imbir - 9508 przepisów (strona:435/634)

Czarno biały placek kokosowy 255

reszta ok 15 minut Składniki: ciasto: * 3 szklanki mąki * 1 szklanka oleju * 1 szklanka mleka * 1,5 szklanki cukru * 2 łyżeczki sody oczyszczonej (nie więcej!!!) * 1 łyżeczka cynamonu * szczypta imbiru - dałam taką duużą szczyptę - pół łyżeczki * 3 łyżki kakao Wszystko wrzucamy do miski, miksujemy na gładką masę i pieczemy ok 1 h w 150-180 stopniach. masa: * 2,5 szklanki

sierotka maRysia w kuchni
Cyc kurczakowy – shoarma :-D 186

mieszankę shoarma * 1/2 łyżeczki pieprzy cayenne * 1/2 łyżeczki kurkumy * 1/2 łyżeczki cynamonu * 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej * 3/4 łyżeczki soli morskiej - dałam zwykłą * 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu * 1 łyżeczka imbiru * 1 łyżeczka czosnku sproszkowanego - nie miałam później do mięsa dodałam ząbek czosnku i efekt był super. * 1 łyżeczka kuminu * 1 łyżeczka papryki czerwonej słodkiej * 1 łyżeczka ziela angielskiego * 1 łyżeczka selera

sierotka maRysia w kuchni
Ciasto dyniowe – po raz pierwszy 194

miąższu dyni * 2 jajka + 1 żółtko * 75g brązowego cukru - dałam zwykłego * 1 łyżeczka zmielonego cynamonu * 0,5 łyżeczki gałki muszkatelowej * 0,5 łyżeczki zmielonych goździków * 0,5 łyżeczki zmielonego imbiru * 250 ml kremówki Do dzieła!!! Składniki na masę zagniatamy i wkładamy do lodówki na pół godziny. Wykładamy ciastem blachę. Dynię gotujemy w małej ilości wody. Studzimy. Przeciskamy przez praskę

sierotka maRysia w kuchni
Ziemniaczki po bengalsku 141

bengalsku łatwe dla 2-3 osób ok 30 minut Składniki 6 dużych ziemniaków 1 łyżeczka curry 1/2 łyżeczki kminku 1/2 łyżeczki kolendry 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki posiekanego imbiru 1 przeciśnięty ząbek czosnku świeża kolendra lub natka pietruszki kilka kropel soku z cytryny masło - najlepiej sklarowane, czyli ghee Do dzieła!!! Ziemniaki gotujemy w całości, najlepiej na parze. Lub pieczemy

sierotka maRysia w kuchni
Słoneczne śniadanie – dżem z dyni i pomarańczy 160

brzegach tylko od razu zgęstnieje i ,,osiądzie się" dżem jest gotowy. Do naszego pysznego dżemiku można spróbować dodać różne składniki - mi osobiście bardzo smakował ze szczyptą czarnuszki ale imbir lub cynamon również będą tu idealnie pasować. Smacznego

sierotka maRysia w kuchni
Kurczak tikka masala 198

mieliłam tylko użyłam w płatkach i smakowały wspaniale! sól można dodać 4 łyżki mleka kokosowego Do dzieła!!! Kurczaka kroimy w kostkę i mieszamy z marynata przyrządzoną z jogurtu, imbiru, czosnku (przeciśniętego przez praskę), garam masali, mięty, kolendry i kuminu. Odstawiamy na kilka godzin lub nawet całą noc. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy kurczaka wraz z marynata i smażymy kilka minut

sierotka maRysia w kuchni
Sos warzywno-pomidorowy do słoików na zimę 203

można zmniejszyć ilość bo wychodzi dość słodki) 1 szczypta cynamonu 5 ziaren jałowca 1/2 łyżeczki ziela angielskiego 4 liście laurowe 3 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu ziarnistego 1/3 łyżeczki imbiru 1/2 łyżeczki gorczycy 1 łyżeczka słodkiej papryki 4 goździki Do dzieła!!! Mieszamy cukier, sól i wszystkie przyprawy -odstawiamy. Warzywa obieramy/myjemy, kroimy w mniejsze kawałki i wrzucamy do dużego gara, dolewamy

sierotka maRysia w kuchni
Piernik jabłkowy bez jajek 156

używać Piernik jabłkowy Składniki:   1,5 szklanki przecieru jabłkowego pól szklanki oleju 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu po pół łyżeczki imbiru i gałki muszkatołowej 1 szklanka rodzynek pół szklanki orzechów   Do dzieła!!! W rondelku podgrzewamy przecier jabłkowy z rodzynkami - mieszamy go z olejem i cukrem - odstawiamy do przestygnięcia. Mąkę przesiewamy

sierotka maRysia w kuchni
Kaczka pieczona po staropolsku 330

jemy ja bardzo często jednak zwykle tylko w rosole... i gdy ostatnio dostałam taką śliczną. tłuściutką tuszkę kaczą pomyślałam, że tym razem koniecznie ją trzeba upiec! Ale jak? Z imbirem? Z pomarańczami? A może nadziewaną mięsem mielonym? Nie... tym razem postawiłam na klasykę gatunku czyli kaszę gryczaną, jabłka i żurawinę. I z ręką na sercu - taka kaczka smakuje mi najbardziej

sierotka maRysia w kuchni
Makaron z tapioką i kurczakiem 157

chwilę bo nie wiedziałam co z nim począć. Teraz powstało pyszne danie i dobrze że był pod ręką, czasami też tak macie? Danie kuchni azjatyckiej z aromatycznym kurczakiem i imbirem na rozgrzewkę. Polecam serdecznie, popróbujcie. Makaron z tapioką i kurczakiem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Pumpkin Spice Granola 147

agawy 3/4 szklanki syropu dyniowo- korzennego (Pumpkin Spice)* *Syrop korzenno- dyniowy: 200 gram mleka skondensowanego słodzonego 3/4 szklanki puree z dyni, najlepiej hokkaido 3/4 szklanki wody po 1 łyżeczce: imbiru, gałki muszkatołowej, cynamonu 1 laska wanilii *Przygotowanie syropu korzenno- dyniowego (Pumpkin Spice) Gotuję wodę z przyprawami i ziarenkami wanilii przez 10 minut, następnie odstawiam aromatyzowaną wodę na kolejne

Mango Papaja
Zupa dyniowa z pierożkami 208

zupa 1 mała dynia hokkaido 500 ml wywaru wołowego sól pieprz papryka imbir 1 łyżka śmietany pierożki 1 szkl mąki pół szkl gorącej wody sól łyżeczka oleju nadzienie 100 g mięsa mielonego ćwierć cebulki sól pieprz Dynię przeciąć na pół, wydrążyć gniazda nasienne, posmarować olejem, posolić, popieprzyć i upiec.. ok 30 min w temp 180 st. Dynię wystudzić

Gotowanie jest łatwe
Krótka seria - Wrocław - Masala Grill & Bar 200

czyli mieszanka różnych przypraw, ziół, które w szczególności występują na tamtych ziemiach. Najczęściej znajdziemy w tych miksach takie składniki jak: kurkuma, kmin rzymski, znajdziemy goździki, kardamon, gałka muszkatołowa, kolendra, imbir, pieprz czarny, wiele odmian chilli et cetera, et cetera. Różnorodność smaków czyni kuchnię indyjska rozpoznawalną i lubianą na całym świecie. Podobno w Londynie jest więcej restauracji indyjskich niż w Bombaju

Right Behind The Kitchen
Dyniowe ciasteczka owsiane 209

dawna miałam ochotę. Skorzystałam z przepisu znalezionego na blogu Modern Taste , ale nieznacznie go zmodyfikowałam. Składniki: 250 g puree z dyni 100 g masła, stopionego 2 jajka 1/4 imbiru 100 g brązowego cukru 2 łyżki miodu 320 g mąki 1 łyżeczka cynamonu 300 g płatków owsianych 50 g amarantusa 40 g ziaren słonecznika Nagrzewamy piekarnik do 180 o C, wykładamy

Czerwień i błękit
FIT chlebek jaglano-dyniowy bez białej mąki i cukru 175

szklanka mleka (do gotowania kaszy) 3 łyżki oleju rzepakowego 4 łyżki płynnego miodu 2 jajka  ok. 70 g rodzynek łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru Przygotowanie: Pur é e z dyni  :   Piekarnik nastawić na 180 stopni C. Dynię umyć, wyciąć ,,ogonek", pokroić na kilka kawałków wraz ze skorupą. Łyżką wyjąć miąższ z pestkami. Kawałki

Kuchnia Ellie