płatków migdałów 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szkl. cukru trzcinowego lub 1/3 szkl. stewii 3 jajka 3/4 szkl. oliwy Classico Extra Vergine marki Monini 1/2 szkl. jogurtu greckiego 2 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru Przygotowanie: Formę wysmarować odrobiną oliwy i obsypać mąką. W jednej misce mieszamy dokładnie suche składniki (mąka, proszek, płatki, cukier, przyprawy
Czarnawisienkatruskawkami Składniki: 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru 2 jajka 25 g roztopionego masła 1 szklanka gęstego jogurtu naturalnego lub jogurtu typu greckiego truskawki ( w posiadanej ilości, minimum garść ;) Przygotowanie: Wszystkie składniki przygotowujemy w temperaturze pokojowej. Piekarnik włączamy wcześniej, żeby się nam nagrzał do 180 stopni. Jajka wbijamy do miski i ucieramy
Lawendowe Niebocałości z makaronem gwarantuje, że cała rodzina będzie zadowolona. A tak ogólnie to miała być lasagnia, ale makaron gdzieś się zapodział... SKŁADNIKI: 1 opakowanie mrożonego szpianku 200 ml jogurtu greckiego 4 ząbki czosnku 40 dkg świeżego łososia 30 dkg makaronu (u mnie rurki) 2 szklanki mleka 1 czubata łyżka maki 2 łyżki masła Sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Magiczna kuchnia Dariiręką:) u mnie: Przecier pomidorowy duży 4 plasterki szynki plaser wędzonego łososia 1/3 puszki kukurydzy czerwona cebula sery po kawałku: mozarella feta tofu pleśniowy złółty 1/2 opakowania szpinaku jogurt grecki pieprz PRZYGOTOWANIE: W miseczce mieszam przecier pomidorowy ze świeżo zmielonym pieprzem. Przecierem smaruję trzy krążki tortilli. Jeden krążek posypuje mozarellą, następnie nakładam pokrojoną w paseczki szynkę, posypuję pokrojoną czerwoną cebulą
Magiczna kuchnia Dariimasła 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody szczypta soli szczypta pieprzu Dodatki: 10 czarnych oliwek 5 suszonych pomidorów w zalewie (odsączonych) 100 g twardej, greckiej fety 2-3 łyżeczki posiekanych listków świeżego rozmarynu listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Mąkę przesiewamy wraz z sodą i proszkiem do pieczenia. Dodajemy szczyptę soli i pieprzu, a następnie
Poezja smakuzimno (ponownie!). Ciasto nie jest, aż tak czasochłonne, ale wymaga cierpliwości. Bardzo smakowało mi jak i rodzinie. :) Składniki: Spód: 10-12 pierników 1/4 kostki masła Ciasto 400g jogurtu greckiego 1 czubata łyżka żelatyny + 1/2 szklanki wrzącej wody 1-2 krople aromatu pomarańczowego garść rodzynek garść orzechów ziemnych Galaretka 1 szklanka soku jabłkowego 100% 1 łyżka żelatyny + 1/4 szklanki wrzącej
Truskawkowa Fiestatygodniu też należy, a nawet trzeba coś zjeść! Skoro jesteśmy już w temacie świątecznym, to nie mam w tym roku żadnych przepisów świątecznych, żadnych nowości, oprócz ryby po grecku, której zachciało mi się we wrześniu, jednego ciasta z makiem i uszek z barszczem, które czekają na publikację od zeszłego roku. Czytaj więcej
bistro mamapastę rozłożyć do małych kokilek - dla każdego indywidualną porcję. składniki 4-6 porcji ok 220g makreli wędzonej, bez skóry i ości 120 g jogurtu greckiego skórka starta z 1/2 cytryny kilka gałązek natki pietruszki 1 - 2 łyżeczki chrzanu 1 łyżka soku z cytryny lub do smaku świeżo zmielony pieprz biały kremowy serek
Stare Garyoprzeć ;) Składniki na 12 sztuk: 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej 3/4 szkl. cukru łyżka kakao łyżka przyprawy korzennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka szklanka jogurtu greckiego 1/3 szklanki oleju mały słoiczek powideł śliwkowych Piekarnik nastawić na 180 stopni C. Formę na muffiny wypełnić papilotkami. Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, kakao, proszek do pieczenia i przyprawę
wyzwania kuchenneSKŁADNIKI: 1 woreczek ryżu 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 2 jajka Oliwki zielone 1/2 kulki mozzarelli Kukurydza słodka Szczypiorek Koperek Jogurt naturalny lub typu greckiego Sól, pieprz, curry PRZYGOTOWANIE: Do wcześniej ugotowanego i ostudzonego ryżu dodajemy puszkę tuńczyka. Następnie dorzucamy 2 jajka na twardo pokrojone w kostkę. Dokładamy pokrojone oliwki, 1/2 puszki kukurydzy, 1/2 kulki mozzarelli pokrojonej w kostkę
kulinarnyJaPorcja dla 2 osób Koszt przygotowania : 15,00 zł SKŁADNIKI: 200 g piersi z kurczaka ½ papryki czerwonej ½ papryki zielonej ½ papryki żółtej 200 g jogurtu typu greckiego 2 ząbki czosnku 1 średnia cebula szczypiorek natka pietruszki curry, suszone chilli, cynamon sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę z czosnkiem. Gdy cebula się zeszkli dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka
kulinarnyJaszklanki mąki 1 szklanka wody 1 żółtko z jajka 1 łyżka oleju szczypta soli SKŁADNIKI na dip czosnkowy: 3 ząbki czosnku 4 łyżki gęstego jogurtu ( najlepszy jest jogurt grecki) sól, pieprz Do jogurty wciskamy za pomocą praski ząbki czosnku. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie ze sobą łączymy. Podajemy schłodzony. PRZYGOTOWANIE farszu: Mięso z kurczaka bardzo drobno kroimy. Marchewkę i pietruszkę
kulinarnyJasałatkę: 200 g polędwiczek z kurczaka 150 g bakłażana 100 g cukinii 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 1/2 papryki zielonej 1 sałata rzymska 100 g sera typu greckiego świeża natka pietruszki suszona bazylia papryka czerwona w proszku sól, pieprz SKŁADNIKI i przygotowanie sosu vinaigrette: 6 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryna szczypta soli, pieprzu
kulinarnyJaDzisiejsza słoneczna pogoda zainspirowała mnie śródziemnomorskim zapachem i smakiem. W okresie wakacyjnym przygotowywałem grecką musakę . A dzisiejsze promienie słoneczne zachęciły mnie do zaserwowania dania, które chodź na chwilę pozwoli powrócić do gorących i beztroskich wakacji. Czas przygotowania: 80 min. Porcja dla 4 osób Koszt przygotowania: 26,00 zł SKŁADNIKI: 2 bakłażany 100 g startej mozzarelli 30 g tartego parmezanu
kulinarnyJaszklanka zielonej fasolki szparagowej (użyłem mrożonej) 1 puszka kukurydzy konserwowej 400 g marynowanej dyni ( w zalewie słodko- kwaśnej) 1 cebula 3 łyżki majonezu 2 łyżki gęstego jogurtu (np. typu greckiego) 1 łyżka oliwy 2 łyżeczki musztardy dijon sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE sałatki: Ziemniaki i marchewkę wstawiamy do gotowania w osolonej wodzie. Ugotowane odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia. Groszek
kulinarnyJa