sposoby - koktajle, zupy kremy, surówki. Można też od czasu do czasu spróbować warzyw w curry, które przygotowane w odpowiedni sposób przekonają każdego! ;) Składniki (2-3 porcje): Pasta curry: kawałek imbiru - ok. 2 cm 3 ząbki czosnku 1 zielona ostra papryczka - bez nasion, jeśli chcesz łagodne curry szczypta soli mały pęczek świeżej kolendry sok z połowy limonki ewentualnie łyżka mleka kokosowego
Powiedz dietom niekostką i odgrzać na teflonowej patelni. SKŁADNIKI "DRY RUB" 2 łyżki stołowe papryki słodkiej mielonej 2 łyżki stołowe papryki ostrej wędzonej 3 łyżki stołowe soli 1 łyżka stołowa mielonego imbiru 8 łyżek stołowych brązowego cukru 1 łyżka stołowa mielonego czarnego pieprzu 1 łyżka stołowa mielonej gałki muszkatołowej 2 łyżki stołowe oregano 1 łyżka stołowa kolendry w ziarnach 1 łyżka stołowa
Karo in the KitchenObierz o pokrój około 4-5 małych jabłek na małe kostki. Banana na plasterki . Wrzuć wszystko do garnka, dodaj szczyptę cynamonu i imbiru . Podgrzej wszystko dobrze mieszając, w razie potrzeby dolej odrobinę wody. Mieszaj około 4-5 minut, aż jabłko zrobią się szkliste, ale nie powinny się rozpaść. Wyłóż na talerz i posyp prażonym słonecznikiem lub dynią. SMACZNEGO. CMOK
Pasje Jolkiwędliną (Najlepiej domową szynką drobiową – przepis wkrótce – ale wyrób jest wyżej na zdjęciach, dodam tylko, że jest tak wspaniała, że właśnie specjalnie do niej upiekłam puszyste bułeczki) i marynowanym imbirem . Czy na słodko – z dżemem, miodem… i nie tylko. Gorąco polecam i życzę smacznego. Wydrukuj przepis The post Puszyste bułeczki drożdżowe z nasionami chia appeared first on Moje Wypieki
mojewypiekiinietylkołyżeczki ekstraktu waniliowego 1 szklanka mąki ryżowej 1 szklanka mąki kokosowej 2 płaskie łyżeczki sody 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka gałki muszkatołowej po 1/2 łyżeczki zmielonych goździków i imbiru 1/2 szklanki poszatkowanych orzechów 1/2 szklanki rodzynek (jak nie lubimy, możemy pominąć) Wierzch: 200-230ml śmietanki kremówki 30% lub 36% 3 łyżki oleju kokosowego 1-2 łyżki cukru pudru wiórki
Mała Cukierenkaciecierzycy 50 g rodzynek sok z 1/2 limetki 1/4 łyżeczki mielonej kolendry szczypta kuminu szczypta pieprzu cayenne 1 łyżeczka cukru trzcinowego sól morska, pieprz z młynka papryczka chili kawałek imbiru - opcjonalnie Wykonanie: wieczorem namoczyć ciecierzycę. Następnego dnia zmienić wodę i ugotować ciecierzycę do miękkości wg wskazań na opakowaniu. Moja gotowała się 45 minut. Solić po ugotowaniu cebulę i czosnek obrać
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!niego wracać. Składniki na ok. 24-25 sztuk: - 20 dag wiórków kokosowych - 5 dag daktyli - laska wanilii - 5 dag ksilitolu - 1/2 szklanka wody - 2 jaja, najlepiej wiejskie - 1/2 łyżeczka imbiru - 1/2 łyżeczka sody - szczypta soli Składniki potrzebne do wypieku ciasteczek znajdziecie na stronie www.Skworcu.com.pl 1. W rondlu rozgrzewamy wodę, dodajemy daktyle i ksilitol, doprowadzamy do wrzenia, gotujemy na małym
Apetyczna babeczkalaskowymi - śledzie w grzybach i ziołach do tego orzechowy wafelek - karpia w maku i kokosie, jabłko i gruszkę z pęczakiem na domowym winie - karmelizowane orzechy na kokosowym puddingu z imbirem I powiem szczerze, że mimo iż moja grupa przygotowała przepyszną zupę świąteczną na bazie orzechów włoskich to deser skradł moje serce i uważam, że pudding wygrał jako
Niezły Młynekwypróbować, gdy dopada nas przeziębienie. Jeśli napar naprawdę Wam nie zasmakuje, możecie zastąpić go ulubioną herbatą :) Składniki: -2 łyżki suszonego tymianku -1 łyżka miodu -1 łyżka startego, świeżego imbiru -sok z połowy cytryny Wykonanie: Do szklanki wkładamy tymianek i zalewamy gorąca (nie wrzącą!) wodą. Przykrywamy i zaparzamy przez 5 minut. Następnie przecedzamy płyn i dodajemy resztę składników. Jeśli lubicie
Smakuj życie!ekologiczne produkty: mąkę orkiszową, mąkę kukurydzianą, mąkę żytnią oraz migdały. A jako niespodziankę - wspaniałą korzenną przyprawę do ciasteczek przygotowaną ze zdrowych produktów, które można znaleźć w sklepie (całe goździki, imbir, starty cynamon, gałka muszkatałowa i anyż). Kocham piec ciasteczka z moją pociechą, więc... na pewno z niej skorzystam. Tym bardziej, że zapach tej przyprawy... jest wspaniały
Słodkie okruszkipieprzu 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżeczka mielonych goździków 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka zmielonej kolendry (czasem jest zastępowana zmielonymi nasionami wiśni wonnej) 1 łyżeczka mielonego suszonego imbiru Przygotowanie Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i... gotowe :) Przechowywać w szczelnym pojemniku. Używać do czerwonych mięs, drobiu i warzyw. Uwaga Jeżeli używamy całych nasion to dla wydobycia aromatu kolendrę, goździki
Kulinaria - potrawy z różnych stron światałyżek kandyzowanej skórki pomarańczowej 3 laski cynamonu 12 goździków 7 ziaren kardamonu 5 gwiazdek anyżu Sok z 1 cytryny Łyżeczka aromatu waniliowego 4 ziela angielskie Pokrojony w plastry kawałek imbiru wielkości kciuka Pół łyżeczki gałki muszkatołowej Łyżka ziaren kolendry Łyżeczka pieprzu ziarnistego Dużo składników, ale przygotowanie proste:-) Podgrzewamy płyny, gdy się zagotują dorzucamy resztę składników i gotujemy do otrzymania konsystencji
Słodkie okruszkisosu sojowego 1 liść laurowy 1 goździk 1 nasionko kardamonu - lub szczypta kardamonu mielonego 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika 1/3 łyżeczki kminu rzymskiego mielonego 1/3 łyżeczki cynamonu 1/3 łyżeczki imbiru mielonego szczypta soli - do smaku Boczniaki obsmażyć na oleju z obydwu stron na złoto. Po zdjęciu z patelni, kłaść na ręcznik papierowy, aby odciekły z tłuszczu. Pozostawić do przestudzenia
Grunt to przepis!tartej na małych oczkach pietruszki ( u mnie prawdopodobnie pasternak) 4 jaja 180 ml oleju rzepakowego 180 gram ksylitolu 300 gram mąki gryczanej 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka świeżego imbiru 1 łyżeczka sody i proszku do pieczenia krem duze opakowanie serka mascarpone tubka mleka słodzonego otarta skórka z 1 cytryny 50 ml linoncello Jajka zmiksować z ksylitolem
AZgotuj!Halusi. Przeszedł on jednak kilka modyfikacji. Najpierw ulepszył go Pan Boczek dodając majeranek, zastępując czerstwą bułkę kaszką kukurydzianą, a boczek tłustą wieprzowiną, Później Lulu podpowiedziała, żeby dodać nieco imbiru dla zaostrzenia smaku, a w ostatni weekend silna grupa w osobach Pana Boczka, Gugu, Kryni i mnie upiekła 6 foremek tegoż pasztetu Składniki - proporcje na dwie blaszki
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata