mięsa z łopatki wieprzowej - czerstwa bułka rozmoczona w mleku - średnia cebula - 2 jajka - 2 ząbki czosnku - 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego, - 1/2 łyżeczki majeranku, - 1/2 łyżeczki rozmarynu, - 1/2 łyżeczki imbiru, - 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej - sól dodatki: - łyżka margaryny i bułka tarta do wysmarowania blachy Forma: mała keksówka 25 cm Przygotowanie: Mięso kroję na mniejsze kawałki i dokładnie mielę. Cebulę
Kuchnia co dniaopakowanie tofu naturalnego 2 pomidory szczypiorek piórka pora opakowanie makaronu sojowego lub ryżowego Dressing: 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka octu ryżowego mały kawałek świeżego startego imbiru ok łyżeczki kilka kropel oleju sezamowego szczypta cukru Przygotowanie: 1. Tofu pokrój w 1 cm plastry, usmaż na oleju. Odsącz na papierowym ręczniczku. 2. W miseczce przygotuj dressing
AZgotuj!miejsce w przerośniętej fasolce. Składanki :) fasolka 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka octu ryżowego 1 papryczka chili szczypta cukru starty świeży imbir ok 2 cm 1 ząbek czosnku 3 krople oleju sezamowego Przygotowanki :) 1. Ugotuj fasolkę al dente w soli 2. Z podanych składników zrób sos. Polej fasolkę. Pycha:) 3. Jeśli dysponujesz
AZgotuj!herbatę w malej restauracyjce. Miło się przy niej gawędziło. Dziś piałam ją na ...deser. Wyświetl bloga Czarna herbata earl grey plaster świeżego imbiru cząstka: pomarańczy, limonki, grejpfruta miód akacjowy filtrowana woda lub źródlana - (uwierzcie że robi różnicę
AZgotuj!jabłkami, gruszkami, śliwkami wędzonymi 1 sztuka anyżku gwiazdkowego! ( z nim ostroznie aby nie zdominował smaku) miód do smaku kilka goździków 4 plasterki świeżego imbiru szczypta cynamonu 5 litrów wody źródlanej Miej pod ręką śliwki wędzone jeśli kolor będzie niewyraźny
AZgotuj!Pierwszy raz robię pasztet z ryb. Łosoś dla mnie czasami jest mdły i muszę dodać sporo świeżego imbiru i sosu sojowego, żeby smakował mnie i mojej rodzinie. Ale ten pasztet jest cudnie smaczny. Konsystencja pozwala kroić go na kawałki bez kruszenia się, pachnie i smakuje świętami. Będzie
AZgotuj!zdobione w Wigilię 500 gr mąki pszennej 250 gr mąki żytniej 4 jajka 150 gr cukru trzcinowego utartego w moździerzu na puder 200 gr miodu 1 łyżeczka mielonego imbiru 8 sztuk goździków utartych w moździerzu 2 łyżki mielonego kardamonu 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu szczypta pieprzu szczypta gałki muszkatołowej 2 łyżki
AZgotuj!gdyż nie posmarowałam tofu olejem i przywarło. Więc polecam zanim zaczniecie tofu grillować posmarować lekko olejem. 2 piersi z kaczki / opakowanie naturalnego tofu 2 cm siekanego drobno świeżego imbiru opakowanie szpinaku baby dymka świeża kolendra ( dużo) sos: z z limonki i połówki pomarańczy 2 łyżki sosu rybnego ( ja dałam mniej bo nie przepadam za nim) papryczka chilli pokrojona
AZgotuj!pieczenia (dałam 2 bo myślałam, że za dużo i wyrósł) 1 łyżeczka sody po 1 łyżeczce cynamonu, goździków, od siebie dałam pół łyżeczki mielonego ziela angielskiego 1/2 łyżeczki imbiru szczypta gałki muszkatołowej Zagotuj kawę z miodem. Wystudź i dodaj koniak. Do miski przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą, wsypać orzechy, migdały, rodzynki i przyprawy. W drugiej
AZgotuj!Można je robić na różne sposoby z mlekiem kokosowym, krowim, z białą mąką, z razową, z proszkiem do pieczenia, drożdżami, z jajem lub bez. A dodatki: to ananas, cynamon, imbir, kardamon. Posypka może być z wiórków kokosowych z cukrem, mielonych migdałów lub posiekanych orzeszków ziemnych. Ja wypowiedziałam się na tema:t z mąką pszenną, drożdżami i skórką pomarańczową smażoną, mleczkiem
AZgotuj!zakryło warzywa. Gotować na małym ogniu. Kiedy będzie miękka dodać sól, miód i pieprz biały. Zmiksować. Łososia udusić w folii z olejem i sosem sojowym. Ja dodałam też świeży imbir
AZgotuj!pierwszy boczniaka królewskiego, a że w planach był rosół z kaczki dodałam go do rosołu i nabrał świątecznego sznytu;) korpus z kaczki skrzydełka kaczki marchew seler imbir świeży gwiazdka anyżu goździk kawałeczek kory cynamonu sól kostka bulionowa zupy Pho ( do nabycia w sklepie azjatyckim) 3 łyżki sosu sojowego papryczka chili makaron gryczany nać kolendry
AZgotuj!Składniki: 180 g fasolki szparagowej 850 g cukinia (żółta, zielona) 290 g pieczarek 2 czerwone papryki 2 czerwone cebule 2-3 ząbki czosnku sól, pieprz szczypta imbiru puszka pomidorów bez skórki sos sojowy ciemny - do smaku 2 listki laurowe 4-5 ziarenek ziela angielskiego 4 kostki bulionu rosołowego Gaździnka warzy papryka słodka i ostra 2 łyżeczki cukru Kluseczki
Gaździnka warzywielu przepisach Składniki: 4 liście laurowe 4 łyżeczki ziarenek kolendry 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1 łyżeczka pieprzu w ziarenkach 1 łyżeczka goździków 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka suszonego imbiru 1 łyżeczka świeżo startej gałki muszkatołowej Wykonanie: Na suchej patelni, na małym ogniu podpraż przyprawy w całości przez około 5 – 7 minut. Przesyp je do młynka do kawy lub moździerza
Moja pasja smakuszklanka cukru - 5 jaj - 1 łyżeczka cukru waniliowego - 2 szklanki mąki - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia - 1 łyżka sody - 3 czubate łyżki kakao - 1 łyżeczka cynamonu - kilka szczypt imbiru - 1 szklanka oleju - 3 małe jabłka pokrojone w cząstki (1-2cm) - 3 małe gruszki pokrojone w cząstki (1-2 cm) Cukry i jajka zmiksować. Dodać mąkę, proszek, sodkę, kakao
Corner With Recipes