nadzienie jabłkowe: 1,2 kg jabłek, obranych, z usuniętym rdzeniem i pokrojone w ósemki 2 łyżki masła 1/2 szklanki (100 g) cukru 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 3/4 szklanki (140g) rodzynek 1 łyżka ciemnego rumu lub brandy Składniki na ciasto: 2 szklanki (280g) mąki 1/3 szklanki (65g) cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 8 łyżek (115g) zimnego(...)gotuj pod przykryciem jabłka puszczą sok, przez 5 – 10 minut. Zdejmij pokrywkę i gotuj mieszając od czasu do czasu, aż większość soku odparuje, po czym zdejmij z ognia i wmieszaj rum. Odstaw do ostygnięcia. W celu przygotowania ciasta. w misce miksera lub blendera z nakładką do ciast wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól. Następnie dodaj masło
karmelowyteż dość czasochłonny. Robiłam go kiedyś bez Wally'ego, ciężka to była praca... Ale efekt wynagradza wszystko - idealny do zdobień, znakomicie trzyma formę swoją i ciasta.Najbardziej jestem zadowolona z jabłek w karmelu. Miałam na takie ochotę od dawna, a małe jabłuszka prezentują się w tej formie zachwycająco! Nie można się do nich nie uśmiechnąć... Ich przygotowanie nie jest(...)jednym wbijać żółtka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Na końcu po łyżce wsypywać mąkę, miksując na najniższych obrotach miksera.Masę przełożyć do formy z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Wyrównać wierzch.Piec w 160 st. C. przez 30-35 minut, aż do suchego patyczka.Wystudzić w zamkniętym piekarniku.Ostudzony biszkopt przekroić w poziomie na 3 części.Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.Ricott
Pożeraczka, czyli raz adobrzetemperaturze pokojowej 1 jajko 2 łyżki gęstej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru waniliowego Sposób wykonania: Wszystkie składniki przekładamy do malaksera, albo do miski i ugniatamy ciasto. Wkładamy do lodówki na jedną godzinę. Składniki na masę jabłkową: 1 i 1/2kg obranych jabłek odmiany Szara Reneta rodzynki cukier trzcinowy cynamon mielone goździki orzechy włoskie Sposób
Kuchnia Pani Wiosnymasła 240 g mąki 80 g cukru pudru 2 żółtka duże lub 3 małe (40 g) kilka kropli soku z cytryny Nadzienie 800- 1000 g jabłek (antonówka, szara reneta) 300 g śliwek ok. 50 g cukru Wykonanie: Masło i mąkę posiekać, aż powstanie kruszonka. Dodać cukier, żółtka i sok z cytryny i zagnieść ciasto. Można też(...)Nakłuwamy dno widelcem. Wykładamy folią aluminiową lub papierem do pieczenia i na to wysypujemy groch ceramiczny, lub inne obciążenie. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 -190 stopni na około 10 - 15 minut. Wyjmujemy i zdejmujemy folię z obciążeniem. Jabłka obieramy i kroimy na kawałki. Śliwki myjemy, wyjmujemy pestki i kroimy na kawałki. Jabłka
Sto kolorów kuchnisyropem klonowym *** Jeśli bardzo się śpieszę dodaję do ciasta całe jajka i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, zamiast ubijać pianę z białek. Ciasto jest nieco mniej puszyste, ale również bardzo smaczne. Uwaga: gniazda nasienne najłatwiej usunąć za pomocą specjalnego nożyka do drylowania jabłek
Kulinaria - potrawy z różnych stron światasyropem klonowym *** Jeśli bardzo się śpieszę dodaję do ciasta całe jajka i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, zamiast ubijać pianę z białek. Ciasto jest nieco mniej puszyste, ale również bardzo smaczne. Uwaga: gniazda nasienne najłatwiej usunąć za pomocą specjalnego nożyka do drylowania jabłek- vide zdjęcie poniżej
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataKto potrafi oprzeć się połączeniu orzechów, cynamonu, jabłek i puszystemu kremowi śmietankowemu? Myślę, że nie ma takich;) Pyszne jesienne ciasto, z dużą ilością jabłek, to coś
Krakowskie smaki Anicukru pudru - 3 żółtka - łyżka lub dwie zimnego mleka - płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 250 g zimnego masła - łyżeczka soku z cytryny Całość zagnieć na gładkie ciasto, owiń folią i wstaw do lodówki na min. 30 min. Nadzienie nr 1: - 1 średnie jabłko - 2 gruszki - 1 banan - 350 ml dżemu dyniowego z dodatkiem cynamonu - 120 g cukru Jabłko, gruszki
SMYKWKUCHNIpyszne, bardzo ładnie wygląda. Kolorowa masa nadaje ciastu rumieńca Ciasto – masło, mąkę,cukier, proszek do pieczenia, surowe żółtka wrzucić do miski. Ugotowane na twardo i zimne żółtka przetrzeć przez sitko i dodać do miski. Szybko zagnieść ciasto. Masa – jabłka obrać i pokroić w cienkie plasterki lub potrzeć na tarce o dużych oczkach. Proszek budyniowy i mąkę ziemniaczaną(...)wymieszać w małej ilości soku. Jabłka i sok i pozostały sok jabłkowy dodać do garnka i zagotować. Do gotującego się soku dodać rozmieszany proszek budyniowy. Ponownie doprowadzić do wrzenia, cały czas mieszać. Masa z białek – białka ubić na sztywną pianę, do ubitej piany wsypywać powoli cukier. Ciągle ubijać. Wykonanie – ciasto podzielić na dwie części, jedna trochę większa
Kuchnia Pokoleńchętnie i szybko znikają ;) W ramach odskoczni od piernikowych smaków i aromatów zapraszam na ciasto z jabłkami i budyniem na orkiszowym, pełnoziarnistym biszkopcie :) Biszkopt orkiszowy z budyniem i jabłkami Biszkopt: 3 duże jajka 1/3 szklanki ksylitolu 3 kopiaste łyżki mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/5 szklanki gorącej wody szczypta soli Białka ubić ze szczyptą soli, dodać(...)wlać do białek, nadal miksując na wysokich obrotach. Na końcu delikatnie wmieszać przesiane mąki za pomocą łyżki. Piec około 30 minut w 180 stopniach. Wierzch: 1 budyń śmietankowy 500 ml mleka 1/2 laski wanilii 3 łyżki ksylitolu 2 duże, czerwone jabłka 1 galaretka pomarańczowa 250 ml wody Mleko zagotować z ziarenkami wanilii (z 500 ml odjąć około 1/3 szklanki
FitKotłyżeczki miodu lipowego 1 1/2 łyżki płatków migdałowych 2 łyżki kiełków rzodkiewki 3/4 łyżki oleju lnianego 1/2 łyżki soku z cytryny sól i pieprz do smaku 1 średnie jabłko (soczyste) Przygotowanie Czerwoną paprykę kroimy najpierw na 4 kawałki, uważając by nie pozostawić białych, gorzkich części (odkrawamy "4 ścianki"). Każdy kawałek kroimy na cienkie paski. Mieszankę sałat wrzucamy do miski. Dodajemy(...)łyżeczki płynnego miodu lipowego (mieszamy). Wkładamy znów do piekarnika na 4-5 minut. Pod koniec pieczenia płatków migdałowych próbujemy naszą sałatkę i opcjonalnie dodajemy więcej przypraw. Gotowymi płatkami migdałowymi od razu posypujemy wierzch sałatki, dodajemy pocięte w kostkę jabłko i wszystko jeszcze raz mieszamy. Na koniec bierzemy 1/3 łyżeczki płynnego miodu lipowego i tworzymy słodkie nitki na wierzchu sałatki ("polewamy
Słodkie okruszkigrube podręczniki. Są idealnymi podstawkami pod kubek kawy gdy chcesz ją trzymać w łóżku.(podkładki są zdecydowanie przereklamowane). Ciasto marchewkowe też lubię. Ciężkie,mokre,klejące się do palców. Wypełnione jabłkami,ananasem,pistacjami i czekoladą. Szczególnie jedzone wspólnie o godzinie w jakiej normalni ludzie w niedzielę jeszcze smacznie śpią. Składniki (baza) Normal 0 21 false false false PL X-NONE(...)łyżka kopiasta żytniej) pół szklanki cukru brązowego 1 łyżeczka sody oczyszczonej bądź proszku do pieczenia 1/3 szklanki oleju rzepakowego 2 jajka, Dodatki 1/2 szklanki pistacji 1 tabliczka czekolady (użyłam pół mlecznej i pół gorzkiej goplany) pół szklanki posiekanych ananasów pół startego i odsączonego bądź posiekanego jabłka 1 szklanka startej na średnich oczkach marchewki Przyprawy 1 łyżeczka cynamonu 1łyżeczka przyprawy
Fiolka w kuchniwiem, czy zdążę z tym postem, gdyż postanowiłam wziąć udział w kolejnym wspólnym pieczeniu na FB, ale dzieciaki mi porozkładało choróbsko i jakoś tak się zeszło, że nie dodałam jeszcze posta :) Nic, co ma być to będzie. Zapraszam na drożdżówki z makiem , jabłkami i bakaliami:) Pyszne i puszyste oraz mocno nadziane :D Składniki: 50 g drożdży 600 g mąki(...)dwukrotnie - mieszam z cukrem, dodaję starte na tarce jabłko oraz bakalie. Wyrośnięte ciasto wykładam na blat podsypany mąką, odgazowuję, uderzając kilkukrotnie dłonią i rozwałkowuję cieniutko. Na połowę ciasta wykładam masę makową i zwijam jak roladę. Kroję na plastry o szerokości ok 5 cm, układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i po raz kolejny odstawiam do wyrośnięcia. Piekarnik
Ciasteczkowy Potwórziemnych (ok. 50 g), - 2 łyżeczki cynamonu. Sposób przygotowania 1. Jabłka trzemy na tarce o najdrobniejszych oczkach. 2. Tarte jabłka łączymy z płatkami owsianymi, zarodkami i cynamonem. 3. Przygotowaną masę rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 4. Granolę pieczemy w 160 stopniach C przez ok. 30-40 min. (warto co jakiś czas granolę przemieszać). 5. Do granoli
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachcukrem pudrem i położyć po łyżce na środek każdego naleśnika. • Na ser położyć uprażone jabłka. • Złapać każdy naleśnik jak sakiewkę i związać delikatnie sznurkiem. • Ułożyć sakiewki w naczyniu do zapiekania i piec w temp. 200 st.C przez 20 minut
To co kochamnaczynia żaroodpornego. Mleko wymieszać z jajkami, miodem i przyprawami. Kaszę jaglaną zalać połową mleka i dokładnie wymieszać. Na kaszy poukładać jabłka pokrojone w plasterki, posypać bakaliami i zalać resztą mleka. Wierzch posypać szczyptą cynamonu i wiórkami kokosowymi. Piec w 180 stopniach przez godzinę
Kuchnia Bon Appetitbędzie kleić się do wałka i stolnicy). Szklanką wykrawać kółka. Na każde kółeczko położyć kawałek jabłka, szerszą stroną na zewnątrz, a następnie złożyć na pół i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Schłodzić w lodówce ok. 15 minut (lub dłużej). W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 200 st. C. Ciastka piec przez
Nastoletnie Wypiekaniecukrem. Dodaj przesianą mąkę. wymieszaj. Do powstałej masy dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj. Napełnij ciastem formę keksowa i piecz w temp 160-17- stopni około 60-70 minut. Ciasto można zmodyfikować dodając pokrojone w kawałeczki jabłko. Smacznego
WYSPA SZCZĘSLIWAżółtkami. Następnie wsypać mąkę, mak, sodę oczyszczoną, wlać olej i starannie wymieszać składniki. Na koniec wrzucić pokrojone w kostkę jabłka, wymieszać ponownie. Ciasto przelać do przygotowanej formy i włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec przez 45 minut
Tradycyjna Kuchniaobieramy, kroimy na mniejsze części, orzechy drobniej siekamy. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blachę, wyrównujemy (najlepiej mokrą łyżką), na nie dajemy jabłka, posypujemy orzechami i kruszonką. przykrywamy ściereczką, żeby jeszcze trochę urosło. Piekarnik nagrzewamy do 180*C i pieczemy
Idę coś wszamaćporcjami cukier i cukier waniliowynastępnie po jednym żółtku a na końcu przesiane obie mąki. Wylać na blaszkę wyścioloną pergaminem i piec ok 15-20 min w temp. 160* (do tzw. suchego patyczka). Masa Jabłkowa: 1,5 kg jabłek 2 galaretki cytrynowe lub agrestowe Jabłka obrać, pokroić w kostkę i zasmażyć. Wsypać galaretki i mieszać do rozpuszczenia. Zdjąć
Moje Słodkie Piekiełkowcale ale ja lubię słodki smak ) - 3 starte jabłka - 3 duże łyżki otrąb pszennych Orzechy i migdały posiekać ,jabłka zetrzeć ze skórką na grubych oczkach ,wymieszać wszystkie składniki aż się połączą , blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia ,ja użyłam blaszki z wyposażenia piekarnika ale jak chcemy wyższe batony to można użyć mniejszej blaszki , piekarnik nagrzać do 180 stopni
Wypieki Reneżałując pieprzu. Każdy kawałek łososia kłaść (skórą do dołu) na osobny kwadrat z folii aluminiowej. Następnie kłaść po kawałku pleśniowego. Jabłko umyć, pokroić na ćwiartki i układać na serze. Całość posypać orzechami. Zawinąć szczelnie papilot z folii. PIEC: 15-20 minut w temperaturze 150 stopni (góra-dół, z termoobiegiem). Serwując tą niesamowitą rybę zapraszamy na konkurs: TUTAJ . Nagroda spodoba się
Wypisz Wymalujgodzinę (przykrywam ściereczką). Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wykładam je na blaszkę i po ok. 5 minutach smaruję kwaskowatym dżemem. Jabłka obieram, kroję w cienkie plasterki i wkładam je w ciasto, posypując cynamonem. Pozostawiam na kolejną godzinę. Piekę w temp. 170'C (grzałki "góra-dół") przez ok. 45 minut (pierwsze 10 minut w temp. ok. 160'C). SMACZNEGO
Wielopokoleniowoboku ok 6-7 cm. Jabłka obrać i pokroić w małą kostkę. Przyprawić wg uznania cukrem i cynamonem, wymieszać. Jabłka układać na kwadratach, składać w trójkąt. Brzegi docisnąć widelcem. Ciastka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać cukrem gruba rafinada. Piec ok 15-20 minut w 200 st do zarumienienia
Smakołyki AsiZapiekana karobowo-bananowa owsianka - zdrowe śniadanie pełne naturalnej słodyczy Lekkie serowo-jogurtowe placuszki. Sałatki, surówki: Zielona sałatka z kiełkami - szybka i zdrowa Kolorowa sałatka z pieczonymi w miodzie migdałami i zdrowym dresingiem z kiełkami - idealny i zdrowy lunch do pracy Letnia sałatka z musztardowo-jogurtowym dresingiem i chrupiącymi ziarenkami Prosta i zdrowa surówka obiadowa - idealna do młodych(...)zdrowsza wersja fast food Desery / Słodkości: Ciasteczka słoneczka - zdrowa słodycz bez mąki, bez proszku do pieczenia Ciasteczka słonecznikowo - żurawinowe - bez mąki, bez proszku do pieczenia Pyszne i zdrowe cieciorkowe ciasteczka kokosowo-bakaliowe (na płatkach jaglanych) Cynamonowy deser sernikowy chia z jabłkami Jaglane pucharki chałwowo-owocowe na słodkie zdrowie. Zdrowa słodycz każdego dnia. Grillowane jabłka z cynamonem
Słodkie okruszkipłat smarujemy dokładnie olejem, na nim układamy następny i znów smarujemy olejem. Na wierzchu układamy cienko na całości ciasta kawałki jabłek i zawijamy dosyć ciasno, wierzch znów smarujemy olejem. Ciasto przenosimy delikatnie na blachę wyłożoną matą i pieczemy do zbrązowienia. Po wystygnięciu kroimy nożem z ząbkami :) Smacznego
Co na wege obiad?pasków. Posypać cynamonem. Każdy kawałek ciasta posmarować łyżeczką powideł. Następnie na samej górze ułożyć plasterki jabłek. Ciasto bez jabłek podwinąć, a następnie całość zrolować (przyjrzyjcie się zdjęciom). Przygotowane różyczki przełożyć do formy, np. do muffinek. Piec około 40-45 minut w 195°C . Przed podaniem posypać cukrem pudrem
Ugotowaćzdjęciu widać w jaki sposób to zrobić), posypać cynamonem. Ciasto obciąć ok 2 cm za jabłkami i nałożyć na jabłka, zrolować i ma końcu docisnąć, tak by się nie rozkleiło. Postępować tak aż się ciasto skończy :) Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku do zrumienienia ciasta (piekłam ponad 20 minut). Jadłam na ciepło z odrobiną syropu z agawy
Co na wege obiad?ogony wołowe policzki wołowe policzki wołowe II risotto z grasicą serduszka drobiowe z pęczakiem – pęczotto szpik cielęcy szpik wołowy pieczony wątróbka cielęca smażona wątróbka drobiowa z malinami wątróbka drobiowa z wiśniami wątróbka drobiowa - wątróbka gęsia z jabłkiem pierogi z mięsem z ogonów wołowych sałatka z wątróbką tartinki z wątróbkami paszteciki z płucek pasztet z wątróbki drobiowej pasztet
królestwo garówOwoce kroję w ósemki. 2. Ciasto francuskie rozwijam. Szklanką wykrawam w cieście krążki. Na każdy kawałek ciasta kładę cząstkę jabłka. Oprószam cukrem oraz cynamonem. Ciastko składam na pół. 3. Ciasteczka układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę 10 minut w temperaturze 190 stopni (5 minut z termoobiegiem i 5 minut bez termoobiegu
Tradycyjna kuchnia Kasiczęści, z każdej formujemy kulkę i rozwałkowujemy na okrągły placek. Na około układamy żurawinę i pokrojone jabłka i zawijamy ciasto do środka. W powstały dołek nakładamy ser. Ciasto naokoło sera smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni 20 minut
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkisosie pomidorowym , Klopsiki z indyka w sosie jogurtowym , Grillowana pierś z kurczaka z melonem i serem Lazur , Kurczak w jabłkach z rodzynkami , Żeberka w sosie żurawinowo-ketchupowym , Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym , Kurczak z warzywami pieczony w rękawie , Kurczak z warzywami pieczony w rękawie wersja II , Gulasz z kaszą . Karkówka w sosie chrzanowym - przepis: Składniki
Moje Qulinariaotrębami wsypać sodę, cynamon, cukier i wymieszać.Dodać 2 jajka i łyżką wymieszać do połączenia się składników, a następnie wrzucić jabłka pokrojone w kostkę oraz bakalie i ponownie całość wymieszać.Przelać do małej keksówki (wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i oprószoną mąką) i piec przez 45 minut lub do tzw. suchego patyczka.Smacznego! :)* Użyłam mąki oraz otrębów orkiszowych
Kraina Miodem PłynącaTemperatura pieczenia: 200 °C Składniki:1,5 szklanki mąki pszennej0,5 szklanki cukru1 łyżka proszku do pieczeniaszczypta solicukier waniliowy200 ml mleka 1 jajko1/3 szklanki oleju1 szklanka musu z jabłek brzoskwinie z puszkicukier puder do oprószeniaWykonanie: Mieszamy w jednej misce produkty sypkie, w drugiej płynne a następnie łączymy
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniagodziny. Po wyrośnięciu ciasto dzielimy na dwie części. Jedną część wałkujemy i wykładamy na dno brytfanki , wykładamy jabłka i przykrywamy drugą częścią ciasta. Boki łączymy. (można uformować na dużej blasze lub w brytfance 25x30cm) Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 50-60 min. Smacznego
Kuchnia Łukasza