imbir - 9508 przepisów (strona:261/634)

Krewetki z imbirem, czosnkiem - Królewskie 187

Składniki: 3 garści krewetek 2 ząbki czosnku natka pietruszki 3 łyżki masła kawałek pora sok z cytryny roszponka  sos vinegrette sól, pieprz, imbir pół wytrawne wino Cavignon Chardonnay Przygotowanie: Pora umyć osuszyć, pokroić i podsmażyć na maśle z czosnkiem,szczyptą imbiru, solą i pieprzem. Dodać krewetki ( oczyszczone).. Wlać łyk wina, Trzymać na dość wysokim ogniu

Gaździnka warzy
Młode ziemniaki ze śmietaną i szpinakiem / Baby potatoes with cream and spinach 220

English Młode ziemniaki ze szpinakiem (4 porcje) Składniki: 12 małych oczyszczonych szczotką ziemniaków, lub kilka większych podzielonych na mniejsze kawałki 100-15o g świeżego szpinaku 2 cm kawałek imbiru, obranego i startego na tarce 4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1 cebula, pokrojona w drobną kostkę 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 1 łyżeczka curry 1 łyżka mielonej kolendry(...)drobiowego 1/3 szklanki śmietanki 36% 1/2 ostrej papryki w proszku sól i mielony czarny pieprz Przygotowanie: Na głębokiej patelni rozgrzej masło, podsmaż przez chwilę kmin rzymski, curry, kolendrę i imbir. Następnie dodaj cebulkę i czosnek i smaż kolejne 2-3 minuty. Dodaj ziemniaki, podlej bulionem i gotuj pod przykryciem przez 20 minut, co jakiś czas mieszając. Zdejmij pokrywkę o gotuj

karmelowy
Makaron ryżowy ze szparagami i pieczonym łososiem 182

udziałem. Częścią z nich podzielę się z Wami. ;) Na pierwszy ogień idzie ryżowy makaron ze zielonymi szparagami i pieczonym łososiem, marynowanym w iście azjatyckim stylu. Jak wiemy połączenie: imbiru, sosu sojowego, soku z limonek i papryczki chili działa cuda i stanowi świetną bazę w wielu daniach. Tym razem było nie inaczej. Ryżowy makaron, tak jak łosoś, świetnie chłonie te przyprawy(...)papryczka chili sok z 1/2 limonki 2-3 łyżki sosu sojowego czarny sezam Marynata do łososia: 2 łyżki sosu sojowego szczypta płatków chili sok z 1/2 limonki kawałek startego imbiru 1 łyżka cukru trzcinowego Przygotowanie: Najpierw przygotowujemy marynatę do łososia, łącząc podane wyżej składniki. Łososia dokładnie myjemy, usuwamy ości i osuszamy. Zalewamy marynatą i odstawiamy na 30 minut do zmacerowania

Food Square
Zupa z bobu i selera naciowego 113

Składniki na 4 porcje: opakowanie mrożonego bobu kilka gałązek selera naciowego cebula kawałek świeżego imbiru (można zastąpić suszonym) przyprawy: szczypta kurkumy, sól, czosnek niedźwiedzi, kolędra, mięta Bób rozmrażamy. Cebulę siekamy, imbir ścieramy na tarce i wrzucamy na 3 minuty na gorącą oliwę, dorzucamy pokrojony seler, po chwili bób, doprawiamy i dusimy chwilę, tak aby przyprawy uwolniły swój aromat. Zalewamy około

greenscarf
"Oszukany" kurczak 400

jest pyszny!  Przepis pochodzi z książki "Najlepsze dania Billa" Billa Grangera. Składniki: 12 podudzi kurczaka,  375 ml maślanki lub jogurtu, 1 łyżeczka soli morskiej, 1 łyżeczka mielonego imbiru,  1 łyżeczka kurkumy, 2 łyżeczki mielonej kolendry,  2 łyżeczki mielonej papryki, 200 g bułki tartej W dużej misce wymieszać maślankę / jogurt z solą, imbirem, kurkumą  oraz połową

Plate of Joy
Polędwiczka wieprzowa i zielony sos! 185

Sprawdzi się do mięs pieczonych i smażonych, a także przy grillowaniu :)  Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa (ok. 500 g), sól, grubo mielony pieprz, sok z 1/3 cytryny, starty świeży imbir (ok. 4 cm kawałek), szczypta pieprzu cayenne, 2 szczypty rozmarynu, 2 szczypty tymianku szynka parmeńska lub serrano Polędwiczkę należy dokładnie umyć i oczyścić. Do miski wyciskamy sok z cytryny, dodajemy(...)starty imbir i resztę przypraw, wszystko należy dobrze wymieszać. Do tak przygotowanej marynaty wkładamy mięsko, nacieramy je przyprawami dobrze przy tym masując. Przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki - minimum 2 godziny, najlepiej wieczorem w dzień poprzedzający wykonanie tego obiadu. Po upływie tego czasu mięsko wyciągamy, najlepiej dać mu chwilkę by doszło troszkę w temperaturze pokojowej. Obwiązujemy dobrze szynką parmeńską

Plate of Joy
Marchewkowe placuszki 178

wtedy są idealne! Przepis zainspirowany placuszkami Nigela Slatera. Składniki: 5 marchewek, 3 dymki, 1 jajko, 1 czubata łyżka mąki, 4 łyżki śmietany 30%, garść startego parmezanu, 1/4 łyżeczki imbiru, mała garść liści kolendry, mała garść natki pietruszki, mały ząbek czosnku, sól, pieprz jogurt naturalny, kolendra Marchewkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, dodać posiekaną dymkę, kolendrę i natkę pietruszki. Doprawić(...)solą, pieprzem i imbirem, dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Dodać śmietankę, roztrzepane jajko, parmezan i mąkę. Całość dobrze wymieszać. Placuszki smażyć na średnim ogniu, do zrumienienia. Podać z kleksem jogurtu naturalnego i świeżą kolendrą. Z przepisu wychodzi ok. 16-18 placuszków. Smacznego

Plate of Joy
Zupa dyniowa 165

mnie hokkaido, 1 cebula, 2 łodygi selera naciowego, 2 mniejsze marchewki, 3 ząbki czosnku, 2 ziemniaki, 125 g mascarpone, 1 litr bulionu warzywnego, 1/2 litra wody, 3/4 łyżeczki imbiru, 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego, sól, pieprz, oliwa, 2 łyżki masła, świeże liście szałwii dodatkowo : bagietka, kilka plasterków szynki typu serrano, jogurt naturalny gęsty, przesmażone listki szałwii Cebulę, czosnek, seler naciowy(...)dynię oraz ziemniaki pokrojone w większe kawałki, całość jeszcze chwilę przesmażamy. Następnie wlewamy bulion i wodę, doprowadzamy do wrzenia i ponownie zmniejszamy ogień. Gotujemy około 30-40 minut. Doprawiamy imbirem, kminem, solą i pieprzem. Dodajemy mascarpone i całość dokładnie miksujemy przy pomocy blendera do uzyskania gładkiego kremu. Zupa najlepiej smakuje podana z łyżką gęstego jogurtu naturalnego oraz przesmażonymi listkami szałwii

Plate of Joy
Muffiny z batatami 143

pieprzu 1 łyżeczka soli morskiej 120 ml oleju rzepakowego 1 duża łyżka roztopionego smalczyku roślinnego (Smakowita Pajda z jabłkiem i cebulką) 1 jajko 150 g jogurtu naturalnego odrobina świeżego imbiru smakowita pajda z cebulką i jabłkiem 40 g boczku delikatnie wędzonego 30 g  ulubionych orzechów prażonych, zmielonych duża szczypta suszonego tymianku 100 g suszonej żurawiny garść tartego sera Radamer(...)olej rzepakowy, roztopioną Smakowitą Pajdę, jajo, jogurt i orzechy i miksujemy na gładkie, sprężyste ciasto.  Pokrojony w  kosteczkę boczek podsmażamy na smalczyku roślinnym, dodajemy drobno posiekany (obrany) imbir i żurawinę. Razem z tymiankiem dodajemy do ciasta i mieszamy wszystko łyżką.  Ciasto przekładamy do papilotek, posypujemy tartym serem i pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni. Podajemy

Wielki apetyt
Chiński makaron w wersji wegetariańskiej 147

Pozwolił mi choć na chwilę przenieść się w cudowne azjatyckie klimaty. Danie wysokobiałkowe zaspokoi głód nawet mięsożerców. Składniki: 3 papryczki chilli 1 puszka ananasa 2 ząbki czosnku 10 g imbiru 2 łyżki miodu 250 ml wody 2 łyżki octu ryżowego 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Newella naturalna papryka czerwona papryka żółta papryka zielona 3 mandarynki makaron chiński Chow Mein szczypta soli(...)Sposób przygotowania: Papryczki chilli, czosnek, imbir drobno posiekaj. Dodaj miód i ocet i gotuj na wolnym ogniu do momentu zagotowania. Mąkę wymieszaj z sokiem z  mandarynek i ananasa- dodaj do reszty. Następnie podsmaż papryki pokrojone w cienkie plastry i razem z pokrojonym ananasem dodaj do sosu. Dopraw do smaku szczyptą soli. Newellę pokrój w ładną kostkę i dodaj

Wielki apetyt
Potrójna SŁODYCZ z pikantną NUtkĄ 198

muscovado 6 łyżek kakao 2 budynie śmietankowe 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 kubki mąki pszennej Nadzienie: 25 dkg malin mogą być mrożone 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka imbiru 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 1 kubeczek śmietanki kremówki ( 200ml) 1 cukier waniliowy 6 białek 20 dkg wiórków kokosowych 2 łyżki cukru pudru Przygotowanie: masło ucieramy z cukrem i kakao, dosypujemy(...)mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kolejno wbijamy jajka zagniatamy gładkie ciasto, odkładamy do lodówki piekarnik ustawiamy na 180*C maliny wrzucamy do miseczki doprawiamy imbirem, gałką oraz papryką białka ubijamy ze szczyptą soli oraz cukrem pudrem na pianę, delikatnie mieszamy z wiórkami  w osobnej miseczce ubijamy kremówkę z cukrem waniliowym, dodajemy do bezy kokosowej całość mieszamy z proszkiem

Luźna Kuchnia
Aromatyczna pomarańczowa owsianka 154

owsianych pełnoziarnistych Melvit 1/2 szklanki mleka Sok z 1/2 pomarańczy 1 łyżeczka nasion szałwii hiszpańskiej (niasiona chia) 1 łyżka suszonej żurawiny 1/2 łyżeczka miodu naturalnego 1/2 łyżeczki cynamonu Szczypta imbiru i kardamonu 1 łyżeczka tartych migdałów 1/2 pomarańczy do dekoracji Przepis: Do garnuszka wsypujemy płatki owsiane, nasiona chia i zalewamy je mlekiem. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy(...)minut ciągle mieszając. Następnie dodajemy miód, cynamon, imbir, kardamon, żurawinę i sok pomarańczowy, całość mieszamy. Owsiankę zdejmujemy z ognia. Podajemy na gorąco, wierzch posypujemy tartymi migdałami i dekorujemy cząstkami pomarańczy. Owsianka świetnie nadaje się na śniadanie do pracy

Emcia Pichci
Kawa żołędziówka- recenzja 145

się żywnością eco . W smaku przypomina bardziej kawę zbożową, tak zwaną przez nas już potocznie od marki Inkę , niż zwykłą kawę ziarnistą.  W jej skład wchodzi również kardamon, imbir ,cynamon czy goździki, przez co napój ma bardziej konkretny ale i intensywniejszy aromat niż Inka .  Nie przeszkadza on jednak i jest dość łagodny, przypomina bowiem łagodny smak piernika. Jest(...)wiernie odtworzyła metody wyrobu kawy z żołędzi, aby mogli Państwo przygotować z niej zdrowy i smaczny napój, tak jak czynili to nasi przodkowie. Skład: Prażone żołędzie 98,5 % kardamon imbir cynamon goździki (w różnych proporcjach) Sposób użycia: Jedną czubatą łyżeczkę kawy w przeliczeniu na 1 szklankę wody, wsypać do naczynia i gotować około 2-3 minuty. Odstawić

KreatywnePiny
Pieczony pstrąg na puree z marchewki 237

także niczego sobie! Pstrąg w całości na puree z marchewki: 4 wypatroszone pstrągi lub inne ryby o białym mięsie niepełne 1/2 szklanki jasnego sosu sojowego 1 łyżeczka świeżo startego imbiru 1 łyżka miodu 1 duży, wyciśnięty ząbek czosnku 1-2 limonki (1 łyżka soku + do dekoracji) 1 łyżeczka sosu rybnego (można pominąć) posiekana mała papryczka chili bez pestek (lub pół(...)początku przygotowujemy glazurę (można to zrobić wcześniej). Do małego rondelka wlewamy sos sojowy. Odcinamy mniej niż pół limonki i wyciskamy do sosu ok. 1 łyżkę soku. Dodajemy też starty imbir, wyciśnięty czosnek, miód oraz posiekaną chili (bez pestek – jeśli lubimy ostre dania to z pestkami). Można też użyć chili w płatkach. Sos zagotowujemy i odparowujemy do czasu aż pozostanie

Poezja smaku
Krem pomidorowo kokosowy 140

porcji: 500 g pomidorów, sparzonych, bez skórki, pokrojonych w kostkę 250 g passaty pomidorowej (przecier w kartoniku) 400 ml mleczka kokosowego 2 ząbki czosnku, zmiażdżone nożem 2 cm imbiru, pokrojonego w plasterki 1 cebula, drobno posiekana 500 ml wody + 1/2 kostki warzywnej kawałek papryczki, posiekanej, bez pestek 1/2 łyżeczki kozieradki 1 łyżeczka mielonej kurkumy 1/2 łyżeczki mielonej kolendry(...)zaleceń producenta CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy łyżkę oleju. Wrzucamy cebulę i smażymy do miękkości około 5 minut. Dodajemy imbir i czosnek, smażymy kolejne 3 minuty. Dodajemy chilli, liść laurowy, kozieradkę, kurkumę, kolendrę, kumin, sól i pieprz. Smażymy przez ostatnie 3 minuty.  2. Do garnka dodajemy pomidory i passatę, dokładnie

My Culinary Art