wyobrażam sobie grilla bez sałatki ziemniaczanej. U mnie zawsze jest na pierwszym miejscu. Tym razem pokusiłam się i zrobiłam dwie sałatki: klasyczną (prezentowana na blogu: Sałatka ziemniaczana - idealna na grilla) i nową czyli sałatkę ziemniaczaną z jajkami w maślankowym sosie. Do jej przyrządzenia zainspirowała mnie Martha Stewart ( sałatka ma polskie pochodzenie tak jej wykonawca). Jest wyrazista w smaku. Polecam. Składniki
Smaki EwySezon na grilla w pełni, dziś przygotowałam sałatkę, która idealnie uzupełnia dania z grilla. Wybornie smakuje jako samodzielne danie. składniki · sałata lodowa · pomidorki koktajlowe
Kulinarne pyszności Molkitakże dzika – czyli salsa brava (z dodatkiem majonezu i tabasco). Słynny sos guacamole to także odmiana salsy! Wypróbujcie grillowanego karmazyna z salsą pomidorową z awokado na najbliższym grillu! Zaskoczycie kubki smakowe własne i gości :) Składniki: 2 tusze karmazyna, oczyszczone z łusek i płetw sól, pieprz oliwa cytryna kilka gałązek świeżego tymianku i majeranku 4-5 pomidorów, dojrzałych 1 awokado(...)prostopadle do kręgosłupa. Natrzeć oliwą, odprawić solą, pieprzem, skropić sokiem z połowy cytryny. W nacięcia włożyć na przemian gałązki tymianku i majeranku, odstawić na 15 minut do zamarynowania. Rozgrzać grill i grillować rybę z każdej strony na złoto (można przewrócić 2 razy) – około 20 minut (1o minut na 1 stronę lub krócej w zależności od wielkości ryby
Pociąg Do KuchniBardzo proste w przygotowaniu lekkie danie grillowe. Mięso wystarczy zamarynować w pesto dobę wcześniej i przygotować na grillu lub patelni grillowej. Jest bardzo aromatyczne z wyraźnym aromatem bazylii i czosnku. Składniki: podwójna pierś z kurczaka sól czarny pieprz na pesto: 3 ząbki czosnku pęczek świeżej bazylii 15 ml oliwy z oliwek 50g orzeszków piniowych lub włoskich 30g sera grana padano(...)mniejsze kawałki. Nacieramy z obu stron solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem a następnie mieszamy z pesto. Zostawiamy w szczelnie zamkniętym pudełku w lodówce na 24h. Przygotowujemy na rozgrzanym grillu do uzyskania złotego koloru. Serwujemy z podpieczoną bagietką i sałatką z pomidorów
Pyry na GazTortilla z grilla z pysznymi szparagami z kurczakiem. Idealnie pasuje do niej nowy sos Tatarski Winiary . Polecam z ogórkiem małosolnym, cukinią. Polecam zaskoczyć rodzinę i gości. Będą zajadać się do ostatniego okruszka. Tortille można podać także z sosem ziołowym albo czosnkowym Winiary . 4 tortille pszenne 4 szparagi białe 4 szparagi zielone sos tatarski Winiary 2 garście roszponki 8 pomidorków koktajlowych(...)Białe szparagi gotuję trochę dłużej, zielone dodaję później. Pierś z kurczaka kroję na cienkie paski. Każdego szparaga owijam plastrami piersi, posypuję przyprawą do kurczaka. Smaruję olejem rzepakowym.Układam na grillu elektrycznym i grilluję około 4 minuty. Cukinię kroję w plastry cienkie, smaruję olejem i też grilluję. Tortille składam w kopertę, spinam wykałaczką i też grilluję z dwóch stron. Koperty
wesoła kuchniaSezon na domowe grillowanie już rozpoczęty ! W końcu wiosenna aura nam sprzyja i mogliśmy po zimie odkurzyć nasze grille. Nie wiem jak Wy, ale ja do dań przygotowywanych na grillu lubię dodawać mnóstwo różnych przypraw i ziół. Różne mieszanki staram się robić sama, kupuję jednoskładnikowe przyprawy i mieszam je ze sobą tworząc klasyczne mieszanki. Próbuję też kombinować z nowymi połączeniami
Kulinarne przygody GatityGrill kocha owoce a owoce kochają grill, dlatego postanowiłam przygotować owocowa salsę, używają ananasa, łódeczki jaka powstała po jego wydrążeniu i kilku dodatkowych składników. Powstał fajny, egzotyczny, orzeźwiający dodatek, idealnie pasujący do naszego mięsnego dania. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikZbliża sie weekend, a zatem dla niekótrych też czas grillowania, dlatego dzisiaj przepis specjalnie na taką okazję. Zazwyczaj na grillu , oprócz kiełbas pojawia się karkówka, boczek albo drób. Ja proponuję wrzucić na ruszt polędwiczki. Mięso odpowiednio zamarynowane jest po przyrządzeniu miękkie, soczyste i smaczne (trzeba pamiętać, aby do dłuższego marynowania mięsa, jak w tym przpadku, nie dodawać soku(...)blendera i miksujemy z kilkoma listkami mięty oraz śmietaną. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Polędwiczki w ten sposób można także przygotować na patelni grillowej lub na grillu elektrycznym
Bon appetit mon amiepogoda nie dopisuje tak jak nam w tym roku, trzeba sobie jakoś radzić. W ruch poszedł piekarnik, nie mniej jednak ten sam przepis możecie wykorzystać na grilla. Jedyna różnica jest taka, że przed nadzianiem na patyczki należy je dobrze wymoczyć w wodzie, ponieważ spłonął żywcem;) na grillu. Tak więc my pierwsze tegoroczne szaszłyki mamy już za sobą, a Wy? Jeśli
Życie zaczyna się w kuchnikurczaka ze szparagami Szaszłyki z udek z kurczaka ze szparagami. Szaszłyki z udek z kurczaka ze szparagami, proste i smaczne danie. Danie które możesz przygotować na grillu, w piekarniku lub na patelni. Szaszłyki są proste i szybkie w przygotowaniu. Ja użyłam do nich mięsa z udek kurczaka, według mnie o wiele bardziej smaczniejszego w takich daniach niż(...)patyczki z wody i nabijamy na przemian mięso, cukinię i szparagi – główki szparagów nabijamy na samym końcu. Układamy szaszłyki na formie do pieczenia ( ja tak piekłam na grillu ) i układamy gałązki rozmarynu, dodadzą pysznego aromatu. Grillujemy na niewielkim ogniu około 10 minut z każdej strony. Szparagi jak i cukinia mogą być lekko twarde, ale kurczak musi
Kuchnia na wzgórzuPyszna propozycja na grilla 🙂 Składniki 1 kg karkówki marynata: po łyżeczce ziół prowansalskich, majeranku pieprzu, jarzynki słodkiej papryki 2 pokruszona liście laurowe kilka ziaren jałowca 1 łyżka musztardy francuskiej … Czytaj dalej Karczek z grilla
czarrna od kuchniDelikatne mięso drobiowe dobrze przyprawione, w towarzystwie cukinii, papryki, cebuli i czosnku. Smakowite drobiowe szaszłyki mogą być delikatną kulinarną ozdobą każdego grilla, bardzo łatwo się robi, a efekt jest niesamowity. Najpierw marynujemy mięso w soli, pieprzu, papryce, czosnku z dodatkiem oleju. Tak przygotowane wstawiamy do lodówki na minimum pół godziny, można na cała noc. Następnie przygotowujemy paprykę, cebulę, cukinię(...)czosnek- kroimy na małe kawałki, które nadziewamy potem na patyczki razem z mięsem, bez mięsa w dowolne kolorowe kompozycje. Jak wszystko mamy przygotowane to odpalamy grilla. Gdy węgiel się już wypali, a żar jest bardzo gorący wówczas układamy nasze szaszłyki na jednym z górnych poziomów, żeby się ładnie upiekły, a nie spaliły. Cały czas pilnujemy i obracamy
chleba naszegoSmaczna i prosta w przygotowaniu surówka na grilla i nie tylko. Wg tego przepisu surówki wystarczy dla 10 grillujących osób. Skład: Kapusta 1,5-2 kg. Papryka: żółta, zielona, czerwona. Cebula: czerwona, biała. Czosnek 5-10 ząbków. Cukinia ~0,3 kg. Oregano 1 łyżka, pieprz 1 łyżeczka, ocet 2 łyżki, olej 3 łyżki, sól i cukier(...)kolejne 3 min., Olej, ocet, cukier, sól, oregano i pierz dodajemy do całości i dokładnie mieszamy. Po przełożeniu do misek posypujemy zieleniną. Chowamy do lodówki i rozpalamy grilla. Smacznego
chleba naszegodługi skład, ale zdrowy skład. W składzie znajdziemy same zioła, musztardę, olej kujawski i ocet winny. Nadają się idealnie do marynowania mięs i warzyw, które potem możemy upiec na grillu, w piekarniku lub usmażyć. Ja upiekłam w piekarniku, bo pogoda niestety grillowaniu nie sprzyjała. Mięso musimy zamarynować w marynacie minimum dwie godziny przed pieczeniem. Ja zamarynowałam również warzywa, potem wszystko(...)stopniach około 60 minut. 4. Mięso i warzywa przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy w 200 stopniach (opcja góra - dól) 30 minut, potem na 10 minut zmieniamy na grill. Smacznego
kruche babeczkiSezamowe brioszki do hamburgerów…Rozpoczął się sezon na grilla, polecam więc łatwy przepis na smaczne bułki hamburgerowe obficie posypane sezamem. Sezamowe brioszki różnią się od słodkich brioche tym, że zawierają mniej tłuszczu i oczywiście o wiele, wiele mniej cukru. Sezamowe brioszki Składniki: 8 bułek ½ kg pszennej mąki 200 ml ciepłego mleka 1 jajko 35 g świeżych drożdży
codojedzenia