powiem nie... Oto jedna z nich: Składniki: 500 gram bobu 6 małych i młodych ziemniaków pęczek szczypiorku 3 łyżki groszku konserwowego 2 ogórki konserwowe 1/2 pora 2 łyzki greckiego jogurtu 1 łyżka majonezu sół, pieprz Bób gotujemy do miękkości. Ziemniaki oczyszczamy i w skórce gotujemy. Pora oraz ogórki kroimy w plasterki, ziemniaki kroimy na pół dodajemy obrany bób, groszek
NaKońcuJęzykanajsmaczniejsze. Pod skórką maja najwięcej witamin i intensywny smak więc szorujemy ziemniaki szczotką i do pieca . Składniki: 4 duże ziemniaki do pieczenia zielony ogórek duże opakowanie jogurtu typu greckiego 2 ząbki czosnku garść świeżej mięty sól i pieprz do smaku Wykonanie: Ziemniaki szorujemy, nakłuwamy kilka razy widelcem i owijamy folią aluminiową. Wstawiamy je do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika
Gorący kąsekwięcej w nich cukru i chemii niż owoców , więc wcale mnie do nich nie ciągnie. Dlatego staram się "upychać" ten jogurt gdzie tylko mogę, najlepiej gęsty lub grecki ;) Zabielam nim zupy, zamiast śmietany. Lubię go też zjeść np. z odrobiną miodu i owocami lub domową granolą. Ale absolutnym hitem są u mnie wszelkiego rodzaju dipy na bazie jogurtu
Kraina Tysiąca Smakówwolny dzień! Składniki : * pół główki sałaty lodowej * pół puszki fasoli czerwonej * pół puszki kukurydzy * mała czerwona papryka * pieczony bądź wędzony filet z kurczaka * sos : 3 łyżki jogurtu greckiego, 3 łyżki majonezu, przyprawa do sałatek albo świeże zioła, sól, pieprz do smaku Przygotowanie : Sałatę pokroić bądź porwać. Kurczaka i paprykę pokroić w kostkę i ułożyć na sałacie. Dodać
Magiczne Życie Martywięc nie tylko różnego rodzaju wypieki, których w książce jest naprawdę sporo, ale także musztarda z miodem, majonez z sezamem, domowy keczup, weki z rybami, kuleczki serowe przygotowane z greckiego jogurtu i mnóstwo innych pomysłów, od których na samą myśl ślinka cieknie. W gruncie rzeczy pomysły nadające się do wykorzystania nie tylko na prezenty, ale również na co dzień
Kraina Tysiąca Smakówmniejsze kawałki i układamy na wyłożonej masie serowej. Wkładamy do piekarnika na 50-60 minut do momentu aż owoce lekko się przyrumienią. Polecam jeszcze ciepłe z łyżką jogurtu greckiego - poezja! :) Ostatnio internety obiegła wiadomość, że w przyszłym roku będzie koncert, tak więc nie odmówię sobie: insertCookd("64b53e95ff8dd38bede13451d76945d7
sama złodyczwykorzystujemy jej całą puszkę, podbijając konkretnie ilość białka. Jednocześnie uspakajam - nie zapłaczecie po pierwszym kęsie, ciacho jest mocno czekoladowe, bez warzywnych podtekstów ;) Składniki: puszka czerwonej fasoli małe opakowanie jogurtu greckiego 3 jajka 3 czubate łyżki kakao 100 g suszonej żurawiny miód szczypta soli pół łyżeczki proszku do pieczenia Białka oddzielamy od żółtek, które miksujemy
sama złodyczPIECZENIE (10 min): placki wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 10-15 min do zarumienia boków i farszu. 8. PODANIE: placki smakują świetnie w akompaniamencie śmietany czy jogurtu greckiego i sałaty lub kapusty pekińskiej – my wybraliśmy ostrą w smaku rukolę dla kontrastu. OM NOM NOM! Post LAHMACUN – TURECKA PIZZA pojawił się poraz pierwszy w NERDS' KITCHEN
Nerds Kitchenwigilię również zaczynamy go przyrządzać zaczynając od upieczenia buraków. Przygotowujemy również galarty z ryby . Do następnego dnia galarty akurat stężeją i będą idealne do podania. Szykujemy rybę po grecku . Potrzebuje ona około jednego dnia, aby wszystkie smaki idealnie się przegryzły. Jeśli mamy jeszcze siły to przygotowujmy sałatkę jarzynową. Pieczemy muffinki np. pierniczkowe lub marchewkowe Wtorek Ubieramy choinkę wraz z całą
Kolizje Smakówmiksujemy i już. Gotowe. Ideał niemalże :) Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 20 minut (w tym 15 minut chłodzenia) Składniki: 2 zielone ogórki 200ml kefiru 50ml jogurtu naturalnego 100g sera greckiego (fety) 50g pistacji 10 listków mięty 1 ząbek czosnek Świeżo mielony pieprz, sól Zielone ogórki obieramy, kroimy w dużą kostkę i umieszczamy w naczyniu od blendera. Dodajemy pozostałe składniki. Póki
Kolizje Smakówłyżka rodzynek 6 orzechów laskowych (pokruszonych) 6 suszonych moreli (pokrojonych w kostkę) 6 migdałów (pokruszonych) Składniki "mokre" : 0,5 szklanki mleka (ja użyłam 2%) 2 łyżki jogurtu naturalnego (lub greckiego) 5 łyżek oliwy 4 łyżki miodu 2 jajka 1 jabłko (starte na tarce o dużych oczkach) Suche składniki mieszamy w jednej misce, mokre w drugiej, dokładnie. Powstałą "mokrą" masę wlewamy
kuchnia do kwadratułososia i posypujemy go odrobiną pokrojonego szczypiorku. Tarty wychodzą bardzo smaczne kiedy są jeszcze ciepłe. Natomiast znakomicie smakują również na zimno z odrobiną sosu czosnkowego na bazie jogurtu greckiego. :-) Smacznego
kuchnia do kwadratugrzanego wina i piwa :-) szczypta soli Mąkę przesiewamy do miski i dodajemy resztę suchych składników, a nastepnie wszystko mieszamy. Składniki "mokre": 100g masła 3 jajka 3 łyżki jogurtu greckiego lub gęstego naturalnego 3 jabłka 1/3 szklanki oleju Masło rozpuszczamy i studzimy. Jabłka kroimy w kostkę. Do drugiej miski wbijamy jajka, które przez chwilę ubijamy, a następnie dodajemy resztę
kuchnia do kwadratucoś dla siebie!:) A oto przedsmak tego, co Was czeka: Uwielbiam hiszpańskie smaki. Książkę "The best 100 tapas" przywiozłam z Barcelony. Na moim blogu na pewno nie zabraknie przepisów greckich, tureckich i innych wschodniośródziemnomorskich. "Kuchnie świata", Gazeta Wyborcza Makaron to moja druga miłość (zaraz po mężu;)). Kocham jedzenie i dobre produkty spożywcze tak samo mocno jak "Dwaj łakomi Włosi", Antonio
Chilli Czosnek i Oliwa