cytryny - olej pistacjowy - oliwa cytrynowa (przepis na blogu) - orzechy pistacjowe (dałam niesolone) Umyte bakłażany kroimy w grubsze plastry, smarujemy oliwą cytrynową, oprószamy solą himalajską i pieprzem – grillujemy (grill, piekarnik z grillem, patelnia – do wyboru) – przekładamy do miski. Papryki oczyszczone z gniazd nasiennych kroimy w paski, skrapiamy oliwą cytrynową – grillujemy. Cebulę pokrojoną w piórka i ząbki czosnku w całości również
mojewypiekiinietylkoPogoda powoli robi się typowo jesienna, ale pozwala jeszcze na grillowanie. Jednak grill o tej porze roku powinien być już bardziej "treściwy" :) Dlatego proponuję przygotowanie pysznej karkówki w pikantnej marynacie. Składniki: 700g karkówki wieprzowej bez kości, 1/2 szklanki oliwy z oliwek, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki pikantnego ketchupu(...)Wymieszać, włożyć mięso i dobrze wymieszać, by całe było pokryte marynatą. Zamknąć i odstawić najlepiej na 24 godz do lodówki. Następnie mięso wyjmować z marynaty i opiekać na grillu przez około 20 minut. W między czasie mięso obracać i smarować pozostałą marynatą. Podawać np. z dodatkiem grillowanych warzyw lub sałatką warzywną
Z miłości do słodkościletni, orzeźwiający obiad. Kuskus, znajdujący się w środku, sprawia, że kotlety mogą stanowić samodzielne danie. Ja jednak polecam je z grzankami i sosem tzatzyki . Idealne nadaje się również na grill na świeżym powietrzu. Składniki: 400g chudej wołowiny 100g kaszy kuskus pęczek mięty pęczek pietruszki 1 łyżeczka mielonego kminku sól i pieprz 1. Kaszę solimy i zalewamy wrzątkiem, a następnie odstawiamy(...)lodówki na około godzinę. 5. Po tym czasie wyjmujemy z lodówki kotlety, odstawiamy na 15 minut, aby mięso uzyskało temperaturę pokojową. 6. Smażymy na patelni grillowej (lub grillu tradycyjnym) do uzyskania rumianego koloru. Smacznego
Perfect home lifeDziś po raz pierwszy tej zimy za oknem pada śnieg. A ja dziś przekornie proponuję grilla. Składniki: Udka kurczaka Bakłażan Marchew Seler Czerwona Cebula Czerwona Papryka Pietruszka Przyprawa Cajun (na kurczaka) Czubryca Bazylia Czosnek Oliwa Warzywa, które dodałam miałam akurat pod ręką, ale możecie dodać wszystko co lubicie np. pieczarki, fasolkę, kabaczek itd... Jak zawsze polecam, aby nie trzymać się(...)pociąć w krążki lub plastry. Do małej miseczki wlać oliwę a następnie wycisnąć do niej ząbek czosnku. Umoczyć pędzelek w oliwie i rozsmarować ją na warzywach. Rozgrzać patelnie do grilla i kolejno grilować kurczaka a następnie warzywa. Całość wyłożyć na talerz i udekorować ziołami, bazylią, pietruszkę a następnie zajadać
Smaki Przyprawy i KoloryPstrąg z grilla W prognozach pogody, straszą nas że to już koniec lata. Wykorzystajmy więc , może już ostatni, słoneczny weekend i przygotujmy na zakończenie sezonu, pstrąga z grilla. Składniki dla dwóch osób 2 średnie tuszki pstrągów 1 cytryna 2 ząbki czosnku pół pęczka natki pietruszki 2 łyżki oliwy sól, pieprz 8 cienkich plastrów wędzonego boczku dodatkowo kilka wykałaczek ruszty
Miód i pieprzposiekane chili i zagrzać do roztopienia czekolady. Doprawić do smaku solą. Mięso włożyć do marynaty i odstawić, najlepiej na całą noc. Wyjąć z mięso z marynaty i grillować, na grillu lub patelni grillowej. około 10– 14 minut. Grillowałam na grillu COBB . Przepis, na podstawie przepisu z warsztatów z Piotrem Lasecki, w Novotel Warszawa Airport
królestwo garówPosmarować każdą paprykę oliwą lub olejem. Tak przygotowana paprykę można grillować pod przykryciem lub wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 30 minut. Ja swoją przygotowałam na grillu. Grillowałam na grillu COBB
królestwo garówgrillowane skrzydełka w miodzie Bardzo możliwe, że to już ostatnie słoneczne dni tego lata, warto więc jeszcze raz uraczyć się, tą prostą i smaczną przekąską z ogrodowego grilla. Składniki Danie dla czterech osób 8 skrzydełek kurczaka 1 łyżka octu balsamicznego 3 łyżki miodu 1 łyżeczka sosu sojowego 1/2 cytryny 3 łyżki oleju sól, pieprz Sposób przygotowania Z pieprzu, soli(...)marynatę. Wkładamy do niej skrzydełka, dokładnie nacierając marynatą z każdej strony i odstawiamy na co najmniej 3 godziny w chłodnym miejscu Skrzydełka wyjmujemy z marynaty. Rozgrzany ruszt grilla przesmarowujemy olejem(zapobiega to przywieraniu mięsa) i układamy zamarynowane skrzydełka przekładając je parokrotnie w trakcie grillowania. Kiedy już wstępnie opieczemy skrzydełka, smarujemy je pozostałą marynatą, do której dodajemy
Miód i pieprzNiepozorny, a świetny w smaku - boczek z grilla. Pikantny, wyrazisty i niesamowicie aromatyczny. Poniższy boczek należy przygotować na grillu z węglem, ponieważ dodaje on charakterystycznego smaku. Jeżeli macie ochotę na inne dania grillowe to kliknijcie TUTAJ . Składniki: 1 kg chudego, surowego boczku 4-5 łyżek musztardy z dodatkiem chili (obowiązkowo!) papryka słodka sól, pieprz 2 łyżki oleju Boczek
Ugotowaćdodajemy część wydrążonego, pokrojonego miąższu pomidorów. Doprawiamy solą, bazylią i oregano. Po wymieszaniu składników, nakładamy farsz do wydrążonych pomidorów. Przykrywamy plasterkami mozzarelli. Układamy w naczyniu przystosowanym do zapiekania na grillu, przykrywamy ( można użyć folii aluminiowej, tacki do grilla ) i grillujemy do czasu gdy ser się rozpuści a pomidory zmiękną. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject
Smaki Ewycukinię. Często zdarza mi się zjeść jej na plenerowej imprezie zdecydowanie więcej niż mięsa. Odpowiednio zamarynowana, mocno przypieczona, zostaje słodkawa i chrupiąca. A co jeśli nie mam ogródka i grilla, ale mam cukinię? Ta sałatka powstała z potrzeby chwili i z tęsknoty za sezonem grillowym. Patelnia grillowa w kuchni sprawdza się znakomicie – czy to do pieczenia mięsa, czy warzyw. Jeśli(...)jeszcze się zastanawiacie nad jej zakupem – nie ma nad czym, naprawdę warto! Ja korzystam z Ikeowej patelni ‘Grilla’. Zrobiona jest z grubego, dobrze przewodzącego ciepło odlewu aluminium i pokryta teflonem. Ma fajny patent z odpinaną rączką. Można na niej coś zgrillować, po czym włożyć bez rączki do piekarnika i albo tylko trzymać w cieple do czasu podania, albo dopiec
Karo in the KitchenNadeszła chwila na pstrąga z grilla. I tylko pogoda się popsuła. I pstrągi zamiast z grilla wpłynęły na talerze wprost z patelni grillowej, razem z ziołowym masłem i usmażonymi na chrupko, młodymi ziemniakami. Ocieramy skórkę ze sparzonej cytryny a samą cytrynę wyciskamy. Pstrągi oczyszczamy i osuszamy papierowymi ręcznikami. Skrapiamy ryby z zewnątrz i wewnątrz sokiem z cytryny, osypujemy solą, pieprzem
Karo in the Kitchenmomencie, w którym mięso już przeszło swoje, czyli przesiąkło colą, sosami, przyprawami, macie 3 opcje na to jak chcecie je dalej przyrządzić. Wersja pierwsza – żeberka w coli grillowane Opcja grill. Zabieramy żeberka ze sobą, dzielimy się ze znajomymi. Na średnim poziomie na ruszcie zrobicie je szybko. Pieczemy je na niewielkim ogniu, do zrumienienia z każdej strony, co jakiś czas odwracając(...)marynacie i z zrobiłam z niej sos. Szybko i pysznie. Ta porcja wystarczy na obiad, na dwa dni, dla dwóch dorosłych osób lub dla 8 osób na imprezę z grillem, do towarzystwa przy karkówce i kiełbaskach. SKŁADNIKI bazowe 1,5-2kg mięsnych żeberek wieprzowych 1,5 szklanki coca-coli 5 dużych ząbków czosnku 4 łyżki ketchupu 4 łyżki ostrej
Karo in the KitchenSzaszłyki drobiowe z szalotkami, pieczarkami i czerwoną papryką to danie idealne na grilla. Uwielbiam mięsno-warzywne szaszłyki, ponieważ są różnorodne w smaku. Jeżeli macie ochotę na inne kombinacje szaszłykowe to spróbujcie przygotować szaszłyki z boczkiem, cebulą i cukinią bądź drobiowo-cytrynowe z cukinią i papryką. Składniki: podwójna pierś z kurczaka 1 duża czerwona papryka 4-5 szalotek(...)kawałki (szalotki i pieczarki na 4 części). Na patyki szaszłykowe nabijać warzywa i piersi z kurczaka. Przygotowane szaszłyki polać odrobiną oliwy z oliwek. Po kilku godzinach upiec na rozgrzanym grillu. Podawać z ulubionym sosem
Ugotowaćciszaaaaaaaa....już się usprawiedliwiam :) Moja codzienna praca, w firmie zajmuję mi teraz bardzo dużo czasu, ale już nadrabiam. Dziś polecam wam faszerowaną cukinie mielonym oraz fetą z grilla. Jak wiadomo, ruszt grilla przyjmie wszytko, odpowiednio połączone przyprawione i możemy cieszyć się pysznościami. SKŁADNIKI cukinia średnia 3 szt 2 jajka mielone 1 kg sól, pieprz, majeranek
Basia w kuchni