imbir - 9508 przepisów (strona:449/634)

Cukinia i patisony w zalewie octowej (do słoików) 177

Składniki (na słoik 600 ml): młoda cukinia mały patison łodyga selera naciowego koper ogrodowy liść laurowy kilkanaście ziaren kolendry kilkanaście ziaren białej gorczycy 3 cm chrzanu ząbek czosnku plaster imbiru ewentualnie: gałązka cząbru gałązka kopru rzymskiego (fenkułu) kawałek chili Zalewa (wystarcza na 5-6 słoików): pół szklanki octu 10% 3 szklanki wody 2 łyżki cukru 0,5 łyżki soli kilka

Weekendy w domu i ogrodzie
Krem curry z dyni z mleczkiem kokosowym 119

łyżeczki curry - kawałek pora                                       - ½ łyżeczki imbiru - 1 cebula                                                - ½ łyżeczki cynamonu - ½ szkl. mleka kokosowego

Wegańska kuchnia orientalna
LunchBox: Sałatka z kaszy gryczanej z cieciorką, brokułem i marchewką 192

posiłków na wynos zawsze dodaję ostre przyprawy. Fakt, generalnie wszystko przyprawiam na ostro, ale w tym przypadku ma to dodatkowy plus. Jedzenie jest zimne, ale dzięki dodatkowi chili, imbiru, kurkumy itp, rozgrzewa organizm od środka. To daje uczucie jak po normalnym obiedzie na ciepło;) Składniki: - 100g kaszy gryczanej               - ½ łyżeczki słodkiej papryki - 100g ciecierzycy

Wegańska kuchnia orientalna
Curry z cieciorki, batata i marchewki + basmati 135

curry. Zdecydowanie polecam!  Składniki: - 100g ryżu basmati                - 1 łyżeczka curry - 100g dyni hokkaido             - ¼ łyżeczki imbiru - 80g ciecierzycy                     - ½ łyżeczki kuminu - ½ małego batata                  - ¼ łyżeczki kolendry - ½ marchewki

Wegańska kuchnia orientalna
Curry z dyni, szpinaku i soczewicy + basmati 165

łyżeczki kuminu - 35g soczewicy czerwonej                                  - ¼ łyżeczki imbiru - 70g rozmrożonego szpinaku                            - ¼ łyżeczki kolendry - ¼ puszki pomidorów

Wegańska kuchnia orientalna
Przyprawa marokańska 177

Przyprawa marokańska Składniki: - 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki - łyżeczka mielonego kuminu - łyżeczka mielonego imbiru - łyżeczka mielonej kurkumy - łyżeczka mielonej kolendry - łyżeczka suszonej mięty - łyżeczka cynamonu - ¼  łyżeczki kardamonu - ½  łyżeczki pieprzu cayenne - łyżeczka soli - łyżeczka czarnego pieprzu  Zastosowanie: Do duszonych warzyw, sałatek na bazie ryżu lub kuskusu

Wegańska kuchnia orientalna
Soczewica z cukinią i marchewką + brązowy ryż 234

łyżeczki imbiru - 1 marchewka ( u mnie żółta)          - ¼ łyżeczki asafetydy - kilka pomidorków koktajlowych   - ¼ łyżeczki brązowego cukru - ząbek czosnku

Wegańska kuchnia orientalna
Terrina z orzechami, śliwkami i pomarańczami 175

akurat tutaj miałam taki szeroki parzony, 10 plastrów) 4-5 ząbków czosnku 2 szalotki drobno posiekane łyżka tymianku garść natki pietruszki 2 liście laurowe, pokruszone bardzo drobno szczypta imbiru * garść suszonych grzybów, zaparzonych i posiekanych * garść (kilka) suszonych śliwek, najlepiej kalifornijskich pokrojonych w mniejsze kawałki * łyżka suszonej skórki pomarańczowej * 2 łyżki whisky/ brandy/żubrówki, czy co tam macie :) * 2 łyżki

Pociąg Do Kuchni
Egzotyczny krem z dyni 136

mnie najlepsza do tego kremu, ale może być też inna) – 0.5 l mleka kokosowego – cukier, najlepiej brązowy – w ilości „do smaku” – 2 szczypty imbiru – cukier waniliowy (nie wanilinowy) – 1 łyżczeka cynamonu – 0,5 łyżeczki gałki muszkatałowej – 0,5l mleka – szczypta soli – rozdrobnione orzechy ziemne – 2 łyżki wiórków

Pociąg Do Kuchni
Trzy chińskie sosy, które mnie ratują, gdy mam ochotę na noodle 246

Mięso pokroić w cienkie plastry "na jeden kęs". Doprawić solą i pieprzem, obtoczyć w mące. Warzywa pokroić i odstawić w miseczce. Można dodać 1 ząbek czosnku i kawałek posiekanego imbiru. Nastawić wodę na gotowanie makronu. Na patelni lub w woku dobrze rozgrzać olej. Wrzucić mięso i zrumienić przez 2 minuty. Zdjąć z patelni. Włożyć makaron do wrzącej wody, posolić

W kuchni wieczorem
Pasztet z cukinii Agnieszki Maciąg 180

cebule obrane i drobno posiekane 5 ząbków czosnku obranych i posiekanych 1/4 szklanki oliwy z oliwek  1/2 szklanki tartej bułki (najlepiej pełnoziarnistej) 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka imbiru 1 łyżeczka przyprawy curry 4 jajka całe 1 papryczka chili pęczek natki pietruszki posiekany duży pęczek posiekanych świeżych ziół: lubczyk, cząber, oregano, tymianek, bazylia, koperek itd sól i pieprz

Apetyt na Zielone
Dynia pasteryzowana półsłodka do słoików na zimę 228

dyniowa propozycja na zimę. Obok konfitury dyniowej, dyni na słodko, dyni wytrawnie ... dziś dynia na półsłodko w occie. Składniki: 1 kg oczyszczonej dyni 1 szklanka octu 1 łyżeczka mielonego imbiru 6-8 goździków ½ szklanki wody szczypta soli Wykonanie: Dynię obrać, wyjąć pestki i pokroić w kostkę. Zagotować ocet z cukrem, solą i wodą. Włożyć dynię i chwilę podgotować z przyprawami

Tradycyjna Kuchnia
Pierś z kurczaka na ziemniakach z mixem sałat 241

cherry  listki bazylii czerwonej  listki rukwi wodnej  świeży tymianek Przyprawy :  pieprz ziołowy  papryka słodka  curry angloindyjskie ( kmin rzymski, kolendra, kozieradka, kurkuma, pieprz czarny, imbir, chili mielone, liść laurowy) Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i oczyszczamy, następnie kroimy na kawałki. Polewamy je oliwą z oliwek i dokładnie obtaczamy każdy kawałek mięsa. Przyprawiamy pieprzem ziołowym, papryką

Parowar Faceta
Chutney z czerwonych porzeczek 231

rozkosze stolu 0,5 kg czerwonych porzeczek ( bez szypułek ) 3 łyżki octu winnego ( lub ewent. 5% ocet spirytusowy ) 8 łyżek cukru 2 łyżki czerwonego wytrawnego wina pół łyżeczki imbiru pół łyżeczki chili cebula sól i pieprz Cebulę drobno pokroić.  W garnku połączyć porzeczki, cebulę, cukier, ocet, wino i przyprawy.  Doprowadzić do wrzenia i gotować do zagęszczenia sosu. Chutney

Atlas Smaków
cukinia w musie śliwkowym 142

Skladniki 1,5 kg śliwek 250 g cukru 1-2 łyżki soku z cytryny 1-2 plasterki imbiru na czubku noża cynamonu Cukinia 1,5 szkl. cukru 1,5 szkl. wody 2 łyżki soku z cytryny 1 zapach ananasowy lub brzoskwiniowy 3kg cukini obranej i pokrojonej w kostkę Wykonanie: Cukinie,pokroić w dowolne wielkosci kawalki. .Ugotowac z podanych skladnikow syrop

w mojej kuchni