ziemniaki są genialne! Przepis znalazłam już kilka miesięcy temu ale jakoś nie miałam okazji aby wypróbować. Świetny dodatek do dań z grilla np po upieczeniu w piekarniku położyć jeszcze na grillu i podawać z warzywami. Sprawdzają się jako przekąska na imprezach np z sosem czosnkowym. Ale najlepiej smakują same lub ze śmietaną i sola. Jest to mój smak dzieciństwa
sierotka maRysia w kuchniszynki lub łopatki pół szkl białego wina 3 łyżki oliwy sól pieprz 1 łyżeczka przyprawy do grilla 1 cebula 5 pieczarek 2 cykorie Mięso pokroić w kostkę niezbyt małą. Wino wymieszać z oliwą i przyprawami, mięso włożyć do marynaty i odstawić na ok dobę. Cebulę pokroić na kawałki, pieczarki przeciąć na pół lub na 4 części. Cykorię przeciąć(...)poprzek. Na patyczki nadziewać na przemian mięso, cebulę, pieczarki i cykorię, ułożyć na blaszce, podlać resztą marynaty i piec ok 45 min w temp 200 st lub piec na grillu od czasu do czasu smarując. w piekarniku wystarczy szaszłyki polać 1 raz. Podałam z surówką i pieczonymi ziemniaczkami
Gotowanie jest łatweżeby szaszłyki znajdowały się nad nią, nie dotykając jej bezpośrednio. Wkładamy blachę do piekarnika, na drugi poziom od góry i ustawiamy piekarnik na 180⁰C, z grzaniem górną grzałką – grillem. Gdy piekarnik już się nagrzeje, od tego czasu pieczemy szaszłyki 20 minut, po czym przekręcamy je żeby zrumieniły się równo i pieczemy kolejne 20 minut. Jeśli są mało spieczone(...)mała cukinia 3 łyżki oleju 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka sosu Worchestershire 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka ziół dalmatyńskich lub toskańskich 1 łyżeczka ulubionej przyprawy do grilla, bez soli ½ łyżeczki soli
Karo in the Kitchensól pieprz Przygotowanie: Nieobrane z łupin kolby kukurydzy wkładamy do miski z zimną wodą na 10 minut (dzięki temu podczas grillowania łupiny się nie przypalą). Rozgrzewamy patelnię grillową lub grill. Kolby pieczemy 30 minut, obracamy je od czasu do czasu. Następnie zdejmujemy je i pozwalamy im lekko przestygnąć. Obieramy je z łupin i włosków. Ponownie kładziemy kolby kukurydzy na grillu
Smakowity Blog KulinarnyJeśli nie macie tabasco, zastąpcie go dodatkową porcją sproszkowanego chili. Całość dokładnie mieszamy do połączenia składników i odstawiamy do lodówki. 3. GRILLOWANIE SKRZYDEŁEK (40 min) Na ruszcie dobrze rozgrzanego grilla układamy skrzydełka, wierzchnią stroną skrzydła do dołu. Grillujemy ok. 30 min, obracając co jakiś czas na drugą stronę, do zrumienienia skórki. Po tym czasie dokładnie pokrywamy sosem każde skrzydełko (najłatwiej(...)minut, tak aby sos ładnie się przyrumienił. Jeżeli chcecie zrobić skrzydełka w piekarniku, to umieśćcie je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczcie w podobny sposób jak na grillu, ustawiając temperaturę na 190 stopni C, najlepiej przy opcji grillowania/rusztu. PODANIE Gotowe skrzydełka posypujemy ulubionymi świeżymi ziołami i pałaszujemy rękoma. Dobrze zrobić sobie do nich ziemniaków pieczonych w folii, wrzucanych
Nerds KitchenDługi weekend trwa, nareszcie dopisała pogoda - grzechem by było nie rozpalić grilla ;).Dzisiaj kolorowe, niskokaloryczne szaszłyki z delikatną nutką mięty. Zapraszam! Składniki: 500 g piersi z kurczaka, 1 nieduży bakłażan lub cukinia, 1 czerwona papryka, 1 żółta papryka, 3 łyżki marynowanej cebulki, przyprawa ziołowa do grillowanego mięsa, sól, Marynata: 3 łyżeczki musztardy sarebskiej, 1 czubata łyżeczka koncentratu pomidorowego(...)osuszyć, pokroić w grubą kostkę i przełożyć do miski. Do mięsa dodać drobno posiekane liście mięty i przemieszać. Dołożyć musztardę, koncentrat pomidorowy, oliwę, sól i ziołową przyprawę do grilla - wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Miskę z mięsem odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin. Po wyjęciu mięsa z lodówki przygotować warzywa. Cebulkę odcedzić z zalewy. Bakłażana i obie papryki umyć
Nie tylko w kuchniŚwieże makrele z grilla to rewelacyjny pomysł na obiad. Makrele się pieką a my mamy chwilę dla siebie. Dużo pracy nie ma przy takim obiadku, a efekt rewelacyjny. Podałam z pieczonymi ziemniaczkami. Makrele z grilla. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieJuż jesień, ale pogoda jak w lecie, a jak wiecie, kiedy słońce grzeje moja buzia się śmieje, bo grilla wówczas szykuję i dania na nim przygotowuję. Polecam dzisiaj kapustę grillowaną, dobrze przyprawianą, którą poszatkowałam i w cieście pszenno orkiszowym schowałam. I tak, z takiego połączenia bułeczki powstały, co fajny grillowy posmak miały. Składniki: kapusta: 1 młoda główka białej(...)ziołami i przyprawami. Białą kapustę kroimy na ćwiartki, lub ósemki (w zależności od jej wielkości), dokładnie obtaczamy w przygotowanym oleju. Każdą porcję zawijamy w folię aluminiową i pieczemy na grillu, aż będzie miękka i przypieczona ok. 20 min. (grillujemy pod przykrywą w 180-200°C.) Odstawiamy do przestygnięcia. Taką kapustę można przygotować dzień wcześniej, albo upiec w piekarniku. Kapustę kroimy
Moniki Smakołykideser z grilla rewelacyjnie smakuje jesienią albo zimą. Tak przygotowane jabłka możemy wykorzystywać do ciast, podawać z lodami waniliowymi lub podawać same polane odrobiną karmelu. Składniki: 2 jabłka, pokroić na ½ cm plastry lub ćwiartki ½ szklanki wody ¼ szklanki soku z cytryny 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka cukru Przygotowanie: Grilla rozgrzewamy do średniej temperatury. W międzyczasie w dużej misce łączymy wodę
naRuszciezamarynowane w jogurcie jest niezwykle soczyste i fajnie komponuje się z cukinią. składniki: 700 g piersi z kurczaka 7-8 łyżek jogurtu naturalnego 1 łyżeczka przyprawy do mięs z grilla 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 zabek czosnku 2 łyżki soku z cytryny 3-4 małe cukinie, u mnie żółta i zielona Do miski przełożyć jogurt. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek(...)cytryny oraz słodką paprykę i przyprawę do mięs z grilla. Wszystko wymieszać. Pierś z kurczaka pokroić w sporą kostkę. Pokrojone mięso przełożyć do przygotowanej marynaty. Dokładnie wymieszać aby marynata pokryła mięso. Odstawić na kilka godzin lub na noc do lodówki. Cukinie dokładnie umyć i osuszyć, pokroić w grubsze plastry lub jak cukinia jest większa mogą być półplastry lub ćwiartki
Monia miesza i gotujerybę odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce. Bakłażana myjemy i kroimy w cienkie plastry. Solimy i odstawiamy na 10 minut W tym czasie rozgrzewamy piekarnik, oraz grill. Osuszamy bakłażany ręcznikiem papierowym, posypujemy pieprzem, przesmarowujemy z obu stron oliwą i układamy na grillu. Następnie do piekarnika nagrzanego do 220 stopni wkładamy posmarowane oliwą filety sandacza i pieczemy
Miód i pieprzwątróbka zawijana w boczek z grilla składniki na osiem szaszłyków 600 g wątróbki drobiowej 300 g wędzonego boczku sól, pieprz dodatkowo szpatułki do szaszłyków sposób przygotowania Wątróbki myjemy, czyścimy z błon, i z każdej wykrajamy foremny, spory kawałek ( udało mi się z jednej zakupionej wątróbki, po oczyszczeniu uzyskać jedną porcje), lekko go solimy i pieprzymy a następnie odstawiamy do lodówki(...)Wyjmujemy wątróbkę z lodówki, każdy kawałek zawijamy w plaster boczku a następnie nadziewamy na szaszłykową szpatułkę ( po trzy porcje na jednym patyczku) tak przygotowane wątróbki układamy na rozgrzanego grilla i opiekamy z każdej strony
Miód i pieprzprzypraw. Steki ogrzewamy do temperatury otoczenia, nacieramy oliwą i przyprawami z każdej strony. Moje steki miały lekko ponad 3cm grubości – żeby szybko i równomiernie usmażyły się na elektrycznym grillu, na którym je tym razem robiłam, ponacinałam je w kratkę ostrym nożem, na głębokość 3mm z obu stron. Ziemniaków nie obieramy. Zostawiamy je w skórkach, myjemy, kroimy na kawałki większe(...)macie) gałązki świeżego rozmarynu. Nadadzą ziemniakom świetny aromat. Steki smażymy do momentu, aż osiągną Wasz ulubiony stopień wysmażenia . U mnie to zawsze medium rare. Na ostatnie 2 minuty na grilla wrzucamy krewetki – po minucie z każdej strony w zupełności im wystarczy. Steki rozkładamy na talerze, ziemniaki odcedzamy z tłuszczu na papierowym ręczniku, lekko posypujemy je mielonym kminkiem. Na stekach rozkładamy
Karo in the KitchenSzaszłyki z karkówki to danie na każdą okazję – są dobre latem pieczone na grillu, zimą przygotowane w piekarniku lub grillu elektrycznym, w dodatku możecie je skomponować z tego co lubicie. Ja preferuję wersję z papryką, pieczarkami i cebulką. Można do nich użyć też cukinii, bakłażana, marchewki, czy innych warzyw które uda sie nabić na patyk. Mieszajcie, próbujcie i znajdźcie
Kulinarna Patilogiasyropu z mniszka lekarskiego (może być też miód) 1 łyzka soku z cytryny 2 łyzki oleju do posmarowania patelni grillowej ( jeśli ktoś wybrał właśnie ją a nie klasyczny grill) Przygotowanie; Schab jeśli jest w kawałku pokroić na plastry grubości około 2,5 - 3 cm. Opłukac pod wodą i osuszyć recznikiem papierowym. Natrzec solą, pieprzem, odrobiną ostrej papryki(...)może być tez miód) ,odrobine pieprzu, soli i łyzke soku z cytryny. Wszystko dokładnie wymieszać i odłożyc do lodówki na około godz. Na rozgrzanej patelni grillowej lub na grillu upiec schab. Z każdej strony około 6-7 min. Podawac z salsą nektarynkową. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.