hamburger - 1154 przepisów (strona:15/77)

Hamburgery wołowe z czereśniami w domowej bułce z ketchupem czereśniowym 225

wiem czy nie przesadziłem, ale wszystkie te trzy główne składowe zasługują na osobny artykuł. Po kolei, Ci co nie wiedzą, bo przypadkiem tu trafili: -jak zrobić bułki do hamburgerów tutaj -jak zrobić ketchup czereśniowy do tej wersji hamburgerów tu a teraz ruszamy z daniem właściwym! Czego nam trzeba? -350 gram zmielonej na Waszych oczach wołowiny, u mnie ligawa -dwie łyżki(...)garść posiekanych czereśni -sól, pieprz, papryka czerwona słodka -mozzarella w plastry pokrojona -sałata -ogórek zielony, ogórek kiszony, pomidor w plastry pokrojone -por część biała posiekana w wiórki Bułkę do hamburgerów przekrawamy na pół na górnej połówce układamy ser i obie polówki wkładamy do piekarnika; termoobieg, 180 stopni 5 minut. Mięso wyrabiamy z czereśniami, bułką tartą i przyprawami. Formujemy 4 duże

BaRepas
Hamburger według Jamiego 123

Blueberry Corner by "jagodzianka" Kto nie lubi hamburgerów niech omija ten przepis. Od lat robię hamburgery w domu – bo lepsze, bo zdrowsze (bez … Przeczytaj cały artykuł Post Hamburger według Jamiego pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Pyszne hamburgery 169

Dzisiaj dalszy ciąg potraw typu fast food, ale zdrowych i pysznych :) Wczoraj, Mąż naszykował masę na hamburgery, znalezione na blogu Kuby Kotlety są pyszne, nie tłuste, soczyste, w sam raz do hamburgerów. Składniki (na 6 dużych kotletów) - 1 szklanki startej marchewki, - 1 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej, - 1/2 szklanki słonecznika, - 1/2 szklanki siemienia lnianego, - 1 cebula, - 1/2 szklanki bułki tartej(...)szklanki oleju, - 3 łyżki mąki pszennej, - 2 łyżki sosu sojowego, - łyżeczka suszonego imbiru, - 1/2 łyżeczki ostrej papryki, - sól, pieprz do smaku. Oprócz tego: - bułki do hamburgerów (pyszne są z TEGO przepisu), - sałata lub szpinak, rukola, - pomidory, - ogórki, - cebula, - musztarda, keczup, majonez. Wykonanie:  Składniki na kotlety dobrze ze sobą wymieszać, przyprawić do smaku solą i pieprzem, odstawić (najlepiej

Co na wege obiad?
Sos do hamburgerów 209

hamburgerów... Szybki, pyszny, domowy. Na bazie majonezu i jogurtu greckiego. Z dodatkiem ketchupu, chrzanu i soku z cytryny. Pysznie przyprawiony curry i musztardą. Smacznego !   Składniki: 2 łyżki majonezu; 2 łyżki gęstego jogurtu greckiego; 1 łyżka musztardy; 1 czubata łyżka tartego chrzanu (ze słoiczka); 1 łyżka pikantnego ketchupu; 1 łyżeczka soku z cytryny; 2 łyżeczki białego cukru; 3 łyżeczki oliwy(...)SMACZNEGO!   Uwagi do przepisu: Widoczny na zdjęciach sos w sosjerce został przygotowany z 1/2 składników. Ilość przyprawy curry należy dostosować do własnych upodobań smakowych. Sos jest idelany do hamburgerów, nadziewanych bułeczek czy pieczonych/grillowanych mięs. Majonez i/lub jogurt grecki można zastąpić kwaśną gęstą śmietaną o zawartości tłuszczu 18% lub  gęstym jogurtem naturalnym. Źródło przepisu:   Przyślij przepis

Gospodyni Miejska
Domowe fishburgery 222

koperku łyżka soku z cytryny 1 duża cebula szczypiorek 1 czerstwa bułka namoczona w ciepłym mleku bułka tarta do panierki mąka do panierki sól, pieprz cytrynowy Dodatkowo: bułki na hamburgery (ilość wg uznania) 1 pomidor pół zielonego ogórka parę plasterków żółtego sera (można pominąć) kilka liści sałaty Mięso z ryby drobno siekamy tasakiem albo miksujemy przy pomocy blendera. (ja posiekałam(...)cebulką, solą, pieprzem cytrynowym, koperkiem i szczypiorkiem. Formujemy w dłoniach kotleciki, obtaczamy w mące, jajku oraz bułce tartej, smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron, na małym ogniu.  Hamburgery: Bułki do hamburgerów podpiekamy z plasterkiem sera przez 5 minut w piekarniku w 190 stopniach C. Następnie na bułce układamy liść sałaty, kotlet, plaster pomidora, plasterki ogórka. Przykrywamy drugą połówką

Bon Appetit Małgorzaty
Bułki do hamburgerów 174

Gumowate bułki z fast foodów i supermarketów są niesmacznym tworem chemicznym. Co innego bułka zrobiona samodzielnie. Przepis, który podaję idealnie nadaje się na bułki do hamburgerów. Są puszyste, mięciutkie, fajnie zarumienione z wierzchu i obowiązkowo posypane sezamem (lub makiem jeśli nie lubicie sezamu). Po upieczeniu i wystudzeniu (jeśli nie zjecie jeszcze ciepłych na kanapki), wystarczy taką bułeczkę przekroić na pół(...)położyć na chwilę na silnie rozgrzanej patelni grillowej lub żeliwnej z odrobiną oliwy. Tak przygotowana będzie stanowiła podstawę perfekcyjnego burgera – mięsnego lub wegetariańskiego. Bułki do hamburgerów: 3,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżki masła 1 średnie jajko + 1 do posmarowania wierzchu 2 lekko czubate łyżeczki drożdży instant 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli morskiej 4 łyżki mleka 3/4 szklanki

Poezja smaku
Domowe hamburgery 123

Zacznijmy od tego, że padło pytanie: co na obiad? Hamburgery! Pizza! Kebab! - odkrzyknął damsko-męski chór. A działo się to w sobotę, czyli w dzień, któremu mój mózg przypisał kolor szary, choć bardzo soboty lubię. Do tego koloru za chwilę wrócę.  Stanęło na domowych hamburgerach. Ten, który jest na zdjęciu to mój egzemplarz. Od pozostałych różni się

bistro mama
Burger wołowy z domowymi frytkami. Przepis krok po kroku 137

minuty z każdej strony, aby burgery były średnio wysmażone. Następnie na ruszcie opiecz bułki.   W końcu możesz zabrać się do montowania hamburgerów Dolny kawałek bułki posmaruj łyżką przygotowanego wcześniej sosu, górną jedną łyżką ketchupu BIO. Układaj po kolei składniki, kolejność jest zasadniczo dowolna. Ja zacząłem od piklowanej cebuli, następnie sałata, kotlet, pomidory, ogórki

kuron.com.pl
ZUPA CHEESBURGEROWA (keto, LCHF, bez glutenu) 145

oczywiście bulion, ale i dobrej jakości ser (mam mega wybór w e.Leclerc Radom , gdzie właściciel rodowity Francuz dba o najlepszy serowy asortyment) . Do tego tradycyjne składniki, jakie lądują w hamburgerze: mielone mięso wołowe, bekon, ogórek kiszony, cebula oraz u mnie papryka lub pomidor i szczypiorek. Na koniec odpowiednie przyprawy, w tym musztarda i ketchup albo sos pomidorowy i mamy znakomitą(...)szukacie zamienników innych dań typu fast food w wersji LCHF to polecam bardzo popularne przepisy na pizzę serowo-kokosową , na spodzie z kalafiora lub cukinii , hot dogów czy tradycyjne hamburgery z keto bułką. — BTW: 2495 g, 3004 kcal, B 215 g, T 262 g, W 25 g. W 100 g: 120 kcal

Ola la LCHF
Niedziela: Hamburger idealny ze stoutem 222

Choć mogłoby się wydawać, że nie ma prostszego dania niż kotlet, nasze poszukiwania najlepszego przepisu na burgera trwały naprawdę długo. Polecamy Wam super patent na doskonałego hamburgera z dodatkiem tajemniczego składnika. Czas: 45 minut (plus godzina odpoczynku dla przyprawionego mięsa) Poziom trudności: łatwy Szacowana cena dla dwóch osób: ok. 30 zł Nie mówimy tu o mielonym, z całym szacunkiem(...)dalej idzie plaster sera, pomidor, ogórek kiszony i krążki cebuli. Kompozycja to zresztą absolutny free style. Buregra podajemy z pieczonymi frytkami i surówką np. kapusty pekińskiej.   Artykuł Niedziela: Hamburger idealny ze stoutem pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
Burgery z indyka – bo wołowina to nie wszystko! 279

bułki typu brioche (co mnie niezmiennie zaskakuje – w Aldi jest naprawdę ogromny wybór świetnego pieczywa!). Bułki kroimy w poprzek na pół. Najpierw wytapiam na dużej patelni bekon – szykując cztery hamburgery liczę dwa plastry bekonu na bułę. Na wytopiony z bekonu tłuszcz wrzucam bułki, przecięciem do dołu, żeby wchłonęły smak z boczku i lekko się przyrumieniły. Na każdym spodzie bułki rozsmarowuje(...)łyżeczka suszonej mielonej cebuli ½ łyżeczki suszonego mielonego czosnku ½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu ½ łyżeczki soli 1 łyżka oleju do smażenia papier do pieczenia SKŁADNIKI mojej opcji podania sos do hamburgerów z TEGO PRZEPISU 4 bułki (u mnie bułki typu brioche) 8 plasterków bekonu 8 listków młodej sałaty rzymskiej 4 plastry topionego sera ementaler 4 korniszony 4 wykałaczki

Karo in the Kitchen
VADEMECUM Burgery wołowe – jakie mięso wybrać, jak je zmielić i jak uformować burgery? 317

podliczyć wszystkie knajpy, fast foody i food trucki we Wrocławiu, a następnie wyciągnąć arytmetyczną średnią bazując na ich menu założę się, że znakomita większość oferowanego żarełka to byłyby właśnie hamburgery. Są wszędzie, w każdej możliwej kombinacji, z dowolnymi dodatkami, z frytami, z krążkami cebulowymi, z sosami czy bez. Jedne lepsze, drugie gorsze – jak wszystko. A ja i tak najbardziej lubię(...)ochotę biegać do rzeźnika na starym mieście, u którego kupimy każdy dowolny, świeżutki kawałek dobrego wołu, dlatego ja troszkę oszukuję – gdy nagle nachodzi nas burgerowy zew, kupuję na hamburgery gotowe, sezonowane steki rib eye – idealnie krwiste, pachnące, perfekcyjnie poprzerastane drobnymi żyłkami tłuszczu, a mięso to dodatkowo wzbogacam trzymaną zawsze na takie czarne godziny w zamrażalce wołową łopatką. Moje proporcje znajdziecie

Karo in the Kitchen
6. Mięso, bułka, warzywa, czyli burgery z kurczaka! 316

lubi najbardziej, czyli MIĘSO !  Naszła mnie ogromna chęć na jakiegoś fast fooda... hmm, wybrałam trudniejszą drogę niż tą od mojego domu do pierwszej lepszej budki z hamburgerami i postanowiłam zrobić je sama. W wersji zdrowszej, może nawet trochę "odchudzonej".  Parę godzin pracy w kuchni, a efekty niesamowite i brzuch zadowolony w stu procentach! Polecam je każdemu, bo świetnie(...)ogórki kiszone pokrojone w plastry pomidor pokrojony w plastry plastry żółtego sera (dowolnego, takiego jaki lubimy najbardziej) cebula pokrojona w krążki musztarda, lub dowolny sos Ja po złożeniu hamburgerów i "spięciu" ich patyczkiem do szaszłyków, by się nie rozsypały, wstawiłam je jeszcze na chwile do rozgrzanego piekarnika (ok.8 min). Kombinacja dodatków jest dowolna i każdy może dodać to co lubi

Symfonia Smaków
Bułki hamburgerowe 155

Jeżeli macie dość już sztucznych bułek do hamburgera, polecam te domowe :) Są bardziej sycące :) Czytaj więcej

Ana Mari's world
Bułki hamburgerowe 155

Jeżeli macie dość już sztucznych bułek do hamburgera, polecam te domowe :) Są bardziej sycące :) Czytaj więcej

Ana Mari's world