kiszonych buraków. A ponieważ ukiszenie buraczków to żaden kłopot, zachęcam - kiście!!! Buraczki są pyszne, a chłodnik z dodatkiem soku rewelacyjny. składniki ( 4 porcje) 400 g jogurtu greckiego 400 g kefiru parę łyżek śmietany (opcjonalnie) szklanka soku z kiszonych buraków (np z tego przepisu) 10 rzodkiewek 3 nieduże ogórki pęczek koperku pęczek szczypiorku parę kiszonych buraczków, jeżeli
Stare Garyponieważ upały mają zaraz się skończyć, zajadajmy póki można! składniki (na ok 1100 ml zupy) ok 500 g zielonych ogórków 400 g kefiru 200 g jogurtu greckiego pęczek koperku 10 rzodkiewek 2 małosolne ogórki 1 - 2 starte ząbki czosnku sól, pieprz ew chili w płatkach do smaku sok z cytryny oliwa do polania przygotowanie zielone ogórki obrać, pokroić na mniejsze
Stare GaryKathy Farrel - Kingsley "Domowy wyrób nabiału" składniki 1 l mleka najlepiej pełnego, świeżego wiejskiego, ( poddane łagodnej pasteryzacji) 1/4 szklanki kupnego jogurtu z żywymi kuturami bakterii jogurtowych (użyłam jogurtu typu greckiego marki Piątnica) przygotowanie W dużym garnku o grubym dnie podgrzać mleko do temperatury 85 st C. Zdjąć z ognia i ostudzić do temperatury 40 - 46 st C. Zajęło
Stare GaryTarta jest niesamowicie smaczna ! składnik i: kruche ciasto 225g mąki pszennej razowej 150 g masła, zimnego 50 g cukru pudru szczypta soli Nadzienie jogurtowe: 500 ml jogurtu greckiego lub naturalnego 3 jajka 2 łyżki mąki pszennej 1/2 łyżeczki wody pomarańczowej 3 łyżki cukru pudru 1 łyżka miodu na wierzch ok 400g owoców - malin i jeżyn
Stare Garytymianku plus kilka całych gałązek do dekoracji sól morska i czarny pieprz 1 granat 1 łyżeczka przyprawy za'atar sos 9 łyżek maślanki Pół filiżanki jogurtu greckiego 1 i1/2 łyżki oliwy z oliwek, + troche do polania 1 mały ząbek czosnku, roztarty 1 szczypta soli przygotowanie Rozgrzać piekarnik do 200 st. C. Pokroić bakłażany wzdłuż na pół
Stare Garytrzeba je było zrobić. Opierałam się na radach znajomych z forum FB Zdrowo Podjeść i trochę na tym przepisie składniki ser 800 g jogurtu greckiego sól do zalania oliwa z oliwek lub pół na pół z olejem gałązka rozmarynu ew gałązka tymianku kilka ziaren jałowca 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki płatków chili, lub małych
Stare Garymielonego kminu 2 ząbki czosnku, posiekane 500 g ziemniaków, obrane i pokrojone w duża kostkę Sól i pieprz ok 750 ml bulionu z kurczaka Śmietana lub jogurt grecki do doprawienia Posiekana kolendra, do podania przygotowanie Ostre papryki po obraniu pokroić na spore kawałki. Rozgrzać olej w szerokim garnku; dodać cebulę i smażyć na średnim ogniu, często mieszając
Stare Garydodatkiem jagód i dodatkowo polane białą czekoladą, a do tego nieskomplikowane (czyt. banalnie proste) i… wyjątkowo szybko znikające ze stołu ;))) Musicie się skusić! :))) * mąka pszenna- 400 g * jogurt grecki- 400 g * cukier- 200 g * olej- 1/3 szklanki * kakao- 2 czubate łyżki * soda- 1/2 łyżeczki * proszek do pieczenia- 1 łyżeczka * ekstrakt waniliowy- 1 łyżka Dodatkowo: * jagody- 150 g * kasza manna
Kraina Miodem PłynącaSKŁADNIKI: - 200 g jogurtu greckiego light - 100 g serka waniliowego light -100 g serka śmietankowego - kilka ziaren wanilii - 3 łyżki żelatyny - 3 łyżki wrzątku - świeże maliny oremki np. kokilki. Żelatynę rozpuść we wrzątku, serki i jogurt wymieszaj energicznie z żelatyną, dodaj maliny i delikatnie wymieszaj. Wylej do kokilek. Wstaw na minimum 4-5 godzin do lodówki. Sos malinowy do deseru
SMYKWKUCHNIRybę po grecku serwuję nie tylko na kolację wigilijną. Lubimy bardzo i często pojawia się jako piątkowy obiad. Jest to moja wersja, ryba jest smażona i dosłownie pływa w warzywach, tak smakuje najlepiej. Polecam! Składniki: 1 kg filetów białej ryby 5 marchewek 2 pietruszki połowa selera cebula ziele angielskie liść laurowy sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy papryka ostra
NA MOIM TALERZUstół. Krem skropiony jedynie sokiem z cytryny lub domowym octem jabłkowym to zdrowy wariant wszelkich galaretek (np. z nóżek lub kurczaka). Wegetarianie także będą zadowoleni, wystarczy krem posypać pokruszoną grecką fetą lub posiekanymi orzechami żeby otrzymać w pełni wartościowy, smaczny i aromatyczny posiłek. Czas przygotowania: 30 minut + marynowanie gęsi + chłodzenie kremu Porcje: 4 Składniki Krem
SzczyptaSmaQszklanka bulionu warzywnego,bez glutaminiani itp. 3 lyzki jogurtu greckiego lub kwasnej smietany,plaska lyzeczka maki 2 lyzki posiekanej zielonej pietruszki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!koperkowy: 250 ml bulion warzywnego 3-4 lyzki koperku(u mnie mrozony) 1 lyzka maki krupczatki(instant) szczypta cukru,sol,pieprz do smaku 2-3 lyzki jogurtu greckiego lub kwasnej smietany szczypta cukru Wykonanie: Bulion zagotowac.Dodac koperek i przyprawy. Z dwoma lyzkami zimnej wody wymieszac make i zagescic sos.Zestawic z ognia. Dodac jogurt lub smietane.Wymieszac trzepaczka balonowa.Gdy smietane bedziemy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!mięso z poprzerastaną tkanką łączno-kolagenową po prostu wyśmienite.Wołowina posiada spore ilości kolagenu.Ten odżywi nasze chrząstki stawowe tzn. "naoliwi" nasze trzeszczące stawy i poprawi strukturę skóry. Kolagen z greckiego znaczy: cola-klej,genno-rodzić. Rindfleischsuppe z użyciem Beinschebe to klasyk niemieckiej kuchni.Lekka,smakowita zupa z dodatkiem świeżych warzyw.Gości w codziennej kuchni ,ale sprawdzi się też idealnie gdy zawitają
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!rosołu-spora chochla 2 bardzo czubate łyżeczki musztardy(dałam sarepską-Kamisa) 2 łyżeczki mąki do zagęszczenia-daję instant lub krupczatkę ( nie robią się grudki) 2 spore łyżki jogurtu greckiego łyżeczka cukru ewentualnie sól do smaku Wykonanie: Rosół zagotować w rondelku,dodać musztardę mieszając rózgą.W małej ilości zimnej wody rozmieszać mąkę i zagęścić sos.Pogotować chwilę ,aż mąka całkowicie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!