ogórków. Wymieszać. Szczypiorek wraz z dymką umyć, osuszyć, drobno posiekać. Dodać do mizerii na samym końcu. Wymieszać. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Śmietanę można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim, szczypiorek - małą cebulą, a ocet spirytusowy - octem jabłkowym, kwaskiem cytrynowym lub sokiem z cytryny. Widoczna na zdjęciu mizeria została wykonana z 1/2 składników. Szklanka = 250 ml. Źródło przepisu: Wielkie
Gospodyni Miejskalodówce. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi 0,5 słoik pasty. Majonez można zastąpić kwaśną, gęstą śmietaną o zawartości tłuszczu 18%, gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim, a koperek szczypiorkiem lub drobno posiekaną cebulą. Smak pasty można wzbogacić o drobno pokrojonego ogórka kiszonego lub konserwowego czy chrzan
Gospodyni Miejskaszybciej się ugotują. Zupa jest aksamitna i delikatnie gęsta. Jeśli ma być gęściejsza, dodać mniej wody. Zupę można podać z grzankami, groszkiem ptysiowym bądź ryżem. Śmietanę można zastąpić jogurtem greckim lub gęstym jogurtem naturalnym. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskapodanych składników wychodzi duża porcja zapiekanki - dla 4 - 5 dorosłych osób. Można użyć papryk dowolnego koloru, natkę pietruszki zastąpić np. szczypiorkiem, a śmietanę gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim. Przecier pomidorowy można zastąpić puszką krojonych pomidorów (waga 400 g), a żółty ser mozzarellą. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskapietruszki. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Ja dodaję tuńczyka w kawałkach, w oleju, ale może być także rozdrobniony czy w sosie własnym. Śmietanę można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim. Dobrą śmietaną jest śmietana do zup z Piątnicy o zawartości tłuszczu 18% . Śmietana ta nie waży się w sosach czy zupach. Przyjmuje się, że 100g makaronu surowego
Gospodyni Miejskasłoik pasty. Jajka i cebulka muszą być wsytudzone, żeby się jajecznica nie zrobiła:-) Majonez można zastąpić kwaśną, gęstą śmietaną o zawartości tłuszczu 18%, gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim, albo zrezygnować z jego dodatku. Smak pasty można wzbogacić o drobno pokrojony szczypiorek (u mnie tylko oprószone kanapki) lub rzodkiewki. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskajeśli ktoś lubi) można ją posolić i popieprzyć. Sałatkę można wzbogacić np. o groszek konserwowy czy czerwoną fasolę konserwową. Majonez i/lub śmietanę można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskapieprzem. Wymieszać. Opcjonalnie wierzch sałatki posypać pozostawionym słonecznikiem. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z dodatku majonezu można całkowicie zrezygnować lub zastąpić go śmietaną lub gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim. Podobnie ze śmietaną. Smak sałatki można wzbogacić o drobno pokrojonego ogórka konserwowego, pokrojoną w kosteczkę szynkę, drobno posiekany szczypiorek. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskalodówce. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi 0,5 l słoiczek pasty. Majonez można zastąpić kwaśną, gęstą śmietaną o zawartości tłuszczu 18%, gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim, albo zrezygnować z jego dodatku. Mięso z rosołu można zastąpić ugotowaną lub wędzoną piersią z kurczaka. Źródło przepisu: Przyślij przepis
Gospodyni Miejskaobróbki kulinarnej, jednak nadal mało popularne. W smaku, delikatny, bez wyrazu, wręcz mdły łatwo daje się aromatyzować i doprawiać wyraźniejszymi smakami. Najbardziej popularne danie z bakłażana to chyba grecka musaka, czyli zapiekanka z mięsem i pomidorami. Można go także grillować, dusić, zapiekać, przerabiać na pasty do pieczywa. Osoby na diecie powinny włączyć go do menu, ponieważ jest niskokaloryczny i poprawia
SzczyptaSmaQośmiorniczki, gdyż każda ułożona jest w innej pozycji. Pierwszy raz w życiu jadłam takie ośmiorniczki we Włoszech i już wtedy pokochałam ten smak. Te, które widzicie pochodzą ze sklepu Grecki Kiosk i smak jest równie genialny jak tych, które jadłam we Włoszech. Ośmiorniczki są dostępne w zalewie, która w składzie zawiera olej słonecznikowy, sól, ocet winny, pietruszkę i czosnek
Blondynka Gotujewiórki mozzarelli - szynkę parmeńska 2 plastry - szczypiorek - szpinak świeży 3 garście - sól świeżo zmielona(użyłam różowej himalajskiej) - świeżo zmielony pieprz - olej rzepakowy z dodatkiem bazylii, czosnku, pomidora - jogurt typu grecki 1 łyżkę Całkowity czas przygotowania ok 40 min WSKAZÓWKI - ziemniaki staramy się gotować na wolniejszym ogniu aby nie popękały - ziemniaki po wbiciu jajka staramy się tak ułożyć aby białko
Basia w kuchnikażdego zaskoczy niespodzianka w środku. - czas przygotowania ok 1h SKŁADNIKI: - gulasz robimy wedle własnego uznania (wołowy, wieprzowy, drobiowy na ostro czy nie) - marchew 3 szt - jogurt typu grecki składniki na ciasto kruche - mąki pszennej 350g - masło 150g - proszek do pieczenia 1łyzeczka - sól 1 łyżeczka - jajo 2szt - woda 25ml SPOSÓB WYKONANIA : - Mąkę ze schłodzonym masłem, proszkiem
Basia w kuchniskładników i robot kuchenny lub blender. Radość dziecka i jego brudna buźka - bezcenne. Najlepiej smakuję prosto ze słoiczka ze świeżutką bułka.:) SKŁADNIKI: - twaróg 1 kostkę - jogurt naturalny typu grecki (ok 4 łyżek) - cukier waniliowy (najlepiej domowy) wedle uznania - laska wanilii SPOSÓB PRZYGOTOWANIA : - twaróg, jogurt, cukier waniliowy oraz wyłuskane ziarna wanilii włożyć do miseczki lub pojemnika robota kuchennego
Basia w kuchnitrę na tarce z dużymi oczkami - rozpuszczam masło na patelni wsypuję potarte jabłka, polewam cytryną, posypuję cukrem i cynamonem, prażę ok 5-8 minut - śmietanę ukwaszoną (lub jogurt typu grecki) rozmieszam z cukrem pudrem i cukrem waniliowym - nagrzewam piekarnik do 180 stopni - smaruję masłem naczynie w którym będę zapiekała nasz ryż - układam ryż na to jabłka kolejną warstwę ryżu
Basia w kuchni