imbir - 9508 przepisów (strona:440/634)

Muffiny dyniowe z żurawiną 204

dużych muffinów): - 1,5 szklanki mąki krupczatki - 1 szklanka mąki pełnoziarnistej - 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 0,5 łyżeczki sodki - szczypta soli - 2 łyżeczki cynamonu - 0,5 łyżeczki imbiru - 1/4 łyżeczki gałki muszkatałowej - 2 x 1/3 szklanki mleka/wody - 1,5 szklanki puree z dyni* - 3/4 szklanki cukru - 1/3 szklanki oleju rzepakowego - 2 jajka - garść suszonej żurawiny Wymieszać wszystkie suche

Corner With Recipes
Roladki z kurczaka pod kołderką z przecieru pomidorowego i mozzarelli + Test naczynia żaroodpornego Termisil 228

szpinaku - 5 plastrów suszonych pomidorów - 3 ząbki czosnku - 1 kulka mozzarelli - kilka łyżek przecieru pomidorowego - sól, pieprz do smaku - przyprawy do kurczaka: curry, papryka słodka, szczypta chili cayenne i imbiru - przyprawy do szpinaku: papryka słodka, chili cayenne, bazylia suszona - olej rzepakowy - ryż do podania Filety z kurczaka przekrój wzdłuż na cieńsze plastry, grubsze części rozbij mocno tłuczkiem, pozostałe delikatnie. Zamarynuj

Corner With Recipes
Hawajskie skrzydełka 183

zawiodłam. Są pyszne, coś dla lubiących słodkawe potrawy. Składniki: 12 skrzydełek kurczaka Marynata: 6 krążków ananasa z puszki pół szklanki sosu barbecue 1 łyżeczka sosu sojowego sól, pieprz szczypta imbiru Ananasa zmiksować i połączyć z pozostałymi składnikami marynaty. Włożyć do miski skrzydełka, wymieszać z marynata, przykryć folia i włożyć do lodówki na minimum 3 h. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni

Moja Galeria Smaku
Markizy dyniowe 158

dyni* 125 g miękkiego masła 90 g brązowego cukru 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki imbiru 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Krem: (najlepiej zrobić 2 porcje) 100 g czekolady gorzkiej 100 g kremówki 30% 10g masła  Masło utrzeć z cukrem. Dodać puree, zmiksować

Moja Galeria Smaku
Koktajl bananowo-pomarańczowy z jagodami goji 137

jest pysznie! Polecam. Składniki na 2-3 porcje: 2 duże banany sok z jednej pomarańczy odrobina skórki startej z pomarańczy 3/4 szklanki mleka 2 łyżeczki jagód Goji odrobina startego imbiru 2 kostki lodu Banana obrać ze skórki. Pokroić w kawałki. Pomarańczę sparzyć, zetrzeć skórkę, wycisnąć sok. Banan, sok z pomarańczy oraz pozostałe składniki umieścić w blenderze. Zmiksować

Moja Galeria Smaku
Granola migdałowa 171

Nigelly Lawson. Składniki: 125 g płatków owsianych 65 g płatków migdałowych 30 g pestek słonecznika 30 g jasnego sezamu 2 łyżki syropu z agawy 1/2 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki imbiru 1 łyżka oleju Do miseczki włożyć wszystkie składniki. Dokładnie wymieszać. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem i przełożyć granolę. Piec w 160 stopniach przez 30-35 minut. Co jakiś czas mieszać

Moja Galeria Smaku
Grillowana pierś z kurczaka z chutney z mango 245

podana z kaszą jaglaną i sałatą. Lekko, zdrowo i pysznie.  Składniki: z przepisu ze strony Kwestia Smaku 2 filety z kurczaka Marynata: 2 ząbki czosnku, starte 1/2 łyżeczki imbiru w proszku listki świeżego tymianku 1 łyżeczka soku z cytryny 2 łyżki oliwy sól morska szczypta ostrej papryki Filety z piersi przekroić na pół lub na 3 części, lekko rozbić

Moja Galeria Smaku
Udka z kurczaka w sosie słodko-kwaśnym 557

słodko-kwaśnym z dodatkiem ananasa. Danie można podać z ryżem, bądź jak ja z pieczonymi ziemniaczkami.  Składniki na 2 porcje: 6-8 udek z kurczaka 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka czosnku granulowanego 50 ml octu z białego wina Sos: 250 ml ketchupu 60 ml sosu sojowego 3 łyżki brązowego cukru

Moja Galeria Smaku
Marchewka z ciecierzycą po marokańsku 191

kuskusu. Całość dopełnia świeża mięta oraz kolendra. Składniki na 3 porcje: 1 cebula 2 łyżki oleju 2 ząbki czosnku przyprawy: 1/2 łyżeczki słodkiej papryki,  mielonej  kolendry, kminu, imbiru; 1/3 łyżeczki chilli 1 puszka pomidorów 200 ml bulionu warzywnego kilka sztuk młodej marchewki z kawałkiem naci, oskrobane 1,5 łyżki soku z cytryny 400 g cieciorki w puszce

Moja Galeria Smaku
Kotleciki z cukinią, ryżem i pieczarkami 197

połówka żółtej cebuli 1 większa czerwona cebula ok 400 g pieczarek pęczek natki pietruszki 1 średnia marchewka 300 g ryżu sos sojowy - grzybowy ciemny sos sojowy sól, pieprz szczypta imbiru 2 jajka 7 łyżek bułki tartej Z takiej porcji wyszło mi 28 kotlecików Przygotowanie: Cukinię umyć, osuszyć i zetrzeć na tarce (duże oczka) tak samo marchewkę. Cebulę pokroić w drobną

Gaździnka warzy
Kiełbaski grillowane w pikantnej glazurze 238

glazurze :) SKŁADNIKI 8 kiełbasek grillowych 1 szklanka ostrego keczupu 2 łyżki płynnego miodu 2 łyżki sosu sojowego 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka imbiru w proszku PRZYGOTOWANIE Keczup mieszamy z pozostałymi składnikami glazury.  Kiełbaski nacinamy i podpiekamy na grillu.  Smarujemy glazurą i pieczemy dalej, obracając i co pewien czas dokładając glazurę

Moje Kuchenne Rewelacje
Dietetyczny poniedziałek: Soczewica z cieciorką i pomidorami, czyli gęsta i sycąca FIT zupa :) 241

łyżeczki) woda - 1 l cebula - 80 g marchewka - 110 g natka pietruszki świeża - 2 łyżki  ziele angielskie - 2 ziarenka curry, papryka słodka, chilli - 1 łyżeczka imbir, kminek mielony - 1/2 łyżeczki Większość składników kupisz w  Sklepie Dietetycznym  Przygotowanie: Do garnka wlej 200 ml wody i dodaj obraną i pokrojoną marchewkę i cebulkę. Następnie wsyp wszystkie przyprawy, posiekaną natkę

Zdrowie na języku :P
Ogórki konserwowe z curry. 173

Składniki : około  2 ,5 kg małych ogórków    Na każdy słoik 0.9 l :   1 plaster cebuli 1 plasterek obranego korzenia imbiru kilka ziaren kolorowego pieprzu 1 łyżeczka gorczycy 4-5 ziaren ziela angielskiego  szczypta mielonego pierzu ziołowego Zalewa : 3 szklanki wody ( najlepiej źródlanej ) 1 szklanka octu 10 % 1,5 szklanki cukru 1 łyżka soli opakowanie curry

Przepisy i porady kulinarne
Dynia marynowana słodko-kwaśna 208

dyni melonowej żółtej 2 szklanki octu spirytusowego 10% 2 szklanki wody opakowanie cukru waniliowego 2 szklanki cukru 2 łyżeczki przyprawy do grzanego wina ( w składzie kardamon, cynamon, imbir, anyż, goździki ) Dynię pokroić na mniejsze kawałki, usunąć pestki wraz z otoczkami, obrać cienko ze skórki.  Z miąższu wykroić kuleczki łyżeczką do melonów ( pozostałą część dyni po wykrojeniu kulek kroję

Atlas Smaków