Polecam!SKŁADNIKI:NALEŚNIKI :* mąka – 1 ,5 szkl* jajko – 2 szt* mleko – 2 szkl* proszek do pieczenia -1 łyżeczka* sól – 1 szczypta* olej rzepakowy – 100 mlFARSZ:* wątróbka drobiowa – ok. 500 g* cebula – 3 szt*małe jabłko – 1 szt* mąka pszenna – do obtoczenia wątróbki* mleko – do zamoczenia wątróbki* olej rzepakowy
Ostra na Słodkopełnoziarnistej (typ 1850 lub 2000) – pszennej, żytniej lub orkiszowej 70g erytrolu/ksylitolu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu szczypta soli Mokre: 70g masła orzechowego – bez soli i cukru 70g oleju kokosowego 1 jajko 100g jogurtu naturalnego lub greckiego 1 duże jabłko (może być trochę więcej Kruszonka z płatków owsianych (opcjonalnie): 3 łyżki płatków owsianych/orkiszowych z bakaliami(...)tarce o grubych oczkach (tip dla leniwych: można krótko miksować w malakserze, wychodzi prawie to samo ;)). Starte jabłko mieszamy ze wszystkimi mokrymi składnikami: masłem orzechowym, olejem kokosowym, jajkiem i jogurtem naturalnym. W drugiej misce mieszamy składniki suche: mąkę, erytrol/ksylitol, proszek do pieczenia, cynamon i sól. Łączymy mokre i suche składniki i mieszamy niezbyt dokładnie. Tak niedokładnie rozmieszaną masę rozkładamy
Jak gotować i nie zwariowaćKaczkę umyć, osuszyć i natrzeć solą, pieprzem i startą jedną cebulą. Z zewnątrz posmarować dżemem, ułożyć w brytfannie i piec w temperaturze 180 stopni 45 minut, polewając wytworzonym sosem. Odwrócić na drugą stronę i dopiec następne 45 minut. Marchewkę i jabłka obrać, drobno pokroić i ugotować z małej ilości wody do miękkości. Następnie zmiksować razem z jedną cebulą, czosnkiem
Tradycyjna Kuchniaręką wszystkie składniki). Przygotowuje się je bowiem błyskawicznie, jak to muffinki, a piecze tylko 35 minut. Smakuje wybornie zarówno jeszcze ciepłe, jak i na drugi, i trzeci dzień. Niewątpliwą zaletą jest duża wilgotność tego ciasta, jeśli oczywiście lubimy wilgotne ciasta, a my takie właśnie uwielbiamy. :-)Piekłam na ciemnej blaszce o wym.38x24cm.Ciasto jest bez cukru, bez pszenicy, a także bez laktozy(...)mnie typ750 (pszennej troszkę mniej)- 2 łyżeczki proszku do pieczenia- 1/2 płaskiej łyżeczki sody- 2/3 płaskiej łyżeczki soli- 1,5 szklanki ksylitolu (lub cukru)Składniki mokre:- 400ml mleczka kokosowego (cała puszka)- 100g oleju kokosowego (stopionego)- 2/3 szklanki mleka ryżowego lub owsianego- 4 jajkaDodatkowo:- 2 jabłka- 200g malin (dałam mrożone)- mielony ksylitol do oprószenia ciasta
Smaczne Zdrowejajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Z podanych składników zagniatamy ciasto i dzielimy je na trzy równe części, rozwałkowujemy i pieczemy na złoty kolor, przez około 20 minut w temp. 170-280°C. Masa jabłkowa: 2 kg jabłek 2 op. galaretki pomarańczowej (sprawdzi się też brzoskwiniowa lub cytrynowa) 1 op. cukru waniliowego Jabłka obieramy i kroimy
Cynamonowe szczęściePyszne połączenie jabłek z orzechami! Składniki na ciasto kruche: 30 dag mąki pszennej 15 dag masła 4 żółtka 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka smalcu ½ łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie ciasta kruchego: Połączyć składniki na kruche ciasto, schłodzić, a następnie wyłożyć nim tortownice, pozostawiając 1/3 ciasta na wierzch placka. Następnie podpiec w temperaturze 250 stopni na złoty kolor(...)nałożenia na placek: Jabłka obrać, zetrzeć , usmażyć z cukrem i cynamonem. Wykonanie placka: Masę jabłkową wyłożyć na podpieczone ciasto z orzechami. Posypać resztą orzechów z wiórkami kokosowymi , przykryć resztą ciasta i dopiec w temperaturze 170 stopni. W międzyczasie ubić 4 białka na sztywno, dodać cukier , posiekane orzechy i wyłożyć na placek pod koniec pieczenia. Zmniejszając temperaturę
Tradycyjna Kuchniawydaje się czarną magią. BEZ ZAGNIATANIA, DLA LENIWYCH i NIEWTAJEMNICZONYCH. Ponieważ kolega poprosił mnie żebym mu to opisała w prosty sposób dla osoby, która nie umie i nie lubi piec, więc napisałam to najprościej jak umiałam. Ciasto jest tak delikatne, że rozpływa się w ustach. Polecam :-) Przepis pochodzi z tej strony. Ciasto drożdżowe bez wyrabiania Składniki: 100 g drożdży świeżych(...)Przekładamy ciasto do blachy 14 Zostawiamy jeszcze na 15 minut niech sobie podrośnie 15 Kładziemy owoce (dałam 3 duże pokrojone jabłka wymieszane z małą ilością cynamonu) ------------------------------------------------------------------------------------------------------------ A teraz etap dla bardziej wtajemniczonych - Ci co raczkują w pieczeniu mogą go pominąć a ci którzy chcą spróbować podaję przepis na kruszonkę: 100 g masła lub margaryny 20 łyżek
Na słodko lub wytrawniemarudzenie o szarlotkę. Ja wiem, że to ulubione ciasto moich Chłopaków, ale nie lubię piec tego samego zbyt często. Jesień to rzeczywiście najlepszy czas na jabłeczniki albo ciasto ze śliwkami bo teraz te owoce są najsmaczniejsze. Jednak śliwki zostały przetworzone na powidła a jabłek było za mało żeby upiec blachę szarlotki więc zrobiłam coś zupełnie innego a jednocześnie trafiłam
Smaczna PyzaOkoło połowy ciasta wylewam na środek dna, lekko rozprowadzam, nie musi sięgać po brzegi. Wykładam wszystkie cząstki przygotowanych jabłek, posypuję rodzynkami. Rozlewam zygzakami drugą część ciasta, na wierzch rzucam trochę płatków migdałowych. Wkładam do ROZGRZANEGO do 180 stopni piekarnika, piekę do uzyskania złotego wierzchu, jakieś 40 minut. Ciasto jest ciężkie, raczej nie nadaje się do wyjęcia z blaszki
I tu będę miała takie tecałość. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C (termoobieg) i piecz przez 5 minut następnie zmniejsz temp. do 190 stopni C i piecz kolejne 10 minut. Ciasto powinno mieć złoty kolor. Nadzienie: 500 g rabarbaru 2 duże jabłka 1 łyżka masła 2 łyżeczki cynamonu 6 łyżek brązowego cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej rozpuszczone w niewielkiej ilości wody Pianka: 5 białek(...)soli 4-5 łyżek cukru pudru ¾ tabliczki gorzkiej czekolady Rabarbar obieramy i kroimy na cząstki, jabłka w ten sam sposób. W garnku rozpuszczamy łyżkę masła, wrzucamy rabarbar i jabłka, dodajemy brązowy cukier , posypujemy cynamonem i gotujemy aż zmięknie. Część soku, który powstał podczas gotowania odlewamy. W niewielkiej ilości wody mieszamy mąkę ziemniaczaną, którą następnie dodajemy do owoców
noteskulinarnyfiganastępnego dnia są też pyszne i świeże...córki robiły sobie kanapki do szkoły..a ja miałam też na śniadanie...bo piekłam je późnym wieczorem..Ja swoich bułeczek nie nacinałam nożykiem..a wykorzystałam urządzenia do krojenia jabłek..wychodzi fajny wzorek...niektóre bułeczki trochę "rozsadziło" i wzorek po upieczeniu już nie był taki fajny.. 350g mąki pszennej(...)gładkie i elastyczne ciasto, pozostawić na godzinkę do podwojenia objętości. Gdy ciasto wyrośnie, zagnieść je ponownie. [ Ja posłużyłam się automatem do chleba].Na blachę wyłożyć arkusz papieru do pieczenia. Formować bułki (mogą też być rogale) i układać zachowując odstępy. Naciąć. Można posmarować rozmąconym jajkiem i posypać makiem, sezamem, drobno startym serem...[ u mnie tylko jajko] .Piec
Moje domowe kucharzeniesię ugiął i przywarł do blachy, bo gdy ciastko będzie za wysokie to podczas pieczenia może się przewrócić. Ciastka piec w temperaturze 180s przez ok 15-20 minut. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem. Ciastka pięknie wyglądają gdy jabłko ma czerwoną skórkę
Jadło i czytadłomisy wsypujemy po kolei odmierzone składniki. Najpierw wsypałam odmierzoną mąkę. Wbiłam jajo Wsypałam ksylitol Dodałam dwa jogurty o smaku jabłka i limetki Na samym końcu wlałam olej. Składniki ucierałam ( mieszałam) łopatką . Formę tortowa 26 cm wyłożyłam papierem do pieczenia( dno i boki) Przełożyłam ciasto. Pokroiłam w plasterki morele i poukładałam dosyć ścisło. Wykonanie kruszonki: Do pojemniczka wsypałam
Różowa kuchnialodówki. Potem ciasto formujemy na blaszce, nakłuwamy widelcem i pieczemy pod ciężarem ok. 15 min w 175st. Następnie dodajemy dżem i pozostałe ciasto układamy w paseczki na wierzchu. Całość pieczemy około 20 min. w 180 st. Tarta wychodzi przepyszna - bardzo szybko znika ze stołu - nie tylko w wydaniu z jabłkiem i jasnym ciastem. Wydanie kakaowe z innymi owocami też jest
WeAreCrazybrzegiem formy, nakłuwamy całe ciasto gęsto widelcem. Naczynie wkładamy do piekarnika, nagrzanego to temperatury 180 stopni, pieczemy ciasto przez 15 minut, po czym wyjmujemy je z piekarnika. Teraz na upieczony spód tarty wykładamy masę z jabłek. Z lodówki wyjmujemy mniejszą część ciasta, rolujemy je w kształt cienkich wałeczków i układamy na wierzchu(...)tarty ( możemy również ciasto zetrzeć na tarce o grubych oczkach, ale wtedy zamiast w lodówce trzymamy je zamrażarce) Całość wkładamy do piekarnika i pieczemy przez dalsze 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. Następnie tartę z piekarnika wyjmujemy, studzimy i podajemy
Miód i pieprzotrzymane ciasto powinno mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany, aby nie spływało z jabłek) 2 lub 3 duże słodkie jabłka 2 jajka 1 czubata łyżka cukru trzcinowego lub palmowego 1 czubata łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli olej do smażenia cukier puder, miód lub syrop klonowy do posypania / polania placuszków Przygotowanie Jajka(...)oraz cukrem waniliowym. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawać do masy jogurtowo - jajecznej. Mieszać łyżką lub mikserem do czasu, aż w cieście nie będzie już grudek. Otrzymane ciasto powinno mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany. Gdyby było zbyt gęste lub zbyt rzadkie dodać jogurtu lub mąki. Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w plastry grubości
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata