imbir - 9508 przepisów (strona:286/634)

Rozgrzewająca herbata zimowa 198

osobyKoszt przygotowania: 2,00 złSKŁADNIKI:1 czarna herbata1 plaster pomarańczy1 plaster cytryny2 łyżeczki miodu6 goździków4 plasterki świeżego imbiruszczypta cynamonu2 gwiazdki anyżuPRZYGOTOWANIE:Na początku zaparzamy herbatę. Dodajemy plasterki imbiru, pomarańczy i cytryny. Przyprawiamy goździkami, cynamonem i anyżem. Na koniec słodzimy miodem i mieszamy. Herbatka gotowa

kulinarnyJa
Tajska zupa z mlekiem kokosowym i kurczakiem 279

kokosowego5 suszonych liści limonki2 łyżeczki pasty krewetkowej Tom Yum1 limonkatrawa cytrynowaświeży imbirkolendra świeżamakaron ryżowysól, pieprzPRZYGOTOWANIE:W garnku na oliwie podsmażamy drobno pokrojone polędwiczki z kurczaka z dodatkiem posiekanego imbiru, pasty krewetkowej Tom Yum i startej skórki z limonki. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i czerwoną paprykę. Podsmażamy wszystko na wolnym ogniu ok. 5 min. Dolewamy bulionu warzywnego. Dodajemy

kulinarnyJa
Sushi z łososiem, avocado, paluszkami krabowymi 249

kombinacja z łososia, ogórka i surimi. Zawijamy i kroimy ostrym nożem na plastry. Aby urozmaicić możemy część łososia upiec.Podajmy wszystko na dużym półmisku. Podajemy z sosem sojowym, marynowanym imbirem i wasabi

kulinarnyJa
Orientalny kurczak z kuskusem i groszkiem cukrowym 167

mięta1 limonkatrawa cytrynowaolej palmowyoliwa z oliwekostra papryczkasól, pieprzPRZYGOTOWANIE:Filety z kurczaka kroimy w kostkę i przekładamy do miski. Dodajemy odrobinę oliwy, posikaną mięte, sok z 1/2 limonki i starty imbir. Mieszamy i odstawiamy na ok. 1 h do lodówki.Cebulę i czosnek siekamy w kostkę i podsmażamy na oleju palmowym. Dodajemy wcześniej zamarynowanego kurczaka. Podsmażamy kurczaka i dodajemy pokrojoną

kulinarnyJa
Makaron ryżowy z wieprzowiną i warzywami 220

wodą i odstawiamy na 10-12 min. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy pokrojoną w pióra cebulę. Dodajemy pokrojoną w paski wieprzowinę. Podsmażamy z dodatkiem sosu sojowego, pasty krewetkowej i posiekanym imbirem. Następnie dorzucamy marchewkę, groszek cukrowy i makaron ryżowy. Dolewamy ok. 1/2 szklanki wody i dusimy pod przykryciem, aż makaron zmięknie, co jakiś czas mieszając. Pod koniec smażenia dodajemy sezam

kulinarnyJa
Kurczak po indyjsku z warzywami w sosie masala 218

myjemy i osuszamy. Kroimy na niewielkie kawałki. Na oliwie podsmażamy posiekaną w piórka cebulę. Dodajemy kawałki kurczaka i wszystko razem smażymy. Dodajemy paprykę pokrojona w kostkę i świeżo starty imbir. Wszystko doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy pod przykryciem ok. 15 min. Co jakiś czas mieszając.Tak przesmażonego kurczaka z papryką przekładamy do garnka.Na patelni przesmażamy pomidory z puszki i dodajemy

kulinarnyJa
Zwykły twarożek i niezwykła Dżenneta 203

kostkę (ja lubię większe kawałki o boku do 1cm). Drobno siekamy cebulę. Wsypujemy do miseczki. Dodajemy twaróg i śmietanę. Wszystko mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.Do kubka wkładamy herbatę, imbir i skórkę z mandarynki. Zalewamy gorącą wodą. Gotowe! Nic specjalnego

W kuchni wieczorem
Crumble 203

Najprostszy z prostych, a przy tym niesamowicie smaczny. Deser w postaci owoców pod kruszonką. Chrupkie ciasto i gęsta, soczysta, aromatyczna mieszanka owoców. Moim zdaniem kluczem są tu przyprawy. Imbir i cynamon. Obłędny smak w połączeniu z lodami śmietankowymi. Koniecznie podane zaraz po upieczeniu. Można dodać otartą skórkę z pomarańczy i wykorzystać różne owoce. Najważniejsze, by łączyć słodkie z kwaśnym. Składniki

W kuchni wieczorem
Życzenia, plany, ciasteczka serowe i cydrowy drink 205

ŻyczeniaNa Święta Bożego Narodzenia życzyłam Wam przede wszystkim spokoju, odpoczynku, pyszności na stołach i zwolnienia tempa. Mam nadzieję, że się spełniło. Nadchodzi jednak Nowy Rok, a

W kuchni wieczorem
Zaczynamy podróż wokół kuchni świata. Styczeń - kuchnia indyjska! 179

się, że te potrawy mają kilka wspólnych mianowników. Najczęściej chodzi o przyprawy, zioła, sosy, dodatki, które nadają pozostałym składnikom specyficzny charakter. Kuchnia indyjska bazuje na przyprawach korzennych, czosnku i imbirze. Potrawy potrafią być bardzo ostre. Jeśli w oryginalnych przepisach widzę zadaną ilość papryczek chilli, biorę połowę lub 1/3 tej ilości. Nie jestem fanką zbyt ostrych dań. Ostre smaki ma łagodzić(...)wielu daniach:- ryż basmati (przydatny do wszelkich dań z ryżem, bo jego przygotowanie zajmuje 10 minut - opisałam je w kuchennym ABC - jak przygotować ryż basmati)- świeży imbir- świeży czosnek- cebula/szalotki- kolendra - ziarna i/lub zmielona- kmin rzymski - ziarna i/lub zmielony- kardamon zielony i czarny- papryczki chilli świeże i/lub suszone- cynamon w laskach i zmielony- goździki- kurkuma zmielona- pieprz cayenne- mieszanka

W kuchni wieczorem
PIEROGI Z DYNIĄ 208

łyżeczki soli2 łyżki olejunadzienie:750 g obranej i pokrojonej w kostkę dyni 3 łyżki cukru1/2 łyżeczki cynaomnu1/2 łyżeczki imbirudo podania:  1/2 szklanki kremówki150 jogurtu naturalnego1 łyżka cukru cynamon, imbir, gałka muszkatołowa do smaku  Z podanych składników na ciasto wyrabiam elastyczną masę, któraz łatwością odchodzi od dłoni. Najpierw przesiewam na stolnicę mąkę,po czym wbijam jajka w utworzony dołek

W kuchni Karmel-itki
Ciasto Orzechowo - Jabłkowe 179

cukru (ponad połowa szklanki)łyżka cukru z prawdziwą wanilią2 łyżeczki proszku do pieczeniapół kostki margaryny100 ml mleka2 duże jajka5 małych jabłekszklanka wyłuskanych orzechów włoskichprzyprawa do deserów (cynamon, mięta, imbir)łyżka cukru z prawdziwą waniliąSposób przygotowania:Do dużej miski wsypujemy wszystkie sypkie składniki. W drugiej przelewamy rozpuszczone i ostudzone masło i lekko podgrzane mleko ( obie czynności wykonałam za pomocą mikrofali ). Jajko

Słodkie Przyjemności
Idealna herbata jesienna 170

plasterki cytrynycukier trzcinowy ( wg uznania )3-4 goździkiopcjonalnie listki miętySposób przygotowania:Herbatę parzymy około 3-5 minut. Następnie wyjmujemy torebkę i dolewamy soku malinowego. Kolejnym krokiem jest dorzucenie cytryny, imbiru i grejpfruta. Wszystko mieszamy i dodajemy goździki i cukier, jeżeli ktoś lubi herbaty na słodko. Pod koniec można również dodać listki mięty :)Na zdrowie

Słodkie Przyjemności
22 urodziny i Beza Jamiego Olivera 229

wierzchu a lekko wilgotna i lepka wewnątrz. Gruszki osączamy z zalewy. Każdą z gruszek przekrajemy na cienkie plasterki. Syrop z gruszek przelewamy do rondelka, dodajemy starty imbir i gotujemy do momentu pojawienia się bąbelków.Wtedy zdejmujemy go z ognia i dodajemy połamaną na kawałki czekoladę. Mieszamy do momentu aż czekolada całkowicie się rozpuści. Z piekarnika wyjmujemy

Słodkie Przyjemności
Biscotti Bożonarodzeniowe 195

pierwsza - to Biscotti (inaczej zwane cantuccini) Bożonarodzeniowe. W Wigilię dopełnię je pewnie rozpuszczoną białą czekoladą. Koniecznie wypróbujcie! "Składniki:100 g orzechów ziemnych niesolonych 60 g suszonej żurawiny15 imbiru suszonego15 g suszonej moreli20 g suszonej brzoskwini350 g mąki100 g cukru brązowego100 g cukry białego2 jajka100 g masła1 łyżeczka proszku do pieczenia Sposób przygotowania:Mąkę mieszamy z proszkiem(...)pieczenia i odstawiamy. Do malaksera wrzucamy orzechy ziemne i mielimy na drobno. Czynność powtarzamy z każdym z suchych owoców (mielimy żurawinę, morele, brzoskwinie i imbir). Masło ucieramy z cukrem, dodajemy kolejno po jednym jajku, następnie dorzucamy suszone drobno posiekane owoce i mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto rolujemy w długi cienki pasek i w foli wkładamy do lodówki

Słodkie Przyjemności