Składniki: 150g miodu 110g masła 100g brązowego cukru 380g mąki 1/2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki mielonego imbiru 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki mielonych goździków 1/4 łyżeczki soli 1 duże jajko 2 łyżeczki przyprawy do pierników Sposób wykonania: W garnku podgrzewamy miód, masło i cukier, od czasu do czasu mieszając. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy na pół godziny
Pobite gary BarbarySkładniki: 2 duże piersi z kurczaka, łyżka kurkumy, imbiru i chili, tłuszcz do smażenia, mango w puszcze, 2 cebule, 1 papryczka chili, 2 łyżki żółtej pasty curry, mleko kokosowe w puszcze, sól, pieprz, 2 łyżeczki chili w proszku. Sposób przygotowania: Piersi z kurczaka kroimy na mniejsze kotleciki. Każdy rozbijamy tłuczkiem i posypujemy przyprawami. Smażymy na patelni aż mięso się zarumieni
Pobite gary Barbarygroszku, 1 ostra papryczka chilli, 2 puszki mleka kokosowego, 25 dag szpinaku, 1 cebula, 3 ząbki czosnku, szklanka bulionu (może być z kostki), płaska łyżka brązowego cukru, płaska łyżka imbiru, kurkumy, curry, gałki muszkatołowej, łyżeczka cynamonu, sól i pieprz do smaku. Sposób przygotowania: Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie około 15 minut. Odcedzamy i kroimy w plasterki. Powinny być lekko
Pobite gary Barbaryczubata łyżka kakao * szczypta soli bakalie: * 0,5 szklanki rodzynek * szklanka orzechów włoskich * 10 dag mielonych migdałów * 5 łyżek skórki pomarańczowej przyprawy: * 2 łyżeczki cynamonu * 2 łyżeczki imbiru * 1 łyżeczka kardamonu * 1 łyżeczka pieprzu * 1 łyżeczka mielonych goździków do smarowania przy pieczeniu: * jajko plus 3 łyżki mleka Sposób przygotowania: W garnku rozpuszczamy masło, cukier, miód. Mieszamy co jakiś czas
Pobite gary Barbaryowocu mango . Jest to sok pozyskany poprzez wyciskanie owocu, bez późniejszego zagęszczania i ponownego rozwadniania. -2 brzoskwinie "ciasteczko" -3 kiwi -porządna nać pietruszki -3 duże jabłka -plaster imbiru -łyżka błonnika witalnego- babka płesznik i łuska babki jajowatej Owoce umyj i wraz z natką pietruszki włóż do blendera. Wlej sok. Dodaj łyżkę błonnika. Zmiksuj na gładko. Odstaw na 10 minut
Z Kuchni Do KuchniSkładniki: ulubiona kawa ziarnista/mielona, płatki gorzkiej czekolady, śmietanka 30-36% (koniecznie schłodzona przed ubijaniem, przyprawa kawowa własnego wyrobu (cukier, imbir, goździki, kardamon, cynamon), karmelizowane orzechy laskowe (3-5 orzechów pokrojonych w kostkę zasypane dwoma łyżeczkami cukru białego i łyżeczką trzcinowego - karmelizowane chwilę przed podaniem kawy) Przygotowanie: Do ulubionego kubasa wsypujemy niecałą łyżeczkę płatków czekoladowych (można pominąć). Następnie
Karczma Honoriettyaromatu. Po prostu uwielbiam! Składniki: 50g kory cynamonu 15g całych goździków 15g kardamonu 2 łyżeczki kakao 10g ziela angielskiego 10g ziaren pieprzu czarnego 5g gwiazdek anyżowych 20g sproszkowanego imbiru 10g sproszkowanej gałki muszkatołowej Przygotowanie: Chyba nie ma co zbytnio nad tym filozofować. Zmielić wszystko razem na proszek i zamknąć w szczelnym pojemniku
Karczma Honoriettysmażymy na rumiano na mocno rozgrzanym oleju. Odsączamy na papierowym ręczniku i podajemy gorące z przygotowanym sosem. CHUTNEJ POMIDOROWY SKŁADNIKI: * pomidory – 250 g * czosnek – 2 ząbki * imbir, ostra papryka, kumin, gorczyca, – po 1 dużej szczypcie * ocet winny – 80 ml * woda – 60 ml * cukier – ok. 120 g * sól – 1 łyżeczka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Pomidory sparzamy
Ostra na Słodkoświeże bez jakichkolwiek oznak chorób, w przeciwnym razie mogą powodować psucie ogórków ) - czosnek pokrojony - koper z kwiatostanem - liście dębu, czarnej porzeczki, winogrona - mięta - liść laurowy - ziele angielskie - gorczyca - korzeń imbiru Zalewa : najlepsza woda źródlana lub przegotowana odstana kranówka ( prosto z kranu zawiera za dużo chloru ). Na każdy litr wody dodałem łyżkę niejodowanej soli kamiennej i 1 łyżeczkę cukru. Ogórki ułożyłem
R'n'G Kitchenwięcej ich przygotuję. Polecam Wam kurczaka hajderabackiego (przepis) . Dzisiaj kurczak z marchewką. Składniki: 4 ćwiartki z kurczaka 3 łyżki masła klarowanego 2 cebule 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka imbiru 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka zmielonej kolendry 1/4 łyżeczki startego kardamonu 1 łyżeczka garam masala 1/2 łyżeczki ostrej papryki 4 średnie marchewki 3 szklanki wody 2 łyżki octu winnego
O kuchni z uczuciemprzepisie używa się pokrojonego kurczaka - piersi, udek, co nam pasuje. Ja jednak wolałam wykorzystać mięso w całości. KURCZAK TIKKA MASALA Składniki do kurczaka: - 2 udka kurczaka - oliwa - 1 łyżeczka imbiru - 1 łyżeczka cynamonu indyjskiego - 1 łyżeczka ostrej papryki - 1 łyżeczka słodkiej papryki - 1 łyżeczka garam masala - 5-6 łyżek śmietany, śmietanki lub jogurtu naturalnego Przygotowanie kurczaka: W miseczce wymieszać wszystkie
Życie zamknięte w smakuMasa dyniowa: - 500 mililitrów puree z dynii - 200 mililitrów śmietanki 36% - 100 gram cukru - 2 jajka - 1 żółtko - 1 łyżeczka skrobi ziemniaczane - szczypta soli - przyprawy utarte w moździerzu: cynamon, imbir, gałka muszkatołowa, goździki Przygotowanie masy dyniowej: Wszystkie składniki mieszamy razem i wylewamy na wcześniej podpieczony spód. Wstawiamy do piekarnika. W pierwszej fazie, przez 10-15 minut, pieczemy tartę w temperaturze
Życie zamknięte w smakujego wnętrza). Mogłabym tam czekać i kolejne 15 minut, albo nawet 1 godzinę i 15 minut, tak bardzo przypadło mi do gustu. Połączenie smaków - rewelacyjne. Podanie klasyczne, spora porcja imbiru oraz wasabi, której nie byłam w stanie wykorzystać. Obsługa poprawna. Z pewnością odwiedzę do miejsce jeszcze nie raz. Okiem Kesji: Do sushi jestem nastawiona sceptycznie, ale to, co dostałyśmy
Życie zamknięte w smakulekko matę, a następnie ją rozwijamy. Rulon przekładamy na deskę do krojenia i dzielimy na 8 części. Przygotowujemy futomaki aż do braku składników. Podajemy z sosem sojowym i marynowanym imbirem. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce
Życie zamknięte w smakugrubości około pół centymetra. Kawałek omletu kładziemy na ryżu i całość otulamy tasiemką z algi, sklejając ją u góry za pomocą ziarenka ryżu. Podajemy z sosem sojowym oraz imbirem. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce
Życie zamknięte w smaku