greckie - 1317 przepisów (strona:51/88)

Najlepszy śledzik według mojej mamy 337

znacie tą wersję, ale nie ukrywam, że moja mama robi najlepsze śledzie! Składniki : * 5-6 płatów śledziowych * cebula * 2-3 ogórki kiszone * jabłko * łyżka octu * łyżka oleju * 200g jogurtu greckiego Przygotowanie : Śledzie pokroić w 3 centymetrowe kawałki. Jabłko, ogórki i cebulę posiekać w kostkę. Dodać olej i ocet, wymieszać. Odstawić na 20 minut, połączyć z jogurtem naturalnym

Magiczne Życie Marty
Naleśniki ze szpinakiem i fetą 258

mnie ostatnio na  szpinakowo ! Dziecięce demony papki szpinakowej zostały już przepędzone :-). Dziś danie w  wersji międzynarodowej: polskie naleśniki, grecka feta i zielony szpinak ;-). Pyszne na ciepło i na zimno ! Naleśniki ze szpinakiem i fetą Składniki: Na naleśniki 3 jajka 200 g maki pszennej 300 ml wody 100 ml mleka 2 łyżki oleju szczypta soli Na farsz

Kulinarne przygody Gatity
Sos jogurtowo-ziołowy 185

warzyw i  mięs. Dzisiaj  podałam go razem z ugotowanymi na parze warzywami: młodymi ziemniaczkami, kalafiorem i fasolką szparagową. Sos jogurtowo-ziołowy Składniki: 1 opakowanie jogurtu typu greckiego 340 g 1 ząbek czosnku 2 łyżki oliwy EV sok z jednej cytryny listki świeżej mięty świeży tymianek cytrynowy szczypiorek koperek sól, pieprz Wykonanie: Zioła siekamy, dodałam mniej więcej po jednej

Kulinarne przygody Gatity
Lody jogurtowo-truskawkowe 263

Dziś na tapecie lody truskawkowe na jogurcie, z przepisu Plate of joy . Serdecznie polecam ! Lody jogurtowo-truskawkowe Składniki: 250 g truskawek 10 łyżek cukru 400 g jogurtu naturalnego typu greckiego 150 g śmietany kremówki 30% Wykonanie: Truskawki myjemy i obieramy, wkładamy do miski, zasypujemy cukrem i blendujemy. Następnie dodajemy  do nich jogurt i mieszamy. W osobnym pojemniku ubijamy

Kulinarne przygody Gatity
Domowe lody truskawkowo-rabarbarowe 154

wariacje  , troszkę przeze mnie zmodyfikowany. Do truskawek dodałam mus rabarbarowy. Domowe lody truskawkowo-rabarbarowe Składniki: 500 g truskawek 3 duże łyżki musu rabarbarowego 400 g jogurtu naturalnego typu greckiego 4 łyżki cukru 250 g śmietanki kremówki 30% Wykonanie: Jogurt miksujemy z cukrem, następnie dodajemy do niego truskawki rozgniecione widelcem i  mus z rabarbaru i dalej miksujemy. Kremówkę ubijamy

Kulinarne przygody Gatity
Szybka sałatka warzywna 369

przewagą warzyw, które lubi najbardziej. Szybka sałatka warzywna Składniki: 1/2 sałaty lodowej 2 pomidory 1/3 ogórka wężowego 1/2 małej czerwonej cebuli 2-3 łyżki jogurtu typu greckiego sok z 1/2 cytryny sól pieprz Wykonanie: Sałatę kroimy w  cienie paski. Ogórek dokładnie myjemy i kroimy w dużą kostkę. Cebulę kroimy w cienkie piórka, pomidora w dowolne niezbyt duże

Kulinarne przygody Gatity
Sałatka coleslaw 359

Sałatka coleslaw Składniki: 2 szklanki poszatkowanej białej kapusty 1 szklanka startej w julienne marchewki 1/2 cebuli pokrojonej w drobne piórka 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu typu greckiego 2 łyżeczki musztardy francuskiej Dijon sok z cytryny sól pieprz Wykonanie: Wszystkie składniki umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na godzinę, dwie do zmacerowania

Kulinarne przygody Gatity
Klasyczna pasta jajeczna 194

można było lecieć z nią na podwórko :-). To były piękne czasy ! Klasyczna pasta jajeczna Składniki: 6 jajek ugotowanych na twardo 2 łyżki majonezu 2 łyżki naturalnego jogurtu greckiego 2 łyżeczki musztardy posiekany szczypiorek sól pieprz Wykonanie: Jajka obieramy ze skorupek. Następnie drobno je siekamy. Ja pomagam sobie takim urządzeniem do krojenia jajek w plasterki

Kulinarne przygody Gatity
Truskawkowy sernik na zimno 338

weź udział w konkursie: Truskawkowy sernik na zimno Składniki na tortownicę 26 cm Czas przygotowania: 4 godziny Masa serowa: 500 g sera twarogowego zmielonego 200 g jogurtu greckiego 200 ml śmietany kremówki 30 lub 36% 1,5 łyżki żelatyny 4 kopiaste łyżki cukru pudru Masa truskawkowa: 3 łyżki cukru pudru 2 kopiaste

Kulinarne przygody Gatity
Jogurtowy letni deser z jagodami 211

wielbicielom słodszych deserów polecam dodać do jogurtu nieco więcej cukru. Jogurtowy letni deser z jagodami Składniki Masa jogurtowa: 120 g zimnej śmietany 36% 400 g jogurtu typu greckiego 80 g cukru pudru 14 g żelatyny 200 g jagód Masa jagodowa: 250 g mascarpone 3 kopiaste łyżki jagód 4 łyżki cukru pudru Wykonanie: Żelatynę zalewamy

Kulinarne przygody Gatity
Flatbread, czyli chlebek z patelni 166

weź udział w konkursie: Flatbread, czyli chlebek z patelni Proporcje na 8 chlebków Czas przygotowania: 45 minut Składniki: 350 g mąki pszennej 650 200 ml jogurtu typu greckiego 2 łyżki posiekanego koperku 1 łyżeczka soli 1/4 łyżeczki ostrej papryki 3 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Składniki ciasta zagniatamy w misce. Następnie ciasto przekładamy na blat lub stolnicę oprószoną mąką

Kulinarne przygody Gatity
Jogurtowy sernik jagodowy na zimno 246

weź udział w konkursie: Jogurtowy sernik jagodowy na zimno Proporcje na tortownicę o średnicy 20 cm Czas przygotowania: 4 godziny Składniki Masa jogurtowa: 750 g jogurtu typu greckiego 130 g cukru pudru 24 g żelatyny 200 g śmietany kremówki 30 lub 36 % 350 g jagód Jagodowy wierzch: 250 g serka mascarpone 3 łyżki jagód 4 łyżki

Kulinarne przygody Gatity
Chłodnik z pieczonych buraków z fetą 177

fetą Proporcje na 4 porcje Czas przygotowania i chłodzenia: 3 godziny Składniki: 500 g   pure z pieczonych buraków 400 g kefiru 100 g jogurtu typu greckiego 75 g sera feta 1 ząbek czosnku sok z  cytryny do smaku 2 łyżki szczypiorku pieprz ewentualnie sól Wykonanie: Fetę kroimy na mniejsze kawałki. Koperek drobno siekamy. Czosnek obieramy

Kulinarne przygody Gatity
Zielony sernik na zimno z musem z białej porzeczki 230

twarogu  100 g cukru pudru 15 g żelatyny 1/3 szklanki gorącej wody 1/2 łyżeczki zielonego barwnika spożywczego Wilton Masa owocowa: 350 g białej porzeczki 180 g jogurtu greckiego 8 łyżek cukru pudru 7 łyżeczek żelatyny 1/2 szklanki gorącej wody 1 zielona galaretka, u mnie agrestowa parę gałązek porzeczki do dekoracji Wykonanie: Ser miksujemy z  cukrem pudrem

Kulinarne przygody Gatity
Tarta z borówką amerykańską 208

Czas przygotowania: 90 minut Składniki Ciasto: 250 g mąki pszennej 140 g zimnego masła 1 jajko szczypta soli 30 g cukru pudru Masa budyniowa: 420 g jogurtu greckiego 110 trzcinowego cukru Muscovado 1 łyżka  cukru waniliowego 2 łyżki maki pszennej 3 jajka Dodatkowo: 300 g borówki amerykańskiej cukier  puder Wykonanie: Składnik na ciasto umieszczamy w malakserze i szybko

Kulinarne przygody Gatity