poszczegolne warstwy. Do przygotowania tej surowki potrzebne beda tylko biale czesci pora. Skladniki na 2 porcje: 2 pory-tylko jasna,delikatna czesc 1 jablko 2 czubate lyzki jogurtu greckiego lub smietany sok z cytryny 2 lyzeczki miodu lub cukru 2 szczypty soli koperek Wykonanie: °Dokladnie umyte pory pokroic w cienkie polplasterki,wymieszac z sola,mocno ucisnac i odstawic. °Jablko
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!szklanka czerwonej soczewicy 1 cebula 1 zabek czosnku 50-60 g rozpuszczalnych platkow owsianych 350-400 ml bulionu warzywnego natka zielonej pietruszki sol,pieprz 2-3 lyzki jogurtu greckiego 1/2 lyzeczki czerwonej papryki 4 lyzki sezamu 1/4 lyzeczki kuminu-opcjonalnie olej do smazenia Wykonanie: Cebule i czosnek obrac,pokroic w drobna kostke i podsmazyc na oleju.Wyplukac soczewice na sitku
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Skladniki do 3-4 porcji miesa: 250 ml bulionu warzywnego 2 lyzki srednio-ostrej musztardy 1 plaska lyzeczka cukru 1 bardzo plaska lyzka maki-krupczatki najlepiej 2 lyzki jogurtu greckiego sol-opcjonalnie ( bulion!) Wykonanie: Wlac bulion do rondelka i zagotowac.Zdjac z ognia,dodac musztarde i wymieszac trzepaczka balonowa na gladki krem. W dwoch lyzkach zimnej wody rozprowadzic plaska lyzke
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!polecam. Skladniki : garstka suszonych podgrzybkow 500-700 g pieczarek 1 cebula 2 lyzki masla ghee 2-3 marchweki 1/2 malego selera 1 pietruszka-korzen kawalek pora zielona pietruszka jogurt grecki lub smietana bulion warzywny-1,5 l makaron 2-3 garstki pieprz z mlynka sol Wykonanie: wieczorem w dniu poprzedzajacym gotowanie namoczyc suszone grzyby oczyszczone pieczarki pokroic w plasterki,polplasterki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!szklanki gazowanej wody mineralnej 2 jajka 1/3 lyzeczki soli 1 lyzka oleju 1 lyzka masla ghee do smazenia Chalwowe nadzienie do nalesnikowe: 250 g twarozku lub jogurtu greckiego 2 lyzki tahini 2 lyzki miodu lub cukru kilka kropli esencji waniliowej Sos pomaranczowy z filetami z pomaranczy: 2 pomarancze+sok z pomaranczy 1-2 lyzki cukru 1 lyzka Cointreau
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!niezytem jelit. Najprostsza surowka z rzodkwi nr. I 2 biale rzodkwie 1 lyzka soku z cytryny ewentualnie pieprz z mlynka 1 lyzeczka miodu szczypta soli 1-2 lyzki,jogurtu greckiego,smietany lub majonezu-opcjonalnie Wykonanie: rzodkiew zetrzec na grubych oczkach tarki wymieszac z przyprawami odstawic na 15-30 minut do lodowki,by skladniki sie przegryzly Surowka z rzodkwi nr.II
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!ponoc jego wielbicielem. Uczta wlasciwie zapowiada sie juz przy plukaniu ziol.Trybula uwodzi cudownym lekko anyzkowym zapachem. Przepis podstawowy: 1 opakowanie "Grüne- sauce" 2-3 szalotki 4 -5 lyzek jogurtu greckiego 2-3 lyzki majonezu 2-3 lyzki oleju sol,pieprz 1 lyzeczka soku z cytryny 3 szczypty cukru 1 lyzeczka musztardy( dalam chrzan) Wykonanie: ziola oplukac,pozbawic grubych lodyzek
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wywarze z warzyw. Skladniki na 4 porcje: 2 peczki koperku peczek wloszczyzny sol,cukier,sok z cytryny 1 lyzka masla ghee 1 czubata lyzeczka maki 3 lyzki jogurtu greckiego Wykonanie: przygotowac wywar z warzyw.2 marchewki,pietruszke,kawalek selera i pora + sol (opcjonalnie listek laurowy i kilka ziaren ziela angielskiego) i pieprzu zalac 1 litrem wody i gotowac okolo 20 minut
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!lisci czosnku niedzwiedziego ( spora garsc) 3-4 ziemniaki 1 cebula 1 zabek czosnku 0,75-1 l wywaru warzywnego sol pieprz galka muszkatalowa 2 lyzki masla ghee jogurt grecki lub kwasna smietana Wykonanie: ziemniaki umyc,obrac i pokroic w gruba kostke.Obrac cebule i czosnek.Rozdrobnic w garnku rozgrzac maslo,wrzucic pokrojna cebule i przysmazyc bez zrumieniania.Dolozyc ziemniaki z czosnkiem i caly
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!jeszcze lepiej smakuja - pieczone pomidory.Efektowny przepis na niezwykle prosta i smaczna przekaske.Lekko i zdrowo.Wspanialy dodatek nie tylko do pieczonych mies,takze na zimno do kanapek.Pierwszy raz jadlam je na greckich wakacjach i bezapelacyjnie podbily moje kubki smakowe na rowni z jogurtem greckim.Co prawda zaden pomidor nie moze rownac sie smakowo z tym dojrzalym w pelnym sloncu nad Morzem Srodziemnym
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!kuchni sie oplacaja.Najsmaczniejsze potrawy powstaja wtedy,gdy sie zupelnie tego nie spodziewamy.Dodatek mleka kokosowego ,oprocz bardzo milego ,delikatnego kokosowego posmaku czyni sernik niebywale kremowym i aksamitnym.Tu opuscilam dodatek jogurtu greckiego,pojawiajacy sie w moich ostatnich sernikach,a ser polaczylam z cala puszka mleka kokosowego bez odzielania jego bialej czesci.Smakuje bajecznie.Bardzo polecam ,bo taki sernik mozesz upiec tylko w sezonie jagodowym
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!lyzka masla ghee sol,pieprz 5 lyzek parmezanu +2 lub podobnego sera 2 lyzki masla sol,pieprz tymianek Skladniki na dip jogurtowy z mieta: 200 g jogurtu greckiego 1 pelna lyzeczka musztardy 1 plaska lyzeczka miodu 1 lyzeczka soku z cytryny lub starta skorka cytrynowa galazki miety Wykonanie: cukinie pokroic w grube 2-3 cm plastry.Gabczsty srodek z pestkami
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!sztuka goraca woda - 4-8 lyzek 1 cebula maslo ghee lub olej bulka tarta do obtaczania Skladniki na tzaziki z cukinia: 1 mala cukinia 300 g jogurtu greckiego 1-2 zabki czosnku 1/2 cebuli sol,pieprz 1 lyzeczka octu winnego oliwa do polania galazka miety Wykonanie: ugotowana ciecierzyce rozgniesc widelcem lub zblendowac.Ciecierzyce z puszki przed uzyciem dokladnie wyplukac cebule
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!plaster selera 1 łyżka masła ghee 3-4 ogórki kiszone+ sok z ogórków dużo świeżego koperku 1 listek laurowy 3-4 kulki ziela angielskiego sól,pieprz do smaku jogurt grecki lub śmietana Wykonanie: ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.Obrać marchewkę,pietuszkę,selera i pokroic w kostkę.Pora pokroić w półkrążki.Warzywa umieścić w garnku i zalać 1,5 litra
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!manny ( błyskawicznej ) cukier do smaku Ciasto : 500 g mąki pszennej typ 500 + do podsypywania 250 ml gorącej wody 1 łyżka oleju 1 płaska łyżeczka soli Sos : 4 łyżki jogurtu greckiego 1 jogurt brzoskwiniowo pomarańczowy ( 150 g ) cukier do smaku odrobina czerwonego barwnika spożywczego Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchni