czerwona, ogórek konserwowy- chili kawałek łososia wędzonego, paczka paluszków krabowych 1 opakowanie prasowanych alg nori do zawijania majonez wasabi (japoński zielony chrzan) do przyprawiania i do podania marynowany imbir, sos sojowy do podania Naczynia i narzędzia: garnek z grubym dnem miska duża na ryż miseczka na wodę do maczania rąk bambusowa mata ostry nóż deska do krojenia talerzyki, malutkie
MarciochaKucharzyKolejne zbiory z naszej plantacji i kolejne boczniakowe danie :D Flaki z boczniaków SKŁADNIKI: boczniaki 2 l wody tacka włoszczyzny 3 ząbki czosnku sól, pieprz, imbir mielony,lubczyk, ostra papryka mielona, majeranek- dużo majeranku, liść laurowy, ziele angielskie 1 łyżeczka masła 1 łyżka oleju Boczniaki pokroić w poprzek tak, aby przypominały flaczki wołowe. Warzywa
MarciochaKucharzypewnością będzie zadowolony :) Składniki: 1,2-1,5 kg mięsnych żeberek Marynata: 2 łyżki sosu sojowego ciemnego 2 łyżki płynnego miodu 2 łyżki musztardy Dijon 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżeczka ziaren kolendry sól, pieprz wedle uznania Sposób wykonania: 1. Składniki marynaty połączyć ze sobą. 2. Mięso umyć, osuszyć, pokroić na porcje. 3. Mięso przełożyć do rękawa do pieczenia, wlać
Kuchnia domowa AniSkładniki: spód: 1 kubek orzechów- ja użyłam laskowych, migdałów, nerkowca i brazylijskich 1 kubek trzcinowego cukru pudru 1 łyżeczka imbiru 1 łyżeczka mielonych goździków 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 0,5 kostki masła 2 kubki mąki tortowej 2 jajka nadzienie: 0,5 kg miąższu z dyni, przesmażonego 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki cukru pudru 1 op śmietanki kremówki
Luźna Kuchniapapryczki chili połowa słodkiej czerwonej papryki cebula 2 duże ząbki czosnku pomidory krojone z puszki 400 g (lub świeże) olej sól, pieprz chili w proszku (opcjonalnie) szczypta imbiru (opcjonalnie) Domowy Ostry Sos Chili - Sposób przygotowania: Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente według wskazówek na opakowaniu. Wszystkie warzywa kroimy w drobną kostkę. Cebulę i czosnek podsmażamy na niewielkiej ilości oleju
Słodka Stronagrubych oczkach dyni 1/2 szklanki łuskanego słonecznika 2 szklanki bulionu warzywnego 1 mała cebula 2 łyżki oleju roślinnego 8-10 listków świeżej szałwii sól, pieprz 1/3 łyżeczki kurkumy odrobina imbiru i kolendry Słonecznik prażę na suchej patelni tak, aby go nie przypalić. Cebulę obieram, drobno siekam i szklę na oleju. Wrzucam startą dynię, wlewam bulion i gotuję do miękkości około
W kuchni Karmel-itkipapryczki chili połowa słodkiej czerwonej papryki cebula 2 duże ząbki czosnku pomidory krojone z puszki 400 g (lub świeże) olej sól, pieprz chili w proszku (opcjonalnie) szczypta imbiru Domowy Ostry Sos Chili - Sposób przygotowania: Wszystkie warzywa kroimy w drobną kostkę. Cebulę i czosnek podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Dodajemy słodką paprykę, papryczki chili i dusimy przez ok. 3 minuty
Słodka Stronacytryny 1 duże żółtko suche składniki 240g mąki pszennej 1/2 łyżki kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 1/4 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru w proszku 1/2 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 100g gorzkiej czekolady startej na tarce na drobne wiórki 50g dropsów czekoladowych Sposób przygotowania Rodzynki zalej alkoholem w miseczce
W kuchni wieczoremśniadanie bądź przekąska! Na pewno zaskoczycie niejedną osobę! Składniki: -> 1 jabłko ->50 gramów kaszy jaglanej -> 300-400 ml mleka -> ½ łyżeczki cynamonu -> 0,5 łyżeczki imbiru -> miód [ w zależności od preferencji] Wykonanie: Kasze jaglaną płuczemy dokładnie na sitku. 2/3 mleka wlewamy do garnka i wsypujemy kaszę. W tym czasie dokładnie myjemy jabłko, kroimy na drobne
Jedz zdrowo żyj zdrowo!mnie masło! 50-60 dkg mąki 4 jajka 1 szklanka śmietanki 12-18% (rzadkiej) 1 łyżeczka sody (plus łyżka mleka) 1 łyżka przypraw korzennych (u mnie goździki, cynamon i imbir - wszystko rozdrobnione w moździerzu) Przygotowanie: W rondelku na wolnym ogniu rozpuścić masło, miód i cukier, dodać przyprawy korzenne i śmietankę. Wystudzić. Dodać żółtka, sodę rozpuszczoną w mleku i dokładnie wymieszać
Kulinarne Inspiracjeszybkie do wykonania. duża pojedyncza pierś z kurczaka 1 średnia marchewka 1/2 pora 1/2 żółtej papryki 2 łyżki sosu sojowego jasnego skórka otarta z jednej cytryny 1/3 łyżeczki suszonego imbiru 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1/3 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka suszonej papryki słodkiej 1/3 łyżeczki suszonej papryki ostrej 1 mały ząbek czosnku torebka ryżu (125 g) + sól do gotowania 1 łyżeczka
Bulliogrillować do osiągnięcia pożądanego stopnia wysmażenia. Sos rabarbarowy Składniki: 2 szklanki grubo posiekanego rabarbaru sok i skórka z jednej pomarańczy ¼ szklanki syropu klonowego ½ szklanki cukru 1 łyżeczka świeżo startego imbiru Przygotowanie: W rondelku połączyć wszystkie składniki i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować w niskiej temperaturze aż rabarbar zmięknie a sos zacznie gęstnieć. Ostudzić sos i podawać ze stekami
naRuszcieŚledzik, tym razem marynowany z marchewką,cebulką, chrzanem i przyprawami. Nam bardzo smakowała ta ka wersja śledzia :) Polecam!!! Składniki: 1 kg śledzi solonych 1 niewielki kawałek imbiru 1 łyżka tartego chrzanu 3 czerwone cebule 2 marchewki 2 łyżeczki ziaren gorczycy 2-3 liście laurowe 1 szklanka octu winnego 1/2 szklanki wody cukier do smaku Wykonanie: Z wody, octu
Bea(u)ty kitchenmargaryny lub smalcu 1 kg i 1 szklanka mąki tortowej 3 jajka 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 szklanki mleka szczypta soli Przyprawy po 2 płaskie łyżeczki cynamony i imbiru 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki goździków 1 czubata łyżka kakao Bakalie: 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich 1/2 szklanki posiekanej skórki pomarańczowej smażonej w cukrze 1/2 szklanki rodzynek Wykonanie: Miód, cukier
Ciasteczkowy Potwórmiód i wszystko delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Kiedy wszystkie orzechy będą sklejone wyłożyć je na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Równomiernie rozprowadzić i na koniec posypać cynamonem i imbirem. Piec przez około 20-25 minut. Upieczone orzechy wyjąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia. Kiedy przestygną połamać, dodać suszone owoce i porządnie wymieszać. Przesypać do szczelnego słoja. Tak przygotowaną
Kredowe Menu