Moje danie jest wariacją na temat curry, ale uwierzcie- bardzo udaną! Składniki: 1 duża dynia (do podania curry) 1 dynia Hokkaido 4 szalotki 4 ząbki czosnku 3 cm kawałek imbiru 2 papryczki chilli 3 łyżki oliwy 400 g obranych krewetek 1 łyżka żółtej pasty curry 1 opakowanie serka kremowego Apetina India 500 ml bulionu sól 1 szklanka ryżu basmati(...)minut w temperaturze 170 stopni C. Obieramy szalotki, kroimy w piórka i smażymy na oliwie w woku lub głębokiej patelni. Do cebuli dodajemy drobno pokrojone papryczki chilli, imbir i czosnek. Dynię hokkaido obieramy i kroimy w kostkę. Smażymy z pozostałymi warzywami. Dodajemy łyżkę żółtej pasty curry i podlewamy bulionem. Następnie do curry dajemy krewetki. Przyprawiamy solą i gotujemy
Smakowity Blog Kulinarnyporcje):- 4 płaty nori- 250 g ryżu do sushi- 40 ml ryżowego winegret - jeden długi ogórek- opakowanie paluszków krabowych- 40 ml sosu sojowego- wasabi- kandyzowany imbir Przygotowanie: Do lekko osolonego wrzątku wrzucamy ryż i gotujemy przez 17 minut. Następnie delikatnie wyciągamy torebki z ryżem z garnka i odsączamy wodę. Ryż wrzucamy do miski i mieszamy z winegretem, zostawiamy(...)ogórka i surimi. Następnie za pomocą maty zawijamy całość w roladę. Gotową tniemy na 1-2 centymetrowe plastry. Podajemy z sosem sojowym i wasabi. Pojedyncze porcje można przegryźć kandyzowanym imbirem
W poszukiwaniu inspiracjipotrawa zagości w Waszych domach. Nie mogę się nigdy nasyć tym obiadem, mogłabym jeść , jeść i jeść. W smaku niebiański, kremowy z lekką nutą ostrości. Kolor nadaje kurkuma, smak imbir, chilli i kolendra. Po prostu polecam- z pewnością zakochacie się po tym obiedzie w kuchni hinduskiej.Zaczynamy: Składniki:8 udek- podudziakostka masła2 cebule czerwona i biała3 ząbki czosnku0.5 łyżeczki chilli
Smaki Edytyfood.Zapraszam!Składniki:1 filet z kurczaka;1/2 główki sałaty lodowej;1 średni pomidor;Opakowanie tortilli (4 sztuki);Panierka do kurczaka:100 g mąki pszennej typu 500;1 łyżeczka mielonego imbiru;1 łyżeczka białego pieprzu;1 łyżeczka czosnku granulowanego;;1 łyżeczka słodkiej papryki;1 łyżczka soli;1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;Sos:3 łyżki majonezu;1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu(...)łyżeczki czosnku granulowanego;sok wyciśnięty z 1/2 cytryny.Dodatkowo:Zimna woda;Olej do smażenia;Toster/ gofrownica.Sposób wykonania:Przygotować panierkę: mąkę dokładnie wymieszać z solą, pieprzem, czosnkiem, papryką, imbirem i proszkiem do pieczenia.Filet z kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z błonek i pokroić w cienkie paski.Przygotować 2 miseczki: do jednej wlać zimną wodę, a do drugiej panierkę (mąkę z przyprawami).Kawałki
Gospodyni Miejskamnie smooth - bez kawałków orzechów);2 ząbki czosnku;1 średnia, czerwona papryka;1 średnia marchewka;1/2 pęczka szczypiorku wraz z dymkami;2 łyżki białego octu winnego;1/3 łyżeczki imbiru w proszku;1 łyżeczka sosu Tabasco;1 łyżeczka soli;2 łyżki jasnego, brązowego cukru;1/2 szklanki gorącej wody.Sposób przygotowania:Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.Ziarna sezamu uprażyć na złoty(...)dodatku tłuszczu) patelni.Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.Do miseczki lub pojemnika od blendera wrzucić 4 łyżki uprażonych ziaren sezamu, dodać sos sojowy, masło orzechowe, ocet winny, cukier, imbir, sól, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, sos Tabasco oraz wodę i blendować, aż do połączenia się wszystkich składników powstałego sosu.Paprykę umyć, osuszyć, oczyścić z nasion, pokroić w kostkę.Marchewkę umyć, osuszyć
Gospodyni Miejskaświąteczne. O wyrazistym, korzenno - miodowym smaku. I aromacie skórki cytrynowej. Pyszny smak Świąt Bożego Narodzenia! Składniki: 300 g miodu; 100 g masła; 150 g białego cukru; 1/4 łyżeczki imbiru; 3 łyżeczki startej skórki z cytryny; 1/4 łyżeczki sproszkowanych goździków; 1/4 łyżeczki cynamonu; 750 g mąki pszennej; 1/2 płaskiej łyżeczki soli; 2 łyżeczki sody oczyszczonej; 3 jaja. Sposób przygotowania: Miód(...)rondelku. Dodać masło i mieszać, aż do jego całkowitego rozpuszczenia. Do miski (u mnie od robota kuchennego) wlać ciepły miód z masłem, dodać cukier, sodę, sól i przyprawy (imbir, goździki, cynamon, skórkę z cytryny) i wymieszać (ręcznie łyżką, lub robotem za pomocą haka do cista drożdżowego). Dodać mąkę i jaja i wyrobić gładkie ciasto (ręcznie lub robotem za pomocą haka
Gospodyni Miejskacebula posiekana w kostkę,3 ząbki czosnku pocięte w cienkie plastry,2 papryczki chili,2 gałązki rozmarynu,Sok z cytryny,100 ml białego wina (wytrawnego),1 łyżka startego imbiru,1 łyżka mielonego kuminu,1 łyżka czarnej gorczycy,1 łyżeczka wędzonej papryki,½ łyżeczki kurkumy,1/3 łyżeczki cynamonu,1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej,Liść laurowy,Do przybrania: płatki chili, klika plastrów świeżej chili(...)niewielką ilość olej, wsypać gorczycę i nakryć, gdy zacznie strzelać w pokrywkę smażyć 3 sekund, zdjąć z ognia. Dodać liść laurowy, kurkumę, kumin, cynamon, wędzoną paprykę, pokrojone papryczki i imbir, wymieszać, smażyć kolejne 3 sekundy.Schab włożyć do przypraw, smażyć 5-8 minut, dodać cebulę i czosnek, smażyć jeszcze kilka minut cały czas mieszając. Całość zalać bulionem, dodać puree
SzczyptaSmaQtrzcinowego (lub białego), 175 g miękkiego masła, 200 ml mleczka kokosowego, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1,5 łyżeczki sody, 1 laska wanilii (lub łyżeczka ekstraktu), 1/4 łyżeczki mielonego imbiru, 1/4 łyżeczki cynamonu, ¼ tartej gałki muszkatołowej, Szczypta soli, 2 łyżki masła do posmarowania formy, łyżka oleju. KREM 100 g miękkiego masła, 400 g serka Mascarpone, ½ szkl. różanego cukru pudru * (można(...)nożem lub łopatką tworząc czekoladowe wiórki. Można je przechowywać w zamkniętym pojemniku w zamrażarce. Ciasto: połączyć suche składniki ciasta przesiewając przez sito mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, imbir, gałkę muszkatołową i sól. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę (ok. 4 minuty przy pomocy miksera). Dodać nasiona wanilii i stopniowo po jednym jaju, cały czas ucierając masę
SzczyptaSmaQszklanki cukru pudru, 100 g oleju kokosowego,100 ml mleczka kokosowego,1 łyżeczka proszku do pieczenia,1 łyżeczka sody,1/4 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej,1/4 łyżeczki mielonego imbiru,1/4 łyżeczki cynamonu,szczypta mielonych goździków,szczypta mielonego ziela angielskiego,szczypta soli,masło do posmarowania formy,łyżka oleju. Przygotowanie:Przepis na ciasto jest podobny do przepisu na BATATOR - świąteczny(...)tort z batatów z kremem różanym.Połączyć suche składniki ciasta: przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, imbir, ziele angielskie, gałkę muszkatołową, goździki i sól.Olej kokosowy lekko podgrzać do roztopienia, zimny utrzeć z cukrem pudrem. Dodać stopniowo po jednym jaju, cały czas ucierając masę. Zmniejszyć obroty, stopniowo dodawać po łyżce suche składniki, na przemian z mlekiem kokosowym
SzczyptaSmaQpisałam o niej tu)- papryka chili 2szt- cukier brązowy 2szt- oliwa- ocet balsamiczny ok 50ml SKŁADNIKI DO SOSU:- wino czerwone wytrawne 250ml- miód 3 łyżki- cebula szalotka 2szt- świeży imbir kawałeczek- tymianek świeży 2 gałązki- papryka chili 1 mały strączek- pieprz świeżo zmielony do smaku- czekolada gorzka 2 tabliczkiWYKONANIE - mięso myje osuszam i kroje na kawałki (po jednym żeberku) doprawiam(...)początku naczynie przykrywam ale pod sam koniec odkrywam, aby mięso się przyrumieniło.- w tym czasie przygotowuje sos- mieszam miód z winem dodaję pokrojoną cebulę, tymianek oraz imbir pokrojony w paski , paprykę chili.- zagotuję w małym garnku, aż częściowo zredukuje płyn ok 15 min- przelewam sos przez sitko i ponownie wstawiam na ogień dodając kawałki gorzkiej czekolady, którą energicznie mieszam
Basia w kuchniimbiru1/4 łyżeczki chilli lub 2 suszone papryczki pepperoniłyżeczka cukrułyżeczka oreganooliwa z oliwekPodsmażamy na oliwie z oliwek cebulkę, czosnek. Dodajemy pokrojoną w kostkę dynię i obrane ze skórki pomidorki, starty imbir, chilli, cukier i sól – gotujemy jakieś 30 min. Blenderujemy całość na gładką masę, dodajemy pieprz i oregano. Jeśli sos nie jest zbyt gęsty musimy go zredukować.Podajemy z dowolnym
kuchcikowniałyżki kaszy jaglanej 1 małe jabłko 1 mała cukinia 2 łyżki mieszanki studenckiej ( rodzynki, orzechy nerkowca, orzechy laskowe, migdały)2 łyżeczki miodu Przyprawy : imbir cynamon Kasze jaglaną wsypujemy do sitka i płuczemy zimną wodą. Jabłko myjemy, obieramy i kroimy w kostkę.Cukinie myjemy, kroimy na pół i łyżeczką wydrążamy środek.Do pojemnika(...)wrzątkiem na na ok. 0,5 -1 cm powyżej zawartości pojemnika, który wkładamy na 1 poziom parowaru. Na 2 poziomie na tacce z folii układamy cukinie, które posypujemy imbirem. Włączamy parowar na 20 minut.Po 20 minutach wylewamy wodę z cukinii i przekładamy ją na talerz. Jeżeli w kaszy zostanie woda, wylewamy na sitko zawartość z pojemnika, czekamy aż odsączy
Parowar Facetanaszej nalewki imbirówki na piwie i miodzie minęło już ponad 9 miesięcy, czyli ciąża pełna donoszona :) więc zgodnie z obietnicą prezentujemy uzyskany efekt. Piękna bursztynowa barwa, wyczuwalny ostry aromat imbiru kłuje w nos. Słodko miodny smak, powiedziałabym, że to taki krupnik z charakterem, gdyż słodycz miodu złamana została ostrością imbiru i słodowym smakiem Miłosława Koźlaka, który jest autorskim pomysłem męża
Delicious Titbitsbulionu (przygotowanego na bazie domowej warzywnej pasty bulionowej lub bulionowej pasty mięsnej ) 2 marchewki 2 ziemniaki 1 puszka mleczka kokosowego 3 ząbki czosnku 3 cm świeżego imbiru 1,5 łyżeczki papryki 0,5 łyżeczki ostrej papryki sól sok z połowy pomarańczy Wykonanie: Ziemniaki i marchewkę obieramy i kroimy w kostkę. Do garnka wlewamy bulion i dodajemy warzywa(...)Gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Wtedy dodajemy pure z dyni, mleczko kokosowe, posiekany imbir, pokrojony drobno czosnek i przyprawy. Doprowadzamy do zagotowania i gotujemy przez 2 minuty. Następnie zupę miksujemy i na koniec dodajemy sok z pomarańczy
Kulinarne przygody Gatitypiwnicy. Będę potrzebowała po 2 dwie sztuki: Składniki:marchewka pietruszka ziemniakpor selerPoza tym: łyżka sosu sojowego łyżka gęstej śmietany łyżeczka mielonego imbiru pół szklanki soku pomarańczowego sól, biały pieprz duża łyżka masła 1,5 litra bulionu Sposób przygotowania: Wszystkie warzywa oprócz pora obrać i ugotować(...)Dolać trochę gorącej zupy. Wymieszać, żeby śmietana się nie zważyła. Mieszankę wlać do gotujących się warzyw. Kiedy warzywa będą już miękkie, zmiksować blenderem. Doprawić do smaku solą, pieprzem i imbirem. Podawać wg uznania. Ja tym razem z malutkimi pulpecikami z indyka. w związku z tym, że lubię zupę z chlebem, to kromeczki smaruję serkiem topionym i obiad na bogato
pieprzny smaczek