imbir - 9508 przepisów (strona:429/634)

Pepparkakor czyli pierniczki ze Szwecji 135

orzechów, może być klonowy, z agawy itd...) 50 gram miodu 100g masła 100 g cukru 380 g mąki pszennej przyprawy: 1/2 łyżeczki zmielonego cynamonu, 1 łyżeczka zmielonego imbiru, 1/4 łyżeczki zmielonych goździków 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 1 duże jajko 2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika W niewielkim garnuszku rozpuszczam masło, miód, syrop i cukier

Mango Papaja
Kokosowe Ciastka z Ziarnami i Bakaliami, Łatwe, czyli Ciastka Zanzibarskie 148

śniadanie. Składniki:   1 duży banan 1/2 soczystego, słodkiego jabłka 7 łyżek wiórków kokosowych 7 łyżek płatków owsianych 1 łyżeczka cynamonu mielonego 1 łyżeczka kurkumy 1/4 łyżeczki imbiru mielonego 1 suszona figa 2 łyżki rodzynek 3 łyżki migdałów z grubsza posiekanych lub migdałów w płatkach 1 garść nasion słonecznika 1 garść pestek dyni * ja w tego typu produkty z listy

Blondynka Gotuje
Gingerbread Men - Piernikowe ludziki (bez glutenu) 244

mąki gryczanej 70 g skrobi ziemniaczanej 200 g miodu gryczanego 125 g masła 50 g cukru pudru 1 jajko 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki imbiru 1 łyżeczka mielonych goździków Sypkie produkty wsypać do miski, wymieszać. Na środku zrobić zagłębienie, wlać miód, wrzucić roztrzepane jajko oraz pokrojone na małe kawałeczki masło. Wyrobić dobrze ciasto. Jeśli będzie się

maniapieczenia
BLENDER RĘCZNY DESIRE 3W1 Russell Hobbs -Wielki Pomocnik w małej kuchni Ratatouille z cukinią , fenkułem i dzikim ryżem 125

najlepiej czerwona - tymianek - olej kokosowy virgin do smażenia Skworcu - ryż dziki  Skworcu Do pasty pomidorowej -4 suszone pomidory z zalewy - pół łyżeczki suszonego rozmarynu - ząbek czosnku - 2 cm imbiru świeżego - sól himalajska do smaku opcjonalnie pół łyżeczki kopru włoskiego - kilka listków świeżej bazylii Najpierw ugotuj ryż dziki, jak zaleca producent. Odłóż na bok. Teraz zabieramy się za pastę

Z Kuchni Do Kuchni
Piernik Bożonarodzeniowy 533

będę pyszny i delikatny. Składniki:   mąka  pszenna 300 g jaja masło cukier miód płynny 200 g śmietana 18% 3 łyżki soda 2 łyżeczki cynamon 1 łyżeczka imbir mielony pół łyżeczki gózdzki 2 zmielone kakao 2 łyżki Dodatkowo: powidła lub dżem do przełożenia 300 g cukier puder do obsypania truskawkowa posypka na wierzch     Wykonanie

Różowa kuchnia
Mikołajkowe babeczki (bez glutenu i jajek) 223

ciemnej melasy 50 g ciemnego miodu np. gryczanego 10 g kakao 1 łyżka mielonego siemienia lnianego 1 - 2 łyżeczki przyprawy do piernika 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka mielonego imbiru 1/2 łyżeczki mielonych goździków 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki proszku do pieczenia (bez glutenu) Piekarnik rozgrzać do temperatury 160°C. Formę na muffiny wyłożyć jednorazowymi papilotkami. Daktyle wrzucić do miseczki

maniapieczenia
#15 Mundialowa pizza z mięsnymi piłeczkami - mięso 197

wody 20 g drożdży Pół łyżeczki cukru szczypta soli Klopsiki: 0,5 kg mięsa mielonego (u mnie indyk) Łyżka koncentratu pomidorowego Pudliszki Łyżka gęstego jogurtu Słodka papryka, chilli, pieprz, imbir, czosnek granulowany, tymianek Sos: Pół słoiczka koncentratu pomidorowego Pudliszki Świeży pomidor - drobno posiekany (albo pół bardzo dużego pomidora ;) ) Oliwa z oliwek Bazylia, oregano, słodka papryka, chilli Łyżeczka cukru Szczypta soli

Kuchnia w szuwarach
Pierniczki Świąteczne 269

zeszytu z przepisami), bardzo dziękuję! Polecam, polecam…     Składniki: 150g masła 250g naturalnego miodu 300g cukru 3 jajka 2 łyżeczki cynamonu po 1 łyżeczce zmielonych goździków, gałki muszkatołowej, imbiru, kardamonu (możemy zastąpić przyprawą do piernika, ale radzę użyć poszczególnych przypraw) 1 łyżeczka sody około 770-800g mąki pszennej (użyłam tortowej) dodatkowo: lukier do ozdoby

Mała Cukierenka
Przyprawa korzenna do ciasteczek Spekulatius (Speculoos). 237

pierniczki, wystarczy dodać kilka przypraw, ale o tym w kolejnym poście. Zapraszam ;) Składniki na przyprawę korzenną do ciasteczek Spekulatius (Speculoos): 1 łyżka zmielonego cynamonu 1,5 łyżeczki mielonego (suszonego) imbiru 0,5 łyżeczki mielonych goździków 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 0,5 łyżeczki mielonego kardamonu      Przyprawy najlepiej samemu zmielić (np. w młynku do kawy) lub utrzeć

Rozpustne gotowanie
Prosty i szybki grzaniec 172

Wino na ciepło w takiej wersji smakuje mi najbardziej. Nie jest bardzo słodkie, na pewno nie tak jak to, które można dostać na straganach bożonarodzeniowych. Nie użyłam goździków ani imbiru, a dzięki skorzystaniu z wina półsłodkiego, dodałam jedynie odrobinę miodu. Pyszne, świąteczne aromaty… Poziom trudności:       łatwe Czas przygotowania:  15 minut Ilość porcji

Bazując na smaku
Cukinia i bakłażan-zapiekane z kaszą jaglaną, jarmużem, pomidorem suszonym 166

szklanka ugotowanej kaszy jaglanej jarmuż około 2 szklanek, bez stwardniałych części 4 suszone pomidory szczypta gałki muszkatołowej ząbek czosnku nawet dwa olej kokosowy do smażenia 1 cm świeżego kłącza imbiru nasiona słonecznika, uprażone na patelni , do serwowania Cukinię przetnij wzdłuż, pozbądz gniazd nasiennych. Wypłucz, posmaruj oliwą z oliwek i posyp delikatnie solą. Ułóż w naczyniu i zapiekaj wraz z bakłażanem

Z Kuchni Do Kuchni
Pierniki…przepis miesiąca 186

pszennej mąki 100 g cukru 120 g masła 150 ml melasy 1 duże jajko ¼ łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki korzennej przyprawy do pierników 1 łyżeczka mielonego imbiru szczypta zmielonych goździków ½ łyżeczki cynamonu Biały lukier 250 g cukru pudru 1 białko 1 łyżeczka octu Utrzyj masło z cukrem do białości. Dodaj jajko i ucieraj jeszcze przez 1 minutę. Wlej melasę

codojedzenia
Ciasteczka pierniczkowe 154

masła 3 łyżki oleju sól cukier puder do posypania * moja przyprawa do piernika była dość słaba, więc utarłam dodatkowo w moździerzu 5 goździków z 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/3 łyżeczki imbiru i 1 łyżeczką kakao Przygotowanie: Masło, cukier i miód umieścić w niewielkim rondelku i podgrzewać do rozpuszczenia masła i połączenia składników. Ostudzić. Do sporej miski przesiać mąkę, sodę, sól

Cakes By Kejt
Pierniczki Świąteczne 165

zeszytu z przepisami), bardzo dziękuję! Polecam, polecam…     Składniki: 150g masła 250g naturalnego miodu 280g cukru 3 jajka 2 łyżeczki cynamonu po 1 łyżeczce zmielonych goździków, gałki muszkatołowej, imbiru, kardamonu (możemy zastąpić przyprawą do piernika, ale radzę użyć poszczególnych przypraw) 1 łyżeczka sody około 770-800g mąki pszennej (użyłam tortowej) dodatkowo: lukier do ozdoby

Mała Cukierenka
Piernik bezglutenowy 136

miodu, 320 g mąki ziemniaczanej, 2 żółtka 130 g białka, płaska łyżeczka sody, 1 łyżka przyprawy korzennej: cynamon, goździki, imbir mielony Jest to stary przepis, z książki kucharskiej z 1935 roku, pod redakcją Antoniny Piętkowej . Zainteresował mnie, gdyż zwróciłam uwagę na mąkę, z której jest pieczony. Byłam ciekawa co otrzymam. Upiekłam ciasto, które piernikiem jest tylko poprzez użyte przyprawy. Nazwałabym

królestwo garów