cukinii ok. 300 g dyni 1 cebula 2 ząbki czosnku 4 łyżki koperku (może być mrożony) 250 g sera ricotta 2 jaja szczypta gałki muszkatołowej 1 łyżeczka imbiru sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Do miksera wsypać przesianą mąkę, dodać szczyptę soli i zimne masło pokrojone w cienkie plastry. Szybko razem wymieszać, najlepiej kilkoma ruchami pulsacyjnymi, by masło się(...)potrzeby jej solić. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać. Do miski przełożyć cukinię, dynię, ser ricotta, koperek, cebulę i czosnek. Wymieszać, doprawić do smaku pieprzem, gałką muszkatołową i imbirem. Jeśli trzeba, dodać także sól. Gdy smak będzie już odpowiedni, dodać jaja i ponownie wszystko wymieszać. Gotowy farsz przełożyć na ciasto i ponownie wstawić do piekarnika. Piec w 180 stopniach
W SMAKbędziecie jeść emulgatorów i innych niepotrzebnych dodatków. Składniki (na średni garnek): 1 mała dynia piżmowa (ok. 0,8 - 1 kg) 4 spore marchewki ok. 3 cm kawałek imbiru sok z 4 pomarańczy skórka z 1 pomarańczy sok z 1/2 limonki 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 l mleka kokosowego Sposób przygotowania: Dynię i marchew obrać i pokroić w kostkę. Imbir obrać
W SMAKdopiero po przepołowieniu. Składniki (na średni garnek): 1 podwójna pierś kurczaka 4 podudzia kurczaka 3 szalotki 2 pędy trawy cytrynowej 2 ząbki czosnku 3 papryczki chilli 2 cm kawałek imbiru 6 liści limonki (kaffiru) skórka i sok z 1 limonki 1 puszka pochwiaków 1 łyżka trzcinowego cukru 2 łyżki pasty tom yum 1 l mleka kokosowego 1,5 l wody(...)smakuje tak, jak powinien. Gdy bulion będzie gotowy, wyjmujemu podudzia i studzimy. Do garnka wrzucamy natomiast rozbite pędy trawy cytrynowej, liście limonki, pociętą w piórka szalotkę, drobno posiekany imbir i czosnek oraz pokrojone w cienkie paski papryczki chilli pozbawione nasion. Dodajemy dwie łyżki gotowej pasty tom yum (zawiera ona galangal, który trudno u nas dostać), jedną łyżkę brązowego cukru
W SMAKdobre rady odnośnie przygotowania. Zapraszam do wypróbowania:) Składniki: - różowe wino (wersja delikatniejsza) lub czerwone wino (wersja trochę mocniejsza), tu użyte pół słodkie; - łyżeczka cukru wanilinowego; -szczypta gałki muszkatołowej; - szczypta imbiru; - szczypta cynamonu; - 5-6 goździków; – 1,5 pomarańczy Wykonanie: Wino wlać do garnka, dodać cukier wanilinowy, gałkę muszkatołową, imbir, cynamon, goździki oraz pokrojone cienkie plastry pomarańczy. Można trochę
dom-agi.plindyjskiego gulaszu. Składniki – 400 g zielonej soczewicy; – 3 duże białe cebule; – 1 puszka pomidorów – 3 ząbki czosnku – 1 łyżeczka kurkumy, ostrej papryki, garam masala, imbiru – 2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu, kminu rzymskiego (kuminu) – 10 tłuczonych goździków – sól morska, olej rzepakowy Sposób przygotowania Soczewicę opłukujemy na durszlaku i wrzucamy do średniego garnka. Dodajemy(...)duże łyżeczki soli, kurkumę, paprykę ostrą, imbir i garam masala. Zalewamy kilkoma szklankami wody, tak by soczewica była przykryta wodą Doprowadzamy płyn do wrzenia, zmniejszamy ogień, garnek przykrywamy i całość gotujemy około 50 minut, aż woda praktycznie odparuje i wchłonie ją soczewica, która po tym czasie powinna być miękka. Jeżeli nie będzie, można dolać trochę wody i pogotować jeszcze
dom-agi.plkurczaka mleczko kokosowe opakowanie mrożonej fasolki szparagowej (300g) papryka czerwona czosnek 4 ząbki cebula czerwona 2 liście laurowe cynamon mielony 1/2 papryczki chilli pęczek pietruszki 1/2 cytryny 2 cm imbiru garść wiórków kokosowych papryka mielona sól, pieprz Przygotowanie: Pierwszym etapem jest pokrojenie mięsa na kawałki 2x2 cm oraz przyprawienie łyżeczką : cynamonu, papryki, soli oraz szczyptą pieprzu. Następnie(...)talerz i na tę samą patelnie wrzucamy fasolkę, pokrojoną w paski paprykę oraz w kostkę cebulę. W tym czasie miksujemy mleczko kokosowe z 4 ząbkami czosnku, kawałkiem imbiru (ok. 2cm), papryczką chilli, pietruszką, sokiem z cytryny i garścią wiórków kokosowych. Dodajemy również połowę szklanki wody by sos kokosowy był nieco rzadszy. Kolejno na patelnie z warzywami dodajemy podsmażone mięso
Wspólne smaki/bakalii/płatków lub niewielką kanapkę, żebyśmy czuli się syci;) Składniki (2 porcje) 1/2 szklanki płatków jęczmiennych/owsianych 8 truskawek 1 gruszka łyżka wiórków kokosowych 180 g jogurtu naturalnego szczypta imbiru szczypta cynamonu łyżka syropu z agawy lub miodu (opcjonalnie) Płatki prażymy na suchej patelni aż się zarumienią. Zdejmujemy z ognia i mieszamy z wiórkami. Masę układamy w szklankach. Dodajemy(...)startej na grubych oczkach gruszki. Jogurt mieszamy z imbirem i cynamonem, wlewamy do szklanek tworząc kolejną wartwę. Na wierzch układamy pokrojone truskawki i gruszki, ewentualnie polewamy syropem z agawy/miodem
Powiedz dietom nielimonki. Przygotowanie to tylko kilka minut, a działanie wyjątkowo orzeźwiające. Składniki: na 2 porcje 0,5 kg ogórków gruntowych 1 limonka 0,5 łyżeczki imbiru 1/4 szklanki cukru na 1/4 szklanki wody- syrop cukrowy Przygotowanie: W rondelku podgrzać cukier z wodą, zagotować. Gotować powstały syrop przez około 3 minuty, odstawić z ognia, ostudzić. Ogórki umyć(...)obrać (można niedokładnie, pozostawiając miejscami skórkę). Imbir obrać i razem z ogórkami zmiksować w blenderze. Przecedzić przez sitko do czystego naczynia np. dzbanka. Dodać syrop z cukru i wody (można dodawać stopniowo zaczynając od 3 łyżek), sok z limonki, wymieszać i schłodzić w lodówce min. 1 godzinę. Napój podawać z lodem i plasterkiem limonki. P.S. Do schładzanego napoju można
Luźna KuchniaSkładniki: 2 łyżeczki kolendry 2 łyżeczki anyżu 2 łyżeczki pieprzu czarnego w ziarenkach 1 papryczka chili skórka z 1 cytryny 1 łyżeczka cynamonu sól 2 łyżeczki świeżego imbiru 1 łyżka oleju 1 puszka brzoskwiń 1 filet z indyka Przygotowanie: kolendrę i anyż prażymy na suchej patelni. Wrzucamy do moździerza razem z pozostałymi przyprawami, dolewamy olej, ścieramy imbir. Nacieramy filet, wstawiamy
Luźna Kuchniaszalotka 2 średniej wielkości marchewki 5 łyżek miodu 10 łyżek sosu sojowego ciemnego sól pieprz makaron typu chow mein 2 łyżki oleju rzepakowego 2 ząbki czosnku 2 łyżki świeżego imbiru Przygotowanie: polędwiczki myjemy, osuszamy, oczyszczamy z białych błonek, kroimy na plasterki grubości około 1 cm przygotowujemy marynatę: miód mieszamy z połową sosu sojowego, oliwą z oliwek zgniecionymi ząbkami czosnku(...)imbirem polędwiczki wrzucamy do marynaty, owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc, choć można je smażyć już po godzinie marchewkę obieramy, kroimy w słupki, paprykę oczyszczamy z nasionek i również kroimy w paseczki olej podgrzewamy na głębokiej patelni, wrzucamy paprykę i marchewkę, dolewamy sos sojowy, świeżo mielony pieprz. gotujemy wodę na makaron, który przygotowujemy wg opisu
Luźna Kuchniaszalotka 2 średniej wielkości marchewki 5 łyżek miodu 10 łyżek sosu sojowego ciemnego sól pieprz makaron typu chow mein 2 łyżki oleju rzepakowego 2 ząbki czosnku 2 łyżki świeżego imbiru Przygotowanie: polędwiczki myjemy, osuszamy, oczyszczamy z białych błonek, kroimy na plasterki grubości około 1 cm przygotowujemy marynatę: miód mieszamy z połową sosu sojowego, oliwą z oliwek zgniecionymi ząbkami czosnku(...)imbirem polędwiczki wrzucamy do marynaty, owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc, choć można je smażyć już po godzinie marchewkę obieramy, kroimy w słupki, paprykę oczyszczamy z nasionek i również kroimy w paseczki olej podgrzewamy na głębokiej patelni, wrzucamy paprykę i marchewkę, dolewamy sos sojowy, świeżo mielony pieprz. gotujemy wodę na makaron, który przygotowujemy wg opisu
Luźna Kuchniaoraz PP. Poza tym skrywa w sobie potas, magnez, wapń, żelazo oraz fosfor. Koktajl z ananasa i kiwi Składniki: 200 g ananasa; 50 g kiwi; 1 łyżeczka tartego imbiru; 1 łyżka siemienia lnianego. Zaczynamy! Ananas, kiwi oraz imbir miksuję na gładką masę, na koniec dodaję łyżkę siemienia lnianego... GOTOWE
Życie na widelcujabłko 1 marchew kawałek selera,pietruszki,pora 4-5 goździków sól,pieprz 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżka octu - soku z cytryny 1 łyżka masła ghee 2-4 cm imbiru 0,75 l wody Wykonanie: cebulę obrać ,pokroić w piórka i zeszklić na łyżce masła na mocno rozgrzanej patelni.W międzyczasie obrać jabłko,pokroić na ćwiartki,usunąć gniazda nasienne,rozdrobnić i podsmażyć(...)cebulą poszatkowaną kapustę przesmażyć razem z cebulą i jabłkiem .Zalać wodą obrać marchewkę,pietruszkę,selera,pokroic w plasterki,pora w krążki i dodać do garnka dodać goździki,obrany,pokrojony imbir,sól,pieprz,cukier i gotować do miękkości 40 minut gdy kapusta jest miękka zupę zblendować.Na koniec delikatnie zakwasić octem by zbalansować całość smakowo,a dzięki zakwszeniu zupa na powrót
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Składniki: 1 litr bulionu warzywnego puszka kukurydzy jarzynka do smaku szczypta curry szczypta cynamonu pół łyżeczki startego imbiru 2 łyżki mleczka kokosowego Przygotowanie: Gotujemy wywar warzywny ( litr wody, 2-3 marchewki, korzeń pietruszki, kawałek selera i pora). Oczywiście można iść na łatwiznę i rozpuścić kostkę(...)zrobi się około pół litra. Gdy nasza kukurydza zmięknie całą zupkę trzeba zmiksować na konsystencję kremu. Dolewamy mleczko kokosowe (pomalutku aby zupa się nie zważyła), dosypujemy jarzynki, startego imbiru. curry i cynamonu. Gotujemy jeszcze przez około 5 minut. Ja zupę kukurydziana podałam z grzaneczkami
Amatorka kuchennaseler (lub pół większego) 1 mała marchewka (lub pół większej) 50 gramów suszonej śliwki 1/3 łyżeczki przyprawy Ras El Hanout 1 szczypta słodkiej czerwonej, mielonej papryki 1 szczypta mielonego imbiru 1 łyżka oleju (ja akurat miałam sojowy i takiego użyłam) Polędwicę oczyścić z ewentualnych błonek, opłukać i odłożyć troszkę tłuszczu (troszkę, naprawdę ma być mało). Mięso pokroić w cienkie plastry(...)następnie w paseczki Przyprawić Ras El Hanout, papryką i imbirem, skropić olejem - dokładnie wymieszać Seler i marchewkę obrać, umyć i pokroić w plasterki Suszone śliwki przekroić na pół Talerz od tajine smarujemy odłożonym tłuszczem z polędwicy. Ja na dno ułożyłam kawałki tłuszczu, nie wyrzucałam ich Wykładamy warstwami najpierw seler, potem marchewkę... ... następnie pokrojone w połówki suszone śliwki... ... a na wierzch
www.szczesliwakuchnia.blogspot.com