grill - 12274 przepisów (strona:142/819)

Paluszki drobiowe zrolowane w boczku 235

Kolejna potrawa „rolowana”. Tym razem paluszki drobiowe zrolowane w boczku. Można przygotować na grillu, ale jeśli pogoda nie dopisze, również pyszne są z piekarnika.   Składniki: - 2 duże piersi drobiowe - boczek Marynata: - ciemny sos sojowy - olej sezamowy - sok z cytryny - syrop klonowy - chilli w płatkach - świeżo mielony pieprz - papryka wędzona Dodatkowo: - mini kukurydza - groszek cukrowy - paprika czerwona - szalotki bananowe - masło(...)ostre. I właśnie taki smak – ostry – idealnie się komponuje z chrupiącymi, delikatnymi warzywami z przebijającą nutką cytryny. A kolejny dodatek, czyli sos , to już istna rozpusta dla podniebienia. Z grilla, czy z piekarnika – polecam, bo są pyszne – oczywiście z warzywami. Smacznego. Wydrukuj przepis The post Paluszki drobiowe zrolowane w boczku appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
Pomysł na grilla: Szaszłyki w sosie charmoula 298

Dzień dobry, Chyba wreszcie zapowiada się ciepły i słoneczny weekend:) Idealny, aby spędzić go na świeżym powietrzu na pikniku lub grillu. Jeżeli zastanawiacie się, co wrzucić na ruszt , mam dla Was świetną propozycję - nieco orientalne szaszłyki marynowane w marokańskim sosie charmoula . To kolejna po keftach z sosem miętowym moja propozycja na grilla inspirowana kuchnią krajów śródziemnomorskich. Charmoula to przepyszny

Chilli Czosnek i Oliwa
Babeczki - roladki nektarynkowe i tort urodzinowy z grilla 220

chcę tortu, zróbmy tylko grilla" - rzekł jubilat. Ale urodziny bez tortu? Hmmm. Tak właśnie narodził się pomysł na mięsny tort grillowany ;) Tort zrobiliśmy z białych i śląskich kiełbasek oraz szaszłyków z nawiniętych plastrów boczku.  Udekorowany został kielichami kwiatów wyciętymi z mini papryczek, które wypełnia sos majonezowy z bazylią i rozmarynem lub ketchup. R olę babeczek odgrywają roladki z piersi(...)dodać do mięsa, wymieszać, odstawić na co najmniej 30 minut do lodówki. Nektarynkę pokroić na cząstki, wokół każdego kawałka owinąć plaster mięsa, spiąć wykałaczkami. Posmarować oliwą i upiec na grillu do lekkiego przyrumienienia. Roladki z kurczaka z nektarynkami Tort kiełbaskowo - boczkowy Składniki: Kiełbasa śląska 0,5 kg Kiełbaski grillowe białe 0,3 kg Boczek plastry 0,3 kg  przyprawa

głodny alergik
Grillowane filety z okonia z cytrusową glazurą 132

winnego 1 łyżka oliwy z oliwek Przygotowanie: W płytkim szklanym naczyniu połączyć wszystkie składniki i marynować w nich filety przez około 15 minut w temperaturze pokojowej. W międzyczasie rozgrzewać grilla przez około 10 minut w średniej temperaturze a ruszty dokładnie oczyścić i przetrzeć oliwą. Następnie zmniejszyć temperaturę do niskiej, filety wyłożyć na ruszt i grillować w sumie 10 minut obracając(...)minuty. W międzyczasie pozostałą marynatę podgotować na wolnym ogniu z dodatkiem łyżki masła, aż uzyskamy konsystencję gęstego syropu. Filety podawać na gorąco bezpośrednio z grilla z łyżką cytrusowego sosu. Grillowane filety z okonia z cytrusową glazurą is a post from: naRuszcie.pl The post Grillowane filety z okonia z cytrusową glazurą appeared first on naRuszcie.pl

naRuszcie
Burger wołowy III 186

przyprawieniu. Bułki hamburgerowe piekłam z innego przepisu. Burgery bardzo smaczne i  soczyste. Bez problemu zjedliśmy po 2 buły z dodatkami :) Oczywiście, jeżeli akurat planujecie grillowanie, burgery z grilla są, moim zdaniem, najlepsze. Warto je zrobić. Polecam! składniki (10 burgerów) 1 kg wołowiny ( użyłam łopatki ) 4 łyżki ostrej musztardy z Dijon 3 cebule 2 jajka świeżo mielony czarny pieprz sól(...)następnie na tej samej patelni  usmażyć  boczek. Jeżeli używamy sera, należy przełożyć burgery na blaszkę do pieczenia, na każdym położyć plasterek sera, umieścić na chwilę pod grillem aż ser się zacznie topić . Jeżeli smażymy na patelni której można używać w piekarniku, burgerów nie ma potrzeby przekładać na blaszkę. Spodnią połowę bułki posmarować musztardą, położyć liść sałaty, plasterek boczku

Stare Gary
Kurze ,, polędwiczki,, grillowane w domu 375

Bardzo chwalę sobie domowy grill elektryczny. Ostatnio zamieniłam go na nowszy model ( 3 w 1 tzn. wymienne wkładki do grilla, tostera i gofrownicy). Małe kawałki mięsa z piersi kurczaka tzw. ,, polędwiczki,, zamarynowałam na pikantnie z użyciem rozmarynu i syropu z zielonych szyszek sosny ( zamiast miodu). Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Kurczak w sosie BBQ – „Wspomnienie lata” 383

myślę o lecie, to myślę o wakacjach, ciepłej pogodzie, świeżych owocach i grilu. Niestety w tym roku nie mieliśmy dobrej pogody do częstego robienia grila Uwielbiam ten czas spędzany z rodziną i przyjaciółmi, z zapachem węgla drzewnego (gazowe grile nie dla mnie…), obowiązkowej kiełbasy, szaszłyków, karkówki i innych kulinarnych wariacji… i oczywiście zimnego piwa Ale niestety lato się(...)radzić… pogody niestety nie zamówię ale przynajmniej mogę zaproponować coś pysznego z piekarnika. Podawałam już przepis na skrzydełka w miodzie i musztardzie, które smakują i z grila i z piekarnika a dzisiaj proponuję przepis na pysznego kurczaka w sosie barbecue. Sos jest super prosty do przygotowania a kurczak smakuje niebiańsko. Można teraz poćwiczyć i przygotować go z piekarnika

UgotujmyTo.pl
Sos miętowy do jagnięciny i baraniny z grilla 196

odstawić na około godzinę przed podaniem. Sos podawać w temperaturze pokojowej. Z tego przepisu powinna nam wyjść około 1 filiżanka sosu miętowego. Sos miętowy do jagnięciny i baraniny z grilla is a post from: naRuszcie.pl The post Sos miętowy do jagnięciny i baraniny z grilla appeared first on naRuszcie.pl

naRuszcie
Brokułowa sałatka z grillowanym kurczakiem i serem feta 411

uprażonymi orzechami. Jak zauważyliście kolejny raz użyłam patelni grillowej WOLL Logic otrzymanej ze sklepu Gustus .  Używam jej dość często, kiedy mam ochotę na coś z grilla. Moja opinia na jej temat nie zmieniła się: jest bardzo praktyczna i świetnie sprawdza się. Utrzymanie w czystości nie jest trudne, gdyż wszelkie pozostałości po grillowaniu dają się zmyć(...)umyje ją za nas bez obaw o zniszczenie powłoki. Kolejny raz polecam ją każdemu, kto planuje zakup patelni grillowej :) w naszym przypadku na stałe zastąpiła elektryczny grill stołowy, który powędrował na dno szafy  :) Życzę wszystkim smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Surówka z marchewki, jabłek i pora 438

marchewek powinno wyjść około 4 szklanek startej na tarce o dużych oczkach marchwi. Ocet spirtusowy 10 % można zastąpić 2 łyżkami octu 5 %. Surówka jest idelana do potraw mięsnych, z grilla czy ryb. Szklanka = 250 ml. Źródło przepisu:   Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Sałatka ogrodowa 391

Sałatka ogrodowa... Liście zielonej, chrupkiej sałaty lodowej. Półplasterki ogórka i ostrej rzodkiewki. Kosteczki pomidora i papryki. Wiórki soczystej marchewki. Drobno posiekany szczypiorek. A całość pysznie odmieniona

Gospodyni Miejska
Polędwica wieprzowa z kawą i kakao 167

Przygotowanie: Wszystkie składniki przyprawy zmielić przy pomocy młynka i dokładnie wymieszać. Polędwica wieprzowa z kawą i kakao Składniki: 2 polędwiczki wieprzowe 2 łyżki oleju sól koszerna pieprz Przygotowanie: Rozgrzać grilla do temperatury około 200 stopni. Oczyścić ruszty i natrzeć oliwą. W międzyczasie przygotować polędwiczki. Przy pomocy ostrego noża zdjąć z niej tkankę tłuszczową. Polędwiczki natrzeć dokładnie wcześniej przygotowaną mieszanką przypraw

naRuszcie
Sos żurawinowy z winem porto do mięs z grilla 178

wyłowić go z niego białego pieprzu – jest nie widoczny w konsystencji sosu – ale jeśli nie mamy możemy śmiało go zastąpić czarnym Sos żurawinowy z winem porto do mięs z grilla is a post from: naRuszcie.pl The post Sos żurawinowy z winem porto do mięs z grilla appeared first on naRuszcie.pl

naRuszcie
AROMATYCZNA KARKÓWKA Z KAMISEM 177

była soczysta i krucha najlepiej ją zamarynować. Ja zawsze wkładam w marynatę na całą noc, wtedy naprawdę fajnie przejdzie smakiem i aromatem.   Dzis wypróbowałam gotową mieszankę do karkówki ,, GRILL KARKÓWKA" KAMIS. W składzie znajdziemy czosnek, słodką paprykę,kolendrę, rozmaryn, czarny pieprz matke pietruszki i liście laurowe. Wszystko to razem sprawia ze mięsko jest bardzo aromatyczne. A mi dodatkowo podoba(...)pomielone, tylko gruboziarniste. Karkóweczka palce lizać! A wszystko to bez większego nakładu pracy. Polecam szczerze bo mięsko naprawdę pycha! Składniki: 6 plastrów karkówki 5 łyżek oleju oapkowanie ,,Grill Karkówka" Kamis Wykonanie: Plastry karkówki delikatnie rozbijamy. Przyprawę dobrze mieszamy z olejem, wkładamy do przygotowanej marynaty mięso, odstawiamy najlepiej na noc do lodówki. Pieczemy na grilu po ok 10 minut z każdej

Z Majeczką w kuchni
Szaszłyczki w migdałach. 166

Czas grillowania ogrodowego minął ,ale nic nie stoi na przeszkodzie ,aby go przedłużyć .Do prezentowanej potrawy latem wykorzystuję grill ,a teraz patelnię grillową. Składniki: 0,5 kg piersi z indyka lub kurczaka 10 dag płatków migdałowych ,uprażonych 1 puszka fig w zalewie słodkiej sól patyczki   Glazura. 100ml oliwy 1 ząbek czosnku 1 łyżka musztardy ostrej 1 łyżka miodu(...)przecisnąć przez praskę.Połączyć oliwę z musztardą ,miodem i cytryną ,dodać czosnek. Mięso wyjąć z lodówki ,nadziać na patyczki i posmarować z obu stron glazurą . Upiec na patelni grillowej (grillu) ,smarując od czasu do czasu pozostałą glazurą. Zaraz po zdjęciu z patelni obtoczyć w migdałach. Na tę samą patelnię ,na chwilę,wyłożyć osączone figi i polać resztą glazury. Szaszłyczki

Kulinarny karnet Christophera