Dzisiaj przyrządziłam ulubione danie moich dzieci, hamburgery z frytkami. Do przyrządzenia tego domowego fast food użyłam oleju rzepakowego. Ostatnio naczytałam się o oleju rzepakowym i jak to właściwie jest z olejem rzepakowym do smażenia. Okazuje się, że każdy olej rzepakowy ma odpowiednie przeznaczenie. Należy wybrać odpowiedni olej do smażenia i do potraw na zimno. Wybierzmy odpowiedni olej Wysoka temperatura podczas(...)razu wyjąć produkty z patelni na talerz. Frytki usmażone na oleju rzepakowym od razu wrzucam na durszlak aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Są wtedy smaczne i takie chrupiące. Hamburgery smażę jeszcze krócej, tak aby w środku były różowe. Zdejmuję z patelni i trzymam w cieple aby „doszły”. Do przygotowania tego dania użyłam olej do smażenia frytek, hamburgerów oraz
codojedzeniaOprócz rozmaitych różnic dzielących ludzi, ze względów politycznych, ideologicznych, zapatrywań, przekonań, przekory i zwykłego „a ja uważam, że jest inaczej”, jeden podział ma dość istotne znaczenie dla amatorów hamburgerów. Otóż hamburgożercy dzielą się na tych, którzy dodają smażonej cebulki do mięsa i na tych, którzy uważają to za herezję. Nam obydwie opcje są bliskie i korzystamy z nich w zależności(...)ważne, do mięsa warto dodać tylko starty miąższ, bez soku, jaki wytworzy się podczas ścierania. Cebula ma wtedy łagodniejszy, nie tak wyrazisty smak. Surowa cebula to jeden ciekawy składnik hamburgera jakim chcemy was zainteresować. Drugim jest sos Worcester – przyprawa dość niezwykła, bo pozornie nie ma ani smaku, ani aromatu, dopiero kiedy zostanie dodana do potrawy, rozwija pełny bukiet smaków
Niedzielny kucharzNawet najwięksi miłośnicy wysmażonego wołowego burgera raz na jakiś czas powinni zjeść wegetariańską wersję. Jest zdrowszy. I ma smak. Hamburger automatycznie kojarzy się z kawałkiem dobrze wysmażonego mięsa. Oprócz wegetarian i wegan, którzy zajadają się warzywnymi burgerami. Wiedzą co dobre :-). Nieweganom te wszystkie flaczki z boczniaków, smalce z fasoli mogą wydać się dziwne, bo w sposób oczywisty kojarzą się(...)potrawami mięsnymi, a nie mają z nimi, jeśli chodzi o smak, nic wspólnego. Z burgerami jest nieco inaczej. Dobry wegetariański hamburger spokojnie może zastąpić hamburgera wołowego: ma smak, odpowiednią konsystencję i jest pożywny. Polecamy Wam przepis Marka Bittmana na fasolowo-grzybowe burgery. W sezonie najlepiej je zrobić z prawdziwków. Poza sezonem najlepiej zastąpić je boczniakami, choć pieczarki też dają radę
Niedzielny kucharzHamburgery GIGANTY! Hamburgery GIGANTY, domowe z własnej roboty kotletami z mielonej wołowiny... Tylko, że tak są obładowane warzywkami, że nie ma widu ;) Buły giganty z piekarni... Choroba mnie dopadła, to już nie miałam siły na domowe bułki :( Na jednego hamburgera potrzebne będą: bułka 250 g antrykotu 2 plastry sera cebula pomidor ogórek (taki jaki lubimy) sałata lodowa lub pekinka zielona
Pelusiowa Kuchniacebuli 1 ogórek konserwowy 1 łyżeczka cukru sól, pieprz wykonanie: Ogórek i cebulę kroimy na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki miksujemy blenderem. Doprawiamy solą i pieprzem. dodatki: 4 bułki do hamburgerów zielona sałatka np. karbowana 2 ogórki konserwowe 2 pomidory 2 cebule biała bądź czerwona w plastry sera żółtego wykonanie: Bułki rozcinamy i przez chwilkę podpiekamy (rozcięciem do dołu) na suchej
Domowy Smak Jedzeniadawna za mną "chodził" hamburger z buraków, mimo że jestem mięsożerna taka wersja hamburgera jest przepyszna i nie raz jeszcze zagości na moim stole. Burger pełen smaków, słodkiego buraka, tymianku, pietruszki, czosnku, przypraw do tego kasza jaglana, a to w połączeniu z salą z pomidorów i pieczonej papryki Nic tylko zrobić i zajadać. SKŁADNIKI : (porcja na burgery z buraków(...)szerokości ok7-8 cm grubości ok 1 cm. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 stopni po 20 minut z każdej strony. Gdy już mamy wszytko przygotowane, składamy naszego hamburgera Bułki jest dobrze podgrzać w piekarniku, będą bardziej chrupiące. Smaczne, kolorowe z mnóstwem witamin nic tylko zajadać. Smacznego
Basia w kuchniHamburger jest dobry na wszystko. Na szczęście nie musi iść tak bardzo w biodra W tym przypadku ważne jest dobre mięso i świeże warzywa. Hamburgery Drukuj przepis Składniki 4 duże bułki 0,5kg łopatki wieprzowej (dobrej jakości mięso, mielone z kawałka) 1 jajo troszkę bułki tartej sól pieprz 1 pomidor malinowy mix sałat (lub dowolna sałata) ser żółty 8 plasterków(...)cukinii cebula kiełki (dowolne) listonic_name = "Hamburgery (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic_content = "4 duże bułki 0,5kg łopatki wieprzowej (dobrej jakości mięso, mielone z kawałka) 1 jajo troszkę bułki tartej sól pieprz 1 pomidor malinowy mix sałat (lub dowolna sałata) ser żółty 8 plasterków cukinii cebula kiełki (dowolne) " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Mięso mielone włożyć do miski
CoolinarniePLPrzepis na hamburgery gościł już u mnie 3 razy. Każdy przepis trochę inny. Tutaj znajdziecie przepis na hamburgera w andrzejkowy wieczór, tutaj z cudownymi grubymi frytkami i ostatni przepis który zyskał ponad 2 000 wejść. Zawsze przygotowując hamburgera skupiałam się na składnikach, dzisiaj przyłożyłam się do samego mięsa - wyszło cudowne lekkie, puszyste i niesamowicie aromatyczne. Przepis na burgera podobno Jamiego
Brzuszki ŁakomczuszkiNiezwykła kanapka, typowy fast food, ulubiona potrawa ameryki, dziś przepis na hamburgery. Będziemy grillować i w domowym zaciszu przygotujemy danie o bogatym smaku mięsa, świeżych warzyw oraz majonezowego sosu. Na samą myśl głodnieję. Składniki na burgera 1 kg mielonej wołowiny 3 łyżki sosu z bbq 1 średnia cebula (posiekana na małe kawałki) 2 ząbki czosnku (wyciśnięte i drobno posiekane(...)wymieszać się z wołowiną. Uformuj w dłoniach kulki mięsa a następnie spłaszcz, aby uzyskać okrągły kształt. Ich wielkość dopasuj do rozmiaru bułki. Możesz wykorzystać do tego specjalną praskę do hamburgerów. Rozgrzej grilla do maksymalnej temperatury, a w tym czasie zrobimy sos hamburgerowy. Włóż do miski 5-7 łyżek majonezu, 2-3 łyżki ketchupu oraz 2-3 łyżeczki musztardy Dijon. Wymieszaj
PrzesmacznieZupa hamburgerowa / Hamburger Soup Od dłuższego czasu na zachodnich blogach kulinarnych popularne są zupy inspirowane lubianymi daniami głównymi. Jakiś czas temu pokazywałam Wam zupę lazanię, a także zupę a la nadziewana cukinia . Dziś zupa hamburgerowa - przepyszna, bardzo pożywna, idealna na tę poru roku. Zupa hamburgerowa w moim wydaniu może stanowić samodzielne danie - zawiera oczywiście kojarzące się z burgerem składniki, czyli(...)końcu one też mają różne oblicze. Jeśli chcecie, posypcie gotową zupę startym serem i stwórzcie zupę cheeseburgerową:) Polecam na chłodne dni, smacznego:) Polecam też przepis na BUŁKI DO HAMBURGERÓW Przepis na zupę hamburgerową: 500 g mielonego mięsa (użyjcie ulubionego gatunku), ok. 2 l domowego bulionu drobiowego, cebula, 1-2 ząbki czosnku, mała czerwona papryka, 3 ziemniaki, 3 łyżki koncentratu pomidorowego
Lekcje w kuchnimożecie też przygotować burgery większych rozmiarów Ja ostatnio uwielbiam takie małe burgery na „dwa gryzy”. Niedługo postaram się Wam też podać przepis na domowe bułeczki do takich hamburgerów (tu skorzystałam w gotowych). A jeśli szukacie innych przepisów/pomysłów na przekąski i dania na przyjęcie, to zajrzyjcie tutaj ( klik ). Składniki: Na kotlety: podwójna pierś z kurczaka (około(...)gotowe mini bułeczki kilka plasterków pomidora (u mnie dziś wersja bez, ale dodałam rzodkiewkę dla ciekawego smaku) 1 większy kiszony ogórek plasterki żółtego sera liście sałaty lodowej sos do hamburgerów (przepis na domowy sos znajdziecie tutaj ) wykałaczki Przygotowanie: Mięso mielimy w maszynce. Cebulę drobno kroimy i szklimy na niewielkiej ilości oleju, a następnie dodajemy do zmielonego mięsa wraz z przyprawami
Słodkie okruszkijakoś tak fajnie zaskoczeni jesteśmy. Przede wszystki króluje prostota, sezonowość, lokalne składniki powszechnie dostępne. Co nas totalnie zaskoczyło – w każdym miejscu zapłacicie kartą kredytową. Nawet w budce z hamburgerami No i bez zaskoczenia – wszędzie dogadacie się po angielsku, co uważam za przecudowny fakt! Do Kopenhagi pojechaliśmy samochodem, co z Hamburga zajęło nam ok 5h. Nocowaliśmy w hotelu(...)Sandwich przy Krystalgade 5. Obiad Tu zaczęło być problematycznie. Nie chcieliśmy wydać fortuny, ale jednocześnie zjeść coś dobrego a najlepiej lokalnego. Chodząc po Kopenhadze miałam wrażenie, że Duńczycy uwielbiają hamburgery. W końcu trafiliśmy do przedziwnej knajpy, trochę ukrytej. Jej wnętrze przypominało trochę PRL i jej świetność raczej dawno minęła. W sumie to byłam trochę przerażona, że może się czyms otrujemy
Szybko Tanio SmacznieCześć! Genialne w smaku domowe bułki do hamburgerów! Jeśli robicie domowe fast foody ta propozycja na bułki jest dla Was. Te bułeczki są naprawdę pyszne! Składniki: * 30 dkg mąki pszennej * 125 ml wody * 2 łyżki cukru * 1 dkg drożdży * 0,5 cm z kostki masła ok. 2 – 3 łyżki stopionego * 1/2 łyżeczki soli * 1 jajko Dodatkowo: * jajko(...)maczać w mące by uformować ładne kule * piec do koloru złoto – brązowego, każdy piekarnik piecze inaczej i czas podany w przepisie może się zmienić * przepis na kotlety do hamburgerów znajdziecie tutaj Smacznego! Lidka Artykuł Bułki do hamburgerów pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją
Pieprzyć z Fantazjąwolę kiszone) 0,5 dużej czerwonej cebuli 1 puszka kukurydzy majonez łagodny ketchup 1 ząbek czosnku świeżo mielony pieprz i sól do smaku kawałek kapusty pekińskiej sos do hamburgerów – kupny lub domowy (przepis poniżej) szczypiorek olej do podsmażenia Na domowy sos hamburgerowy: 6 łyżek majonezu 2 małe ogórki konserwowe 1 duża cebula 2 płaskie łyżeczki musztardy 3-4 spore(...)szczypty czosnku granulowanego 3-4 spore szczypty słodkiej papryki 1 łyżeczki octu winnego 1 płaska łyżeczki cukru Przygotowanie: Jak przygotować domowy sos do hamburgerów? Cebulę i obranego ogórka ścieramy na najdrobniejszych oczkach tarki i łączymy z pozostałymi składnikami. Próbujemy i opcjonalnie doprawiamy do smaku. Sos odstawiamy do lodówki na czas przygotowania reszty składników. Przygotowujemy sałatkę: Piersi z kurczaka kroimy
Słodkie okruszkiswojskie hamburgery. Moje nie są w całości swojskie, ponieważ bułki są kupne. Według mnie, najważniejsze jest mięso, a to przygotowałam sama. Kupiłam polędwicę wołową w całości i sama zmieliłam. No dobra, mąż zmielił :) W każdym bądź razie, najlepiej kupić mięso w całości i zmielić samemu. Kupne mielone,to już nie to samo. Muszę jeszcze pokombinować z bułkami. Jak będę miała(...)już sprawdzony, dobry przepis, to na pewno Was poinformuję :) Podaję składniki na 4 hamburgery Składniki: 750 g. wołowiny (miałam polędwicę) sól, pieprz olej do smażenia 4 bułki do hamburgerów 4 plasterki sera żółtego pomidor ogórek kiszony kilka liści sałaty czerwona cebula keczup majonez Dodatkowo: 4 duże wykałaczki (niekoniecznie) Wykonanie: Mięso zmielić. Przyprawić solą i pieprzem. Szybko wymieszać dłonią. Uformować
Agusiowe smakołykiHamburgery w domowej wersji to pyszny fast food, któremu mało kto się oprze. Ale nie każdy robi domowe bułki do hamburgerów, a szkoda! Sama sięgam czasem po rozwiązania na skróty, wybierając w sklepie gotowe bułki o możliwie jak najlepszym składzie. Jednak… Artykuł Bułki do hamburgerów pochodzi
Kolorowy Przepisownikmnóstwo przyjemności i satysfakcji ze zdrowego posiłku. Zresztą na naszym blogu widzimy, że sami szukacie przepisów jak zrobić nuggetsy jak z McDonald’sa, jak zrobić kurczaka jak z KFC, hamburgera, czy wieśmaka, że wiele osób jest zainteresowanych zdrowymi wersjami popularnych fast foodów. Przed rokiem zrobiliśmy całe menu: D omowe fast foody, czyli dania które pokochają dzieci . Nuggetsy z kurczaka , fish(...)produkcji w niczym nie ustępuje kebabom sprzedawanym na ulicy. A mamy pewność z czego jest zrobiony. Do kebaba, zamiast bułki, chlebka pitta, proponujemy zdrową, aromatyczną sałatkę tabulleh. Środa: Wegetariańskie hamburgery Hamburgery według tego przepisu zrobicie w maks. 15 minut. Nieco więcej czasu zajmie Wam upieczenie bułek, ale to kwestia raptem 20-25 minut, łącznie z pieczeniem. Bułeczki są pyszne
Niedzielny kucharzHamburgerem raczej pogardzają smakosze, ale myślę,że można go tak zrobić, aby stał się wykwintnym daniem. Wystarczy dobre mięso wołowe lub wieprzowe i smaczne dodatki. Użyłam zwykłej bułki,myślę,że lepsza będzie taka do hamburgerów. SKŁADNIKI: 35 dag. łopatki do zmielenia 20 dag. boczku wędzonego 1/2 papryki czerwonej 1 cebula kawałek pora (biała część) 3 ząbki czosnku czerwona cebula mieszana(...)szklimy również cebulę, tak przygotowaną bułkę smarujemy sosem, kładziemy sałatę, mięso, ser topiony,dodajemy krążki czerwonej cebuli, pomidorki koktajlowe, sos,odrobinę sałaty i przykrywamy, sosem możemy smarować każdą warstwę) hamburger gotowy
Kuchnia BeatyTeraz czas zastanowić się co z Sylwestrem. Dla Wszystkich tych, którzy planują przywitać Nowy Rok w domu wraz z rodziną lub przyjaciółmi mam fantastyczny przepis, którym zachwycicie gości. Mini hamburgery to ciekawa przystawka, którą możecie dostosować do swoich upodobań lub przygotować kilka wersji smakowych. Gwarantuję, że każdy z gości zachwyci się malutkimi, domowymi bułeczkami i się skusi. Mini hamburgery Domowe(...)szpinaku, ser, mięso, plasterek pomidora, ogórka i przykrywamy posmarowaną sosem górą bułki. Całość spinamy wykałaczką, żeby było stabilne. Podajemy zarówno na ciepło jak i na zimno. Smacznego Artykuł Mini hamburgery pochodzi z serwisu PatiGotuje
PatiGotujeBardzo dobry, domowy hamburger, robi wrażenie na najmłodszych domownikach ale dorośli też nie pogardzą:) Doskonale smakuje z sosem domowym do hamburgerów tutaj czytaj http://gotuj-ze-mna.pl/sosy/sos-do-hamburgerow/. A tymczasem zapraszam po szczegóły. Składniki 500 g mielonego mięsa ( sama mielę w domu) kilka plasterków parzonego boczku około 10-15 dkg 2 duże cebule 2-3 ząbki czosnku łyżeczka kminu rzymskiego … Czytaj(...)dalej Hamburgery domowe
gotuj ze mnąHamburgery Jamiego Oliviera, słodko-kwaśny i pikantny kurczak od Fitmencook, makaron ryżowy w sosie z masła orzechowego i sezamem, pieczona zupa minestrone, misa obfitości z pieczoną cieciorką – tak wygląda nasza dieta pudełkowa na cały tydzień. Jest prosto, zdrowo i szybko! Gotowanie na kilka dni – zwłaszcza w upały – może Wam się wydać niełatwą sprawą. Ugotowanie jednego obiadu(...)Menu na ten tydzień wygląda tak: Poniedziałek: Misa obfitości z pieczoną cieciorką Wtorek: Kurczak w sosie słodko-kwaśnym z kaszą jaglaną Środa: Pieczona zupa minestrone instant ze słoika Czwartek: Hamburgery Jamiego Oliviera Piątek: Pikantny syczuański makaron ryżowy Skąd taka kolejność posiłków? Kolejność posiłków nie jest przypadkowa. Na końcu są dania, które najlepiej się zamrożą (dania na czwartek i piątek mrozimy
Niedzielny kucharzDomowe bułki do hamburgerów to zupełnie inny wymiar pieczywa, niż te gotowe zbite buły z marketów. Czasami zdarza mi się te marketowe kupić, ale nie ma porównania z tymi domowymi – te własnoręcznie przygotowane mają po prostu smak! Polecam zrobić sobie zapas takich bułeczek i zamrozić, aby mieć na inną okazję. Bułeczki doskonale smakują posypane sezamem, ale także czarnuszką, jeżeli(...)potraktować, jako pieczywo śniadaniowe – smakują ze wszystkim dobrze. A ja… lubię je jeszcze ciepłe, posmarowane masłem Zobacz też: Domowe burgery wieprzowo-wołowe Przepis na domowe bułki do hamburgerów Drukuj przepis Porcji: 10 Czas gotowania: 2 godziny Składniki szklanka mleka 2 łyżki rozpuszczonego i wystudzonego masła 1,5 łyżki cukru łyżeczka soli łyżeczka drożdży jajko 3 szklanki mąki sezam
Kuchnia BazyliiDomowy hamburger - przepis Składniki (4 hamburgery): - 4 żytnie bułki - 500g mięsa mielonego wołowego - kilka plasterków pomidora - garść orzeszków pini - 3 pieczarki - rukola - sól morska - świeżo mielony pieprz - 4 łyżeczki musztardy francuskiej Sos: - 250ml przecieru pomidorowego - 4 łyżki jogurtu naturalnego typu grecki - sól i świeżo mielony pieprz (do smaku) - przyprawa chili (szczypta) - 1 łyżeczka kurkumy - 1 łyżeczka oregano Sposób przygotowania(...)wszystkie składniki sosu wymieszaj ze sobą i dopraw wedle upodobania; - do ciepłej bułki dodaj plasterki pomidora i pieczarek, sos, rukolę, a na to połóż usmażonego kotleta, następnie na każdego hamburgera po 1 łyżeczce musztardy francuskiej i na koniec posyp orzeszkami pini i zamknij bułkę drugą połową. SMACZNEGO
MintTastedużego wyboru. Sałatki w takich miejscach nie są zbyt urozmaicone i dobre. Poza tym możesz iść do każdej restauracji. Nie wierzysz? Będąc na tej diecie odwiedzam nawet knajpy z hamburgerami. Zawsze wybieram hamburgera z dozwolonymi na naszej diecie składnikami. Przy składaniu zamówienia oświadczam, że ze względu na problemy zdrowotne nie mogę jeść pieczywa, więc proszę o podanie hamburgera bez bułki
Keto Przepisyjakoś tak fajnie zaskoczeni jesteśmy. Przede wszystki króluje prostota, sezonowość, lokalne składniki powszechnie dostępne. Co nas totalnie zaskoczyło – w każdym miejscu zapłacicie kartą kredytową. Nawet w budce z hamburgerami No i bez zaskoczenia – wszędzie dogadacie się po angielsku, co uważam za przecudowny fakt! Do Kopenhagi pojechaliśmy samochodem, co z Hamburga zajęło nam ok 5h. Nocowaliśmy w hotelu(...)Sandwich przy Krystalgade 5. Obiad Tu zaczęło być problematycznie. Nie chcieliśmy wydać fortuny, ale jednocześnie zjeść coś dobrego a najlepiej lokalnego. Chodząc po Kopenhadze miałam wrażenie, że Duńczycy uwielbiają hamburgery. W końcu trafiliśmy do przedziwnej knajpy, trochę ukrytej. Jej wnętrze przypominało trochę PRL i jej świetność raczej dawno minęła. W sumie to byłam trochę przerażona, że może się czyms otrujemy
Szybko Tanio Smacznieduże rwiemy na mniejsze kawałki. Bułki przekrajamy na 3 części. Możemy odrobinę podgrzać na patelni grillowej. Na dół bułki plasterek sera, następnie rozsmarowujemy 1 łyżeczkę sosu, na to sałatę, hamburgera, posypujemy pokrojoną drobno cebulką, na to kładziemy środkową część bułki, następnie smarujemy sosem, na to sałata, plasterki ogórka, hamburger, posypujemy cebulką i przykrywamy górną częścią bułki. I tak postępujemy(...)wszystkimi hamburgerami. Smacznego
Gotuj z Mąkągronie Rodziny. Każdy na pewno z ochotą po nie sięgnie. Jeśli więc planujecie w najbliższym czasie spotkanie i chcesz przygotować coś, co nasyci nie tylko oczy, to te hamburgery będą do tego idealne. Składniki na 15 sztuk: 15 mini bułeczek do hamburgerów 1 duża główka sałaty 4 pomidory 1 ogórek świeży 3 ogórki konserwowe 800g mięsa mielonego wołowego(...)majonezem. Kładziemy naprzemiennie po liściu sałaty, ogórka konserwowego, pomidora, porcji mięsa, kleksie ketchupu, ogórku świeżym, kolejnym plastrze pomidora i sałaty. Bułki "spinamy" wykałaczką, co ułatwia ich jedzenie 😋 Do przygotowania hamburgerów możemy także użyć sera żółtego, który w plasterkach kładziemy na porcję grillowanego mięsa, tak by się delikatnie roztopił
Kuchnia w czekoladzieHamburger przygotowany w domu, z mięsa wieprzowego jest równie smaczny jak wołowy. Muszę przyznać że często takie przygotowuję i dzieci są zachwycone. Wyszły smaczne i bardzo syte. Polecam(...)DODATKOWO : dowolne bułki do hamburgerów kilka plastrów sera żółtego sałata czerwona cebula ogórek świeży i konserwowy dowolny sos do hamburgerów PRZYGOTOWANIE : Mięso przekładamy do miski, dodajemy wszystkie przyprawy
Kulinarne Fantazje MarioliZapraszam na pyszne domowe hamburgery. Nigdy nie przepadałam za fast foodem kupowanym w barach szybkiej obsługi. Wszystkie przekąski zawsze przygotowuję w domu. Dzięki temu wiem co jem i mogę użyć swoich ulubionych dodatków. Przygotowanie domowych hamburgerów zajmuje zaledwie kilka chwil, a efekt końcowy jest znakomity. SKŁADNIKI : 3 bułki do hamburgerów ( przepis ), 300g mięsa mielonego wieprzowo- wołowego 1 ząbek czosnku
Tradycyjna kuchnia KasiInna odsłona hamburgerów. :-) W takiej formie są zaskakujące i ciekawe. Zamiast kotleta w środku umieściłam mięso wieprzowe, smażone, wymieszane z wyrazistym sosem barbecue. Hamburgery: 500g łopatki wieprzowej 4 bułki do hamburgerów 1 czerwona cebula 4 ogórki kiszone 4 garści rukoli musztarda majonez olej Sos barbecue: 4 łyżki cukru 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku 1 łyżeczka
Szefowa kuchnistandardowo jak to ja nie mogłam się zdecydować na jeden przepis więc połączyłam wszystkie opcje Gordona Ramsay'a , Magdy Gessler , Jamiego Oliver'a na wyborne hamburgery. Do hamburgerów proponuję bułki z tego przepisu , bądź dowolne kupne, bo to jakiej wielkości kupimy bułki będzie się wiązało z faktem jakiej wielkości hamburgery będziemy robić :) Składniki
Piekielna Kuchnia PatiŚledząc wiele stron poświęconych kulinarnym doznaniom nierzadko natrafiam na co raz to nowe wersje hamburgerów. Kolejne wersje klasycznych kanapek prześcigają się swoją wielkością, rodzajem mięsa jaki został użyty, dodatkami, sosami. Jedno jest pewne - każdy ma jakieś mięso - mniej lub bardziej doprawione i usmażone. Niektórzy smakosze tego jedzenia uwielbiają chrupiącą bułkę, inni miękką jak tą klasyczną podawaną w korporacji(...)Jedni wcinają hamburgera, z którego to wypływa jeszcze lekko czerwony sok z mięsa wołowego, natomiast Ci bardziej ostrożni skonsumują dobrze wysmażonego kotleta. Niemniej jednak - hamburger czy jak zwą niektórzy burger to po prostu porcja zmielonego i usmażonego mięsa (najczęściej jest to wołowina) pomiędzy dwoma kawałkami bułki. Niestety często gęsto jakieś budki z jedzeniem, pseudo bary serwują takie niby
Right Behind The KitchenDomowy hamburger to domowym, nie ma lepszego. Jedną sztuką możemy najeść się do syta i przynajmniej wiemy co jemy. składniki: 8 bułek do hamburgerów 1 kg mięsa mielonego, u mnie wieprzowo-wołowe 1 jajko 1 łyżka natki pietruszki sól,pieprz mielony imbir słodka i ostra paryka dodatki, u mnie: sałata pomidor rzodkiewka keczup majonez Do mięsa mielonego dodać przyprawy(...)smaku, jajko oraz natkę pietruszki i dokładnie wyrobić. Następnie z masy uformować płaskie kotlety-hamburgery, mi wyszło 8 szt. Patelnię grillową skropić olejem i grillować kotlety z obu stron aż się dobrze przyrumienią. Bułki rozkroić, jeśli mamy zimne można lekko podgrzać na patelni grillowej. Na bułkę położyć kotleta z dodatkami polać keczupem/majonezem, przykryć drugą połówką bułki. I można zajadać
Monia miesza i gotujepatelni. Czasami jest to kasza (świetna jest rozgotowana jaglana w tej roli), ale mogą to być też być płatki owsiane, mąka owsiana, mąka ziemniaczana, z ciecierzycy. Dzisiaj Mąż "zamówił" hamburgery na obiad, musiałam więc wymyślić kotlety do nich, bo nie miałam boczniaków. Znalazłam ostatnio przepis na kotlety buraczano-ziemniaczane, który postanowiłam wykorzystać. Składniki były trochę"podejrzane" dla mnie, tzn. podejrzewałam(...)masy kilka łyżek płatków owsianych i 1 łyżkę maki ziemniaczanej a kotleta obtoczyłam w sezamie. Jednak warto było za pierwszym razem polec, bo po usmażeniu kotletów i zrobieniu hamburgerów usłyszałam, że to najlepsze hamburgery pod słońcem :) Dlatego, nie zrażajcie się jak Wam kotlety nie wychodzą, jak robicie pierwszy raz jakieś kotlety zawsze smażcie jednego małego na próbę, gdy zaczyna się
Co na wege obiad?się oszukiwać - każdy lubi czasami zjeść hamburgera. Dzisiaj, zwłaszcza w dużych miastach, zjedzenie jego zdrowej wersji nie jest już problemem. Burgerowe foodtrucki podbiły wiele serc i nie ma się czemu dziwić: świeże mięso, a nie jakieś mrożonki składowane przez ostatnie dwa lata; naturalne sosy i świeże warzywa. Takiego hamburgera można jednak przygotować także w domu. Od sezamowej bułki do soczystego(...)burgera. DOMOWE HAMBURGERY Składniki na bułki: - 500 gram mąki - 75 mililitrów mleka - 80 mililitrów oliwy - 20 mililitrów oleju sezamowego - 175 mililitrów wody (letniej) - 25 gram drożdży - 2-3 łyżki sezamu - 15 gram cukru - 15 gram soli Przygotowanie bułek: Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie. W oddzielnym naczyniu łączymy mleko, oliwę i olej sezamowy. Mąkę przesiewamy do sporych rozmiarów miski, dodajemy
Życie zamknięte w smakumoim blogu Tym razem proponuję pieczoną w piekarniku łopatkę wieprzową, następnie podzieloną na włókna i wymieszaną z obłędnym sosem BBQ Hestona Blumenthala . Mięso podane jest w opieczonej bułce do hamburgerów wraz z szybką surówką z kapusty , nie ma nic pyszniejszego! Polecam Scroll down for recipe in English Kanapki z pulled pork w sosie BBQ (5 kanapek) Składniki: 1 łyżka mielonego(...)mielonego chili 1 łyżka mielonego czarnego pieprzu 1/2 łyżki wędzonej papryki 1 łyżka soli 2 łyżki cukru trzcinowego 700 g łopatki wieprzowej 1 szklanka sosu BBQ 5 bułek do hamburgerów, podpieczonych od wewnątrz surówka z kapusty Przygotowanie: W małej miseczce wymieszaj wszystkie przyprawy, natrzyj nimi dokładnie cały kawałek wieprzowiny, po czym włóż na godzinę do lodówki. Włącz piekarnik i ustaw
karmelowyPodpatrzyłem gdzieś ostatnio całkiem nowy przepis na hamburgery - o nich w kolejnym poście. Zaczynam od podstawy, czyli o idealnej bułce do hamburgerów będzie. Jak ją zrobić? -3i1/2 kubka (tradycyjny) mąki pszennej TYP405 -50 gram drożdży świezych -3 łyżki masła roztopionego, schłodzonego -2 jajka -łyżeczka soli -kubek wody -3 łyżki cukru -4 łyżki mleka -olej rzepakowy -sezam Wodę podgrzewamy(...)piekarnik funkcja góra - dół do temperatury 200 stopni. Jajko roztrzepujemy, smarujemy dokładnie bułki i posypujemy solidnie sezamem. Wkładamy do piekarnika na 15 minut. Studzimy i działamy z mięsem na hamburgery
BaRepaswiem czy nie przesadziłem, ale wszystkie te trzy główne składowe zasługują na osobny artykuł. Po kolei, Ci co nie wiedzą, bo przypadkiem tu trafili: -jak zrobić bułki do hamburgerów tutaj -jak zrobić ketchup czereśniowy do tej wersji hamburgerów tu a teraz ruszamy z daniem właściwym! Czego nam trzeba? -350 gram zmielonej na Waszych oczach wołowiny, u mnie ligawa -dwie łyżki(...)garść posiekanych czereśni -sól, pieprz, papryka czerwona słodka -mozzarella w plastry pokrojona -sałata -ogórek zielony, ogórek kiszony, pomidor w plastry pokrojone -por część biała posiekana w wiórki Bułkę do hamburgerów przekrawamy na pół na górnej połówce układamy ser i obie polówki wkładamy do piekarnika; termoobieg, 180 stopni 5 minut. Mięso wyrabiamy z czereśniami, bułką tartą i przyprawami. Formujemy 4 duże
BaRepasBlueberry Corner by "jagodzianka" Kto nie lubi hamburgerów niech omija ten przepis. Od lat robię hamburgery w domu – bo lepsze, bo zdrowsze (bez … Przeczytaj cały artykuł Post Hamburger według Jamiego pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry CornerDzisiaj dalszy ciąg potraw typu fast food, ale zdrowych i pysznych :) Wczoraj, Mąż naszykował masę na hamburgery, znalezione na blogu Kuby Kotlety są pyszne, nie tłuste, soczyste, w sam raz do hamburgerów. Składniki (na 6 dużych kotletów) - 1 szklanki startej marchewki, - 1 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej, - 1/2 szklanki słonecznika, - 1/2 szklanki siemienia lnianego, - 1 cebula, - 1/2 szklanki bułki tartej(...)szklanki oleju, - 3 łyżki mąki pszennej, - 2 łyżki sosu sojowego, - łyżeczka suszonego imbiru, - 1/2 łyżeczki ostrej papryki, - sól, pieprz do smaku. Oprócz tego: - bułki do hamburgerów (pyszne są z TEGO przepisu), - sałata lub szpinak, rukola, - pomidory, - ogórki, - cebula, - musztarda, keczup, majonez. Wykonanie: Składniki na kotlety dobrze ze sobą wymieszać, przyprawić do smaku solą i pieprzem, odstawić (najlepiej
Co na wege obiad?hamburgerów... Szybki, pyszny, domowy. Na bazie majonezu i jogurtu greckiego. Z dodatkiem ketchupu, chrzanu i soku z cytryny. Pysznie przyprawiony curry i musztardą. Smacznego ! Składniki: 2 łyżki majonezu; 2 łyżki gęstego jogurtu greckiego; 1 łyżka musztardy; 1 czubata łyżka tartego chrzanu (ze słoiczka); 1 łyżka pikantnego ketchupu; 1 łyżeczka soku z cytryny; 2 łyżeczki białego cukru; 3 łyżeczki oliwy(...)SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Widoczny na zdjęciach sos w sosjerce został przygotowany z 1/2 składników. Ilość przyprawy curry należy dostosować do własnych upodobań smakowych. Sos jest idelany do hamburgerów, nadziewanych bułeczek czy pieczonych/grillowanych mięs. Majonez i/lub jogurt grecki można zastąpić kwaśną gęstą śmietaną o zawartości tłuszczu 18% lub gęstym jogurtem naturalnym. Źródło przepisu: Przyślij przepis
Gospodyni Miejskakoperku łyżka soku z cytryny 1 duża cebula szczypiorek 1 czerstwa bułka namoczona w ciepłym mleku bułka tarta do panierki mąka do panierki sól, pieprz cytrynowy Dodatkowo: bułki na hamburgery (ilość wg uznania) 1 pomidor pół zielonego ogórka parę plasterków żółtego sera (można pominąć) kilka liści sałaty Mięso z ryby drobno siekamy tasakiem albo miksujemy przy pomocy blendera. (ja posiekałam(...)cebulką, solą, pieprzem cytrynowym, koperkiem i szczypiorkiem. Formujemy w dłoniach kotleciki, obtaczamy w mące, jajku oraz bułce tartej, smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron, na małym ogniu. Hamburgery: Bułki do hamburgerów podpiekamy z plasterkiem sera przez 5 minut w piekarniku w 190 stopniach C. Następnie na bułce układamy liść sałaty, kotlet, plaster pomidora, plasterki ogórka. Przykrywamy drugą połówką
Bon Appetit MałgorzatyGumowate bułki z fast foodów i supermarketów są niesmacznym tworem chemicznym. Co innego bułka zrobiona samodzielnie. Przepis, który podaję idealnie nadaje się na bułki do hamburgerów. Są puszyste, mięciutkie, fajnie zarumienione z wierzchu i obowiązkowo posypane sezamem (lub makiem jeśli nie lubicie sezamu). Po upieczeniu i wystudzeniu (jeśli nie zjecie jeszcze ciepłych na kanapki), wystarczy taką bułeczkę przekroić na pół(...)położyć na chwilę na silnie rozgrzanej patelni grillowej lub żeliwnej z odrobiną oliwy. Tak przygotowana będzie stanowiła podstawę perfekcyjnego burgera – mięsnego lub wegetariańskiego. Bułki do hamburgerów: 3,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżki masła 1 średnie jajko + 1 do posmarowania wierzchu 2 lekko czubate łyżeczki drożdży instant 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli morskiej 4 łyżki mleka 3/4 szklanki
Poezja smaku