imbir - 9508 przepisów (strona:288/634)

Pikantna zupa z kukurydzy 169

Jest to zupa indyjska, bardzo smaczna i prosta w wykonaniu.Składniki:1 łyżka oliwy,2 średnie cebule,Świeży imbir 2,5 cm,4 ząbki czosnku,1-2 czerwone chilli,1/2 łyżki kurkumy,1 łyżka kuminu,1/2 łyżki kolendry,1 łyżka garam masali,4 kolby kukurydzy (może być z puszki),Sól (do smaku) Troszkę świeżej kolendry, jak ozdoba.Wykonanie:Podgrzać oliwę(...)wysokim naczyniu i przyrumienić na niej cebulkę. Następnie dodać czosnek, chilli i imbir. Podsmażyć przez 40 sekund. Dodać przyprawy i sól, mieszać energicznie i dodać kukurydzę. Teraz zalać wszystko wodą, poziom wody około 4 cm nad składnikami. A następnie gotować na wolnym ogniu dopóki kukurydza nie będzie miękka około 15-20 min. Całość przelewamy do miseczki posypujemy kolendrą i serwujemy

Kulinarna rozmowa
Kurczak po Chińsku - Chicken Chow Mein 1543

danie przepyszne, szybkie, można wykorzystać pozostałości w lodówce.Oto moja wersja tego klasykuNa ok 3 porcje:1 łyżka oleju roślinnego1/2 drobno posiekanej papryczki chili2 ząbki czosnku drobno posiekanego2cm imbiru startego na tarce1 łodyga selera naciowego pokrojona w plasterki4-5 młodych cebulek - dymek, pokrojonych w spore kawałkigarść grzybów (ja akurat trafiłam na enoki, ale mogą być i najzwyklejsze pieczarki)1 marchewka(...)najważniejsze jest przygotowanie. Wszystkie składniki muszą być wcześniej gotowe, bo nie ma już potem czasu podczas smażenia.Woka nagrzewamy aż zaczyna dymić. Wlewamy olej i wsypujemy chili, czosnek i imbir. Szybko mieszamy ok 1 minuty. Dodajemy seler, marchewkę. Smażymy ok 2-3 minut. Dodajemy grzyby i dymkę. Wlewamy wino ryżowe. Po ok 3 minutach dodajemy kurczaka i boczek (Jeśli kurczak

Kulinarna rozmowa
Sajgonki z krewetkami - Spring Rolls 174

niesamowite połączenie, które delikatnie pobudza nasze kubki smakowe...Zachęcam do eksperymentów z sajgonkami!Na 10 sztuk będzie nam potrzebne:200 g mrożonych krewetek1/3 ogórka świeżego1 marchewkaspora garść kiełkówkawałek imbiru (wielkości połowy kciuka)2 ząbki czosnku1 łyżka sosu rybnego1 łyżeczka cukru brązowegosok z połowy limonki1 łyżka wodymakaron ryżowy (rice vermicelli)papier na sajgonkiolej do smażeniasos słodkie chili do podaniaWykonanie:Imbir

Kulinarna rozmowa
Muffinki marchewkowe na troski 165

grubych oczkach marchewki1 i 1/2 szklanki mąki4 jajaszklanka cukru trzcinowegołyżeczka proszku do pieczeniałyżeczka esencji waniliowej (opcjonalnie)pół łyżeczki sody oczyszczonejpół łyżeczki soli3/4 szklanki oleju roślinnego1 łyżeczka cynamonupół łyżeczki imbiru w proszkuszczypta gałki muszkatołowejLukier:niepełna szklanka cukru pudru2 łyżki startej drobno skórki pomarańczy2 łyżki soku z pomarańczyPrzygotowanie:Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Do sporej miski przesiać(...)przez sitko mąkę, dodać sól, proszek do pieczenia i sodę,wymieszać, dodać cynamon, imbir i gałkę muszkatołową, ponownie wymieszać. W drugiej, głębszej misce roztrzepać trzepaczką lub mikserem jajka, dodać cukier, utrzeć. Powoli wlewać olej, ucierać. Dodać marchewkę i aromat waniliowy, wymieszać łyżką.Do tej mieszaniny wsypać mąkę z dodatkami. Wszystko dokładnie połączyć, lecz nie miksować.Nakładać masę do papilotek

Gotowanie to kochanie
Dyniowe ciasteczka wypełnione dobrocią 181

plemnikówŚNIADANIOWE CIASTECZKA DYNIOWESkładniki ok.25 ciasteczek:1 i 1/2 szklanki mąki pszennej lub ok. 1 z pełnego przemiału1 łyżka cynamonu1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody oczyszczonej1/2 łyżeczki soli1/2 łyżeczki imbiru w proszku1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej5 łyżek masła klarowanegook.pół szklanki miodu1/3 szklanki cukru1 i 1/2 szklanki puree z dyni (upieczonego miąższu dyni)1 jajo5 łyżek żurawiny (suszonej lub świeżej)pół(...)czekolady, płatków owsianych i wiórków.Przygotowanie:Rozgrzej piekarnik do 175-180 stopni. Wyłóż blachę papierem do pieczenia( lub dwie mniejsze). Wymieszaj mąkę, cynamon, proszek do pieczenia, sodę, sól, imbir i gałkę w misce.W rondelku rozpuść masło, wymieszaj z miodem, cukrem, puree i wbij jajko. Wszystko dobrze wymieszaj. Wsyp suche składniki do mokrych, wymieszaj.Dodaj do masy żurawinę, czekoladę, płatki

Gotowanie to kochanie
Pierniczkowy zawrót głowy i świąteczne (niezapomniane) tradycje 204

goździków1/2 szklanki miodu lub syropu z agawy1 jajo1 łyżka octu jabłkowego1 i 1/2 szklanki mąkiPrzygotowanie:Zmiksuj margarynę, aż będzie jasna i puszysta. W miseczce wymieszaj cukier, proszek do pieczenia, imbir, sodę, cynamon i goździki. Dodaj mieszaninę do margaryny. Wmieszaj 2 szklanki mąki. W drugiej miseczce rozbij jajko, dodaj miód lub syrop z agawy i łyżkę octu jabłkowego. Dodaj

Gotowanie to kochanie
Ostatni dzwonek na pierniczki! 164

pomarańczowa...)Przygotowanie: Miód i margarynę rozpuść na małym ogniu w rondelku. Wyłącz ogień i dodaj sodę i śmietankę - wymieszaj. W osobnej misce wymieszaj mąkę z cukrem pudrem , cynamonem, imbirem i kardamonem. Połącz to z mieszaniną miodu, margaryny i śmietany z sodą. Wbij jajko. Dobrze wymieszaj, po czym przełóż na wysypaną mąką stolnicę i wyrób elastyczne ciasto. Rozwałkuj je (niezbyt cienko

Gotowanie to kochanie
111. Przekąski, zakąski, czyli nieco orientalne szaszłyki drobiowe oraz salsa z awokado i żurawiną. 252

indyka dokładnie myjemy, usuwamy białe blonki tłuszczu oraz chrząstki i osuszamy ręczniczkiem papierowym. Kroimy w dość cienkie, średniej długości paseczki(jak na zdjęciu poniżej) Sporządzamy marynatę. Czosnek, imbir oraz pozbawioną pestek papryczkę chili siekamy na bardzo drobno. Do miseczki wlewamy oliwę z oliwek, wyciskamy sok z limonki i dodajemy posiekane wcześniej składniki i curyy w proszku. Całość rozdrabniamy

Symfonia Smaków
Tuńczyk w sosie teriyaki z puree ziemniaczanym z wasabi 156

sosu sojowego75 g cukru15 g pora15 g cebuli1 cm imbiru1 ząbek czosnku25 g marchewkiCZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MINPOZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI1. Zaczniemy od sosu teriyaki. Na suchej patelni podsmażamy por, cebulę, imbir i czosnek, aż do lekkiego przypalenia. Wlewamy Sake, wino ryżowe i czerwone, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 3 minuty do odparowania alkoholu. Wlewamy sos sojowy, wsypujemy cukier, mieszamy i gotujemy

My Culinary Art
Pałeczki z wołowiną z ciasta filo (finger food) 201

pietruszkiok. 100 g masła (do smarowania)słodki sos chili Na oliwie lub oleju podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę. Gdy będzie szklista wyciskamy dwa ząbki czosnku, dodajemy starty na tarce imbir, a następnie przesmażamy przez pół minuty. Dodajemy mieloną wołowinę. Solimy i pieprzymy. Smażymy co jakiś czas mieszając, aż wołowina całkowicie zmieni kolor. Odstawiamy do ostudzenia. Do ostudzonego mięsa dodajemy ricottę

Poezja smaku
Pyszne kanapki na ciepło 385

Kanapki!Grzanki!Składniki-chleb lub bułka-Emmentaler  ser topiony plastry Lactima-Gouda  ser topiony Lactima-szczypiorek-parówka drobiowa-natka pietruszki-ketchup-pomidorki koktajlowe-oliwki zielone-imbir marynowany * do sushi  dostepny TUTAJ-glassa sojowa- Słoneczne Pola od ZiarenkowoKromki chleba wysmaruj serkiem topionym Gouda, pokrój w plasterki parówkę. Posyp szczypiorkiem. Im więcej witamin tym lepiej.Na(...)wierzch połóż plasterki Emmentalera, polej ketchupem.Dodaj pomidorki koktajlowe i ...do piekarnika, aż się stopia serki. Wyłóż na talerz. Szybko po wierzchu glassa sojowa. Dodatkowo zielona pietruszka. Marynowany imbir dobry na wszystko, w tej kompozycji jest idealny ! Na samym końcu posyp ziarnami od Ziarenkowo i ...smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Zupa z kukurydzy z paluszkami serowymi z ciasta francuskiego 173

warzywnego- warzywa z rosołu (3 marchewki, kawałek selera,   pietruszka)- 3 puszki kukurydzy- 2 łyżki masła- 3 cebule- 5 ząbków czosnku (+ 2 dodatkowo do smaku)- 3 łyżeczki świeżo startego imbiru- ziemniaki- puszka mleka kokosowego- chilli w płatkach- sól- biały pieprz- pieprz cayenne- świeży koper- olej arachidowy- kilka plasterków salami   Składniki na paluszki:                                                - 1 opakowania ciasta francuskiego- ok. 15 dag sera żółtego(...)małe jajko (do sera)- dodatkowo 1 jajko do smarowania ciasta i paluszków         Odsączoną z zalewy kukurydzę wrzuciłam do garnka z rozgrzanym olejem arachidowym, po chwili dodałam pokrojoną cebulę, starty imbir, czosnek i 2 łyżki masła, wymieszałam. Dolałam 2 szklanki rosołu, dusiłam ok. 15 minut. W międzyczasie obrałam ziemniaki, pokroiłam w kostkę i ugotowałam na pozostałym rosole. Po 15 minutach dodałam

mojewypiekiinietylko
Zupa z czerwonej soczewicy 159

ładniki:   - ok. 3 l bulionu- 400g czerwonej soczewicy- puszka (400ml) mleka kokosowego- kilka ziemniaków- 250g boczku- 1-2 marchewki- por- cebula- 5 ząbków czosnku- ok. 2 cm kawałek świeżego imbiru- 2 liście laurowe- sól- biały pieprz- 2-3 łyżeczki curry- płatki chilli, chilli mielone- czosnek suszony- papryka wędzona- majeranek- olej kokosowyW dużym garnku, na oleju kokosowym zeszkliłam cebulę z pokrojonym(...)bieżącą wodą – soczewicę. Ziemniaki pokroiłam w kostkę. Opłukaną soczewicę dodałam do garnka razem z ziemniakami. Całość gotowałam 15-20 minut. Do gotującej się zupy starłam na drobnej tarce imbir. Doprawiłam solą, pieprzem, chilli, curry, papryką wędzoną, czosnkiem suszonym i majerankiem. Tuż przed końcem gotowania wlałam mleko kokosowe. Zupę zagotowałam. Na rozgrzanej patelni przesmażyłam na rumiano boczek, którym okrasiłam zupę

mojewypiekiinietylko
Chińszczyzna 497

Dokładanie obtaczamy w marynacie i odstawiamy na godzinę do lodówki. W międzyczasie szykujemy warzywa. Marchew kroimy w słupki, cebule w piórka, czosnek w plasterki, papryki w paski, por i imbir w plasterki. Przygotowujemy ryż. W garnku rozgrzewamy olej kokosowy, wsypujemy ryż, solimy i smażymy. Gdy starci swoją przezroczystość i zmieni barwę – wlewamy zimną wodę oraz mleko kokosowe. Gotujemy do chwili

mojewypiekiinietylko
Makaron chow mein z krewetkami na ostro 243

Składniki: - 220g krewetek królewskich (świeżych lub mrożonych)- 3 łyżki sosu sojowego- 1 łyżka sosu ostrygowego- 2 ząbki czosnku- 1 łyżeczka czerwonej pasty curry- 1,5 łyżeczki świeżo startego imbiru- 1 czerwona cebula- 1 szalotka- 1 zielona papryczka (ostra)- 1 puszka kiełków fasoli mung- 250ml wywaru z warzyw lub ryb- sok z ½ limonki- 3 łyżki mleka kokosowego- makaron chow mein(...)minut. Cebulę i szalotkę kroimy w dużą kostkę – podsmażamy chwilę na oleju kokosowym. Drobno kroimy zieloną papryczkę (nasiona usuwamy) i dodajemy do cebuli razem ze startym imbirem. Następnie dodajemy krewetki z marynatą, podsmażamy. Wlewamy gorący bulion warzywny lub rybny. Zmniejszamy temperaturę pod patelnią (lub wokiem), dodajemy ugotowany (zgodnie z przepisem na opakowaniu) makaron chow mein, odsączone z zalewy kiełki

mojewypiekiinietylko