plastrach na gęsim tłuszczu. Polecam!A ponieważ czas gęsiny właśnie nadszedł, warto też zajrzeć do pozostałych gęsich przepisów:Gęsie nogi pieczone z ziemniakamiGęsie szyjki faszerowaneCzulentPierś gęsia pieczona II - z imbirem Pierś gęsia pieczona w majerankuPierś gęsia pieczona na jabłkachskładniki (7 - 8 szyjek)7 - 8 skór z gęsich szyjek (kupiłam na rynku)farsz wieprzowy 300 g mielonej wieprzowiny110
Stare Garyzupie jest bardzo smaczna!składniki1 szklanka fasoli mung4 szklanki wody lub bulionu3 średnie cebule3 pomidory ( miałam zielone)6 ząbków czosnku1 papryczka jalapeno lub inna ostra1 łyżeczka kminu1 łyżeczka imbiru mielonego1/2 łyżeczki curry1/2 łyżeczki kurkumy1/2 łyżeczki płatków chilisól pieprz do smakuPrzygotowanie.fasolę opłukać , zalać 4 szklankami bulionu i gotować na bardzo małym ogniu ok 40 minut. Cebulę pokroić(...)pozbawić pestek i pokroić na bardzo male kawałki. Pomidory sparzyć, obrać ze skóry, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę i smażyć aż zmięknie. Dodać przyprawy (kumin, imbir, curry, kurkurmę, chili) chwilę przesmażać. Dodać czosnek i papryczkę , podsmażać jeszcze 2-3 minuty, mieszając. Dodać pomidory, smażyć jeszcze parę minut. Do wywaru z miękka fasolą dodać pomidory z cebulą
Stare Garysmaczne! Zacznijcie przygotowania w piątek, a kaczka będzie gotowa na niedzielny obiad.składniki1 kaczka, pozbawiona szyjki (2,2 - 2,4kg)1 łyżka miodu1 łyżka octu ryżowego1- 2 łyżki świeżego imbiru, startego na tarce2 ząbki czosnku, starte na tarcesos do lakierowania2 łyżki miodu1 łyżka octu ryżowego2 łyżki sosu sojowego indonezyjskiego1 łyżka sosu ostrygowego1 łyżka cynamonu1 łyżka pieprzu czarnego w ziarnach1(...)parzenia, jeśli mamy mniejszy garnek. Następnie zdejmujemy piórka, które pozostały na kaczce. Odkrawamy kuper. Kaczkę osuszamy i układamy na kratce położonej na blaszce. Starty na tarce o drobnych oczkach imbir i czosnek mieszamy ze sobą i faszerujemy nimi kaczkę od środka.Sos do lakierowania:Do miseczki wlewamy 2 łyżki miodu, 1 łyżkę octu ryżowego, 2 łyżki sosu sojowego indonezyjskiego oraz
Stare Garytamtym roku?To właśnie bardzo znany producent surówek używał soli drogowej)!!!Od tamtej pory Coleslawa robię własnoręcznie- Wam też radzę :)Kurczak:* udka kurczaka- 10 szt.* cebula- 1 szt. duża* imbir- 1 łyżka* papryczka chili- 1 łyżka* czosnek- 2 ząbki* sos sojowy ciemny- 5 łyżek* woda- 5 łyżek* miód- 2 łyżki z górkąColeslaw:* kapusta czerwona- 1/2 kg (lub biała)* marchew(...)ocet jabłkowy- 1 łyżeczka* sok z cytryny- 1 łyżeczka* cukier puder- 1 łyżeczka* przyprawy: sól, pieprzUdka z kurczaka:Najpierw przygotować marynatę, czyli posiekać cebulę i papryczkę chili na drobno, imbir zetrzeć na tarce, czosnek przecisnąć przez praskę.Wszystkie ww. składniki wymieszać w misieczce, dolać sok z cytryny, sos sojowy, wodę, miód i wymieszać.Umyte udka przełożyć do rękawa do pieczenia
Kraina Miodem Płynącaziaren kolendry* 1/4 łyżeczki mielonego imbiruWykonanie:Goździki, ziarna kolendry i ziela angielskiego podgrzać na patelni. Podgrzewać, aż przyprawy zaczną wydzielać aromat. Uwaga - nie przypalić !Wszystkie przyprawy, łącznie z mielonym imbirem i cynamonem, umieścić w młynku do kawy. Miksować do momentu uzyskania jednolitego proszku.Przyprawę przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiczku.... do pierniczków marsz
kolorowotorcikowopasty currynatka pietruszki200 gr chińskich noodli Wykonanie:Gotujemy noodle, według instrukcji na opakowaniu.Po ugotowaniu odcedzamy. Mięso smażymy na oleju sezamowym, na dużym gazie 5 min.Dodajemy pastę curry, sos sojowy, imbir i przeciśnięty przez praskę czosnek- mieszamy i smażymy 1 min.Na koniec dodajemy poszatkowaną kapustę i szczypior. Trzymamy na gazie jeszcze minutę. Zciągamy z gazu, dodajemy noodle. By były zachowane
Smaki Edytycenne urozmaicenie naszego pozywienia.W Niemczech zupa z soczewicy jest niezwykle popularna,na rowni z kartoflanka to niemal zupy narodowe.Zupa ,ktora przedstawiam jest niezwykle prosta,pozywna i naprawde smaczna.Dzieki dodatkowi imbiru silnie rozgrzewajaca.Mnie po ostatnich porzadkowych pracach ogrodowych w tym roku uratowala przed przeziebieniem.A tak nam smakowala,ze robilam ja dwa razy z rzedu.Naprawde polecam!Skladniki na 4 porcje:1 por3
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!CayenneWykonanie:Obrac marchew i cebule.Marchew pokroic w talarki, a cebule w kostke.W garnku,w ktorym bedziemy gotowac zupe,rozgrzac lyzke masla ghee i zeszklic cebule. Dodac krazki marchewki oraz imbir i razem podsmazyc.Na sitku wyplukac soczewice i dorzucic do garnuszka.Wlac goracy bulion i gotowac 15-20 minut.Zmiksowac blenderem na gladki krem.Kromki chleba pokroic w 1,5 cm paski,nastepnie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Czarny makaron barwiony sepia to naprawde ciekawa propozycja na szybki i orginalny obiad.Warto go kupic.Do makaronu przygotowalam dorsza w sosie z mleka kokosowego,a wczesniej zamarynowalam go w imbirze z kolendra.Tak przygotowany dorsz jest pelen smaku i delikatnego, egzotycznego aromatu.Wazna informacja dla wszystkich,ktorzy jednak za rybami nie przepadaja.Dorsz w tym wydaniu calkowicie jest pozbawiony rybiego,tranowego posmaku.Zapraszam do przepisu.Skladniki:2
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!ustach schab jaki jadlam w zyciu,a przygotowanie jest naprawde proste.Przepis idealny na swieteczny stol.Bardzo polecam!Skladniki:1-1,5 kg schabu3-4 lyzeczki nasion kolendry4-5 cm imbiru curry-opcjonalniesol,pieprzpuszka mleka kokosowego200-250 ml wody2 lyzki oleju+2Przygotowanie:nasiona kolendry rozetrzec w mozdzierzu.Imbir obrac i pokroic w drobna kostke.Schab umyc i osuszyc.Mieso natrzec olejem,nastepnie wmasowac kolendre(...)pieprz i imbir,ewentualnie oproszyc curry.Naczynie z tak przygotowanym schabem przykryc folia spozywcza i odstawic do lodowki na cala noc,lub przynajmniej na kilka godzinnastepnego dnia schab obsmazyc na silnie rozgrzanym tluszczu ze wszystkich stron.Przelozyc do garnka z goracym mlekiem kokosowym rozcienczonym pol na pol z woda lub bulionem.Przykryc i gotowac na wolym ogniu 50-60 minut.W miedzyczasie mieso obrocic.miekki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!mielonej kolendry4 ziarenka pieprzu3 lyzki przecieru pomidorowego300 ml wody2 lyzki soku z cytrynyolejszczypiorekWykonanie:cebule obrac i posiekac w kostke.Podsmazyc na rozgrzanym oleju,a do zrumienionej cebuli dodac garam-masale,imbir,czosnek,chil,kolendre i pieprz.Calosc dokladnie wymieszac,dodac przecieri caly czas mieszajac,smazyc na malym ogniu 5 minutpiersi z kurczaka umyc,osuszyc,posolic i przekroic na pojedyncze kawaki.Polozyc na patelnie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!swoim składzie to cudowne,energetyzujące pomarańczowym kolorem warzywo.Zapraszam na duszony schab w sosie dyniowo-jabłkowym suto przyprawiony świeżym zielem majeranku.Delikatną,subtelną słodycz dyni przełamuje dodatek kwaśnego jabłka ,a imbir zadbał o pikantną nutę potrawy.Jest naprawdę pysznie.Zapraszam do przepisu.Składniki na 4 porcje:4 kawałki schabu-najlepiej z polędwiczką 200-300 g dynii Hokkaido1 duże kwaśne jabłko3
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!kulki bez trudu możemy dziś kupić w supermarktach,bez konieczności polowania na bazarach. Przepis znalazłam w "Kuchni pięciu przemian-zima" Anny Czelej.Bardzo polecam!Składniki:3-4 jabłkagarść żurawinykawałek świeżego imbiru (ok.1cm)4 łyżki olejuszczypta soliWykonanie:jabłka obrać,pokroić na ósemki,włożyć na patelnię z rozgrzanym olejem,imbirem i solą,dodać żurawinę,posypać majerankiem i smażyc około 6-8 minut
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!przykrywamy materiałowym ręcznikiem i pozostawiamy w ciepłym miejscu, aż ciasto podwoi swoją objętość. Na oliwie z oliwek podsmażamy oczyszczone i pokrojone w drobną kostkę filety z kurczaka, dodajemy imbir, kurkumę i ostrą paprykę oraz ocet balsamiczny, gdy mięso będzie miękkie, a ocet odparuje doprawiamy do smaku. Przekładamy do głębokiego talerza i rozdrabniamy mięso widelcem.Kuskus przygotowujemy zgodnie z opisem
Moja smaczna kuchniaJak ja uwielbiam dynię…:) I mimo, że zakochałam się w niej dopiero w zeszłym roku, to moja miłość szybko się nie skończy… Tyle jest
UgotujmyTo.pl