imbir - 9508 przepisów (strona:290/634)

Pasztet wieprzowy 220

zrobiłam taki pasztet. Dziś próbowaliśmy - wyszedł pyszny! Składniki:70 dag mięsa wieprzowego - tutaj szynka40 dag wątróbki drobiowej20 dag słoniny3 jajkaliść laurowykilka ziarenek ziela angielskiegokminekpół łyżeczki gałki muszkatołowejsól, pieprz, imbir do smaku3 łyżki suszonej natki pietruszki2 cebule3 ząbki czosnkuSposób przygotowania:1. Wieprzowinę umyć, pokroić na mniejsze kawałki, zalać wodą i dodać liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz i kminek(...)patelni dodać wątróbkę i dusić ok. 5 minut.5. Mięso wieprzowe i wszystko z patelni przepuścić przez maszynkę do mięsa 3 razy. Doprawić gałką muszkatołową, solą, pieprzem i imbirem, dodać natkę pietruszki. Wbić jajka i wymieszać. Jeśli wydaje nam się, że masa jest za sucha to należy dolewać stopniowo wywar z gotowania wieprzowiny (ja dolałam za mało wywaru - ok pół szklanki

Kuchnia domowa Ani
Dżem z dyni 189

zostało i chciałam go wykorzystać, ponieważ nie planuję robić więcej dżemów.Składniki:1 kg dyni obranejok 300-400 g cukru żelującegosok z połowy cytryny1-2 szklanki wodytroszkę imbiru do smakuSposób przygotowania:1. Obraną dynię ścieramy na tarce jarzynowej, przekładamy do garnka z grubym dnem, podlewamy 1 szklanką wody, smażymy do uzyskania w miarę gładkiej konsystencji. W razie, gdyby dynia przywierała(...)należy dodać wody. Ja dodatkowo użyłam blendera kiedy dynia była już miękka, by dżem miał gładką konsystencję.2. Dodajemy cukier żelujący, sok z cytryny i imbir, całość smażymy ok 5 minut cały czas mieszając.3. Gorący dżem przekładamy do słoików wcześniej przygotowanych, zakręcamy i przykrywamy ręcznikiem lub ściereczką. Zostawiamy tak aż do ostygnięcia.4. Słoiczki można zapasteryzować, wtedy będziemy mieć

Kuchnia domowa Ani
Piwo grzane z mandarynkami 126

chłodny wieczór można się uraczyć się takim piwnym grzańcem!Składniki:piwo jasne2-3 mandarynkikilka goździkówmiód wedle uznaniaodrobina imbiru i cynamonuSposób przygotowania:1. Mandarynki sparzyć wrzątkiem, pokroić w plastry.2. Do garnka przelać piwo, dodać połowę mandarynek, miód, goździki, cynamon i imbir. Podgrzewamy, aż będzie bardzo gorące, ale nie możemy doprowadzić do wrzenia.3. Do szklanek przekładamy pozostałe mandarynki i zalewamy gorącym piwem.Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Domek z piernika 297

cukru pudru, 60g margaryny Palmy z Murzynkiem, łyżeczka sody oczyszczonej,jajko, łyżka kakao, łyżeczka cynamonu, 2 ziarna kardamonu, 3 goździki, 1/3 łyżeczki imbiru, 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej, łyżeczka cukru waniliowego.Mąkę przesiać wraz z sodą, kakao i cukrem pudrem. Cynamon, wyłuskany kardamon, goździki, imbir, gałkę oraz cukier waniliowy utłuc w moździerzu

Z miłości do słodkości
Zupa dyniowa (+ suszenie pestek dyni) 219

bulionu2 łyżeczki cukru1 pomarańczapół cytrynypół łyżeczki słodkiej paprykisólpestki dyni4 łyżki śmietany 18%Przygotowanie:Dynię obieramy i wydrążamy, a wyciągnięte ze środka pestki przekładamy do miseczki. Kroimy w kostkę. Imbir obieramy. Kroimy razem z czosnkiem i papryczką chilli (wielkość kawałków nie ma większego znaczenia, bo i tak później będziemy używać blendera).Pestki staramy się jak najlepiej oczyścić z resztek dyni

Zakręcony Widelec
Odwrócony piernik z żurawiną i gruszkami / Cranberry pear upside-down gingerbread 226

przygotowania ciasta.W celu przygotowania ciasta, zmiksuj na jednolitą masę olej, cukier, miód i jajko, po czym wmieszaj mleko. W oddzielnej misce wymieszaj przesianą mąkę, sodę, proszek do pieczenia, sól, imbir i cynamon. Wmieszaj suche składniki do mokrych i wylej powstałe ciasto na gruszki.Włóż blaszkę do piekarnika i piecz przez 30 – 35 minut lub do suchego patyczka. Po wyjęciu

karmelowy
Rosół z kaczką w azjatyckim stylu 243

inny ulubiony np ryżowywiórki ze skórki limonkowej, świeża kolendra, pokrojony szczypior, kiełki fasoli lub pędy bambusa, świeża pokrojona papryczka chili.przygotowanieWolnowar rozgrzać zgodnie z instrukcją. Umieść kacze nogi, cebulę, imbir, czosnek, ziarna kolendry, goździki i anyż w misie wolnowaru. Bulion podgrzać i  wymieszać sosem rybnym i cukrem brązowym. Wlać do misy wolnowaru. Przykryć i gotować na ustawieniu high przez

Stare Gary
ŚLEDZIE W PRZYPRAWACH KORZENNYCH Z CEBULKĄ 292

szklanki oleju. Odstawić.Na suchą patelnię włożyć przyprawy: listek, anyż goździki i całe nasiona kardamonu i podgrzewać mieszając ok. minutę aż uwolnią aromaty. Następnie dodać przyprawy mielone: cynamon, kolendrę, imbir i kardamon (ja dałam cynamon i przyprawę korzenną) i podgrzewać jeszcze kilkanaście sekund mieszając, aż uwolnią aromaty, uważać by nie przypalić. Przyprawy przełożyć do zalewy i zamieszać.Odsączone, pokrojone

Smaczne Zdrowe
Orientalne mięsne kuleczki w bulionie z kurczaka 228

cienkie plasterki180 g sałaty pak choi lub kapusty pekińskiej, pokrojonej w paski4 cebulki dymki pokrojone w plasterki ( i biała i zielona część)2 ząbki czosnku , przeciśnięte przez praskękawałek imbiru pokrojony w plasterkisól . pieprzkuleczki mięsne  (ok 30 kulek)500 g chudego zmielonego mięsa wieprzowego100 g świeżego szpinaku, bardzo drobno posiekanego4 szczypiorki z dymek drobno pokrojone4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskęłyżeczka(...)misce umieścić mięso i pozostałe składniki kuleczek - dobrze wymieszać. Z wyrobionej masy formować małe pulpeciki, wielkości orzecha włoskiego. Wyszło mi 31 kuleczekZagotować bulion, dodać do niego grzyby, czosnek i imbir. Kuleczki ułożyć na wkładce do gotowania na parze i ustawić nad gotującym się bulionem. Przykryć. Gotowałam partiami, po 15 sztuk.  Po 10 min gotowe kuleczki przełożyć

Stare Gary
Zupa z zielonej soczewicy 170

smażyć mieszając aby nie przywarły do dna. Dołożyć koncentrat pomidorowy i paprykowy,  dobrze wymieszać, smażyć mieszając do momentu aż wszystko ładnie zacznie pachnieć.  Dołożyć  kumin, imbir, miętę i pieprz i smażyć przez krótką chwilę  - ok 30 sek, żeby przyprawy się nie przypaliły. Wlać bulion,  dodać soczewicę  i gotować przez

Stare Gary
Curry ze świeżym szpinakiem i cieciorką 181

oliwek2 łyżki pasty curry, łagodnej1 puszka ciecierzycy ( 400 g) 1 puszka pomidorów (400 g )500g młodego szpinakugarść świeżej kolendryprzygotowanieSzpinak wypłukać, obciąć grube ogonki, odstawić .cebulę, Czosnek i imbir posiekać drobno, najlepiej w blenderze. Na patelni mocno rozgrzać oliwę , dodać mieszankę cebulową i smażyć przez 4 - 5 minut ,często mieszając, aż cebula lekko się zrumieni. Dodać curry (ilość zależy

Stare Gary
Rosół z chili i wołowiną 217

Bardzo dobra i sycąca zupa. A przy tym jaka  ładna!składniki na 4 osoby 1,5  l bulionu warzywnego (może być z kostki)6 cienkich plasterków świeżego imbiru obranego1/2  czerwonej chili, przekrojona  wzdłuż na połowę (daję zdecydowanie mniej)3 ząbki czosnku , posiekane1 pęczek cebuli dymki, drobno pokrojony2 steki po 200 g  polędwicy(...)limonkiprzygotowaniePrzygotować Pak choi. Można każdą kapustkę przekroić na cztery, lub porozdzielać liście , obcinając koniec kapustki. W tym przypadku  wolę tę drugą metodę. W garnku zagotować wywar z imbirem, czosnkiem, chili, częścią dymki i skórką z limonki. Zmniejszyć ogień i podgrzewać przez parę minut, do czasu aż wywar przejdzie smakami dodatków. Rozgrzać mocno patelnię grillową lub żeliwną,  dodać oliwę

Stare Gary
Azjatycka zupa z pak choi i grzybami shitake 276

Zupa powstała na bazie bulionu z przepisu na blogu Kwestia Smaku. Dodałam więcej czosnku niż w przepisie i więcej imbiru, gdyż dla mnie wywar był zbyt łagodny. Po dodaniu grzybów , kapusty i makaronu wyszła naprawdę dobra zupa. Polecam.składnikibulion1 litr wody mineralnej2 łyżki sosu sojowego1 łyżka sosu rybnego1 łyżka octu ryżowego lub soku z limonki1 łyżeczka oleju sezamowego1 łyżka

Stare Gary
Wołowina z pastą fasolową i pak choi 215

dużej patelni.Dodać wołowinę i smażyć minutę, aż zmieni kolor. Wyjąć mięso i osączyć na papierze kuchennym, odstawić na bok. Wylać nadmiar oleju z woka, zostawić łyżkę. dodać dymkę imbir cebulę i zieloną paprykę, smażyć przez 1 minutę. Dodać czarną pastę fasolową, wymieszać, dodać wołowinę, jeszcze raz wymieszać i smażyć kilka minut. Ogrzany półmisek wyłożyć liśćmi pak choi i ułożyć

Stare Gary
Tajska zupa z kurczakiem i słodkimi ziemniakami 374

strony BBC Good Foodskładniki1 łyżeczka oliwy lub oleju rzepakowego 2 ząbki czosnku, posiekane 1 czerwone chili, pozbawione pestek i posiekane 2 cm kawałek korzenia imbiru, posiekany1 łodyga trawy cytrynowej, rozbić końcówkęgarść kolendry , liście i łodygi oddzielić2 łyżki czerwonej pasty curry 750 ml bulionu z kurczaka 160 ml śmietanki  kokosowej (dałam mleczko)500g słodkich(...)kostkę2 piersi z kurczaka bez skóry, pokrojone w paski sok z 1 limonki1 łyżeczka cukru ½ łyżeczki sosu rybnego przygotowanieRozgrzać olej w dużym rondlu. Dodać czosnek, chili, imbir, trawę cytrynową, łodyżki kolendry pastę curry i podsmażać  przez 2 - 3 minuty, aż aromaty się uwolnią. Dodać bulion z kurczaka, śmietankę ​​kokosową, słodkie ziemniaki i gotować przez

Stare Gary