dokładkę ;) SKŁADNIKI: * cebula – 1 szt *czosnek – 2 ząbki * pieczarki – ok. 6 szt * czerwona papryka – 0,5 szt * mięso mielone ( u mnie łopatka ) – 200 g * imbir, przyprawa 5 smaków , cukier – do smaku * sos sojowy – 1 łyżeczka * olej sezamowy – 1 łyżeczka * ocet winny – 1 łyżeczka DODATKOWO: * ryż * szczypiorek SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Na odrobinie oleju(...)podsmażamy posiekaną cebulę, dodajemy czosnek i szczyptę imbiru. Po przesmażeniu wrzucamy pokrojone w plastry pieczarki i pokrojoną w kostkę paprykę. Przesmażamy na dużym ogniu przez ok. 5 minut, a następnie wrzucamy zmielone mięso. Mieszamy rozbijając na drobne kawałki i smażymy do momentu aż się zetnie. Wlewamy sos sojowy, ocet winny, olej sezamowy , szczyptę cukru i płaską łyżeczkę przyprawy 5 smaków
Ostra na Słodkopęczek młodej marchewki, 1 łyżka świeżo starego imbiru, skórka otarta z jednej cytryny, 3 łyżki masła, sól, cukier, Marchewkę odciąć od naci zostawiając kawałek zielonego, umyć, osuszyć, oskrobać/obrać. Włożyć do wrzącej, lekko osolonej i osłodzonej wody, gotować pod przykryciem 3 minuty. Marchewkę wyjąć, włożyć do zimnej wody (najlepiej z kostkami lodu). Przeciąż wzdłuż na pół. Na patelni rozpuścić(...)masło, dodać imbir i skórkę cytrynową, zamieszać. Włożyć marchewkę i smażyć. Po 2 minutach odwrócić na drugą stronę i smażyć kolejne dwie minuty. Podawać do dań mięsnych lub z innymi warzywami. zastawa
królestwo garówząbki czosnku 50 dag białych szparagów 5 dag zielonych szparagów 80 dag ziemniaków groszek konserwowy 3 listki laurowe 4 kulki ziela angielskiego płaska łyżeczka pieprzu cytrynowego pół łyżeczki imbiru sól i biały pieprz grzanki lub groszek ptysiowy ( poleca czosnkowe z KLIK ) Najpierw gotuję wywar z mięsem i przyprawami. Kiedy mięso jest miękkie, wyciągam je i odstawiam. Dodaję umyte(...)Warzywa zalewam rosołem ( po połowie) Obieram mięso i także rozdzielam po równo do każdego garnka. Do białych warzyw dodaję 2 łyżki śmietany. Następnie zupy miksuję. Przyprawiam do smaku, solą, imbirem i białym pieprzem. Nalewam na talerze, z jednej strony krem biały z drugiej zielony, można także zrobić coś na kształt „zebry” Nalewam kremy naprzemiennie, raz biały raz zielony, znowu
Takie tam pichcenielało z Nieba i można zabierać się do przygotowania np. tego dania. Składniki: na 5 porcji marynata: 2 łyżki octu winnego z białego winogrona, ½ łyżeczka startego świeżego imbiru, 2 ząbki czosnku, 3 łyżki oleju rzepakowego cytrynowego, 1 łyżka musztardy francuskiej, 1 łyżka musztardy miodowej, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, ponadto: olej rzepakowy papryka ostra(...)najmniejszych młodych ziemniaków, 1 mały kalafior, 3 białe cebule, świeże oregano, sól, pieprz do smaku. Przygotowanie: Marynata : Olej mieszamy z musztardami, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, imbir, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Karkówkę delikatnie rozbijamy i smarujemy marynatą. Przekładamy do foliowego woreczka spożywczego i odstawiamy na ok. 3 godz. do lodówki. Można pozostawić na całą noc. Ziemniaki myjemy, suszymy
Moniki Smakołykimianowicie szybką zupę krem z zielonej soczewicy, szpinaku, ziemniaka, czosnku i wyczuwalnej ilości curry. Krem bardzo przyjemnie rozgrzewa, ponieważ został doprawiony sporą ilością gałki muszkatołowej, kolendry oraz imbiru.. Spróbujecie? Może zielonym, wiosennym kolorem uda nam się przegonić te brzydkie chmury (: Zapraszamy do przepisu: Składniki: 800ml wywaru mięsno-warzywnego (lub warzywnego) 400g zielonej soczewicy 300g mrożonego(...)zblendowaniu można przetrzeć przez sito). Natkę pietruszki siekamy na bardzo drobno, większą jej część dodajemy do zupy(mieszając), a pozostałą częścią posypujemy wierzch przed podaniem. Finalnie zupę doprawiamy imbirem oraz curry - robimy to wedle uznania(my doprawiłyśmy ok 1,5 łyżeczki). Serwujemy z kleksem śmietany, odrobiną oliwy, grzankami, świeżą, chrupiącą bagietką lub ziarnami - polecamy tutaj produkt firmy Ziarenkowo. Smacznego
Symfonia Smakówmarchewka (200-250g) seler (100-150g) 1 nieduża cebula kawałek pora (100g) 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego kilka ziaren czarnego pieprzu sól 1/4 łyżeczki mielonego imbiru 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1 czubata łyżka suszonego majeranku Instrukcje Upewniamy się, że żołądki są dobrze oczyszczone. Wkładamy je do 2-3 litrów do wody z dodatkiem 1/2 łyżeczki(...)pojawiające się jeszcze szumy. Po ugotowaniu pozostawiamy w garnku co najmniej żołądki i marchewkę, ale niekoniecznie pozostałe składniki. Powinniśmy otrzymać ok. 2 litrów mocno esencjonalnej zupy. Dodajemy gałkę muszkatołową, imbir, majeranek i ewentualnie sól do smaku. Pamiętajmy, że po doprawieniu zupa musi odstać pewien czas, abyśmy mogli ocenić jego intensywność, dotyczy to szczególnie soli. Zupa będzie najlepsza jeśli przed podaniem
Kulinarna Pokusasuszonych śliwek 150ml białego (pół)wytrawnego wina 1 łyżeczka łagodnej musztardy sól 2-3 łyżki oleju rzepakowego Glazura 1 łyżka masła 200ml soku jabłkowego (raczej klarownego) 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 2-3 łyżeczki cukru 5 łyżek sosu sojowego Do podania pieczone ziemniaki w wersji z rozmarynem i cytryną kolorowe sałaty Instrukcje Śliwki namaczamy w winie przez 30-60 minut(...)minut polewamy co pewien czas mięso winem ze śliwek, a przez pozostały czas – glazurą. Glazurę przyrządzamy po włożeniu mięsa do piekarnika. Sok z jabłek zagotowujemy, dodajemy sos sojowy, cukier, imbir oraz 2-3 łyżki wina, w którym namaczaliśmy śliwki. Gotujemy przez kilka lub kilkanaście minut tak, aby ilość płynu zredukowała się o ok. połowę. Na koniec dodajemy masło, mieszamy
Kulinarna Pokusaminut Składniki : Ciasto marchewkowe : 1,5 szkl. mąki 0,5 szkl. krupczatki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka cynamonu szczypta soli 1 łyżeczka imbiru garść rodzynek 1,5 szkl. cukru trzcinowego 2,5 szkl. marchwi 0,5 szkl. jabłek 3 jajka 1 szkl. oleju rzepakowego Krem miętowy : 250 ml śmietany kremówki 250 serka mascarpone(...)landrynek miętowych Dodatkowo: 50 g płatków migdałowych Sposób przygotowania : Ciasto marchewkowe : Przesiać mąkę pszenną i krupczatkę . Dodać łyżeczkę proszku do pieczenia , cynamon , szczyptę soli , imbir, rodzynki i cukier trzcinowy. Zetrzeć marchew na dużej tarce razem z jabłkami. W oddzielnej misce szykujemy 3 jajka , szklankę oleju rzepakowego. Łączymy składniki mokre z suchymi. Dobrze wymieszać . Przełożyć do blachy , pokrytej papierem do pieczenia
Słodkości i nie tylkoBędziemy po nim jak...korek od szampana! To takie ZIELONE ŚWIATŁO na start do rewelacyjnego samopoczucia! Podaję składniki na 2 osoby -3 duże soczyste,chrupiące i jędrne jabłka -plaster imbiru -350 ml naparu z melisy ,z 4 torebek. pęczek natki pietruszki i tu UWAGA- nie byle jakiej pietruszki! Jako, że niektórzy nie lubią czuć aromatu pietruszki w koktajlach ,to polecam(...)smak będzie łagodniejszy listki bazylii, około 3 duża łyżka miodu Zrobić napar z melisy, schłodzić w lodówce. Do blendera wsypać obrane jabłka. Poszatkowane łodyżki od natki pietruszki. Dodać plaster imbiru. Wlać zimny napar z melisy. Dodać bazylię. Dodać miód Zamknąć blender i ublendować na gładko. Schłodzić w lodówce lub podać bezpośrednio po zblednowaniu. Pić przez rurkę jeśli dość zimne. Smacznego
Z Kuchni Do Kuchniłyżki oleju kokosowego lub oliwy sól i mielony czarny pieprz do smaku 1 duża cebula, pokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku, pokrojone w drobną kostkę 2 cm kawałek świeżego imbiru , obranego i startego 1 czerwona papryka , pokrojona w kostkę 1 żółta papryka , pokrojona w kostkę 1 średnia cukini a, pokrojona w kostkę 1/2 bakłażana, pokrojonego w kostkę 1/2 szklanki zielonego(...)wrzuć na rozgrzany olej na dużej patelni i smaż na średnim ogniu do ładnego zarumienienia. Wyjmij kurczaka z patelni i odstaw. Do tej samej patelni dodaj cebulę, czosnek i imbir i smaż przez 5 minut, do zeszklenia. Następnie dodaj papryki, szparagi, zielony groszek, cukinię i bakłażana i smaż kolejne kilka minut. Włóż kurczaka ponownie do patelni, dodaj curry i kmin
karmelowyserii Antonio od Porcelana Bogucice pęczek zielonych szparagów ( 50 dag) 1 kg ziemniaków korzeń pietruszki ćwiartka selera por 3 ząbki czosnku ½ łyżeczka Imbiru 1-2 łyżeczki soli , wg smaku pieprz cytrynowy 2 łyżki gęstej śmietany lub jogurtu groszek ptysiowy Szparagi myję i odrywam twarde końce. Kroję na kawałki . Ziemniaki(...)selerem. Pora też kroję w grube plastry. Wszystkie warzywa przekładam do garnka i zalewam wodą, dodaję ząbki czosnku, sól . Gotuję do miękkości warzyw. Na koniec przyprawiam do smaku, imbirem, pieprzem cytrynowym i ewentualnie solę. Wyciągam z zupy szparagi z główkami i odkładam. Do garnka z zupą dodaję 2 łyżki śmietany i miksuję całość blenderem na krem
Takie tam pichcenieSkrzydełka palce lizać! Mięso ma miodowy posmak z nutą wyrazistego imbiru i ostrej czerwonej papryki. 1 kg skrzydełek Przyprawa do kurczaka Marynata: 100 ml miodu 0,5 szklanki oliwy z oliwek 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżeczki czosnku granulowanego 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki 1 łyżeczka imbiru 1 łyżeczka matki pietruszki Skrzydełka myjemy, osuszamy i przyprawiamy przyprawą do kurczaka
VioletoweKucharzeniehinduski dal, pachnący kolendrą. pól szklanki suchej, czerwonej soczewicy pół szklanki bulionu po pół łyżeczki kurkumy, suszonej kolendry i mieszanki garam masala szczypta chili łyżka oliwy ząbek czosnku kawałek imbiru (1 cm) lub pół łyżeczki mielonego cebula po pół czerwonej i zielonej papryczki chili pół słodkiej zielonej papryki 2 pomidory/ pół puszki pomidorów łyżka koncentratu pomidorowego kolendra Opłukać soczewice, zalać(...)kolendrę, mieszkankę garam masala i chili w proszku. Gotować na małym ogniu 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Rozgrzać patelnię, wlać oliwę, dodać zmiażdżony czosnek i potarty imbir, przesmażyć na złoty kolor. Wsypać pokrojoną cebulę i paprykę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i drobno posiekać. Dodać do smażonych warzyw, wymieszać i dusić pod przykryciem. Odparować, dodać koncentrat
Humanistka w kuchnimożesz ją zastąpić młodymi szparagami, których tak pełno w sezonie na bazarach. Dressing sprawia, że ta sałatka ma wyjątkowy, wielowymiarowy smak. Składniki: 6 łyżek jasnego sezamu 2 cm korzenia imbiru 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżka syropu klonowego sok z ½ limonki 100 ml bulionu warzywnego 1 ząbek czosnku 2 cebulki dymki 1 papryczka chili 250 g makaronu(...)czerwona cebula 3 łyżki oleju sezamowego Sezam upraż na suchej patelni do momentu, aż delikatnie się zarumieni. Zdejmij z patelni i odłóż na bok. Teraz przygotuj sos: obierz imbir i drobno go zetrzyj, przełóż do małej miseczki i wymieszaj z sosem sojowym, syropem klonowym, sokiem z limonki, bulionem warzywnym i 1 łyżką oleju sezamowego. Dodaj jeszcze przeciśnięty czosnek, drobno posiekane
Roślinna - blog wegański