imbir - 9508 przepisów (strona:446/634)

Udka faszerowane szpinakiem, serem i orzechami 155

talerzu. Równomiernie pokrywa mięso, nadając mu apetyczny, rumiany kolor i pozostawia widoczne kawałki przypraw - została skomponowana z suszonych składników. Klasyczna przyprawa z majerankiem, papryką i czosnkiem oraz dodatkiem cebuli, imbiru i tymianku będzie idealnie pasować do każdego dania z kurczaka - niezależnie, jaki sposób przyrządzania mięsa wybierzemy." Tyle od producenta. Ja od siebie mogę dodać, że kurczak nie wyszedł tak chrupiący

Marder&Marder Manufacture
Marchewkowe z kremem grysikowym 144

trzcinowego brązowego 1 szklanka oleju roślinnego 2 szklanki mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki mieszanki przypraw korzennych-gałka,kardamon,cynamon,goździki imbir Krem: 1/2 litra mleka 5 łyżek kaszy manny błyskawicznej 5 łyżek cukru 2 łyżki soku z pomarańczy 150 g masła Lukier: 1 białko 1 szklanka cukru pudru pomarańczowy aromat

Wanilia i Kardamon
Pikantna dyniowa zupa krem - idealne proporcje 192

skóry i pestek) oraz ziemniaki kroimy w kostkę. Wrzucamy je razem do warzywnego wywaru i gotujemy do miękkości. Dokładamy puszkę groszku i masło. Miksujemy na gładką masę. Doprawiamy imbirem oraz solą i pieprzem do smaku, po czym zupę przegotowujemy. Dolewamy szklankę mleka i dobrze mieszamy. Ja podaję ją z łuskanymi, świeżymi pestkami dyni, przyozdobioną jeszcze odrobiną mleka i wymieszaną

Kuchenna Kontrrewolucya
Jesienny cwaniak korzenny 152

około 180 stopniach, pokrojoną na części). Banany oraz kaki obieramy i kroimy na cząstki. Z zapieczonej dyni wydrążamy miąższ i razem z kaki i bananem wrzucamy do blendera. Imbir ścieramy na tarce o małych oczkach do uzyskania ilości łyżeczki od herbaty. Wrzucamy go razem z połową łyżeczki cynamonu oraz kardamonu do owoców. Wszystko zalewamy mlekiem i miksujemy do uzyskania gładkiej

Kuchenna Kontrrewolucya
Warmiński Łowczy, czyli nalewka ziołowa 264

majeranku, tymianku, mięty, jałowca, rumianku łyżeczka zmieszanych razem, zmiażdżonych na proszek- cynamonu, kardamonu, goździków i czarnego pieprzu po pół łyżeczki - suszonej bazylii, estragonu, suszonego piołunu, pietruszki i imbiru (również roztartych) zmiażdżona gałązka suszonej lawendy skórka skrojona z połowy cytryny Jeśli chodzi o mieszaninę kardamonu, goździków i pieprzu oraz cynamonu, ja najpierw przygotowuję większą jej ilość, miażdżąc przyprawy w proporcjach

Kuchenna Kontrrewolucya
Polędwiczki wieprzowe w glazurze ananasowo-imbirowej 202

nieduże polędwiczki wieprzowe GLAZURA: sok z 1 cytryny 1 puszka ananasa w zalewie 1 łyżka musztardy 2 łyżki mąki kukurydzianej 1 łyżeczka świeżego otartego imbiru 1 łyżeczka cukru pudru szczypta pieprzu cayenne sól morska Polędwiczki dokładnie myjemy, osuszamy i pozbawiamy włókien, jeśli takowe są. Z soku z cytryny odlewamy jedną łyżkę do przygotowania glazury. Resztę mieszamy z łyżeczką soli

Kuchenna Kontrrewolucya
Golonka indycza pieczona w ogórkach kiszonych 234

łyżka słodkiej wędzonej papryki w proszku 1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego 1 łyżka suszonego czosnku z natką pietruszki 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka świeżo startego imbiru 2 lub 3 łyżki oleju rzepakowego Golonki płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Skórę na mięsie delikatnie podważamy, uważając, by jej nie porwać. Ząbki czosnku obieramy i przeciskamy przez praskę

Kuchenna Kontrrewolucya
Łatwe grillowanie – grillowany topinambur 390

Topinambur to jadalna bulwa, która rośnie pod ziemią podobnie jak ziemniaki. Wyglądem przypomina nam trochę duży pokręcony Imbir. Ma lekko orzechowy i pikantny smak. W smaku przypomina nam trochę serca karczochów i najlepsze odmiany ziemniaków. Grillowany topinambur jest absolutnie pyszny. I niezależnie od tego dla kogo go grillujemy, wegetarian, wegan czy też nie, topinambur będzie miłym dodatkiem do grillowego menu

naRuszcie
Rolada dyniowa z kremem z białej czekolady i migdałami 142

moja inwencja twórcza :) Składniki: Ciasto: 250 g mąki 3 jajka 230 g cukru 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cynamonu* 1/4 łyżeczki imbiru* 1/4 łyżeczki mielonych goździków* 1/4 łyżeczki galki muszkatałowej* 4 łyżki puree z dyni * można w zamian dodać około 1,5 łyżeczki przyprawy do dyni ( pumpkin pie spice ) Masa

My simple kitchen
Chlebek dyniowy z czekoladą 195

szklanki mąki 1/2 szklanki cukru brązowego 2 jajka 1/3 szklanki oleju 1/3 szklanki ciepłej wody 200 g puree dyniowego 1 łyżeczka cynamonu 3/4 łyżeczki gałki muszkatałowej 1/2 łyżeczki imbiru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody szczypta soli 100 g czekolady  Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Następnie kolejno dodajemy, olej, wodę i puree dyniowe. Zmniejszamy obroty

My simple kitchen
Październikowe Wyzwanie Blogerek - Skrzydełka w piwnej marynacie 199

doodorka.blogspot.com/ Składniki: 6 skrzydełek 1 ząbek czosnku 1/2 puszki piwa 1 łyżeczka soku z cytryny kilka ziarenek ziela angielskiego 1 liść laurowy 2 goździki sól, pieprz, przyprawa do mięsa, imbir Skrzydełka oprószyć solą, pieprzem oraz przyprawą do mięsa. Włożyć do miski. Zetrzeć ząbek czosnku i dodać do mięsa. Wlać sok z cytryny oraz dodać pozostałe przyprawy. Wymieszać, delikatnie wmasowując przyprawy

My simple kitchen
Ciasto marchewkowe z kremem 166

startej marchewki 3 jajka 150 ml oleju 180 g cukru 250 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1 łyżeczka cynamonu po 1/4 łyżeczki: imbiru, kardamonu i gałki muszkatałowej skórka z 1/2 pomarańczy garść orzechów i garść rodzynek (lub dowolnych bakalii) Krem: 350 g kremowego serka naturalnego 2 łyżki cukru pudru skórka z 1/2 pomarańczy Ciasto: Jajka

My simple kitchen
Domowa przyprawa do piernika 184

samemu zrobić sobie taką przyprawę - jej aromat jest niepowtarzalny a piernik wychodzi o niebo lepszy. No i ten aromatyczny, korzenny zapach... :) Składniki: 50 g kory cynamonu 20 g suszonego imbiru 15 g goździków, całych 15 g wyłuskanych ziaren kardamonu 10 g gałki muszkatołowej 10 g ziela angielskiego 10 g czarnego pieprzu (dałam około 6-7 g) 5 g gwiazdek

My simple kitchen
Sorbet z pokrzyw Wojciecha Modesta Amaro - Natura Kuchni Polskiej 178

wywołująca wiele kontrowersji, pospolity chwast, który pod względem właściwości prozdrowotnych na głowę bije wiele nowalijek, warzyw i owoców. Szef kuchni poleca: "Papierówka w syropie z pokrzywy, wata cukrowa z imbirem i cynamonem, sorbet z pokrzywy". Żeby dobrać się do aromatycznych papierówek niestety trzeba jeszcze trochę poczekać, wata cukrowa wymaga specjalnej maszynki (do kupienia na allegro), ale pokrzywy

SzczyptaSmaQ
Paprykowe curry z cukinią 169

Wszystkie smaki zostały doskonale połączone, więc nasze curry powinno być kwaśne, słodkie i nieco ostre, ale nie wypalające. Jeśli jesteście fanami piekielnego smaku dodajcie chilli, pieprz cayanne lub imbir, my dzisiaj zostajemy przy hot lightowej wersji curry :) Nakładać, szamać i cieszyć się orientalnym smakiem wegańskiego curry, w którym nawet mięsożerca nie odczuje braku mięsa, bo jest takie przepyszne i wyborne

Bananowe Pole