przy tak licznej rodzince :D I nie żałuję, gdyż wędliny, smakowo o wiele lepsze :) Składniki: 1 kg schabu bez kości Marynata: 2 łyżki świeżo startego imbiru 2 ząbki czosnku 7 łyżek oliwy z oliwek 1 płaska łyżka soli 1 łyżka przyprawy chili con carne 1 płaska łyżka brązowego cukru 2 łyżki soku z cytryny Wykonanie: Mięso myję, osuszam(...)ręczniku papierowym i usuwam białe włókna. Imbir ścieram na tarce, czosnek przepuszczam przez praskę. Wszystkie składniki marynaty mieszam ze sobą. Mięso wkładam do rękawa do pieczenia, dodaję marynatę i dokładnie związuję. Wkładam do lodówki na 12 godzin, a najlepiej na 24, co jakiś czas obracając mięso. Po tym czasie rozgrzewam piekarnik do 180'C i pikę mięso przez godzinę
Bea(u)ty kitchenświęta. Składniki: 1 szklanka i 1 łyżka mąki 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka cynamonu 1/2 kostki masła 1/2 szklanki cukru 1/4 słoika miodu o poj. 400 g 1 łyżeczka imbiru 100 ml mocnej kawy 2 jajka bakalie Wykonanie: Masło, cukier i miód rozpuszczam , ale nie gotuję. Dodaję imbir, kawę i ubite jajka. Mąkę, sodę i cynamon mieszam razem
Ciasteczkowy Potwórzdjąć z blaszki i niesamowicie pachnące. Powiem krótko; obłędne, rewelacyjne, smaczne i delikatne. Składniki: 2 szklanki mąki 15 dag masła 10 dag cukru pudru 2 żółtka 1/2 łyżeczki imbiru 2 łyżki kandyzowanej skórki cytrynowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Polewa: 10 dag masła 3-4 łyżki cukru 2 łyżeczki kakao Wykonanie: Mąkę, cukier, imbir i proszek do pieczenia mieszam razem
Ciasteczkowy Potwórtaki dziwny posmak na kubkach smakowych. I to mnie właśnie najbardziej intryguje, gdyż jest lekko słonawy, a soli nie ma w ogóle w przepisie. Być może jest to posmak imbiru. No cóż, chcecie, to wypróbujcie i sami oceńcie. Ja na pewno jeszcze będę modyfikować mój przepis, tylko nie wiem z jakim skutkiem:) Składniki: 4 jajka 3/4 szklanki cukru(...)szklanki oleju 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka otrębów pszennych 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru 2 szklanki startych surowych buraków czerwonych ( 2 średniej wielkości buraki) Krem czekoladowy: 1/2 pojemnika śmietany 18% 2 pełne łyżeczki kakao 2-3 łyżki cukru Wykonanie: Całe jajka ubijam z cukrem na puszysty krem, dodaję olej, potem mąkę wymieszaną
Ciasteczkowy Potwórkonsumującemu. Składniki: - bulion drobiowy lub warzywny (ok. 3 l) - 4 szt. kapusty pak choi - 2 duże obrane marchewki - 3 białe części pora - 3 szalotki - 4 ząbki czosnku - imbir świeży lub suszony (2 łyżeczki lub 3 cm kawałek) - 1 czerwona papryka słodka - trawa cytrynowa (2 łyżeczki) - chilli suszone (1 łyżeczka – można więcej) - sok z ½ limonki - skórka starta(...)limonki - 3 łyżki sosu sojowego - 3 łyżki sosu ostrygowego - 3 łyżki sosu rybnego - sól i pieprz do smaku - olej sezamowy - ziarna sezamu Bulion doprowadzamy do wrzenia, dodajemy suszone chilli, imbir, trwaę cytrynową, sos sojowy. Oddzielamy liście kapusty, zostawiamy całe „środki” z małymi listkami – płuczemy. Odkrajamy białe twarde części, kroimy je w paski. Części zielone, również pokrojone w paski, podsmażymy
mojewypiekiinietylkopodaje, zachęcam do eksperymentowania i stworzenia własnego Ramen :) Basic Chicken Ramen: Składniki: (3-4 porcje) Baza zupy: 1,5 litra wody 50 g pokrojonego w plasterki korzenia świeżego imbiru 3 ząbki czosnku pęczek szczypiorku 4 łyżki stołowe sosu sojowego 2 łyżki stołowe sake (jeśli jednak nie macie sake, można opcjonalnie użyć innego mocnego alkoholu) 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka oleju(...)godziny w lodówce, najlepiej jednak by leżał w solnej marynacie przez całą noc. Baza zupy: 1. Do garnuszka wlać wodę i gotować ją na dużym ogniu 2. dodać imbir, czosnek, szczypiorek oraz kurczaka- zmniejszamy tym samym ogień na mały i gotujemy od 1,5 do 2 godzin aż mięso będzie delikatne i miękkie. 3. Zredukować tłuszcz i zawiesinę z wierzchu
KreatywnePinykawałek cynamonu - ok. 2 cm 1 liść laurowy sól do smaku 1 ¼ do 2 szklanek wrzącej wody 2 łyżki masła Ghee opcjonalnie 1 łyżka startego imbiru opcjonalnie 1 łyżeczka przeciśniętego przez praskę czosnku Umyć dobrze ryż. Zmielić razem goździki, cynamon i kardamon. Rozgrzać masło ghee na szerokiej i głębokiej patelni. Dodać (opcjonalnie) rozgnieciony imbir i czosnek
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataciecierzycy (zwanej tez cieciorką) 1 mała cebula pokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku drobno posiekane 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki soku z cytryny lub łyżeczka startego imbiru 1/2 łyżeczki chili lub pieprzu cayenne 1/2 łyżeczki curry w proszku 1/2 łyżeczki kolendry w proszku 1/2 łyżeczki kminku mielonego 1/2 łyżeczki garam masala 1 duży pęczek szpinaku(...)lekko zrumienić na oliwie posiekaną cebulę i czosnek (około 3-5 minut) Dodać ciecierzycę prosto z puszki wraz z zalewą, a następnie dodać przyprawy i sok z cytryny lub imbir. Przykryć i gotować na wolnym ogniu około 15 - 20 minut aż ciecierzyca będzie miękka ( od czasu do czasu zamieszać). Zmniejszyć ogień i dodać szpinak lub siekane pomidory
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataduż ych twardych mango (około 1,5 kg) obran ych i pokrojon ych w kostkę 1 duże czerwone chil i drobno posiekane 2 łyżeczki startego imbiru , 2 średniej wielkości ząbki czosnku , bardzo drobno posiekane ewe ntualnie 1 duża drobno posiekana czerwona cebula ( jeśli dodajemy cebulę musim y ją na jpier w podsmażyć , aż zmięknie ) 1 łyżeczka mielonej(...)sprawdza się jabłkowy ) 2 łyżki oleju do smażenia Na średnio rozgrzanym oleju p odsmażyć przez około 1 minutę drobno posiekane chili, imbir i czosnek. Dodać pozostałe przyprawy z wyjątkiem kurkumy i smażyć kolejną minutę . Następnie dodać pokrojone w kostkę mango , cukier, kurkumę, sól i ocet, dokładnie wy mieszać wszystkie składniki i doprowadzić
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataSkładniki 1 cebula pokrojona w kostkę 1 łyżeczka startego lub drobno posiekanego świeżego imbiru 3 ząbki czosnku drobno posiekane 2 duże ziemniaki pokrojone w kostkę 3 marchewki pokrojone w kostkę 1 papryczka chili drobno pokrojona 3 łyżki rozdrobnionych orzechów nerkowca 200 g przecieru pomidorow ego 1 szklanka zielonego groszku (na jlepiej mrożonego(...)pokrojonej w małą kostkę i podsmażonej piersi z kurczaka ( wtedy otrzymamy bardzo gęstą zupę ) Na średnio rozgrzanym oleju p odsmażyć cebulę i dusić, aż będzie miękka . Dodać imbir i czosnek i dusić jeszcze około minuty. Ziemniaki , marchew, papryczkę chili , orzechy nerkowca wymieszać z przecierem pomidorowym (ewentualnie dodać bulion warzywny i podsmażone mięso z kurczaka jesli chcemy przygotować
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataSabeetha przygotowywała go. zawsze na nasze wieczorne spotkania. Relacje ze Sri Lanki możecie przeczytać tutaj Składniki około 2 kg arbuza bez pestek 2 łyżeczki drobno startego imbiru 2 łyżki soku z cytryny kilka świeżych liści mięty lód w kostkach ewentualnie cukier lub miód Przygotowanie Zmiksować w blederze arbuza, imbir i sok z cytryny. Przelać
Kulinaria - potrawy z różnych stron światamielonego czarnego pieprzu 1/2 łyżeczki mielonego kuminu 1 łyżeczka mielonego cynamonu lub 1 cała laska cynamonu (moim zdaniem cynamon w lasce jest bardziej aromatyczny) 1 łyżeczka mielonego imbiru duża szczypta pieprzu cayenne (opcjonalnie) szczypta szafranu 2 średnie cebule pokrojone w drobną kostkę (może być jedna biała i jedna czerwona cebula) 2 puszki pomidorów pokrojonych w kostkę(...)pokrojone w kostkę mięso. Kiedy mięso będzie mocno zrumienione wyjąć je i na tym samym tłuszczu podsmażyć cebulę i seler . Kiedy cebula i seler będą już lekko miękkie, dodać imbir , kurkumę, pieprz , cynamon, pieprz cayenne, kumin i gałkę muszkatołową i stale mieszając smażyć jeszcze około minuty . Przełożyć podsmażoną cebulę i seler do dużego garnka, dodać podsmażone mięso, pomidory , bulion
Kulinaria - potrawy z różnych stron światadomu będzie smaczniejsza :) Poniżej proporcje na 4 udka z kurczaka albo 4 plastry karkowki. Składniki 1/2 szklanki sosu sojowego 2 łyżeczki brązowego cukru lub płynnego miodu 1/2 łyżeczki imbiru (najlepiej świeżego, startego na tarce (w ostateczności może być imbir mielony) 2 łyżki stołowe octu winnego 1 duży ząbek czosnku (drobno posiekany lub zmiażdżony) opcjonalnie przecier pomidorowy 2 łyżki
Kulinaria - potrawy z różnych stron światatrzeba wyjąć najpierw ze strąków) 2 łyżki stołowe całych goździków 1 ,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1-2 łyżeczki czarnego pieprzu w ziarenkach 1 łyżeczka mielonego imbiru (jeśli używamy świeżego imbiru to około 1,5 do 2 łyżeczek) 2-4 liście laurowe w zależności od wielkości Przygotowanie Wszystkie składniki zmielić razem w młynku do kawy lub utłuc
Kulinaria - potrawy z różnych stron światamasła, któremu nadaje niepowtarzalny smak :) Ras el hanout – wersja pierwsza 2 łyżeczki czerwonej ostrej papryki 2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 2 łyżeczki mielonego kardamonu 2 łyżeczki mielonego imbiru 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego 1 łyżeczka mielonego czerwonego pieprzu, 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka mielonego czosnku(...)łyżeczki mielonego białego pieprzu 1/3 łyżeczki szafranu 1/3 łyżeczki galangalu 2 zmielone liście laurowe Ras el hanout – wersja druga 2 łyżeczki zmielonego kuminu 2 łyżeczki mielonego imbiru 2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu 1 łyżeczki soli 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżeczka czerwonej ostrej papryki 1 łyżeczka pieprzu cayenne 1 łyżeczka kwiatu muszkatołowca 1 łyżeczka
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata