szczególności z oscypkami . SKŁADNIKI NA MANGO CHUTNEY 1-2 duże mango 1/2 szklanki octu winnego lub jabłkowego 1/2 szklanki cukru ostra papryka w proszku 2cm kawałek świeżego imbiru (opcjonalnie w proszku) kurkuma czosnek granulowany kilka goździków szczypta soli WYKONANIE Mango obieramy i kroimy w kostkę. Przekładamy do garnka i gotujemy wraz octem i cukrem. Co do ilości(...)cukru lub octu, zalecam zacząć od mniejszej ilości i stopniowo dodawać, aż słodkość i kwaśność będzie satysfakcjonująca. Po chwili dodajemy posiekany imbir, goździki, ostrą paprykę, czosnek, kurkumę i szczyptę soli. Całość gotujemy na małym ogniu często mieszając, aż chutney zgęstnieje dzięki odparowaniu płynów. Ostudzone chutney przekładamy do słoika i przechowujemy w lodówce. SUGESTIA W kwestii cukru lub octu, zalecam
Zofianasłodkie śmietany do zup 1 koper włoski 1 czerwona papryka 4 ziemniaki 1 duża cebula 4 ząbki czosnku 3 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżeczka świeże startego imbiru 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki 1/2 łyżeczka chili 500 ml wywaru warzywnego 2 łyżki oliwy sól i pieprz do smaku Przygotowanie Jeżeli macie tak jak ja całe szczypce krabów(...)dużym garnku o grubym dnie rozgrzewam oliwę i wrzucam na nią posiekaną cebulę i czosnek oraz pokrojony koper i paprykę. Podsmażam aż warzywa zaczną lekko brązowieć, wtedy dodaję starty imbir, mięso kraba, pokrojone w kostkę ziemniaki oraz liście laurowe i ziele angielskie. Całość zalewam bulionem warzywnym i gotuję aż ziemniaki zmiękną. Kiedy ziemniaki są miękkie przestudzam trochę całość. Wyciągam
Magiczna kuchnia Dariiduże filety z kurczaka 2 papryki (żółta i czerwona) mleczko kokosowe 200 ml puszka czerwonej fasolki 1 łyżeczka chili sok z połowy cytryny sól, pieprz 2 łyżki startego imbiru 3 ząbki czosnku 3 woreczki ryżu Jako dodatek proponuję zapiekane banany.Tradycyjnie w kuchni afrykańskiej używane są do tego platany (odmiana bananów nie spotykana u nas) Można je zastąpić zwykłymi niezbyt dojrzałymi(...)banany ( najlepiej niezbyt dojrzałe) sól, curry, chili, olej do smażenia .Mięso kroimy na kawałeczki i wrzucamy na rozgrzany olej. Dodajemy wszystkie przyprawy(sól,pieprz,czosnek,chili, sok z cytryny, imbir) i smażymy na złoty kolor. Następnie kroimy papryki w pionowe słupki i dodajemy do mięsa, podsmażamy. Gdy papryka zmięknie, wrzucamy fasolkę i wlewamy mleczko kokosowe.Wszystko razem mieszamy i smażymy jeszcze
noteskulinarnyfigadrobiowe zielona papryka biała papryka młoda cebulka cukinia pomidorki koktajlowe 9 listków szałwii przyprawa do grilla sól, pieprz olej patyczki do szaszłyków składniki na marynatę: 1 cytryna mały kawałek imbiru (ok 5 cm) 1 łyżeczka miodu skórka z połowy cytryny sól, pieprz Na początku przygotowujemy marynatę. Wyciskamy sok z cytryny, imbir ścieramy na tarce, dodajemy łyżeczkę miodu przyprawiamy solą
noteskulinarnyfigaRoyal Albert Hall. Rozgrzewająca herbata - przepis- 1 l herbaty zielonej pomieszanej z czarną (najlepiej wybrać herbaty liściaste) 3 owoce liczi 3 duże plastry pomarańczy 1 cm plaster imbiru 8 goździków 1 łyżka miodu Do zaparzonej herbaty dodajemy owoce, imbir, goździki i miód. Wszystko mieszamy i czekamy chwilę, aż herbata nabierze smaku
noteskulinarnyfigabananowe SKŁADNIKI: 125 g mąki pszennej 60 g cukru pudru 2 łyżki oleju 120 g jogurtu naturalnego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 małe dojrzałe banany 1 jajko szczypta imbiru 2 łyżki cukru trzcinowego PRZYGOTOWANIE : Mąkę wymieszać z cukrem, imbirem i proszkiem do pieczenia. Osobno połączyć jajko z olejem i jogurtem. Pół banana pokroić w cieniutkie plasterki, a resztę rozgnieść
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiSKŁADNIKI: sałata rzymska około 4 liści 1/2 zielonej papryki 1 pierś z kurczaka imbir do smaku sól szczypta pieprz kolorowy do smaku zielona cebulka PRZYGOTOWANIE: Kurczaka myjemy, a następnie posypujemy imbirem, pieprzem i szczyptą soli. Przyprawiona pierś z kurczaka grillujemy na złoty kolor. W tym czasie myjemy warzywa, sałatę szarpiemy, paprykę kroimy w duże kawałki, zieloną cebulkę siekamy. Na talerz
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkisię po całym mieszkaniu w czasie ich pieczenia. Pieczone jabłka z nadzieniem twarogowym SKŁADNIKI 2 duże jabłka 100 g twarogu 6 suszonych śliwek cynamon kawałek imbiru (ok 1 cm) 1 łyżka jogurtu naturalnego goździki Jabłka myjemy i ścinamy wierzch z ogonkiem na grubość ok 1-2 cm. Usuwamy gniazda nasienne, uważając aby nie przedziurawić(...)jabłka. Śliwki suszone kroimy na małe kawałki. Twaróg mieszamy z jogurtem, cynamonem i kawałkiem startego imbiru. Dodajemy śliwki. Przygotowaną masą twarogową napełniamy jabłka, a resztę twarogu kładziemy na wierzch. Przykrywamy pokrywkami z jabłek, z powbijanymi goździkami. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 20 minut
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkikurczaka również pożywny. Polecam takie kremy na jesienne dni. Krem marchewkowy z kurczakiem SKŁADNIKI (na 2 porcje): 4 średniej wielkości marchewki 2 ziemniaki 100 g filetu z kurczaka imbir sól kawałek pora grzanki razowe Marchewki i ziemniaki obieramy i kroimy na małe kawałki. Warzywa przekładamy do garnka i przykrywamy wodą. Gotujemy do miękkości warzyw, następnie miksujemy(...)zmiksowanych warzyw. Doprawiamy solą. Wstawiamy na ogień i gotujemy jeszcze 10 minut, od czasu do czasu mieszając aby się nie przypaliło. Przelewamy na talerze i doprawiamy lekko imbirem. Pora kroimy na cienkie plasterki, blanszujemy, i układamy na wierzchu zupy. Krem marchewkowy podajemy z dowolnymi grzankami
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkizaproszeni na obiad chwalili to danie nie tylko za sam wygląd ;) Kurczak po tajsku SKŁADNIKI: 2 piersi z kurczaka 2 łyżki sosu sojowego ciemnego 1 łyżeczka imbiru sól morska do smaku pieprz kolorowy młynek do smaku 300 g warzyw chińskich makaron ryżowy olej do smażenia PRZYGOTOWANIE: Kurczaka myjemy, oczyszczamy z błonek(...)kroimy w paski. Do miseczki wlewamy sos sojowy, dodajemy imbir oraz pieprz i sól. W powstałej marynacie obtaczamy kurczaka i pozostawiamy na około godzinę. Następnie kurczaka nabijamy go na patyczki do szaszłyków i smażymy na oleju na złoty kolor z każdej strony. Warzywa chińskie wrzucamy do woka i podduszamy przez kilka minut na niewielkiej ilości
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkigoździkami unosi się w mojej kuchni jeszcze długo po zjedzeniu jabłek.... Pieczone jabłko z kasztanami SKŁADNIKI: 2 jabłka 10 ugotowanych lub upieczonych kasztanów jadalnych goździki 2 łyżeczki masła imbir w proszku cynamon Jabłka myjemy i usuwamy od góry czyli od strony ogonka gniazda nasienne, uważając aby nie przedziurawić dna. Ugotowane lub upieczone i obrane kasztany pokroić bądź pokruszyć(...)mniejsze kawałki. Kasztany wymieszać z łyżeczką masła, imbirem i cynamonem i włożyć w środek wydrążonych jabłek. W każde jabłko wbijamy po ok 10-15 goździków. Naczynie żaroodporne smarujemy pozostałym masłem i kładziemy na nie jabłka. Wkładamy na 20 minut do piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 stopni
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiserwuje je najczęściej na drugie śniadanie. Ta kompozycja to wręcz bomba witaminowa! Koktajl owocowo - warzywny SKŁADNIKI: 1/2 awokado 1 pomarańcza 1 jabłko 1/2 łyżeczki startego imbiru 1/2 pęczka natki pietruszki 300 g jogurtu naturalnego 3 łyżeczki otrębów owsianych PRZYGOTOWANIE: Otręby owsiane zalewamy 1/3 szklanki gorącej wody i odstawiamy, aż wchłoną wodę. Awokado obieramy ze skórki(...)usuwamy pestki jeśli są. Jabłko myjemy i usuwamy pestki po czym kroimy na kawałki. Dodajemy listki z natki pietruszki i miksujemy wszystko. Dodajemy starty na drobnej tarce imbir, przygotowane otręby owsiane oraz jogurt naturalny i miksujemy ponownie
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkinalewki morelowej lub brzoskwiniowej 1 łyżka soku z cytryny 1 szt. cukru waniliowego 1/2 opakowania proszku do pieczenia 3 jajka szczypta soli 100 ml maślanki szczypta mielonego imbiru 5 dkg posiekanych migdałów skórka tarta z 1 pomarańcza migdały w płatkach ( do foremki ) tłuszcz do smarowania tortownicy np. margaryna cukier puder do dekoracji Sposób wykonania : Świeże morele zlać krótko gorącą wodą(...)przesiać z proszkiem przez sitko,dodać cukier,cukier waniliowy, sól i wymieszać wszystko razem.Jajka ubić z roztopionym masłem i maślanką. Wlać do sypkich składników,wymieszać. Następnie dodać startą czekoladę,imbir,skórkę z pomarańcza,posiekane migdały i znów wymieszać. Gotowe ciasto wylać do przygotowanej formy,ułożyć na wierzchu połówki moreli i wstawić do nagrzanego piekarnika do 175 - 180 C. Piec około
Przepisy i porady kulinarne