imbir - 9508 przepisów (strona:267/634)

Aromatyczny gulasz drobiowy z żurawiną 224

duża cebula posiekana w kostkę lub cienkie półplasterki 1 papryczka chili drobno pokrojona lub chili w proszku  1 łyżka płynnego miodu  1 łyżka startego na tarce imbiru  1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu  1 kostka rosołu drobiowego rozpuszczona w szklance wody (jeśli używamy suszonej żurawiny ilość wody trzeba zwiększyć do 1,5 szklanki) olej(...)pokrojoną cebulę, aż lekko zbrązowieje. Dodać kurczaka, papryczkę chili, kardamon i cynamon i smażyć jeszcze około 2 minut, aż przyprawy zaczną wydzielać aromat. Dodać bulion drobiowy, żurawinę, miód i imbir. Doprowadzić do wrzenia i dusić pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie (około 15 minut). W razie potrzeby podlać wodą. Źródło

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kardamon - czym go zastąpić i jak "przeliczyć" na mielony 260

czarnego kardamonu są zazwyczaj większe, ale też dodaje się go do potraw w większej ilości  Kardamon można zastąpić mieszając w równych proporcjach mieloną gałkę muszkatołową z cynamonem i imbirem. Podobno (ale tego jeszcze nie sprawdziliśmy) można też zastąpić kardamon mieszając ze sobą zmielony czosnek, cynamon i imbir lub zmieloną trawę cytrynową. Zielony i czarny kardamon Autor zdjęcia  Rajalakshmi

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Ogórki konserwowe z kardamonem i imbirem 209

Przyprawy - proporcje na słoik o pojemności ok. 0.9 litr  8-10 ziaren czarnego pieprzu   3-5 ziaren kardamonu 2-3 ziarna ziela angielskiego   2-3 plasterki imbiru o grubości ok. 3 milimetrów 2-3 kawałeczki papryki chili (bez nasion) 3-5 plasterków marchewki 1 liść laurowy   1-2 baldachy kopru lub 1 łyżeczka nasion kopru(...)leżały na słońcu), dokładnie umyć i osuszyć.  Słoiki sparzyć wrzątkiem lub wyparzyć w piekarniku. Na dno każdego słoika włożyć po 1 plasterku cebuli, kilka plasterków marchewki, chili i imbiru oraz wsypać przyprawy w podanej wyżej ilości. Ogórki ułożyć ciasno w słoikach w pozycji pionowej, a na górze położyć po 1-2 baldachy kopru lub wsypać 1 łyżeczkę nasion kopru

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
PASZTET DROBIOWY, PIECZONY, BEZGLUTENOWY 403

ok.1250g usmażonego (pieczonego) mięsa z kurczaka, indyka, itp. - 500g surowej wątroby drobiowej - 4 całe jajka - 100g wędzonego boczku lub słoniny (dałam wędzoną słoninę) - 2 duże cebule - 1 łyżeczka mielonego imbiru - 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej - 2 łyżki sosu sojowego (nie trzeba) - pęczek natki pietruszki - 1 większa ugotowana marchew - 1 duży ugotowany korzeń pietruszki (lub pasternak) - 4-6 kulek ziela angielskiego(...)maszynkę do mielenia mięsa, na średnich oczkach. W ten sam sposób mielimy także cebule, słoninę (lub boczek), marchew i pietruszkę. Do zmielonego mięsa dodajemy zmiażdżone kulki ziela angielskiego, doprawiamy imbirem, gałką muszkatołową, solą, świeżo mielonym pieprzem, dodajemy pokrojoną natkę pietruszki, stopiony, chłodny tłuszcz (lub oliwę), sos sojowy (gdy dajemy), roztrzepane jajka i dokładnie wszystko mieszamy do połączenia składników. Wyrobioną masę

Smaczne Zdrowe
Czerwona Quinoa. Pomarańcze, imbir, orzechy, suszone owoce i miód. 200

Ostatnio moje ulubione połączenie komosy. Na słodko. potrzebujemy: - komosę - 1 pomarańcze - kilka orzechów włoskich - 6 rodzynek - garstkę suszonej żurawiny - odrobinę miodu - kawałek imbiru Komosę ugotować do miękkości i przelać zimną wodą. Odstawić i ostudzić. Orzechy i suszone owoce posiekać. Pomarańcze obrać, podzielić na cząstki i pokroić w kawałki - z jednej lub dwóch cząstek wycisnąć sok. Imbir zetrzeć na tarce. Dodać

Szybko Tanio Smacznie
Pasztet wegetariański 230

Idealny by odetchnąć od mięsnych pasztetów.  Składniki: 1 cebula czerwona 5 dużych marchewek 650 ml bulionu warzywnego 1 szklanka soczewicy czerwonej 1/3 szklanki kaszy jaglanej 2 cm korzeń imbiru 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku 250 g ugotowanej cieciorki 2 jajka Przygotowanie: Cebulę obrać i pokroić w niewielką kostkę oraz imbir, zeszklić w dużym garnku. Dodać obraną i pokrojoną

Panda i jej świat
Placki ziemniaczano-jaglane z nadzieniem dyniowym 160

trzeba ją sukcesywnie wykorzystywać. To jeden ze sposobów na dynię :) Składniki na farsz: ok. 150 g dyni obranej ze skóry (użyłam odmiany Hokkaido) 3 ząbki czosnku czubata łyżka marynowanego imbiru 4 połówki suszonych pomidorów z zalewy oliwnej 100 g ricotty garść startego parmezanu sól, pieprz Dynię zetrzeć na tarce o dużych oczkach, czosnek - na tarce o małych oczkach. Imbir pokroić

Weekendy w domu i ogrodzie
Roladka ze śledziem - oszukane sushi po polsku 180

płatki nori. I przypominam sobie super atmosferę podczas sprezentowanych pracownikom mojej firmy warsztatów w jednej z warszawskich suszarni. Składniki: pół szklanki ryżu do sushi 2 płaty śledziowe awokado imbir marynowany 3 płatki nori kiełki gorczycy  ewentualnie przyprawy do doprawienia ryżu sos sojowy  Sposobów na gotowanie ryżu jest kilka. Ja najpierw kilka razy ryż płuczę. Zalewam wodą w proporcji(...)Kładziemy płat nori na macie do zwijania sushi. Na matowej części płatu rozkładamy warstwę ryżu, zostawiając górny margines. Na krawędzi nori przy nas układamy rządek z pasków śledzia, awokado, imbiru. Posypujemy kiełkami. Górną krawędź (tę bez ryżu) smarujemy mokrym pędzelkiem, by nori się skleiło. Za pomocą maty zwijamy roladkę. Po sklejeniu formujemy matą wybrany kształt roladki (np. okrągły lub kwadratowy

Weekendy w domu i ogrodzie
Wytrawne muffinki ze szpinakiem 113

mąki pszennej 60 g razowej mąki owsianej 20 g mąki kukurydzianej płaska łyżka proszku do pieczenia pół łyżeczki soli 200 g sera typu feta pół puszki kukurydzy łyżeczka startego imbiru łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego 3 łyżki rozmrożonego rozdrobnionego szpinaku pół szklanki mleka 200 g jogurtu greckiego (pół dużego kubka) 4 łyżki oliwy 3 jajka Ser pokroić w drobną kostkę. Wymieszać(...)mąki z solą, proszkiem do pieczenia, czosnkiem i imbirem. Mokre składniki (jajka, mleko, jogurt, oliwa) zmiksować, pod koniec dodając szpinak. Do mokrej masy dodać (nie przesiewać!) suche składniki oraz kukurydzę i fetę. Wymieszać łyżką (ale niezbyt długo, bo inaczej muffinki nie wyrosną). Masę wkładać do wyłożonych papierowymi foremkami otworów w blasze do pieczenia babeczek.  Piec

Weekendy w domu i ogrodzie
Zielona soczewica z warzywami i surówką z selera i kiwi 180

pół szklanki zielonej soczewicy szklanka wrzątku ok. 400 g dyni olej do smażenia spora cebula pół papryki  pęczek natki pietruszki 3 starte ząbki czosnku  2 łyżeczki startego imbiru łyżeczka kozieradki pół łyżeczki rozmarynu sól (ok. pół łyżeczki), pieprz kopiasta łyżeczka czerwonej czubrycy Soczewicę opłukać i zalać wrzątkiem. Gotować ok. 15 minut. Dynię zetrzeć na tarce o dużych oczkach(...)zeszklić na patelni. Dodać startą dynię. Wymieszać. Paprykę pokroić na drobną kostkę. Dorzucić na patelnię. Dusić warzywa do miękkości. Dodać soczewicę (powinna być ugotowana al dente). Dodać przyprawy oraz imbir i czosnek. Wymieszać i dusić jeszcze ok. 3 minut. Surówka Składniki : 4 łodygi selera naciowego 2 kiwi oliwa z oliwek ocet ryżowy Seler obrać z włókien, a kiwi ze skórki

Weekendy w domu i ogrodzie
Barszcz czerwony na sposób azjatycki 187

dodatków i w ostatniej chwili wrzuconych świeżych ziół z własnej doniczkowej uprawy. I oto przepis: Składniki (na 2 porcje): 1/4 szklanki pomarańczowej soczewicy burak czerwony (ok. 15 dag) kawałek imbiru (ok. 2 cm) trawa cytrynowa mleko kokosowe (2 łyżeczki) listki pietruszki naciowej (dobra by była też kolendra) szczypiorek sól, pieprz Soczewicę opłukać w kilku wodach i wrzucić do garnka(...)wody. Dodać obrany i pokrojony w plastry (bez znaczenia jakie, bo potem i tak go wyjmiemy) burak. Dorzucić imbir oraz pokrojoną na kawałki trawę cytrynową (najgrubszą część zmiażdżyć tłuczkiem lub trzonkiem noża). Gotować do miękkości soczewicy. Zestawić z ognia. Wyjąć z garnka buraki. Doprawić zupę do smaku solą i pieprzem. Wlewać zupę na talerze i podawać z kleksem łyżeczki mleka

Weekendy w domu i ogrodzie
Sałatka z wędzoną makrelą i dynią 175

odżywianie, więc kolejny przepis wchodzi na blog ;) Składniki (na jedną porcję) : kilka liści sałaty lodowej 2 łodygi selera naciowego 80 g wędzonej makreli kawałek dyni pół łyżeczki zataru marynowany imbir 2 liście pietruszki olej do smażenia Sos: 2 łyżeczki jogurtu greckiego łyżeczka musztardy sarepskiej starty ząbek czosnku (lub dwa) pieprz oliwa  1. Sałatę porwać na kawałki. 2. Seler obrać(...)włókien i pokroić w grubszą kostkę. Dodać do sałaty. 3. Pietruszkę i imbir rozdrobnić. Dodać do sałaty. 4. Makrelę oczyścić z ości. 5. Przygotować sos z wymienionych składników. Oliwy dodać tyle, by łatwo było wymieszać wszystko w zamkniętym słoiczku. 6. Dynię pokroić na plasterki o grubości ok. 2-3 mm. Dałam jej tyle, by wyłożyć dno patelni o średnicy

Weekendy w domu i ogrodzie
Pasta z jajkiem i porem na kanapki 138

wczoraj wieczorem. Do tego przyprawy azjatyckie i wyszło smaczne (nareszcie odzyskałam smak!) mazidło do chleba. Składniki : ok. 20 cm kawałek pora (wzięłam część środkową) 3 jajka kilka plastrów marynowanego imbiru 2 liście natki pietruszki czarny pieprz mieszanka soli himalajskiej z przyprawami azjatyckimi 2 łyżki majonezu Jajka ugotować na twardo i ostudzić. Obrać ze skorupki i drobno pokroić. Por i imbir

Weekendy w domu i ogrodzie
Zupa fasolowa z burakiem 180

Składnik i: pół szklanki wcześniej ugotowanej al dente fasoli z cząbrem burak czerwony (ok. 20 dag) 2 marchewki 2 pietruszki kawałek selera o. 10 cm pora (zielonej części) kawałek imbiru (2-3 cm) 2 ząbki czosnku ok. 20 cm podsuszonej kiełbasy jałowcowej 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego rozmaryn (ok. łyżeczki po pokrojeniu) sól, pieprz listki pietruszki naciowej(...)natka pietruszki) szczypiorek jogurt grecki Obrać warzywa. Marchew, pietruszkę, seler, imbir  wrzucić w całości do ok. litra wody. Dodać liście laurowe i ziele angielskie. Gotować. fasola borlotti Pokroić w kostkę kiełbasę jałowcową i wrzucić do zupy, gdy woda będzie wrzała. Dodać por (w całości). Zmniejszyć ogień. Buraka zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do zupy, gdy warzywa zmiękną

Weekendy w domu i ogrodzie
Dynia pieczona z sosem śliwkowym 139

rozgrzewającą przystawkę w tak chłodny dzień, jak dziś. Składniki : Dynia pół dyni hokkaido olej sól Sos śliwkowy pół słoika powideł śliwkowych (bez cukru) pół cebuli olej liść kaffiru starty imbir (ok. 2 cm) łyżeczka mielonego zielonego kardamonu sól pieprz czarny łyżeczka miodu Dynię umyć, pokroić na kawałki, usunąć gniazda nasienne. Ułożyć na blasze polanej olejem i polać olejem raz jeszcze(...)piekarniku ok. 30 min. w temp. 180 stopni C. W połowie pieczenia odwrócić kawałki dyni. Do garnka włożyć powidła, wlać trochę wody. Ustawić na ogniu. Dodać kaffir, kardamon i imbir. Cebulę pokroić na drobną kostkę i zeszklić. Dodać do sosu. Dusić ok. 10 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zostawić pod przykryciem do upieczenia dyni. Tuż przed podaniem dodać

Weekendy w domu i ogrodzie