imbir - 9508 przepisów (strona:450/634)

Wegański tort dyniowy z kremem marcepanowym 163

Składniki: 450 g mąki pszennej 200 g brązowego cukru pół łyżeczki sody oczyszczonej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli i pieprzu po poł łyżeczki: cynamonu, gałki muszkatołowej, imbiru lub kardamonu 2 banany 240 g puree z dyni 200 g brązowego cukru Krem: https://www.youtube.com/watch?v=q77e0cO7htg około 600 g wegańskiego serka 50 g ksylitolu 50 g płatków ryżowych

greenscarf
Wegańskie razowe ciastka wegańskie 137

nadzieję, że do jutra coś z nich zostanie. Składniki: 140 g mąki pszennej razowej 60 g brązowego cukru 100 ml oleju roślinnego 50 g płatków owsianych pół łyżeczki imbiru w proszku łyżeczka kakao 50 g puree z dyni lub mały banan łyżeczka lub 1 skórki kandyzowanej z pomarańczy Przygotowanie: Utrzeć olej z cukrem i puree dyniowym, połączyć z resztą składników

greenscarf
Ciasto z jabłkami „Jabłkowa Symfonia” 601

jajek – osobno żółtka i białka 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu po 1/3 łyżeczki zmielonych goździków, gałki muszkatołowej, imbiru, kardamonu (jeśli nie mamy, możemy pominąć kardamon) Krem budyniowy: 500ml mleka 250g masła w temperaturze pokojowej 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (polecam Dr.Oetker) 4 łyżki cukru 1 opakowanie cukru

Mała Cukierenka
Kurczak w jogurtowo-orzechowej panierce z puree ziemniaczano-brokułowym z pieczonymi warzywami 206

otarta z cytryny, 4-5 łyżek tartego parmezanu, kilka łyżek jogurtu naturalnego 5-6 marchewek, 1 łyżeczka sumaku, 1/4 suszonych płatków chili, 1/3 łyżeczka mielonej kolendry, 1/2 łyżeczki mielonego imbiru, 1/3 łyżeczki soli, 3-4 łyżeczki oleju, 2 czerwone cebule, 1/3 puszki ciecierzycy, 1/4 łyżeczki sumaku, szczypta suszonych płatków chili, 1/4 łyżeczki kuminu, sól, 1 łyżka oleju

Plate of Joy
Dżem gruszkowy z imbirem 101

Dżem gruszkowy jest wyjątkowym dżemem, bo zachowuje smak świeżych gruszek prawie idealnie. Dodatek imbiru sprawia, że smak jest bardziej wyrazisty i odświeżający. Pycha! Trudno sobie wyobrazić lepsze śniadanie w zimowy poranek niż świeże pieczywo z takim dżemem i poranną kawą. Chwila lata podczas zimy

Milion Smaków
Pieczona flądra. Nadziewane pieczone papryki. 191

łyżką okrągłe placuszki. Skrop oliwą. Pieczemy całość 15 minut w temp. 220 stopni C. Pieczone papryki nadziewane: - papryki czerwone - szalotka - 2 łyżki masła - kuskus - kurkuma - 3 łyżki białego wina - imbir Na maśle zeszklij posiekaną szalotkę, dodaj białe wino i przyprawy. Niech sos się zredukuje. Podlej wodą. Dodaj kuskus. Masą napełnij wydrylowane papryki, na sam wierz, pod czapeczkę nałóż troszeczkę masła

SMYKWKUCHNI
napój z pietruszki i ogórka 153

składniki: 1 pęczek pietruszki 1 gruntowy ogórek, średniej wielkości sok z 1/2 cytryny 2 łyżki miodu 1/2 cm obranego i startego imbiru 150 ml wody wykonanie: Ogórka oraz natkę pietruszki myjemy i roimy na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki przekładamy do Thermomixa lub kielicha blendera i miksujemy na najwyższych obrotach. Podajemy od razu

Domowy Smak Jedzenia
Muffinki pełnoziarniste z gruszką i cynamonem 108

Jest wrzesień i na naszych stołach coraz częściej gościć będą jesienne smaki :) Jabłka, gruszki, śliwki w towarzystwie cynamonu, imbiru czy kardamonu idealnie pasują do rozgrzewających ciast i babeczek, na które mamy ochotę, gdy za oknem deszcz i zimno... Kawałek domowej szarlotki z kubkiem ciepłej herbaty lub puszysta babeczka i ulubione kakao szybko poprawiają humor w zimne wieczory :) Dziś zapraszam

Chocolate Muffin Blog
Papryka faszerowana soczewicą i jajkiem - 359 kcal 163

Składniki: 100 g czerwonej soczewicy woda (lub jeszcze lepiej bulion) do zalania soczewicy 2 średnie papryki 3 jajka 1 cebula 1 łyżeczka kminku szczypta ostrej papryki 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/2 łyżki oleju 1 łyżeczka kolendry sól, pieprz   Przygotowanie:   1. Soczewicę opłucz, wsyp do rondelka i zalej wrzącą wodą lub bulionem, tak żeby w całości ją zakryć. Odstaw

Powiedz dietom nie
Tort czekoladowo-pomarańczowo-dyniowy 136

łyżeczka sody szczypta soli 100 ml „maślanki” (płynu jak zostanie po odsączeniu serka dodatkowo zakwaszonego sokiem z cytryny) 50 g kakao po jednej łyżeczce: cynamony, mielonych goździków, imbiru lub duża łyżka przyprawy do pierników Krem: około 300 g wegańskiego sera (przepis znajdziecie tu ) lub 300 g tofu naturalnego (będzie ciut inny smak) 2-3 pomarańcze 3 łyżki cukru

greenscarf
129. Żegnamy upalne dni czyli: ciasto na maślance z brzoskwiniami i orzeszkami z lekko piernikową nutą. 193

szklanki rozpuszczonego masła skórka otarta z jednej pomarańczy garść orzeszków ziemnych, orzeszków nerkowca i migdałów (lub innych ulubionych bakalii) pół koszyczka brzoskwiń 1 łyżeczka cynamonu, 3 cm świeżego imbiru (lub łyżeczka suszonego), ziarenka z jednej wanilii (lub łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią), odrobina świeżo zmielonego pieprzu masło i mąka do wysmarowania formy rozkłócone jajo, kilka łyżek mleka - do posmarowania wierzchu

Symfonia Smaków
Schab tulipan. Schab pieczony z orzechami 613

jest trudne. Schab to delikatny kawałek mięsa. Zwarty, chudy i można przyprawić do na bardzo różne sposoby. Czosnek i majeranek to klasyka, ale spróbujcie dodać ciut cynamonu i imbiru a zobaczycie ciekawą różnicę. Idealnie nadaje się do przygotowania domowej wędliny parzonej . Ze schabu przeznaczonego do pieczenia nie warto odcinać wierzchniej warstewki tłuszczu i błony bo one chronią mięso przed wysychaniem

Smaczna Pyza
Pierś z kurczaka w sosie cukiniowo - brzoskwiniowym 111

cebula kilka ząbków czosnku 1/2 dużej cukinii olej natka pietruszki 1/2 łyżeczki kolendry 1/2 łyżeczki gorczycy białej 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki imbiru Pierś z kurczaka pokroić w większą kostkę. Przyprawy rozetrzeć w moździerzu, a następnie natrzeć nimi kurczaka. Wstawić do lodówki na godzinę. Cukinię obrać ze skórki, wydrążyć środek z pestek

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Domowy ketchup łagodny 123

pół 350 g cebuli, obranej i pokrojonej w pióra 2 gwiazdki anyż  6 goździków 4 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 laska cynamonu  kawałek świeżego imbiru, długości 3 cm, obrany i drobno posiekany 3 łyżki brązowego cukru 3 łyżki octu jabłkowego sól i świeżo mielony czarny pieprz olej roślinny   Przygotowanie :  1. Na dnie dużego

zdrowa vege kuchnia
Francja: Tarte tatin i troszkę na temat karmelu 122

dowolnych proporcjach, lub na przykład dodać jakiś nadzwyczajny składnik, który stworzy zupełnie nietypową odmianę karmelu. Dla przykładu, by wzbogacić smak, możemy wymieszać cukier przed karmelizacją z wanilią, cynamonem, imbirem i/lub goździkami, bądź też już po karmelizacji dodać odrobinę soku z pomarańczy lub innych owoców tropikalnych czy chociażby wodę różaną. Przefajny efekt można też uzyskać mieszając cukier z czekoladą, kakaem, kawą

Przepysznik - BLW i nie tylko