imbir - 9508 przepisów (strona:455/634)

Wytrawne naleśniki z botwinką 188

trakcie smażenia . Nadzienie : Może być praktycznie wszystko, co nam przyjdzie do głowy lub wpadnie w ręce. U mnie to: garść botwinki plastry suchej szynki plastry żółtego sera marynowany imbir marynowana papryka olej do smażenia Składniki układać na jednym brzegu naleśnika. Zawijać w roladę. A potem podgrzać na patelni z rozgrzanym olejem

Weekendy w domu i ogrodzie
Festiwal Dobrego Smaku w Łodzi : Konferencja + Warsztaty 208

Babci Loni 9. Otwarte Drzwi / Piotrkowska 120 / In-Flam-Dyk 10. Paleta Bieli / Piotrkowska 89 / Paletowa Układanka 11. Restauracja Bułgarska / Piotrkowska 69 / Smokiniowa RaysTopka 12. Restauracja chińska Złoty Imbir / Sienkiewicza 39 / Śliwkowe Czary-Mary Babci Fong 13. Restauracja Galicja / Manufaktura / Prehipster Burgera 14. Restauracja Lavash / Piotrkowska 69 / Kufte Babci z Baraniny 15. Restauracja Nienażarty / Rojna 92 / Zraz Bity z Truskawką

Moja pasja smaku
Kotlety wolowo-jaglane (Kebabcze) czyli Niedzielne Mielenie doc.31 195

Kebabcze) 600 g mielonej wołowiny 1 szkl. ugotowanej na sypko kaszy jaglanej 10 suszonych moreli (namoczonych we wrzątku) 1 cebula 1 ząbek czosnku olej po pół łyżeczki kurkumy, mielonego imbiru, słodkiej papryki, cynamonu 1 duże jajko do podania u mnie mizeria z koperkiem i pieczone buraki z tymiankiem Morele kroimy w kosteczkę. Cebule i czosnek obieramy i kroimy w kostkę

Dzieje kuchennej Wiewióry
Grillowe warsztaty z Jakością QAFP 223

miodem, doprawiamy solą i pieprzem, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy na grillu. 3. Karczek marynowany w ciemnym piwie z przyprawami korzennymi  (karkówka QAFP , Ciemne piwo ,przyprawy korzenne - imbir, cynamon, goździk, anyż, chilli, kolendra ziarno, estragon, pieprz różowy ,sól morska, miód) Piwo łączymy z przyprawami i miodem, karkówkę kroimy w plastry, wrzucamy do marynaty na około 25 minut

upichcona
Curry z dyni 200

składników jakie miałam akurat pod ręką. Jednak wyszło bardzo smaczne :) Do przygotowania użyłam: 1/2 średniej dyni  1 żółta papryka 1 czerwona papryka 2 cebule 4 ząbki czosnku korzeń imbiru ( ok 3-4 cm) olej sól  pieprz 1,5 łyżeczki gotowej mieszanki curry  1/2 łyżeczki kminku 1/2 łyżeczki cynamonu szczypta mielonej ostrej papryki ( dla wersji łagodnej) 1/2 łyżeczki

Jemy Pijemy
Krewetki gambasy na maśle i czosnku 169

jedną porcję potrzebujemy ok 7 dużych, obranych z pancerza i wyczyszczonych krewetek.  Odpowiednio wcześnie były one zamarynowane w oliwie z oliwek z kolendrą, skórką limonki, plastrami imbiru i gałązką tymianku. 1 łyżka oliwy z oliwek 2-3 łyżki masła 2-3 ząbki posiekanego czosnku sól pieprz można dodać kilka plasterków świeżej papryczki chilli w wersji hot Smażenie jest bajecznie

Jemy Pijemy
Pieczone JABŁKA z cynamonem 137

PIECZONE JABŁKA Z CYNAMONEM I MIODEM Jabłka cynamon impir ( suszony lub korzeń ) kandyzowane skórki z pomarańczy miód goździki Jabłka umyć i wydrążyć środki. Do każdego wsypać szczyptę cynamonu, imbiru i kilka goździków oraz kandyzowanych skórek z pomarańczy. Na koniec dodać łyżeczkę miodu. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 C około 15-20 minut

Jemy Pijemy
Pak Choi z dodatkami wegetariańskimi 151

żółtej papryki 4 ząbki czosnku kilka kwiatów białego kalafiora 1 łyżeczka białego sezamu 1 łyżeczka czarnego sezamu ok 4 łyżki oleju z kiełków kukurydzy z aromatem trawy cytrynowej i imbiru ( Lidl) 3 łyżki jasnego sosu sojowego 1/2 łyżeczki brązowego cukru 2 porcje makaronu ( rosołowego ) sok z połowy cytryny świeża kolendra Warzywa umyć i pokroić w grube kawałki. Za patelni ( najlepiej

Jemy Pijemy
Śledzie korzenne ze skórką pomarańczową 240

swoje miejsce na Wigilijnym stole. Przepis na 6 płatów matiasów. 1 łyżeczka kolendry 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżeczka kolorowego pieprzu 1 mała suszona papryczka chilli 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1 łyżeczka goździków kilka kulek jałowca kilka kulek ziela angielskiego 3-4 ziarna kardamonu 1 i 1/2 szklanki oleju 2-3 liście laurowe skórka z pomarańczy 1 łyżka sosu balsamicznego

Jemy Pijemy
Indyk pieczony, peklowany i faszerowany kaszą gryczaną 185

zewnątrz przyprawami: 5 łyżek oliwy 1 łyżka tartego cynamonu 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżka pieprzu cayenne 1 łyżka suszonej i rozgniecionej kolendry 1 łyżka suszonego imbiru Naciąć ścięgna przy nogach Do środka indyka włożyć farsz i "zszyć" go wykałaczkami. Ja użyłam do tego długich patyków do szaszłyków i na nich tak jak sznurowadła zaplątałam sznurek

Jemy Pijemy
Tom Kha z owocami morza.Tajska zupa z mlekiem kokosowym. 235

około 6-8 miseczek zupy 1 litr bulionu z kurczaka lub litr wody 2 "laski" trawy cytrynowej 6-8 liści limonki kafir ok 2 cm korzenia galangal ( opcjonalnie imbir ale to nie to samo) tym razem dodałam zamrożony 2-3 małe tajskie papryczki chilli ( jak ktoś lubi łagodną zupę radzę dodać jej jak najmniej ) 1 l mleka kokosowego ( lub więcej

Jemy Pijemy
Pierniczki II 136

chcących poczuć świąteczną atmosferę dla mających ochotę na dekorowanie pierniczków dla szukających przepisu na trochę inne pierniczki Składniki: 750g mąki pszennej 15g proszku do pieczenia (małe opakowanie) 5g zmielonego imbiru 3g zmielonej gałki muszkatołowej 2g zmielonych goździków 2g mielonego cynamonu 225g masła lub margaryny 235ml melasy (w razie braku melasy można zastąpić miodem) 180g brązowego cukru 120ml wody 1 jajko

Mania Wypiekania
Thai Green Curry, czyli zielone tajskie curry. Londyńskie warsztaty u Jamiego Olivera w Jamie's Recipease 223

łyżka suszonych ziaren kolendry, średnia łodyga trawy cytrynowej, 1 duży ząbek czosnku, 2 świeże listki limonki kafir, 1 świeża zielona papryczka chili, 1 średnia dymka ze szczypiorem, świeży imbir (po posiekaniu wyszło około 1 łyżki), 2-3 gałązki świeżej kolendry, 2-3 gałązki świeżej bazylii, sos rybny lub sos sojowy, 1 limonka, 1/2 piersi z kurczaka, 1 łyżka oleju

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zupa krem z cukinii 245

cebule 3-4 ząbki czosnku 4-5 młodych ziemniaków   30 dag zielonych szparagów  masło klarowane przyprawy, ilość wg gustu: pieprz bałkański zioła prowansalskie pieprz cytrynowy imbir papryka suszone pomidory z czosnkiem i bazylią kostka bulionowa z liściem laurowym i zielem angielskim łyżka posiekanego koperku  3-4 gałązki świeżego oregano sól  Wszystkie warzywa myję, obieram ( oprócz szparagów

Takie tam pichcenie
Grillowany filet z indyka, a do tego sos bananowy 148

Grillowany filet z indyka, a do tego sos bananowy.   składniki na sos: 3 banany mała cebula 1 łyżka masła 1 szklanka wody 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka imbiru 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego sól do smaku wyciśnięty sok z połowy cytryny   Banany obieramy, kroimy w cząstki, zalewamy sokiem z cytryny i mieszamy. Cebulkę kroimy drobno i smażymy na maśle

noteskulinarnyfiga