiarach 8x8 cm. Po czym na każdy kwadrat kładziemy kawałek jabłka i kawałek czekolady. Rogi ciasta sklejamy ze sobą, tworząc sakiewki. Sakiewki smarujemy jajkiem i pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni. Ciastka posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
Pyszności Słodkościkropli ekstraktu z wanilii szczypta soli 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka oliwy z oliwek Taggiasche Novello do natłuszczenia patelni 2 łyżki syropu z fiołków jabłko Sos czekoladowo-rumowy: łyżka kremu czekoladowego z dodatkiem rumu + 4-5 łyżek naparu z kawy Przygotowanie: Wszystkie składniki oprócz oliwy i jabłka zmiksować na gładką masę. Odstawić na 15 minut. Jabłko
Poranek na słodkomasło kakaowe do natłuszczenia naczynka krem czekoladowy do podania Wszystkie składniki oprócz jabłka zmiksować za pomocą robota kuchennego na gładką masę, która powinna być puszysta i gęsta. Następnie dodać jabłko i wymieszać. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Ciasto przelać do natłuszczonego naczynia, udekorować i piec około 20 minut. Podawać po ostudzeniu z kremem czekoladowym. Smacznego! * Kawę
Poranek na słodkotrzech składników - wystarczy jarzębina, cukier i miód. Ten dżem polecałabym raczej dorosłym, można go wykorzystać do pieczonego mięsa, czy do kanapki na śniadanie. Jeśli chcecie możecie dodać do przygotowania dżemu 2 jabłka lub 2 gruszki. A teraz kilka mądrości na temat jarzębiny (skorzystałam z internetowych poradników). "Kwitnie w maju, ale najpiękniej wygląda jesienią, gdy w pełni
Zasmakuj Kuchnijabłek. Następnie wyłożyć jabłka. Białka jajek ubić na sztywno z cukrem, dodać pokruszone orzechy, delikatnie wymieszać i wylać na jabłka. Zamrożone ciasto zetrzeć na tarce o grubych oczkach i posypać pianę orzechową na szarlotce. Piec przez 25 minut w temperaturze 175 stopni na złoty kolor
Tradycyjna Kuchniapołączenia się składników. Na koniec wlewamy powoli olej cały czas miksując. Kiedy ciasto jest gotowe wrzucamy do środka wcześniej przygotowane jabłka, rabarbar i orzechy. Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temp 180 stopni i pieczemy
Malinowe Pocałunkijajecznej, delikatnie wmieszać je drewnianą łyżką. Dodać olej, połączyć. Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut. Wystudzić. Galaretka jabłkowa: 1,5 kg jabłek 2 galaretki cytrynowe 1,5 łyżki masła Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć je na tarce o grubych oczkach
Domowa cukiernia Ewyczasie jabłka myjemy, obieramy, kroimy w kostkę i mieszamy z cynamonem. Gdy cista podrosną mieszamy je ze sobą i z jabłkami. Przekładamy do natłuszczonej formy na babkę i całość ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu pieczemy w 180 st. C przez ok. 35 min. Po upieczeniu odstawiamy do przestudzenia. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem. (inspiracja z przepisu
Domowy Smak Jedzeniajeśli będzie twardawy, dojdzie w piekarniku. Jabłko zetrzeć na grubych oczkach tarki. Skropić lekko sokiem z cytryny, by zbytnio nie ściemniało. Dodać cynamon oraz pastę waniliową i razem wymieszać. Rozbełtane jajko wymieszać z ryżem, a następnie z jabłkiem. Całość przełożyć do natłuszczonych masłem kokilek. Zalać po wierzchu śmietaną wymieszaną z cukrem waniliowym. Piec ok 3 5 minut w 180C
Grunt to przepis!miksować. Ucierając ciasto na małych obrotach powoli wlewamy olej, dodać kakao i cynamon. Do utartego ciasta dodać pokrojone w kostkę jabłka i gruszki i wymieszać całość łyżką. Ciasto wylać na blachę (36x24), wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 45 minut - do suchego patyczka w 180 stopniach. Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem. I już tylko jeść
Lawendowe Niebopokroiłam i ugotowałam do miękkości, odcedziłam. Na maśle podsmażamy cebulę i pod koniec dodajemy jabłko pokrojone w kosteczkę, smażymy jeszcze chwilę, dodajemy do kapusty i przyprawiamy, nakładamy na krążki razem z kawałkiem pomidora i posypujemy pietruszką. Zlepiamy, smarujemy jajkiem i wstawiamy do gorącego piekarnika. Pieczemy na złoty kolor i podajemy z żurkiem lub barszczem. Jak wiemy farsz zawsze możemy wymyślić
harrisaFantastyczne połączenie słodkiej masy krówkowej, bitej śmietanki i jabłek. Choć tak niecodzienne, to zdecydowanie trafione. Jabłka wspaniale przełamują słodycz pozostałych warstw i świetnie się
Kto ugości moich gości?mąką, ciasto rozwałkować na grubość ok. 3 mm i wycinać kształty : gwiazdki, serduszka, dzwonki lub inne świąteczne kształty. Udekorować np. pestkami jabłka, pieprzem kolorowym, pestkami dyni itp. Suszenie : Gotowe dekoracje ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować białkiem i suszyć w temperaturze 50-70 stopni przez około godzinę
Niebieski kubek z kawaplasterki. Tortownicę o średnicy 24 cm posmarowałam margaryną, posypałam bułka tartą. Na dno tortownicy dałam 1/3 sypkiej masy, poukładałam jabłka, posypałam cynamonem, czynność powtórzyłam. Wierz ciasta posypałam ostatnią częścią sypkiej masy, porozkładałam cząstki margaryny. Piekłam w temperaturze 180 stopni przez 40 minut, potem zmniejszyłam temperaturę do 150 stopni i na termoobiegu piekłam jeszcze przez 15 minut
Darcia w kuchnipasek posmarować resztą powideł, ciasno zawinąć i ułożyć wokół tego drugiego, powkładać plasterki jabbłek, moreli między paskami, na środku dać więcej jabłek, posmarować mlekiem ciasto ciasto posypać cynamonem i zostawić na 20 minut do podrośnięcia ciasto piec w 180C około 50 minut, wystudzone ciasto przełożyć na talerz i posypać pudrem cukrem - ciasto jest pyszne w smaku............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięgrubość około 0,5 cm. Wykrawać kwadraty o wymiarach 8x8 cm. (pomogłam sobie szablonem z kartki) Na każdy kwadracik nałożyć łyżeczkę jabłek. Wszystkie rogi złączyć ze sobą, tworząc sakiewki. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st.C przez około 35 minut. Wyjąć i ostudzić na kratce. 4. Lukier: Składniki dobrze wymieszać ze sobą, do uzyskania
Nastoletnie WypiekanieSkładniki jak w placku orzechowym (oprócz orzechów) + 1 łyżka kakao Wykonanie: Jak w pierwszym placku + dodajemy kakao zamiast orzechów Każdy placek pieczemy oddzielnie w temp. 180 stopni przez ok. 30 min. Masa jabłkowa: Składniki: 2 kg jabłek 1 szklanka cukru 1 dowolna galaretka (u mnie pomarańczowa) Wykonanie: Obrane jabłka trzemy na tarce o dużych oczkach. Następnie smażymy
psgotujemycukinią i czosnkiem Kurczak z cukinią i zieloną papryką w pomidorach Pieczona dynia z cukinią w ziołach z kaszą jęczmienną Pieczone podudzia z kurczaka z cukinią i czosnkiem Surówka z dyni z cukinią, papryką i jabłkiem
Moja smaczna kuchniamieszanką jabłka. Żółtka utarłem z cukrem waniliowym i resztą śmietany. Ubiłem białka i wymieszałem z żółtkową masą. Rozsmarowałem masę na jabłkach i wygładziłem powierzchnię. Od razu wstawiłem do gorącego piekarnika. Temperatura piekarnika 175°C , czas pieczenia ok. 40 minut
R'n'G Kitchenmaslem. Wykladamy czesc ryzu a pozniej jablek i znow ryz, jablka i konczymy cieniutka warstwa ryzu (tak aby ledwie, ledwie przykryl jablka). Posypujemy jeszcze raz cynamonem i cukrem. Dodajemy kilka wiurek masla i wsadzamy do piekarnika . Pieczemy 35 minut w 180 stopniach . Taki zapiekany ryz mozna jesc sam lub ze smietana , smietana wymieszana z cukrem wanilinowym, dzemem. ZYCZE SMACZNEGO
PychaDaniaOdwrócić, otworzyć, wyjmować upieczone gofry. Trzeba wyczuć temperaturę pieczenia, jednak to ogień i nie można nastawić pożądanej temperatury... Trochę zabawy przy pieczeniu jest, ale później mamy nagrodę w postaci wspaniałych gofrów. Ja podałam gofry z prażonymi jabłkami. Jabłka zrywałam w sadzie starych odmian drzew owocowych, znajdującym się tuż obok Kaszubskiego Domu Rękodzieła Ludowego. Jabłka, miód wielokwiatowy
królestwo garówDziś przepis na błyskawiczną szarlotkę, jak nie macie czasu na pieczenie, a ktoś ma do Was wpaść ten przepis sprawdzi się idealnie! ;) składniki 1 kg jabłek 2 kisiele morelowe lub brzoskwiniowe 200 g biszkoptów cynamon cukier puder Jabłka obrać, zetrzeć na tarce i zagotować. Kisiel rozpuścić w 200 ml zimnej wody i następnie dodać do jabłek
Cukier&Puderdodajemy cukier puder, ubijamy i w ostatnim etapie dodajemy sypki budyń i dalej ubijamy. Tak przygotowaną bezę wylewamy i rozprowadzamy po jabłkach. Porcję herbatników do kruszonki łączymy z masłem i z skórą cytrynową, posypujemy delikatnie bezę. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30 minut. Wykładamy na talerz i posypujemy orzechami
BaRepaswaniliowym Dorzucamy suszone śliwki masę marcepanową mieszamy z jajkiem, cukrem muscovado, a następnie z jabłkami formę żaroodporną smarujemy masłem, wsypujemy jabłka i przykrywamy trójkącikami z ciasta filo, gdzieniegdzie łyżeczką nakładamy kawałeczki masła Wstawiamy do piekarnika, pieczemy około 25 minut na złoty kolor Serwujemy na gorąco lub na zimno z lodami lub bitą śmietaną:) SMACZNEGO
Luźna Kuchniawyrośnięcie (ok. 15 min.) 6. Z podanych składników zrobić kruszonkę ( nie ma to być zbita masa ale rozpadające się kawałki) 5. Jabłka obrać i pokroić w dowolny sposób, wyłożyć na ciasto, a całość posypać kruszonką. 6. Piec ok. 50 min. w temp
A Ty Smakuj MnieRównomiernie rozłożyć masę makową, a na niej masę serową. Piec w temp. 160-180°C przez około 50 minut. Ostudzić. Masa jabłkowa: 1 kg jabłek 1/2 szk. cukru 1 galaretka pomarańczowa Jabłka obrać
w mojej kuchniOdkładamy do przestudzenia. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Ciasto dzielimy na małe kwadraty (np. 3x5) i na każdy z nich nakładamy jabłka. Zlepiamy tak, aby powstał rożek. Brzegi można docisnąć widelcem - powstanie ładny wzorek :). Rożki przed pieczeniem można delikatnie ponacinać z wierzchu. Pieczemy ok. 15-20 minut. Smacznego
KasiekGotujeGruszek zabrakło (tak jak w poprzedniej wersji), ale w zamian są jabłka :) Słodkie, wilgotne i mięciutkie. SKŁADNIKI: - 2 średnie jabłka - 1 średni banan - 1 jajko - 100 g mąki pełnoziarnistej - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia - konfitura z żurawiny, aronii itp. - 50 g suszonej żurawiny + 10 g na przyozdobienie wierzchu PRZYGOTOWANIE: Jabłuszka i banana obieramy. Kroimy
Zdrowie na języku :Pwyrośnięcia na ok 1h - gdy ciasto już wyrośnie odcinam sobie kawałki ciasta formuję placek i kładę go na rozgrzaną patelnie z olejem, piekę do zrumienienia z obu stron - równie dobrze można w środek racucha przed upieczeniem włożyć jabłko - do ciasta można również dodać odrobiny aromatu waniliowego, będzie dobrze współgrało z zupą - po upieczeniu wykładam na ręcznik papierowy do odsączenia tłuszczu
Basia w kuchniszybciej.. inaczej. Z twarzy uśmiech nie schodzi. Chwila... a jakoś tak wszystko inaczej wygląda... Składniki: 55g mąki jajko małe jabłko starte na grubych oczkach (lekko odciśnięte, ok.50g?) 40g jogurtu naturalnego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia cynamon, aromat coś do posłodzenia kapka mleka + orzeszki ziemne, płatki owsiane Mokre składniki mieszamy w miseczce, mąkę przesiewamy i łączymy z resztą
More food, love and dreamsKolejne ciasto jakie wymyśliłam. Miałam wielką ochotę na truskawki, jabłka. Nie do końca wiedziałam, czy te 2 smaki udałoby mi się połączyć w
Malinowe PocałunkiUżywaj mąki do podsypania stolnicy przez wałkowaniem, ciasto rozwałkuj na grubość 0,5 cm, wykrawaj okrągłą foremką bądź szklanką krążki. Cząstki jabłek układaj grubszym bokiem na zewnątrz na połowie krążka i przykryj drugą połową, lekko dociśnij. Piecz w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200 C ok 20 minut, aż pierożki się zarumienią. Jak pierożki wystygną posyp cukrem pudrem :D Smacznego
Niezły Młynekmanną, cukrem i cynamonem. Jabłka ułożyć na cieście. Większy płat naciąć co 2cm nie dochodząc do krawędzi i nałożyć na jabłka.Za pomocą widelca ścisnąć brzegi obu płatów ciasta. Posmarować białkiem i posypać cukrem brązowym. Piec w temp. 200 stop. około 25-30 minut, aż ciasto się zarumieni
Kulinarny karnet Christopherakoło o grubości 0,5 cm i dzielimy na 8 części. Na każdą część układamy kawałek jabłka lub łyżkę jabłek prażonych. Zawijamy w takiego alla rogalika, odstawiamy na 10-15 min do wyrośnięcia. Przed pieczeniem górę ciastka smarujemy rozmąconym jajkiem z wodą (1:1). Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 30-35 minut. Smacznego
Kuchnia Łukasza