imbir - 9508 przepisów (strona:445/634)

Wietnamska kwaśna zupa z łososiem (Canh chua ca hoi) 217

wrzątku (opcjonalnie, z powodzeniem można ten składnik zastąpić sokiem z cytryny bez uszczerbku na smaku) 3 suszone lub świeże liście limonki kafir  4 cm kawałek świeżego imbiru, okrojonego na grubsze plasterki 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu 1 łodyga trawy cytrynowej 2 łyżki sosu sojowego jasnego 2 łyżki sosu rybnego 3 ząbki czosnku 200-250 g łososia, pokrojonego na niewielkie

Kuchnia Prezydentowej
Kofty 218

małych kotlecików / ok. 4 porcje: 300 g mięsa mielonego wołowego lub mieszanego 1 nieduża cebula bardzo drobno posiekana 3 ząbki czosnku, posiekane lub zmiażdżone 2 łyżeczki siekanego imbiru sól, pieprz do smaku po 1/4 łyżeczki: - kurkumy - cynamonu - ziaren kolendry (utartych w moździerzu) - ziaren kardamonu (utartych w moździerzu) - garam masala - curry - płatków chili lub sproszkowanej ostrej papryki - słodkiej papryki - kozieradki (utartej

Kuchnia Prezydentowej
Bulion warzywny 182

soli pół pęczka natki pietruszki zielone liście z jednego pora 6 listków laurowych 15 ziarenek ziela angielskiego większa szczypta lubczyku spora garść kolorowego pieprzu w ziarenkach 3 cm imbiru Przygotowanie: Warzywa umyć i włożyć do dużego garnka z osoloną wodą, selera obrać i jedną cebulę, którą opaliłam na ogniu.  Gotować ok 3 godz na wolniutkim ogniu. Ostudzony wywar przelać

Gaździnka warzy
Moje żółte super food czyli... 412

terra merita ( w łacinie: terra merita , „ chwalebna ziemia ”) ,  nawiązującego do koloru ziemi, zawierającej pigment mineralny ( ochra ).  Opis: Kurkuma  jest kłączem lub podziemną łodygą rośliny podobnej do imbiru. T o roślina  o wysokości do 1 m.  W jej skład wchodzą olejki eteryczne (max 5%) zawierające różne seskwiterpeny, z których wiele jest typowych wyłącznie dla tej rośliny

Czarnawisienka
Drożdżowe (kluski) parowańce z aksamitnym sosem 180

skrzydełka z kurczaka dwie i pół szklanki wody 1 bulionetka do dań duszonych z kurczaka 1 liść laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego 1 płaska łyżka kurkumy 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 płaska łyżeczka mielonej musztardy świeżo zmielony pieprz 1 płaska łyżka mąki z amarantusa  1 łyżka śmietany 10% PRZYGOTOWANIE: W garnuszku zagotować skrzydełka z dodatkiem bulionetki, liści, ziela

ClauditteMissCooking
ZUPA KREM Z PIECZONEJ DYNI 222

rozgrzanie w te chłodne dni. Składniki: - dynia hokkaido ok 1 kg - 1 cebula - 1 łyżka masła - 1 ząbek czosnku - 1 marchewka - 1 pietruszka - 1 duży ziemniak - pieprz, sól, imbir, czerwona ostra papryka - 0,5 l wody - zielona natka pietruszki - ser feta - pestki dyni - 50 g serka topionego Dynię obieramy i kroimy na mniejsze kawałki a następnie układamy na blachę

Kuchenne Wariacje
Crumble z jabłkami, truskawkami i kruszonka orzechowa czyli poWeekendowe Lakocie odc.91 189

cukru pudru kruszonka: 75 g mąki pszennej 100 g schłodzonego masła, w kawałkach 75 g cukru trzcinowego 100 g posiekanych orzechów laskowych (u mnie orzechów brazylijskich) 1/2 łyżeczki imbiru mielonego Przy pomocy robota kuchennego ucieramy masło, mąkę i cukier puder.  Składniki powinny przypominać mokry piasek. Dodajemy jajko i zagniatamy zwarte ciasto. Zawijamy je w folię

Dzieje kuchennej Wiewióry
Imbirowy jabłecznik z pistacjami 156

razem postanowiłam przełamać cynamonowy monopol na aromatyzowanie ciast z jabłkami i zastąpić go świeżo startym korzeniem imbiru, który dodałam do ciasta. Wyszło dość interesująco, nieco pikantnie z lekkim powiewem świeżości. Ciasto jest puszyste i wilgotne a jabłka, częściowo w nim zatopione, przykrywa warstwa delikatnych pistacji. Zachęcam do wypróbowania tego przepisu i życzę smacznego.” Czytaj więcej

Wiem co jem
Z cyklu "Wiem co jem" - cynamon 210

herbatę, a Europejczycy stosują do słodkich dań. Wzbogaca swym aromatem strudel jabłkowy, gruszki, desery i musy. Dodawany jest do piernika i grzanego wina. Doskonale się komponuje z wanilią i imbirem." Moje przepisy z cynamonem Cynamonowa szarlotka z pianką Ciasteczka cynamonowe Sernik o smaku piernika Pierniczki w czekoladzie Muffinki o smaku piernika Kisiel jabłkowy Cynamonowe jabłka na szarlotkę Chlebek bananowy

Wiem co jem
Kurczak z mango i ananasem 328

ciągu króluje mango, tym razem będzie w wersji nieco pikantnej jako danie obiadowe w towarzystwie kurczaka, ananasa, papryki, marchewki, chilli i oczywiście ryżu. Wszystko przyprawione czosnkiem, sosem sojowym, świeżym imbirem i szczyptą curry. Smacznie, zdrowo, kolorowo.” Czytaj więcej

Wiem co jem
Tradycyjna grochówka w nowej odsłonie 162

kolorach #omnomnom” zainspirował mnie do stworzenia nowego przepisu na tę tradycyjną polska zupę. Użyłam delikatnego bulionu drobiowego. Zwykłe ziemniaki zastąpiłam batatami, przez co zyskała lekko słodki smak. Doprawiłam ją imbirem i chili. Po ugotowaniu zmiksowałam nadając jej lekko kremowej konsystencji i podałam z ugotowanym makaronem pene i chrupiącym kindziukiem. Słodka, mocno rozgrzewająca zupa, która tak nam posmakowała, że jedliśmy

Wiem co jem
Muffinki cynamonowe 196

laski wanilii)  1 duże jajko  3/4 szklanki mleka  1/4 szklanki oleju słonecznikowego  250 ml konfitury lub dżemu morelowego lub innego dodałam jeszcze pół łyżeczki imbiru mielonego Przygotowanie: W jednej misce wymieszać suche składniki (mąka, cukier, proszek do pieczenia, sól, przyprawy). W drugim naczyniu wymieszać jajko, mleko, olej, ekstrakt). Mokre składniki dodać do suchych, wymieszać tylko

Domowa Cookierenka Agi
Sernik dyniowy 469

szklanki puree z dyni 750 g gładkiego, mielonego twarogu 4 łyżki mąki ziemniaczanej 6 jajek pół łyżeczki ekstraktu z wanilii 1 łyżeczka przyprawy do piernika pół łyżeczki mielonego imbiru 200 g cukru pudru Przygotowanie: 1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 ° C. 2. W malakserze (lub blenderze) rozdrobnić ciastka, dodać pokrojone na kawałki masło, miksować do połączenia składników. 3. Przygotować tortownicę

Domowa Cookierenka Agi
Domowa kostka rosołowa (bulionetka) 175

łyżeczki ziaren czarnego pieprzu - 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego - 4 liście laurowe - 1/2 łyżeczki rozmarynu - 2 łyżki posiekanej natki pietruszki - 1/4 łyżeczki tymianku - 1/2 łyżeczki kurkumy - 1/4 łyżeczki imbiru - 2 ząbki czosnku - 1 szalotka - 500 g marchwi - 150 g korzenia pietruszki - 150 g korzenia selera - 100 g białej części pora - 4 suszone grzyby (lub 60 g świeżych leśnych grzybów

Marder&Marder Manufacture
Chrupiąca brukselka w cieście 155

każdą brukselką. Wyjmujemy na papierowy ręczniczek żeby odsączyć. Podajemy koniecznie z sosem słodko-kwaśnym lub słodko-pikantnym albo dipem jogurtowym (gęsty jogurt naturalny ucieramy do smaku z utartym imbirem, sokiem z cytryny, wasabi i siekaną kolendrą). Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail

Marder&Marder Manufacture