jabłka pieczone - 6536 przepisów (strona:230/436)

Ciasto Shrek 187

23x39 cm): Biszkopt: 5 jajek 5 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju pół łyżeczki ekstraktu z wanilii Masa budyniowa: 1 butelka (900 ml) soku Pysio zielonego (banan, jabłko, kiwi) 3 budynie śmietankowe z cukrem (lub 2 duże) Masa śmietanowa: 500 ml śmietany kremówki 30% lub 36% 1 galaretka(...)Oddzielić żółtka od białek, białka ubić na sztywną pianę, zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać cukier, żółtka, ekstrakt z wanilii, na koniec - przesiane obie mąki, wymieszane z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać na blachę wysmarowaną tłuszczem i piec przez 25 min. (do suchego patyczka). 3. Rozpuścić 1 galaretkę w 3/4 szklanki gorącej wody. Odstawić do wystygnięcia. 4. Pozostałe dwie galaretki

Domowa Cookierenka Agi
Pomarańczowa szarlotka sypana 200

Wyobrazcie sobie, że nigdy nie robiłam szarlotki sypanej, nigdy takowej nie jadłam. Dostałam dwa ogromne pudla wspaniałych jabłek i pierwsze co mi do głowy przyszło to...coś z jabłkami. Coś innego. Coś co wyjdzie każdemu i smakuje wyśmienicie.Dla mnie szarlotka sypana, która wyszła rewelacyjna- to kulinarny eksperyment, który się powiedzie każdemu. Bez miksera, bez jajek, bez stresu(...)składników sypkich, wyrównaj.  Na to delikatnie wyłóż połowę jabłek, wyrównaj. Teraz znowu kolejna warstwa sypka, jabłka i znów warstwa sypka. Zetrzyj na dużych oczkach zamrożone masło bezpośrednio na składnik sypki. Wyrównaj . Włóż do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz około godzinki. Trzeba sprawdzać patyczkiem. Szarlotka jest naprawdę dobra, by nie powiedzieć , że pyszna! Idealna do kawy

Z Kuchni Do Kuchni
Pełnoziarniste gofry z karmelizowanymi jabłkami 131

gofry muszą kojarzyć się tylko z latem ? Ja mam ich zimową wersję. Pełnoziarniste, chrupiące gofry podaję z jabłkami karmelizowanymi, pachnącymi cynamonem. Poczuliście już zapach ? Zatem korzystajcie z przepisu, śmiało. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size(...)Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} dodatkowo:  3 kwaskowate jabłka  3 łyżeczki miodu naturalnego  3 łyżeczki cukru trzcinowego (ewentualnie białego)  1/2 łyżeczki cynamonu  garść rodzynek Wykonanie:   Masło rozpuścić, pozostawić do ostygnięcia. Obie maki dokładnie wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia. Oddzielić żółtka od białek. Z białek ubić pianę, żółtka dodać

kolorowotorcikowo
Zawijane drożdżówki z kajmakiem i jabłkami 207

blachę z wyłożonym papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Przed pieczeniem drożdżówki posmarować polewą, rozcierając masę kajmakową z żółtkiem i mlekiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170*C i piec przez około 15 min. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Bułki i drożdżówki , Ciasta drożdżowe , Ciasta z owocami , Dla dzieci Tagged: drożdże , jabłka , jogurt naturalny , kajmak , orzechy

https:KKuchniaMniam
Jabłecznik inaczej z ciasteczkami i masą z kisielem jabłkowym 140

części i piec każdą porcję ciasta osobno. Na każdym cieście rozkruszyć ciastka. Nagrzać piekarnik do 180 C i piec przez 10-15 minut. Forma okrągła o średnicy 26 cm. Wyjąć ciasto z formy i ostudzić. Masa jabłkowa – jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Jabłka wrzucić do garnka, dodać cukier, wlać sok jabłkowy

Kuchnia Pokoleń
Szarlotka pod budyniem :) 168

łyżek mąki pszennej - 3 łyżki mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 200 ml wody gazowanej Białka ubijamy i miksujemy z pozostałymi składnikami. Jeżeli masa wyjdzie zbyt sucha, dodajemy więcej wody czy mleka, jeżeli zbyt wodnista więcej mąki :) Ciasto wylewamy do tortownicy obłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku ustawionym na 180*, około 45 minut. Po upieczeniu wystawiamy i chłodzimy(...)słoiczkach) - 1 galaretka jasna (użyłam pomarańczowej) Rozumiem, że ktoś może nie mieć takich "zapasów" jak ja :D A więc masę przygotujemy teraz. Wystarczy wziąć około 1,5 kg jabłek. Obrać je i pokroić w małe kawałeczki. Uprażyć na patelni, podlewając wodą by się nie przypaliły i czekać aż się rozpadną i stworzą taki jakby musik :) Następnie zagotowujemy

Zdrowie na języku :P
Leon 165

Ciasto miodowe, biszkopt i jabłka....rozpływa się w ustach....Biszkopt jasny: 5 jaj 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki  łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, ubijać. Dodać żółtka i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszać. Gotowa masę przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki. Piec(...)mleka , cukru waniliowego i mąki ugotować budyń. Masło utrzeć na pulchną masę z cukrem pudrem. Dodać stopniowo ostudzony budyń, ciągle ucierając. Krem podzielić na 4 części.Krem z jabłek: 2 kg jabłek 1/2 szklanki cukru 1 galaretka czerwona 1 galaretka żółta Obrane jabłka gotować do miękkości. Pod koniec dodać cukier jeśli jest potrzeba. Galaretki oddzielnie rozpuścić

Apetyczna babeczka
Muffinki Wielkanocne 136

Ciastem napełniamy papilotki ułożone w formie do wypieku muffinek, najlepiej do 2/3 wysokości. Dodajemy ulubione składniki (maliny, jabłko pokrojone w kosteczkę, jagody, serek mascarpone, czekolada,kakao, rodzynki, wszystko zależy od tego na co mamy akurat ochotę) i  przykrywamy odrobiną ciasta. Muffinki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok 25-30 minut. Po ostudzeniu dekorujemy zajączki i kurczaczki.  Składniki

Aromatyczne Podróże
Babeczki red velvet z kremem i potłuczonym szkłem. 132

potłuczonym szkłem na 24 sztuki BABECZKI: 250 g mąki 40 g kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 150 g cukru pudru 4 łyżki oleju 200 ml mleka lub maślanki kilka kropel czerwonego barwnika spożywczego 1 szklanka musu z jabłek (starte jabłka i przesmażone, jak na szarlotkę) KREM: 90 g masła 170 g cukru pudru(...)landrynek (najlepsze będą lodowe lub przeźroczyste) syrop z malin lub czerwony, krwisty lukier ;)      Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni C. Mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao przesiewamy do miski. W innej misce ubijamy jajka z cukrem pudrem, dodajemy olej, mleko wymieszane z barwnikiem, mus jabłkowy, dokładnie mieszamy, na końcu dodajemy suche składniki, mieszamy do uzyskania gładkiej

Rozpustne gotowanie
Czekoladowe ciasto z tofu 141

Składniki: 1 szkl. mąki orkiszowej 1 szkl. mąki owsianej 1/3 łyżeczki sody 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia ½ tabliczki gorzkiej czekolady 1/3 szkl. kakao 1 szkl. mleka sojowego 1 dojrzały banan ½ szkl. musu jabłkowego (lub startych na drobnych oczkach jabłek) ¾ szkl. syropu klonowego 1 łyżka octu jabłkowego 2 porcje zamiennika jajek – 2 łyżki mielonego siemienia lnianego zalane 6 łyżkami(...)naturalnego miękkiego tofu ½ szkl. nerkowców 100 g daktyli 1 szkl. mleka sojowego 3 kopiaste łyżki kakao Piekarnik rozgrzej do 180°C. Tortownicę o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Do dużej miski wsyp wszystkie suche składniki. Czekoladę posiekaj w drobne kostki i dorzuć do miski. W osobnym naczyniu wymieszaj mleko, syrop, rozgniecionego banana, mus jabłkowy, ocet i siemię. Zamieszaj

Roślinna - blog wegański
Apfelkuche, czyli orzeźwiający i delikatny niemiecki jabłecznik :) 144

moja mama piekła go ponad 1,5 godziny, bo zapomniała wyciągnąć go z pieca… no cóż, przypalił się, ale ku zdziwieniu wszystkich, był nadal pyszny i nawet spalenizny czuć nie było :) A więc polecam wszystkim :) Przepis na małą blaszkę lub tortownicę 25cm. Nadzienie: 75dag jabłek (najlepiej kwaśnych) 3 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka cynamonu 75g cukru 50ml wody(...)jabłka lekko się rozgotują. Nadzienie jabłkowe zostawiamy do przestygnięcia. W tym czasie przyrządzamy ciasto: Miękką margarynę miksujemy z cukrem, a następnie dodajemy po jednym jajku, skórkę z cytryny i stopniowo mąkę. Do małej blaszki, bądź tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą, przekładamy 2/3 ciasta, równo rozsmarowujemy, następnie dodajemy lekko płynne nadzienie jabłkowe. Całość pokrywamy resztą ciasta i pieczemy

Smakowy Raj
Orzechowe ciasteczka nadziane jabłkami 212

. To ciasteczka dla wielbicieli masła orzechowego i prostych domowych wypieków. Smak ciasteczek dodatkowo wzbogacają kawałki jabłek. Idealne do herbaty lub od tak do przegryzienia przy komputerze czy ulubionej książce. Ciasteczka orzechowe przygotowuje się naprawdę prosto i szybko. Chwila miksowania, lepienia, pieczenia i… można się delektować smakiem domowych ciasteczek. I te urocze pęknięcia… Uwielbiam takie ciasteczka. Spróbujcie

Słodkie okruszki
Jabłecznik w wersji light :) 136

otrębów pszennych * pół łyżeczki sody bądź proszku do pieczenia * coś do posłodzenia (sprawdza się i cukier i stewia) * 3 łyżki jogurtu naturalnego (polecam firmy ZOTT , ma fajną, gęstą konsystencje i jest smaczny) * 3/4 szklanki ciepłej wody (chodzi o to by składniki dobrze się wymieszały) Na masę jabłkową: * ok. 1kg jabłek (można dać więcej, kto jak lubi :)) * jeżeli jabłka(...)konsystencji, którą wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę. Teraz masa jabłkowa, w moim przypadku miałam już gotową w słoiczkach, ale do jej zrobienia nie potrzebujemy wiele czasu. Jabłuszka obieramy i kroimy na średnie kawałki. Wrzucamy na patelnie i smażymy, aż zmiękną i utworzą jednolitą masę (należy pamiętać ododawaniu troszku wody, aby jabłka się nie przypaliły). Dodajemy cynamon

Zdrowie na języku :P
Śląski kołocz z jabłkami 150

szkl ciepłego mleka   Posypka: 200 g zimnego masła 150 g cukru pudru 250 g mąki pszennej 2 żółtka 1 łyżka naturalnego kakao   Masa jabłkowa: 2 kg jabłek 100 g cukru (ilość można dostosować do swoich upodobań) 1 łyżeczka cynamonu 3 łyżki soku z cytryny   Dodatkowo: bułka tarta do posypania ciasta białko pozostałe z posypki do wysmarowania(...)dwie równe części. Jedną część rozwałkować na prostokąt o wymiarach blaszki (25x35 cm). Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i umieścić w niej rozwałkowane ciasto. Ponakłuwać widelcem, posypać bułką tartą i odstawić w ciepłe miejsce. W międzyczasie przygotować masę jabłkową: Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Przełożyć do garnuszka, zalać sokiem

Nastoletnie Wypiekanie
Jabłecznik z bitą śmietaną. Ciasto bez pieczenia. 157

tortownica o średnicy 26 cm) obrysowujemy na papierze do pieczenia, Wycinamy koło i wkładamy do tortownicy. Płatki kukurydziane wkładamy do woreczka foliowego, rozbijamy tłuczkiem na miazgę. W kąpieli wodnej rozpuszczamy białą czekoladę z masłem i wiórkami kokosowymi i mieszamy z płatkami. Wykładamy spód tortownicy płatkami, dociskając ręką. Schładzamy w lodówce. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę(...)Zalewamy je sokiem z cytryny, sokiem jabłkowym (300 ml) i posypujemy cynamonem. Gotujemy, aż do rozgotowania się jabłek. Do pozostałego soku jabłkowego wsypujemy budyń waniliowy i rozpuszczamy. Gdy jabłka ściągniemy z ognia wlewamy rozpuszczony budyń i mieszamy. Odstawiamy do ostudzenia. Przestudzoną, ale jeszcze płynną masę jabłkowo-bydyniową przelewamy na spód z płatków. Ponownie schładzamy w lodówce. Kremówkę ubijamy

Aga w kuchni